Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Aandeel ASML Holding AEX:ASML.NL, NL0010273215

Laatste koers (eur) Verschil Volume
653,400   +1,800   (+0,28%) Dagrange 644,100 - 0,000 368.337   Gem. (3M) 717,5K

ASML 2021

6.547 Posts
Pagina: «« 1 ... 275 276 277 278 279 ... 328 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. alexnr75 20 november 2021 12:43
    ASML: nog ruimte voor meer winst

    De koers van ASML blijft maar stijgen naar nu 770 euro. Precies dertien jaar geleden was het aandeel van dit topbedrijf voor 13 euro te koop. Oftwel de 10.000 euro die de vooruitziende belegger toen in ASML heeft gestopt, is nu zo'n 600.000 waard.

    Is het tijd om winst te nemen?
    Wel, in oktober zijn er wel twee guru's bijgekomen die aanbevelen ASML te verkopen. Ook neemt het aantal analisten dat adviseert het aandeel vast te houden toe. Maar sinds oktober staat bij een meerderheid van de experts het aandeel nog altijd op de kooplijst.
    Hij wijst erop dat de chipmachinespecialist tijdens de investeerdersdag in september aangaf de brutomarge op te kunnen voeren naar 54 tot 56%. "Die lag voor afgelopen kwartaal op 51,7% en dat zal ook voor het komende kwartaal zo zijn. Daar moeten dan nog de kosten voor onder andere R&D, afschrijvingen en belastingen vanaf, zodat er een nettomarge van 33,2% overblijft in het laatste kwartaal."

    Orders lastig inschatten
    Wat betreft de orderintake is het lastig een inschatting te maken, schrijft de tech-analist. Het is volgens hem duidelijk dat de vraag naar chipmachines de komende jaren behoorlijk toeneemt. "Maar er staat nu zoveel druk op de ketel bij chipfabrikanten dat de afgelopen kwartalen een vertekend beeld kunnen geven."

    Toch is Weeteling positief gestemd. "Er is een scenario denkbaar waarin ASML de doelen voor 2025 al in 2023 ruimschoots overtreft. Het ijzersterke momentum in de sector helpt hier zeker aan mee. In zulke omstandigheden is een beperkte overshoot van de koers kansrijk."

    'Niet met het hoofd in de wolken gaan lopen'
    We moeten wel oppassen dat we niet met ons hoofd in de wolken gaan lopen, waarschuwt hij. "Blijf met beide benen op de grond staan, want als de marktomstandigheden afzwakken, dan gaat het ook meteen hard in deze sector."

    ASML wereldtop

    ASML heeft de absolute wereldtop bereikt zo blijkt uit de toptien die U.S. News jaarlijks samenstelt van de grootste technologiebedrijven ter wereld.

    Big Tech wordt steeds groter. Tot 2018 had geen enkel beursgenoteerd bedrijf ter wereld een waarde van 1 biljoen dollar. Nu zijn de 10 meest waardevolle technologiebedrijven ter wereld samen zo'n 12 biljoen waard. En de bovenste vijf van het lijstje zijn op zich al goed voor een waardering van meer dan een biljoen. Dit zijn de top tien.

    Apple
    Microsoft
    Alphabet
    Amazon
    Facebook
    TSMC
    Tencent
    Nvidia
    Samsung
    ASML
    U.S. News: ASML heeft na een koersstijging van 140% in twaalf maanden een marktwaarde van 350 miljard dollar. Niet vreemd, als je bedenkt dat ASML eigenlijk een legaal monopolie heeft in de productie van hoogwaardige chipmachines. Daarmee heeft het techbedrijf een essentiële positie in de toeleveringsketen van chipproducenten, die hun productiecapaciteit moeten uitbreiden. Afgelopen kwartaal steeg de omzet van ASML met bijna 21% en de winst met meer dan 40%.

    www.guruwatch.nl/columns/733836/ASML-...
  2. forum rang 4 Raasgier 20 november 2021 19:10
    quote:

    Halte schreef op 20 november 2021 12:56:

