Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel Basic-Fit AEX:BFIT.NL, NL0011872650

Laatste koers (eur) Verschil Volume
22,340   -0,020   (-0,09%) Dagrange 22,240 - 22,560 56.292   Gem. (3M) 99,8K

Basic-Fit 2024: De feniks herrijst uit zijn as...

3.032 Posts
Pagina: «« 1 ... 147 148 149 150 151 152 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Umi1 21 oktober 2024 10:41
    quote:

    The Third Way... schreef op 21 oktober 2024 09:33:

    En daar ben ik best wel bezorgd over. De prijzen kunnen daar blijven stijgen om Frankrijk op te vangen omdat er geen concurrentie is met een zieltogend Sport City. Maar zolang de Benelux niet volgebouwd cq. afgeschermd wordt volgens het 2019 plan om 200 clubs bij te bouwen wordt dit de achilleshiel van de groep. Indien bv. een PE partij Sport City opkoopt, moderniseert en keihard op prijs inzet puur on BFIT daar te verzwakken dan kan het snel gaan...
    Volgens CMD eind 2023 zouden er +-230 clubs bijkomen in de Benelux tegen 2030.
    Dit jaar gaan ze op 18à22 nieuwe clubs eindigen lijkt het. Dus nog 200+ te gaan.
    Dus dat tempo gaat serieus opgedreven worden de komende jaren...

    Hier in de buurt is onlangs een kleinere lokale club verdwenen, 1à2jaar nadat BFIT 4km verder arriveerde...
    In Frankrijk zet men sinds 2023 veel in op regionale clubs, ik vermoed dat je daar ook een tijdje moet wachten op zulke effecten.
  2. forum rang 5 Hoppschwiiz 21 oktober 2024 11:13
    @Umi1, voor de duidelijkheid, ik vind het razend knap wat Moos & Co neergezet hebben. Er zijn niet zoveel mensen die dat kunnen evenaren. Maar er zijn nog veel minder mensen die èn een bedrijf kunnen starten vanaf een idee, èn kunnen bouwen, èn kunnen consolideren, èn kunnen reorganiseren (en ondertussen alle stakeholders te vriend te houden). Vandaar mijn gedachte om er PE bij te halen. Niet om het huidige management te vervangen, maar meer om er een deel van de taken weg te nemen, zodat Moos & Co zich kunnen blijven focussen op waar ze goed in zijn.
  3. Eva 21 oktober 2024 12:04
    Wat interessant is en waar naar mijn idee management BCM mee om de oren had kunnen slaan (en koekje van eigen deeg had kunnen geven) is dat de ‘afgeleide’ cash per aandeel (underlying EBITDA minus recurring Capex) met een factor van 2,75x is gestegen over een periode van 8 jaar (13,5% samengesteld!).

    Waarom is de koers dan niet evenredig meegestegen?
    1. Als je een zelfde multiple op dit afgeleide getal in 2016 zet als in 2024 dan zie je dat de cash per gemiddelde club is gedaald met ca. 0,85 (en per gem. lid vergelijkbare afname).
    2. Je kan dus concluderen dat in 2016 de (groei-)verwachtingen van de aandeelhouders nu niet waar zijn gemaakt en men toen (mede ook door negatieve rente) veel meer goodwill aan de activiteiten toeschreven.
    3. Dus inderdaad heeft management wel degelijk een prestatie neergezet en is een aantal beleggers te enthousiast ingestapt (combinatie van te hoog gespannen verwachtingen tav cash genererende groei en lagere vergoedingen voor kapitaal)
    4. Maar helaas obv eenzelfde multiple op de ‘afgeleide cash’ zie je dat de waarde van een club nu ca. 12,5% lager ligt dan 8 jaar geleden. Dat is nominaal. Dus als je dit corrigeert voor reële ontwikkeling is de pijn nog groter (en nog groter als je bedenkt dat er nu procentueel meer mature clubs in de portefeuille zitten).

