Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Aandeel ASML Holding AEX:ASML.NL, NL0010273215

Laatste koers (eur) Verschil Volume
980,200   -8,900   (-0,90%) Dagrange 977,200 - 983,700 32.791   Gem. (3M) 480,5K

ASML: Capital Repayment and Reverse Stock Spl

30 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 juni 2007 13:08
    Publicatiedatum: 1-6-2007 12:26

    Kapitaaluitkering populair
    De afgelopen maanden was er onduidelijkheid over de fiscale regels die gelden voor 'alternatieve' inkoop van eigen aandelen. De plannen van bedrijven als Ahold, Philips en ASML, die niet in aanmerking komen voor de eenvoudige belastingvrije inkoop op de beurs, werden erdoor verlamd.

    Maar sinds de Belastingdienst zich medio mei in een beleidsbesluit heeft uitgesproken is de rem eraf. Philips heeft institutionele beleggers opnieuw uitgenodigd om hun aandelen onder inhouding van dividendbelasting aan te bieden.

    Dividendbelasting

    Mits het gaat om aandelen die zij al hielden toen Philips de inkoopoperatie van euro 1,63 mrd in februari startte, zullen zij de voorheffing dividendbelasting zonder problemen van de fiscus terugkrijgen, terwijl een kleine premie op de inkoopprijs hen compenseert voor de te nemen moeite.

    Dat was even onzeker, omdat de fiscus teruggaaf weigerde op deze zogenoemde tweedeloketinkopen die KPN in 2005 uitvoerde en op de vergelijkbare inkopen door CSM en ASML. De banken - ABN Amro en in het geval van CSM Fortis - speelden daar een te actieve rol, heeft de fiscus nu bepaald. Zij kochten de aandelen de facto voor de onderneming in en dat is ontoelaatbaar. Maar waar de bank niet meer doet dan passief loketbediende spelen, zoals nu bij Philips gebeurt, is er geen probleem.

    Vettere premie

    Voorlopig is het stil aan het loket. Behalve twee transacties in januari en een handvol in april is er aan het loket nog niets gebeurd, zo meldt Philips op zijn website. Zonder een aanjagende rol van de banken kan de elektronicaonderneming niet meer doen dan uitnodigen en eventueel lonken met een wat vettere premie om institutionele beleggers tot actie te verleiden. Wellicht is er een subtiel blufpoker gaande met professionele beleggers die 'hard to get' spelen, maar voorlopig lijkt de inkoop van euro 1,63 mrd voor dit jaar een ambitieuze opdracht.

    Ahold en ASML hebben besloten daar niet op te wachten. Zij kiezen voor een planbare uitkering van hun overtollige cash: euro 3 mrd in het geval van het supermarktconcern en krap euro 1 mrd voor de machinebouwer. Daartoe hebben zij de Kempen-route uit de kast gehaald, een constructie waarvan ironisch genoeg Philips in 1998 een van de pioniers was.

    Omslachtig proces

    Dat is in eerste instantie wel een omslachtig proces. Zij beschikken over een ruime agioreserve, geld dat bij de oorspronkelijke uitgifte van de aandelen is betaald boven de op het aandeel gestempelde nominale waarde. Zij zetten een deel daarvan - in het geval van ASML euro 2,10 per aandeel - om in nominaal kapitaal. Vervolgens reduceert het bedrijf dat nominale bedrag weer met in casu euro 2,04, dat ASML doorgeeft aan de aandeelhouder. Nominaal kapitaal mag zonder inhouding van voorheffing dividendbelasting worden teruggegeven.

    Normaal gesproken zou zo'n uitkering van de beurskoers af gaan, vergelijkbaar met het koerseffect dat optreedt als dividend wordt uitgekeerd. Om dat te compenseren voert het bedrijf een omgekeerde aandelensplitsing door. Op elke negen aandelen vervalt er één. Daarbij daalt het aantal uitstaande aandelen met 11% op het moment dat 11% van de waarde van het aandeel teruggaat naar de aandeelhouder.

    Het is ingewikkeld om uit te leggen. Er is een statutenwijziging en een extra aandeelhoudersvergadering voor nodig, met alle kosten van dien. Maar dan verdwijnt wel in één keer het gewenste bedrag van de balans.