    Is dit ( op termijn) nu verontrustend nieuws voor ASML of loopt het niet zo‘n vaart en behoudt ASML zijn voorsprong en praktisch monopolie
    wat betref EUV ? :
    Huawei Has Entered the Game - China EUV Lithography Machine breakthroughs
    www.youtube.com/watch?v=aRT1imv9ynI

    Ik heb het filmpje even bekeken. Ben geen expert, maar ik heb in principe niets verrassends of nieuws gehoord. De enige boodschap is: China is ermee bezig... Het was gekker geweest als het níet zo was, en ze lopen nog jaren achter. Geen reden tot naief optimisme want ze kunnen zomaar een grote sprong maken van de ene op de andere dag, maar vandaag doen ze er volgens mij niet toe. Wel deel ik de mening van Wennink dat het afsluiten van de Chinese markt voor ASML's technologie uiteraard een boost geeft voor de Chinese techsector om er nog wat harder aan te trekken, dus als die markt open zou kunnen, zou dat juist veiliger zijn voor de Euro-Amerikaanse tech-autonomie..
  3. forum rang 6 'belegger'' 20 november 2021 20:12
    Deze podcast is hier al eerder benoemd en echt een aanrader:

    www.iex.nl/Artikel/733660/Heerlijk-Ta...
    open.spotify.com/episode/2ir4MHPEvDhu...

    In het begin maakten bijvoorbeeld Texas Instruments en IBM hun eigen lithografie machines. Momenteel maakt Nikon ze nog, maar niet zo geavanceerd als ASML. In het filmpje over China hoorde ik DUV langskomen, terwijl ASML werkt aan High-NA. Iets in een lab werkend krijgen is één ding, om miljoenen chips te produceren is nog heel iets anders. Daar heeft ASML ook jaren over gedaan.

    In de ene podcast hoor ik over 4000 toeleveranciers en anderen hebben het over 5000 toeleveranciers en 100k onderdelen voor een lithografie machine. Het is (a) de techniek die ASML levert en (b) de hele toeleveringsketen. Vanuit ASML zelf wordt ook altijd het belang van juist die toeleveringsketen benadrukt. Daarbij maakt ASML op onderdelen gebruik van exclusieve leveringscontracten en hebben zij directe investeringen in bepaalde toeleveranciers. Net zoals in de beginjaren (o.a.) Intel heeft geholpen met de investeringen voor de ontwikkeling van EUV.

    Zo zou China ook werken aan hun eigen quantum computer en als ik het goed begrijp (?) zou zo'n computer de snelheid halen uit andere combinaties van berekeningen in plaats van alleen maar sneller rekenen. Anderen werken ook aan quantum computers. Ik heb er geen verstand van en daarin zal ik niet de enige zijn. Wat ik hier opschrijf is mijn eigen indruk o.b.v. verschillende artikelen en podcasts. De rode draad die ik daaruit haal is dat eigenlijk iedereen verwacht dat ASML het komende decennium hun voorsprong zal behouden. Dat betekent natuurlijk niet dat ze achterover kunnen gaan leunen en het biedt ook geen garantie.

    Voor een introductie en overzicht van de chipindustrie kan ik deze aanbevelen: jongbeleggendepodcast.nl/73-semicondu...

    Nogmaals, ik heb er geen verstand van en lees en luister ook maar wat en probeer daar iets uit te halen.
  4. forum rang 5 Goudmijn64 22 november 2021 07:49
    Artikel uit de Standaard:

    In wedloop naar chips opent EU deur naar staatssteun
    Corona en de aanhoudende tekorten doen taboes sneuvelen. De EU denkt er nu zelfs aan om chipfabrikanten te subsidiëren.