    Dus hoog gespannen verwachtingen icm het rekenen met een te lage vergoeding van kapitaal mag je je als belegger zelf aan rekenen en is niet de verantwoordelijkheid van het management. Daarom eerder mijn kwalificatie ‘stumper’ aan het adres van BCM.
    Maar dat de cash per club/lid niet is gestegen in de afgelopen jaren is uiteraard wel toe te schrijven aan verkeerde strategische keuzes.

    BF is een kapitaal intensief bedrijf met een vereist hoge ‘marketing spent’. Daarnaast liggen vele kosten voor langere termijn vast (ihb huurcontracten). Het is niet eenvoudig om je ‘dogs’ naar ‘stars/cash cows’ om te buigen. Om die reden verwacht ik geen enorme koersstijgingen in de komende 1,5 jaar. Temeer omdat dit niet het metier van het zittend management is, zij heeft hele andere kwaliteiten.
  4. Eva 21 oktober 2024 14:06
    1. Als je een zelfde multiple op dit afgeleide getal in 2016 zet als in 2024 dan zie je dat de cash per gemiddelde club is gedaald met ca. 0,85 (en per gem. lid vergelijkbare afname).

    moest geschreven zijn als

    1. Als je dit afgeleide getal vergelijkt uit 2016 met 2024 en dat deelt door gem. aantal clubs in die resp. jaren dan zie je dat de cash per gemiddelde club is gedaald met ca. 0,85 (en per gem. lid vergelijkbare afname). Als je vervolgens eenzelfde multiple op dit afgeleide getal zet zie je dat de waarde per club ook is gedaald.

    BTW: ik vind de EBITDA minus onderhoud capex & IT capex per aandeel een objectievere maatstaf dan die management hanteert
  5. VanDer 21 oktober 2024 17:23
    Ik sta er zelf een beetje open in. Met grote aantallen leden, mooie sportscholen met een goed concept en goed marktaandeel in meerdere landen staat er toch een goed bedrijf. Inderdaad met hoge kosten, maar er is ook groei. Als er echt zorgen bestaan dan lees ik die graag, maar het lijkt soms een beetje of mensen hier alleen naar het slechte opzoek zijn. Als je het geen interessant aandeel/business case vindt, waarom dan zoveel tijd besteden aan het omlaagschrijven van de onderneming? En zo ongenuanceerd ook goede signalen negerend…
  6. Eva 21 oktober 2024 18:28
    Beste VanDer

    Het is geen kwestie van ‘omlaag schrijven’. Het is bedoeld om feiten en analyses te delen, om elkaar meer inzicht te geven of juist verkeerde aannames weg te nemen.

    Kijk naar de bijgesloten tabel hopelijk maakt dat duidelijk dat als er per club een negatieve cash groei is over een langere periode (met plussen en minnen) gemeten dat je dan als management geen applaus verdient en om die reden dit aandeel ten prooi is gevallen aan shorters en geen interesse meer krijgt van andere fondsen om het in hun mandje op te nemen.

    De reden dat ik o.a. rente buiten beschouwing laat is dat de waarde van BF (gemeten naar waarde per club) enorm blijkt te zijn gecorreleerd met de ontwikkeling van de rente (in 2022 tijdens het omslagpunt werden clubs snel 30%(!) minder waard – zoals eerder aangegeven dat kun je management niet verwijten waar de kritiek zit mag inmiddels bekend zijn).

    Dus historische gewogen gemiddelde clubwaarden van de mix (im-)mature rond de €3mm gaan we onder huidige rente klimaat niet meer zien is mijn veronderstelling.
    Waar de prioriteit ligt is: (1) hoe krijgen we de bezetting naar een hoger niveau en (2) hoe kan je de kosten/yield schaar weer wat terug duwen.