    Voor de aandeelhouder is het de meest voelbare manier om cash terug te geven. Tijdens een aandeleninkoopprogramma moet hij zich maar proberen voor te stellen dat de waarde van zijn aandelen heel geleidelijk stijgt - op zijn minst op papier. Bij de kapitaaluitkering krijgt hij in één keer harde cash in handen, in ruil voor een negende van zijn aandelenbezit. Daar kan hij wat mee.

    Hein Haenen

    Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad

    PS,

    Voda, een mooi uitgewerkt voorbeeld. Financieel analist? (geintje)

  2. van Wallenstein 1 juni 2007 16:16
    quote:

    voda schreef:

    [quote=van Wallenstein]
    De bonus wordt in contanten voldaan en komt omgerekend neer op EUR 2,04 per aandeel ASML Maar hoe zit dat dan met de 9;8 splitsing . worden we daar nu beter of minder van , wie kan mij dit uileggen
    [/quote]
    Let op!!
    Bij deze splitsing lever je dus 1 aandeel in.
    I.p.v. 9 oude stukken krijg je 8 nieuwe terug met een andere nominale waarde.
    De cash vergoeding is 9 x 2.04 = 18.36. (als tenminste de cash vergoeding geldt over de oude aandelen, anders krijg je 16.32).

    Als we van de 18.36 uitgaan betekent het simpel dat als de koers op het moment van omruilen hoger staat, je er op achteruitgaat.

    Ik ga in dit geval niet uit van 15% dividend belasting omdat dit een agio uitkering betreft die niet belastbaar is.

    De 2.04 zal daarom ook niet in mindering van de koers gebracht worden zoals bij een normale dividend uitkering, anders zou het een sigaar uit eigen doos zijn.

    Wat verder natuurlijk een toekomstig voordeel voor de aandeelhouder zal zijn is dat de toekomstige winsten over minder aandelen verdeeld hoeven te worden. Hierdoor zal dividend per aandeel stijgen en zal het dividend rendement toenemen.

    Dit heeft weer een bijkomend voordeel dat dividend jagers en grote institutionele beleggers dit aandeel eerder aantrekkelijk zullen vinden.

    Graag gedaan,
    Voda
  3. [verwijderd] 1 juni 2007 16:35
    quote:

    van Wallenstein schreef:

    Voda , je bent volledig en duidelijk, en ik hoop dat de koers datgene gaat doen wat iedere belegger hoopt. Bedankt !!
    Ook namens mij erg bedankt Voda,echt heel duidelijk uiteengezet.

    Dit vond ik trouwens op het lithoforum;

    ========================================

    Stel een belegger heeft 10.000 aandelen die bij een koers van € 20 dus € 200.000 waard zijn.

    De belegger krijgt voor eind september uitgekeerd een bedrag van € 2,04 per aandeel, dus totaal € 20.400.

    Hij krijgt ook nog eens vanwege de reverse split 11% minder aandelen, waardoor zijn hoeveelheid aandelen zakt naar 8900 stuks, die bij een koers van € 20 nog € 178.000 waard zijn.

    Hij ontvangt dus € 20.400 en levert € 22.000 in vanwege de reverse split, kortom, het is duidelijk waarom er gisteren zo massaal winst werd genomen in de VS.

    ASML hoopt nu dat de koers zal stijgen, maar daar is geen garantie op te krijgen.

    Ik verwacht dan ook dat de koers zal blijven zakken tot zeker is dat de aandeelhoudersvergadering op 17 juli de voorstellen van ASML heeft aanvaard.

    Dat zal wel gebeuren verwacht ik.
    ASML heeft ongetwijfeld al ruggespraak gehouden met enkele grote Amerikaanse institutionele beleggers die ruim 20% van de aandelen ASML bezitten. Hun voorstem heeft ASML al, want het bedrijf wil natuurlijk de garantie hebben dat de voorstellen worden aangenomen.
    =====================================

    grt,

    willem
  4. ro1946 1 juni 2007 18:01
    Iemand heeft 10.000 aandelen, de koers doet er nu niet toe. Hij krijgt dus E 20.400 en heeft na de split 8.888,88 aandelen. De koers was 20, nieuwe koers wordt theoretisch 20.21. Zo worden 10.000 aandelen @20 = 200.000 dus 8888,88 @ 20.21= 179.644 + 20.400 = 200.000 (hier en daar afgerond.
    Wat wel waar is, is dat bij een koers boven 18.13 (voor split) hij niet genoeg aandelen van die 20.400 kan kopen dat hij weer 10.000 aandelen heeft. Maar aan de geldswaarde verandert dit dus niets.
    Robert D.
  5. [verwijderd] 1 juni 2007 20:25
    quote:

    ro1946 schreef:

    Iemand heeft 10.000 aandelen, de koers doet er nu niet toe. Hij krijgt dus E 20.400 en heeft na de split 8.888,88 aandelen. De koers was 20, nieuwe koers wordt theoretisch 20.21. Zo worden 10.000 aandelen @20 = 200.000 dus 8888,88 @ 20.21= 179.644 + 20.400 = 200.000 (hier en daar afgerond.
    Wat wel waar is, is dat bij een koers boven 18.13 (voor split) hij niet genoeg aandelen van die 20.400 kan kopen dat hij weer 10.000 aandelen heeft. Maar aan de geldswaarde verandert dit dus niets.
    Robert D.
    En waar het dan uiteindelijk allemaal om te doen is is dat na de hele operatie de hefboom is toegenomen. Als je uit gaat van een rendement op het totale vermogen dat (fors?) hoger licht dan de rente op de uit te geven obligatie, dan heeft deze ingewikkelde constructie uiteindelijk tot gevolg dat de winst per aandeel omhoog gaat, wat zich uiteindelijk zou moeten vertalen in hogere koersen.

    Ooit moeten op deze manier de Amerikanen toch doorkrijgen dat ASML een waanzinnig koopje is t.o.v. veel van hun eigen tech-bedrijven? Enkele dagen voor de recente stijging gaf een "invloedrijke" Amerikaan nog een short-advies op ASML omdat die door de Euro/Dollar zo duur werd t.o.v. zijn Amerikaanse (??!!) concurrenten. Lachen!

    Ik ben heel blij dat ASML met deze operatie heel duidelijk aangeeft een goed gefocuste "cash-machine" te willen zijn. En dat zij alleen investeringen doen als ze denken dat de cash-motor daar nog beter van kan gaan lopen (Brion). Dat zie ik vele malen liever dan zelfoverschattende, megalomane Raden van Bestuur die al menig overnamedrama hebben veroorzaakt in hun streven om alleen groter en groter te willen groeien. Fijn dat iedereen zich moeiteloos stapels voorbeelden daarvan kan herinneren, dat scheelt een hoop typewerk. Natuurlijk niet zo fijn dat dat veel te vaak gigantisch grote verliezen oplevert.

    De suggestie die hier op het forum rondging m.b.t. een overname van ASMI is hier gelukkig definitief mee ontkracht.

    Dat vertrouwen in de eigen kracht om organisch te groeien met alleen aanpalende activiteiten/markten waardeer ik ook bij TomTom, ING, Nutreco en Akzo, om er maar eens een paar te noemen. Veel MKB-bedrijven groeien met zo'n mentaliteit tot rendement-juweeltjes: innoveren en optimaliseren op gebieden die je kent!! Laat het Monopolie en Risk spelen maar over aan de anderen.
  6. gogogoo 13 juni 2007 22:23
    ASML haalt EUR600 miljoen op met obligatielening
    Woensdag 13 Juni 2007 17:32

    AMSTERDAM (Dow Jones)--ASML Holding nv heeft de plaatsing van zijn obligatielening afgerond, meldt het bedrijf woensdag. Met de lening haalde het halfgeleiderbedrijf EUR600 miljoen op.

    Op 31 mei kondigde ASML aan 'rond de EUR500 miljoen' te willen ophalen met de obligatielening, als onderdeel van het voornemen om EUR960 miljoen terug te geven aan de aandeelhouders.

    Voor de teruggave van het resterende bedrag zou het aantal uitstaande aandelen worden verminderd met 11%, door een reverse stock split: beleggers krijgen voor 8 oude aandelen ASML er 9 nieuwe terug, stelde het bedrijf eind mei voor.

    Het aandeel ASML staat woensdag rond 17.15 uur 1,3% hoger op EUR19,05, terwijl de AEX met 0,3% stijgt.

    Archie van Riemsdijk;

    www.beurs.nl/nieuws/artikel.php?id=22...
30 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.