    Lange tijd keek Margrethe Vestager, Europees Commissaris voor Concurrentie, wantrouwig naar ­elke euro staatssteun die werd uitgekeerd. Om die reden opende ze onder meer de aanval op het Belgische systeem van overwinst­rulings, een voormalig gunst­regime voor multinationals. Het Europees Hof van Justitie gaf haar daarin vorige maand nog gelijk. (DS 17 september).
    Maar zie, de tijden zijn veranderd. Op een persconferentie in Brussel kondigde Vestager gisteren zelf aan dat de EU de deur op een kier zet voor staatssteun aan Europese fabrikanten van computerchips. Dat moet niet alleen ­mogelijk maken dat het landenblok binnen afzienbare tijd zelf ­genoeg halfgeleiders kan produceren, maar ook dat het de meest geavanceerde soorten kan maken, chips met schakelingen ter grootte van amper 2 nanometer – duizenden keren kleiner dan de dikte van een haar.

    Door bedrijven te steunen, ­willen we de bestaande tekort­komingen in de productieketen opvangen’, zei Vestager. ‘Alle ogen zijn momenteel gericht op com­puterchips, omdat ze noodzakelijk zijn voor een groot deel van de ­Europese economie. Als pro­ducent de markt betreden, is echter heel moeilijk. Er zijn enorme ­barrières. Helemaal zelfvoorzienend worden is een illusie, maar we moeten toch een eigen sterke aanvoerketen kunnen uitbouwen.’
    Taiwanees monopolie
    Die barrières wil de Europese ­Commissie deels wegwerken met subsidies voor producenten. Staatssteun zou gebruikt kunnen worden om ‘potentiële financieringstekorten aan te vullen’, specifiek voor de bouw van ‘first-of-a-kind’ Europese chip­fabrieken, de eerste in hun soort.
    Dat ze die stap zet, komt niet uit de lucht gevallen. Al sinds het begin van dit jaar kampen producenten met een tekort aan computerchips, dat bovendien nog verre van voorbij is. Autobouwers, computerfabrikanten en smartphoneboeren, allen lijden ze eronder. Dat is een onfortuinlijk gevolg van het sneller dan verwacht aantrekken van de economie na de corona­lockdowns. Daardoor steeg de vraag sterk. Het aanbod kan niet volgen door een verregaande concentratie van de productie bij ­enkele wereldspelers.
    Zeker wat de productie van de meest geavanceerde computerchips betreft, is de situatie ­ironisch. De peperdure machines om die te maken, komen exclusief van de Nederlandse fabrikant ASML, maar worden – eens af­gewerkt – verscheept naar veraf­gelegen ­fabrieken, vooral die van chip­bouwer TSMC in Taiwan. Dat kon Vestager maandag met eigen ogen aanschouwen, toen ze ­samen met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Nederlands premier Mark Rutte een werkbezoek bracht aan het hoofdkantoor van ASML in Veldhoven.
    Het Taiwanese monopolie is al langer een doorn in het oog van de Commissie, die wil dat de EU ­tegen 2030 dubbel zoveel computerchips produceert als vandaag. Eerdere pogingen daartoe kwamen nog niet van de grond. Zo zei TSMC een half jaar geleden dat het niet van plan is om een chip­fabriek te vestigen op Europees grondgebied (DS 15 mei). Door nu te overwegen subsidies uit te ­delen aan kandidaten, moeten die plannen een nieuw elan krijgen.
    Gejuich in Frankrijk
    Vestager voegde daar gisteren wel aan toe dat aan de subsidies strenge voorwaarden verbonden zijn. ‘Steun mag alleen indien nood­zakelijk, passend en proportioneel’, benadrukte de Deense politica. Woorden bedoeld om de zes lidstaten (waaronder Nederland) te sussen die de Commissie vorige week waarschuwden voor het subsidiëren van ‘commerciële en winstgevende massaproductie’.
    De aankondiging zal wel op ­gejuich zijn onthaald in Duitsland en Frankrijk. Dat duo zegt al langer dat de EU-regels over staatssteun geen sta-in-de-weg mogen zijn om Europese bedrijven te ­helpen concurreren met de VS en Azië. Vorige week nog noemde Vestagers Franse collega Thierry Breton (Interne Markt) tegen­standers van subsidies ‘naïef’.