    Daar komt meer bij kijken dan prijs acties, een massage stoel en wat gadgets in de app te stoppen.
  7. forum rang 5 The Third Way... 22 oktober 2024 07:24
    quote:

    Hoppschwiiz schreef op 21 oktober 2024 11:13:

    @Umi1, voor de duidelijkheid, ik vind het razend knap wat Moos & Co neergezet hebben. Er zijn niet zoveel mensen die dat kunnen evenaren. Maar er zijn nog veel minder mensen die èn een bedrijf kunnen starten vanaf een idee, èn kunnen bouwen, èn kunnen consolideren, èn kunnen reorganiseren (en ondertussen alle stakeholders te vriend te houden). Vandaar mijn gedachte om er PE bij te halen. Niet om het huidige management te vervangen, maar meer om er een deel van de taken weg te nemen, zodat Moos & Co zich kunnen blijven focussen op waar ze goed in zijn.
    Ik begrijp de kritiek op onze kritiek emotioneel wel, maar niet rationeel. In de bijdrage van 28 december is uitvoerig en feitelijk ingegaan op de rol van Moos en in navolging de CFO. Dat werd duidelijk gedaan met tegenzin. Het was overigens de eerste keer dat hun rol publiekelijk werd gehekeld na jaren van alleen maar (terechte) bewondering. Daarna volgden steeds meer partijen, zie ook de Telegraaf bij het afscheid van de CFO.

    Gedurende het jaar is hier opnieuw het interview met Moos en 3i gepubliceerd waarin duidelijk werd dat de steun van Waterland en 3i niet alleen financieel was maar dat ook de financiële afdeling en de besturen geprofessionaliseerd moesten worden. Toen al. En trouwens, dezelfde CFO en CEO zitten er nu nog bij een 10x grotere onderneming, waarbij Moos buitengewoon eigenwijs en dominant opereert. Met bv. de huidige crisissituatie in Frankrijk, terugkijkend is het toch ronduit bizar dat hij en de CFO in 2022 en 2023 het rustiger aan menen te kunnen doen? En menen ons niet te hoeven informeren? En de communicatie debacles zoals Q3 2022 toen de koers ineen stortte op zijn eigenwijsheid, zijn zwalkend prijsbeleid, etc..

    Vaak zijn founders zo succesvol omdat ze zo eigenwijs zijn en door die bevestiging luisteren ze vaak later nog minder. Over Jitse Groen werd ook gezegd dat hij naar niemand luistert. Maar die eigenwijsheid wordt hun grootste probleem wanneer de onderneming groter is geworden zodat andere competenties en leiderschapskwaliteiten vereist zijn.

    We hopen met zijn allen dat hij succesvol zal zijn, maar de nieuwe CFO heeft nul ervaring als CFO, heeft na een rechtenstudie een (succesvolle) loopbaan als belastingadviseur achter de rug, en komt uit exact dezelfde stal als de huidige. Die gaat eufemistisch op dag een niet kritiek leveren op de gang van zaken.

    Moos is de laatste twee kwartalen qua vorm wat nederiger. Maar hij weigert een top 20 aandeelhouder te ontmoeten, weigert om behoorlijk te communiceren over de gang van zaken, meetpunten die aangeven dat "het inflectiepunt nog niet bereikt is"...
  8. Umi1 22 oktober 2024 07:45
    quote:

    Eva schreef op 21 oktober 2024 18:28:

    Beste VanDer

    Het is geen kwestie van ‘omlaag schrijven’. Het is bedoeld om feiten en analyses te delen, om elkaar meer inzicht te geven of juist verkeerde aannames weg te nemen.

    Kijk naar de bijgesloten tabel hopelijk maakt dat duidelijk dat als er per club een negatieve cash groei is over een langere periode (met plussen en minnen) gemeten dat je dan als management geen applaus verdient en om die reden dit aandeel ten prooi is gevallen aan shorters en geen interesse meer krijgt van andere fondsen om het in hun mandje op te nemen.