  5. forum rang 7 *voetnoot 22 november 2021 08:22
    quote:

    Goudmijn64 schreef op 22 november 2021 07:49:

    Artikel uit de Standaard:

    In wedloop naar chips opent EU deur naar staatssteun
    Corona en de aanhoudende tekorten doen taboes sneuvelen. De EU denkt er nu zelfs aan om chipfabrikanten te subsidiëren.

    Lange tijd keek Margrethe Vestager, Europees Commissaris voor Concurrentie, wantrouwig naar ­elke euro staatssteun die werd uitgekeerd. Om die reden opende ze onder meer de aanval op het Belgische systeem van overwinst­rulings, een voormalig gunst­regime voor multinationals. Het Europees Hof van Justitie gaf haar daarin vorige maand nog gelijk. (DS 17 september).
    Maar zie, de tijden zijn veranderd. Op een persconferentie in Brussel kondigde Vestager gisteren zelf aan dat de EU de deur op een kier zet voor staatssteun aan Europese fabrikanten van computerchips. Dat moet niet alleen ­mogelijk maken dat het landenblok binnen afzienbare tijd zelf ­genoeg halfgeleiders kan produceren, maar ook dat het de meest geavanceerde soorten kan maken, chips met schakelingen ter grootte van amper 2 nanometer – duizenden keren kleiner dan de dikte van een haar.

    Door bedrijven te steunen, ­willen we de bestaande tekort­komingen in de productieketen opvangen’, zei Vestager. ‘Alle ogen zijn momenteel gericht op com­puterchips, omdat ze noodzakelijk zijn voor een groot deel van de ­Europese economie. Als pro­ducent de markt betreden, is echter heel moeilijk. Er zijn enorme ­barrières. Helemaal zelfvoorzienend worden is een illusie, maar we moeten toch een eigen sterke aanvoerketen kunnen uitbouwen.’
    Taiwanees monopolie
    Die barrières wil de Europese ­Commissie deels wegwerken met subsidies voor producenten. Staatssteun zou gebruikt kunnen worden om ‘potentiële financieringstekorten aan te vullen’, specifiek voor de bouw van ‘first-of-a-kind’ Europese chip­fabrieken, de eerste in hun soort.
    Dat ze die stap zet, komt niet uit de lucht gevallen. Al sinds het begin van dit jaar kampen producenten met een tekort aan computerchips, dat bovendien nog verre van voorbij is. Autobouwers, computerfabrikanten en smartphoneboeren, allen lijden ze eronder. Dat is een onfortuinlijk gevolg van het sneller dan verwacht aantrekken van de economie na de corona­lockdowns. Daardoor steeg de vraag sterk. Het aanbod kan niet volgen door een verregaande concentratie van de productie bij ­enkele wereldspelers.
    Zeker wat de productie van de meest geavanceerde computerchips betreft, is de situatie ­ironisch. De peperdure machines om die te maken, komen exclusief van de Nederlandse fabrikant ASML, maar worden – eens af­gewerkt – verscheept naar veraf­gelegen ­fabrieken, vooral die van chip­bouwer TSMC in Taiwan. Dat kon Vestager maandag met eigen ogen aanschouwen, toen ze ­samen met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Nederlands premier Mark Rutte een werkbezoek bracht aan het hoofdkantoor van ASML in Veldhoven.
    Het Taiwanese monopolie is al langer een doorn in het oog van de Commissie, die wil dat de EU ­tegen 2030 dubbel zoveel computerchips produceert als vandaag. Eerdere pogingen daartoe kwamen nog niet van de grond. Zo zei TSMC een half jaar geleden dat het niet van plan is om een chip­fabriek te vestigen op Europees grondgebied (DS 15 mei). Door nu te overwegen subsidies uit te ­delen aan kandidaten, moeten die plannen een nieuw elan krijgen.
    Gejuich in Frankrijk
    Vestager voegde daar gisteren wel aan toe dat aan de subsidies strenge voorwaarden verbonden zijn. ‘Steun mag alleen indien nood­zakelijk, passend en proportioneel’, benadrukte de Deense politica. Woorden bedoeld om de zes lidstaten (waaronder Nederland) te sussen die de Commissie vorige week waarschuwden voor het subsidiëren van ‘commerciële en winstgevende massaproductie’.
    De aankondiging zal wel op ­gejuich zijn onthaald in Duitsland en Frankrijk. Dat duo zegt al langer dat de EU-regels over staatssteun geen sta-in-de-weg mogen zijn om Europese bedrijven te ­helpen concurreren met de VS en Azië. Vorige week nog noemde Vestagers Franse collega Thierry Breton (Interne Markt) tegen­standers van subsidies ‘naïef’.