    Vergeet even dat BFIT wel extreem veel tegenslag heeft gehad specifiek voor hun bedrijfsmodel de voorbije 4jaar... er was Covid, supply chain crisis (wél goed MGMT daar van BFIT btw!!), energiecrisis & de inflatieopstoot met rentestijgingen & loonkoststijgingen tot gevolg & impact op de kosten die de kleine man maakt. Dat laatste effect is er veel meer in een land als Frankrijk dan in de Benelux (zie ook bvb de gele hesjes).
    Die effecten stabiliseren nu pas. Dus imo te vroeg om met 1 vinger te wijzen.
    Vergelijkingen met UK of USA gaan niet op imo. UK zat al vanaf 2016 in de crisis & USA nog steeds niet (ook amper effect van energiecrisis daar bvb; buiten in 1 staat dacht ik)
  9. Miami Vice 22 oktober 2024 07:57
    Ze hebben de laatste jaren veel te veel clubs geopend in plaatsen van tussen de 20.000 en 40.000 inwoners, daar rammen ze dan centra uit de grond die nooit rendabel zullen worden....in de grote steden is veel meer potentieel....ook qua beleving van fitness...in de kleinere plaatsen zijn het toch veelal de lokale fitnesscentra die met meer persoonlijkheid hun club runnen, ook al ben je dan als Basic Fit veel goedkoper, dan zal de lokale bewoner daar nog niet voor kiezen!
  10. Arthuradis 22 oktober 2024 08:17
    quote:

    Miami Vice schreef op 22 oktober 2024 07:57:

    Ze hebben de laatste jaren veel te veel clubs geopend in plaatsen van tussen de 20.000 en 40.000 inwoners, daar rammen ze dan centra uit de grond die nooit rendabel zullen worden....in de grote steden is veel meer potentieel....ook qua beleving van fitness...in de kleinere plaatsen zijn het toch veelal de lokale fitnesscentra die met meer persoonlijkheid hun club runnen, ook al ben je dan als Basic Fit veel goedkoper, dan zal de lokale bewoner daar nog niet voor kiezen!
    Daar zou ik niet zeker van zijn. 5j geleden misschien wel maar het leven is serieus duur geworden sindsdien. Of ze in zulke locaties meer dan 3000 leden per club gaan halen lijkt me dan wel twijfelachtig.
  11. Umi1 22 oktober 2024 10:03
    quote:

    Miami Vice schreef op 22 oktober 2024 07:57:

    Ze hebben de laatste jaren veel te veel clubs geopend in plaatsen van tussen de 20.000 en 40.000 inwoners, daar rammen ze dan centra uit de grond die nooit rendabel zullen worden....in de grote steden is veel meer potentieel....ook qua beleving van fitness...in de kleinere plaatsen zijn het toch veelal de lokale fitnesscentra die met meer persoonlijkheid hun club runnen, ook al ben je dan als Basic Fit veel goedkoper, dan zal de lokale bewoner daar nog niet voor kiezen!
    Hier in de buurt is zo'n gemeente in BE met 40k inwoners verspreid over een oppervlakte van pakweg 12km op 7km.
    Hier opende +- 2jaar geleden een BFIT (mooi in het midden van die oppervlakte), 1,5 jaar later sluit toevallig zo'n kleine fitnesszaak (van pakweg 300m2) in een dorpje van die gemeente op +-4km van de BFIT... In een pand dat bijna 30jaar dienst deed als fitnesszaak...
    Overigens, nog eens 6-tal km verder dan die nieuwe BFIT was er al een 10-tal jaar een BFIT zaak (maar die lag op 9km van die lokale club)

    De regionale BFIT clubs zijn kleiner, dus lagere capex/opex, huur etc & dus veel langer break even point. Zelfde ROIC aldus MGMT.
    Uiteindelijk veel goedkoper abo dan in zo'n lokale fitnesszaak. In de lokale fitnesszaak kreeg ik als jongere vroeger ook geen of amper uitleg; ik moest het hebben van de andere gasten die me verder wilden helpen. Dus zeker voor jongeren is dat geen issue gezien de app daar een handje bij helpt.
    Misschien dat een vaste klant niet snel verhuisd naar de BFIT, maar nieuwe klanten gaat die lokale fitness amper krijgen & die loopt uiteindelijk langzaamaan leeg met een churn van 4% per maand zonder nieuwe klanten...