    Dank! Mooie beursdag.
  6. forum rang 5 Goudmijn64 22 november 2021 20:38
    quote:

    *voetnoot schreef op 22 november 2021 18:32:

    [...]
    De rente.
    @*voetnoot: klopt helemaal,

    Je zag de verzekeraars omhoog gaan terwijl de chippers naar beneden gingen.
    Wel opmerkelijk (als je de daggrafieken bekijkt) dat de chippers de daling een uur later inzette dan de verzekeraars de stijging inzette.

  7. forum rang 4 Windmee 22 november 2021 23:36
    quote:

    *voetnoot schreef op 22 november 2021 18:32:

    [...]
    De rente.
    Daar twijfel ik namelijk beetje aan, mss mede daardoor, rente maakte wel een grote sprong vandaag, VS 10 jaar rente stond vorig week zelfs nog hoger, het ging voorbij alsof niemand dat in de gaten had, niemand had daar nog over, wat het mij verbaasde, ik denk dat we gewoon een correctie maak, we zijn de laaste tijd erg hard gestegen, een stapje terug lijk me erg gezond, hopelijk blijft het bij deze stapje.
  8. forum rang 6 'belegger'' 23 november 2021 00:08
    Uit het ASMi draadje, maar v.w.b. de rente zou je ASMi kunnen vervangen door ASML in dit verhaal:

    Telkens als de (10-jaars) rente en/of inflatie een sprongetje omhoog of omlaag maakt, reageren de koersen daarop. Dat komt door de disconteringsvoet in de (theoretische) modellen als een manier om te vergelijken met alternatieven zoals obligaties. Als iedereen een beetje is uitgeraasd, wordt er weer gekeken naar bedrijven. Een onderneming als ASMi betaalt helemaal geen rente, want ze hebben geen schuld. Tegenover inflatie (hogere disconteringsvoet) kun je ook naar de pricing power van het bedrijf kijken.

    Je bent niet de enige die positief is over het bedrijf en zich zorgen maakt over toekomstige rentestijgingen. Een professionele partij zou in zo'n geval de positie in aandelen kunnen aanhouden en daar een renteswap tegenover zetten. Als particulier gaat dat niet. Door het aandeel (ASMi) te verkopen doe je voor dat deel afstand van alles, dus het renterisico (wat er dus helemaal niet zit in het bedrijf zelf) maar ook de potentie van de onderneming. Je kunt er ook een positie in bank(en) naast zetten, maar dan koop je ook weer een aandeel in die hele onderneming(en) met alle risico's van dien.

    Mijn persoonlijke ervaring is dat handelen mij geld kost, maar wie daar beter in is gun ik van harte hun rendement. Achteraf blijkt bij mij meestal dat ik beter had kunnen blijven zitten. Daarom probeer ik juist minder te handelen. Als je een ongerust gevoel krijgt bij je positie kun je jezelf ook eens afvragen of de rente of de markt wel echt het probleem is. Misschien heb je voor jouw doen een te grote positie in het aandeel (risicotolerantie) en dat kan heel goed een reden zijn om af te bouwen. Maar dat is een andere reden dan de rente of de markt die (op korte termijn) continue wisselen.
  9. forum rang 10 voda 23 november 2021 08:00
    07.05 uur | Technologie reageert op rentestijging

    De Nasdaq Composite, de Amerikaanse beursindex met vooral technologieaandelen moest maandag 1,3% in koers toegeven. Groeiaandelen, zoals vele uit de technologiesector, reageren sterk op een stijgende rente. Na de voordracht van de herbenoeming van de Fed-voorzitter steeg de rente op de Amerikaanse obligatiemarkt van 1,53% maandag tot 1,627% op dinsdagochtend. Ook in Azië staan de technologieaandelen onder druk. De beurs in Japan is vandaag gesloten.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/financiele-markten/1420455/live...
  10. forum rang 10 voda 23 november 2021 08:26
    Zijn chippers te ver op de muziek vooruit gelopen?

    Categorie: Technische Analyse, Beurs vandaag
    Door Royce Tostrams op dinsdag 23 november 2021
    Views: 676

    ASML en NVIDIA liggen er technisch prima bij, maar lijken op korte termijn wat op de muziek vooruit te lopen.

    Halfgeleiders doen het technisch fantastisch. Maar je vraagt je bij enkele aandelen wel af of de markten niet overdrijven.

    Verdere integratie hardware-, software- en platformtechnologie
    Het coronatijdperk heeft tot veel veranderingen geleid. We winkelen anders, thuiswerken is het nieuwe normaal en we zoomen, videoën en conferencecallen wat af. Ook datawetenschap, gamen, video-editoring, studeren en stedenbouw zijn volledig veranderd.

    Dit alles wordt uiteraard ook technologisch gefaciliteerd. Een van de ontwikkelingen de afgelopen jaren is dat hardware- software- en platformtechnologie steeds meer integreren. Voorheen waren dit vaak aparte dienstverleners en bedrijven.

    ASML en NVIDIA
    Twee spelers die, elk op hun eigen terrein, hier een belangrijke rol in spelen zijn ASML en NVIDIA.

    ASML ligt technisch prima, maar strandt nu even op het all time-high rond €764,40 (de top van 17 september). Op korte termijn wijst dat op wat risico. Mijn collega Wouter Slot wees er al eerder op.

    NVIDIA oogt ijzersterk, maar ons berekende koersdoel rond $350 nadert wel heel rap.

    ASML en NVIDIA zitten al lang in de defensieve Tostram- portefeuille. Ik bespreek beide aandelen hieronder en ben vooral gefocust op eventuele signalen van overdrijving.

    Ik wil graag beoordelen of de markt te ver is doorgeschoten. Ik kijk onder andere naar de stand van de RSI (Relative Strength Index) en naar de afstand van de koers ten opzichte van de 200-dagenlijn.

    Een uitleg van de RSI en interpretatie van de 200-dagenlijn vindt u onderaan deze blog.

    ASML
    ASML blijft een van de sterkste aandelen van de Nederlandse beurs, maar stuit nu wel op het all-time high rond €764,40 (gevormd op 17 september).

    De eerste uitdaging is dat ASML nu door deze horde moet zien te breken. Enkel in dat geval mogen we verdere koersstijgingen tegemoet zien.

    In eerste instantie kan de koers naar €910. Dit koersdoel is berekend op basis van de pendulum swing. De theorie van de pendulum swing kunt u onderaan deze blog vinden.

    Op de Tostrams-site hebben we de afgelopen jaren meerdere lange termijn koopadviezen voor ASML gegeven.

    Ons laatste lange termijn koopadvies is gegeven op 18 maart 2019 (opnamekoers €53,48). Het advies aan defensielange termijn beleggers blijft ASML vast te houden. Speculatieve korte termijn beleggers kunnen wellicht wat stukken van de tafel halen.

    Eerdere koopsignalen en opnames in de Tostrams defensieve lange termijn portefeuille zijn van 18 juli 2016 (op €92), 8 september 2014 (op €75,39) en 10 oktober 2011 (op €27,15).

    Voor grafiek, zie link:

    www.iex.nl/Artikel/734160/Zijn-chippe...
6.547 Posts
Pagina: «« 1 ... 275 276 277 278 279 ... 328 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.