    Reken maar dat bovenstaande in Frankrijk vroeg of laat ook zal plaatsvinden in die regionale gebieden. MGMT meldt overigens dat groei van club cohort in FR 2023 wel goede vordering maakt, dit zijn merendeel regionale clubs...
  12. Umi1 22 oktober 2024 10:05
    quote:

    Arthuradis schreef op 22 oktober 2024 08:17:

    [...]

    Daar zou ik niet zeker van zijn. 5j geleden misschien wel maar het leven is serieus duur geworden sindsdien. Of ze in zulke locaties meer dan 3000 leden per club gaan halen lijkt me dan wel twijfelachtig.
    3000 leden is volgens mij niet nodig in die kleinere regionale clubs.
  13. na de crash 22 oktober 2024 11:44
    quote:

    Umi1 schreef op 22 oktober 2024 10:03:

    [...]

    Hier in de buurt is zo'n gemeente in BE met 40k inwoners verspreid over een oppervlakte van pakweg 12km op 7km.
    Hier opende +- 2jaar geleden een BFIT (mooi in het midden van die oppervlakte), 1,5 jaar later sluit toevallig zo'n kleine fitnesszaak (van pakweg 300m2) in een dorpje van die gemeente op +-4km van de BFIT... In een pand dat bijna 30jaar dienst deed als fitnesszaak...
    Overigens, nog eens 6-tal km verder dan die nieuwe BFIT was er al een 10-tal jaar een BFIT zaak (maar die lag op 9km van die lokale club)

    De regionale BFIT clubs zijn kleiner, dus lagere capex/opex, huur etc & dus veel langer break even point. Zelfde ROIC aldus MGMT.
    Uiteindelijk veel goedkoper abo dan in zo'n lokale fitnesszaak. In de lokale fitnesszaak kreeg ik als jongere vroeger ook geen of amper uitleg; ik moest het hebben van de andere gasten die me verder wilden helpen. Dus zeker voor jongeren is dat geen issue gezien de app daar een handje bij helpt.
    Misschien dat een vaste klant niet snel verhuisd naar de BFIT, maar nieuwe klanten gaat die lokale fitness amper krijgen & die loopt uiteindelijk langzaamaan leeg met een churn van 4% per maand zonder nieuwe klanten...

    Reken maar dat bovenstaande in Frankrijk vroeg of laat ook zal plaatsvinden in die regionale gebieden. MGMT meldt overigens dat groei van club cohort in FR 2023 wel goede vordering maakt, dit zijn merendeel regionale clubs...
    Vooral dat laatste vond ik toch een belangrijke bevestiging. Franse clubs geopend in 2023 en 2024 volgen het normale groeitraject, dat zouden ze niet expliciet zeggen als het niet waar was.

    Bijkomend zouden ze ook niet in sneltempo clubs blijven openen in Frankrijk als het niet waar was. Dan zou men eerder een versnelling hoger schakelen in Spanje.
  14. forum rang 5 The Third Way... 22 oktober 2024 11:49
    Laten we de tweesplitsing tussen de Benelux en de rest (vnl. Frankrijk) anders verduidelijken. Door eerst omzet en EBITDA van de H1 cijfers te extrapoleren voor het hele jaar en die af te zetten tegen de eur 150 mln overhead en fixed assets (als proxy voor aantal clubs dus HQ aandacht):

    Benelux:
    Omzet van eur 514 vs 242 mln club EBITDA bij 1 mld assets. Geeft 22.2% RoA.
    Na aftrek van 1/3 (is 50 mln) overhead komen we op een 192 mln EBITDA bijdrage.

    Frankrijk:
    Omzet van eur 656 vs 96 mln club EBITDA bij 2 mld assets. Geeft 4.8% RoA.
    Na aftrek van 2/3 (is 100 mln) overhead komen we op een 4 mln EBITDA verlies.

    N.B.: ter verduidelijking, tot 2020 tijdens de goede tijden voor Frankrijk groeide het land nog sneller en... steeg de EBITDA zowel in absolute als relatieve (naar 53%) zin. Aan groei van assets die omzetgroei voorgaat ligt het dus niet.

    Die EBITDA van Frankrijk stagneert jarenlang op dat niveau sinds covid (2022-24), maar ondertussen gingen de fixed assets met 33% omhoog. Dat is overtrading en kapitaalvernietiging...
  15. forum rang 5 The Third Way... 22 oktober 2024 11:54
    quote:

    na de crash schreef op 22 oktober 2024 11:44:

    [...]

    Vooral dat laatste vond ik toch een belangrijke bevestiging. Franse clubs geopend in 2023 en 2024 volgen het normale groeitraject, dat zouden ze niet expliciet zeggen als het niet waar was.

    Bijkomend zouden ze ook niet in sneltempo clubs blijven openen in Frankrijk als het niet waar was. Dan zou men eerder een versnelling hoger schakelen in Spanje.
    Dat is helaas wel zo, zie mijn bijdrage van een aantal maanden geleden waar aangetoond werd dat de omzetgroei in Frankrijk maar 2% was in H1 2024. En volledig met je eens, niet investeren in Frankrijk totdat het probleem opgelost is en in de tussentijd kapitaal alloceren naar de Benelux (zoals vandaag voorgetekend door Umi1) en wellicht Spanje (hoewel de resultaten daar niet goed voor ons medeaandeelhouders te meten zijn)...
  16. na de crash 22 oktober 2024 16:29
    quote:

    The Third Way... schreef op 22 oktober 2024 11:54:

    [...]
    Dat is helaas wel zo, zie mijn bijdrage van een aantal maanden geleden waar aangetoond werd dat de omzetgroei in Frankrijk maar 2% was in H1 2024. En volledig met je eens, niet investeren in Frankrijk totdat het probleem opgelost is en in de tussentijd kapitaal alloceren naar de Benelux (zoals vandaag voorgetekend door Umi1) en wellicht Spanje (hoewel de resultaten daar niet goed voor ons medeaandeelhouders te meten zijn)...
    Maar dat gaat over heel Frankrijk met inbegrip van de clubs geopend in de covidjaren die het slecht doen. Als de clubs geopend sinds 2023 wel een normale groei vertonen, zou je toch verwachten dat na verloop van tijd dit meer gaat doorwegen in het resultaat.
  17. Eva 22 oktober 2024 18:45
    quote:

    na de crash schreef op 22 oktober 2024 16:29:

    [...]

    Maar dat gaat over heel Frankrijk met inbegrip van de clubs geopend in de covidjaren die het slecht doen. Als de clubs geopend sinds 2023 wel een normale groei vertonen, zou je toch verwachten dat na verloop van tijd dit meer gaat doorwegen in het resultaat.
    Dat was ook mijn aanname enige tijd geleden.

    Maar toen ik het sommetje maakte waar ik de tijdens Corona geopende clubs in FR 2-3 jaar ingroei respijt gaf (maw ca. 2,5 jaar extra tijd gunnen vanaf eind 2022 voor álle 290 geopende clubs) om naar de resp. jaarlijkse interne bezettingscijfers te groeien kwam ik tot de conclusie dat FR dan nog tenminste 10% onderbezetting kent op haar totale ledenbestand.

    Als sanity check op bovenstaande:
    1.) Waarom lijken de 123 clubs die tijdens Corona in de Benelux en Spanje zijn geopend deze groei vertraging in veel mindere mate te ondervinden?
    2.) Nu ca. 2,5 jaar nadat de Corona beperkingen zijn opgeheven zou je toch een snellere groei ten koste van de Benelux hebben moeten zien (zie paragraaf segment information). Maar het tegendeel lijkt waar.

    Als we nu voor KW4 (na tegenvallende KW3 omzet - onduidelijk in welke regio dat zit) wederom geen versnelling van de groei in de niet-Benelux landen zien vrees ik het ergste. Frankrijk lijkt dan toch echt structurele uitdagingen te kennen die niet langer toe te schrijven zijn aan de hoge club uitbreiding tijdens Corona.

    Dank allen voor jullie opmerkingen en analyses - ik sluit mijn BF (log-)boek.
  18. Umi1 22 oktober 2024 19:17
    quote:

    The Third Way... schreef op 22 oktober 2024 11:49:

    Laten we de tweesplitsing tussen de Benelux en de rest (vnl. Frankrijk) anders verduidelijken. Door eerst omzet en EBITDA van de H1 cijfers te extrapoleren voor het hele jaar en die af te zetten tegen de eur 150 mln overhead en fixed assets (als proxy voor aantal clubs dus HQ aandacht):

    Benelux:
    Omzet van eur 514 vs 242 mln club EBITDA bij 1 mld assets. Geeft 22.2% RoA.
    Na aftrek van 1/3 (is 50 mln) overhead komen we op een 192 mln EBITDA bijdrage.

    Frankrijk:
    Omzet van eur 656 vs 96 mln club EBITDA bij 2 mld assets. Geeft 4.8% RoA.
    Na aftrek van 2/3 (is 100 mln) overhead komen we op een 4 mln EBITDA verlies.

    N.B.: ter verduidelijking, tot 2020 tijdens de goede tijden voor Frankrijk groeide het land nog sneller en... steeg de EBITDA zowel in absolute als relatieve (naar 53%) zin. Aan groei van assets die omzetgroei voorgaat ligt het dus niet.

    Die EBITDA van Frankrijk stagneert jarenlang op dat niveau sinds covid (2022-24), maar ondertussen gingen de fixed assets met 33% omhoog. Dat is overtrading en kapitaalvernietiging...
    Het is niet omdat dat toen geen impact leek te hebben dat het geen impact heeft hé...
    Er zijn imo teveel variabelen

    Cijfers voor of na IFRS16 waarmee je vergelijkt?
    Fr gaat van 296 clubs naar 841 sinds H1 2019!!! Grootste deel van die clubs hebben geen normale groei gekend, dat zijn 545 clubs die nog niet volwassen zijn in feite...
    Die eerste clubs in FR hadden mss een ROIC van 50%; who knows, of gewoon locaties die een snelle ramp up kenden; makkelijkste locaties eerst natuurlijk.
    Post covid zit men nu voor het eerst in een 'normalere' situatie. Dus ik wacht zeker de cijfers FYE (vooral met betrekking tot ARPU & ledenaantal) af om daarover te oordelen.
    Ik kom overigens ook aan andere cijfers voor Benelux; FY23? of welke heb je genomen ?

    Het is kapitaalvernietiging indien met dat niet kan rechttrekken natuurlijk. Zoals gezegd; MGMT zei dat clubs van 2023/24 wel een normaal groeitraject kennen + ze blijven overtuigd dat die andere clubs te redden zijn. (zie ook hun ervaring met de initiële slechte ervaring met de fitness first clubs die ze overnamen -> CMD 2023)
    Hun smart camera system zou een gigantische stap voorwaarts kunnen zijn in FR; 24/7clubs, langere openingsuren; automatisch openen bij laatkomen/ziekmelding medewerker,... Geen idee hoe het evolueert met de gesprekken met de FR overheid daaromtrent.

    ivm die Assets; de Ebitda is 'less rent' toch? & dus zijn right-of-use assets dan nog relevant in ROA?
    Verder zijn die Right of use in Benelux mogelijks veel korter in duur dan in FR. (aflopende contracten Benelux vs veel nieuwe in FR?) Daarnaast is de Right of user asset de eerste x jaar overstated & krijgt deze na 7jaar (dacht ik) een mindere boekhoudkundige waarde opgeplakt (zie IFRS16 info 2019 denk ik?)
    "For this purpose, non-current assets consist of property, plant and equipment,
    right-of-use assets, goodwill and other intangible assets. The additions to
    non-current assets (the Benelux segment €91 million (2022: €145 million),
    the France, Spain & Germany segment €506 million (2022: €403 million) are
    mainly directly related to the investments in new club openings in 2023 (and
    2022 respectively)."
3.032 Posts
Pagina: «« 1 ... 147 148 149 150 151 152 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.