Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel Wereldhave AEX:WHA.NL, NL0000289213

Laatste koers (eur) Verschil Volume
14,120   +0,080   (+0,57%) Dagrange 14,000 - 14,180 74.995   Gem. (3M) 61,5K

Wereldhave 2021-22: wel of niet een smeltend ijsblokje?

402 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 HCohen 2 oktober 2021 20:55
    quote:

    Branco P schreef op 2 oktober 2021 20:35:

    Ik vond anders het inzicht (en de bevestiging daarvan van Wereldhave zelf) dat ergens rond 2025 alsnog wederom geen geld beschikbaar is voor ontwikkelingen/aanpassingen wel verrassend. Maar jij had dit inzicht reeds HCohen?
    Uiteraard was dat verrassend en nee dat inzicht had ik niet, maar dat valt wat mij betreft onder, zoals ik het uitdrukte, de 'essentie van de uitgeklede strategie' nietwaar. Waarvan ik ook zei dat ik het verhelderend(verrassend dus) vond, of zoals jij het uitdrukte ''alles valt of staat inderdaad bij de mogelijke toekomstige positieve herwaarderingen mits het dan wel allemaal mee zit along the way.''.

    Daarnaast zeg ik geen grote verassingen. Dat sluit een hoop verbazing en verwondering niet uit nietwaar...
    Ik had erger gevreesd(zie ook de eerdere uitwisselingen over verkopen op het andere draadje) en had al een sceptische blik op WH.

    Ik blijf vooralsnog long in WH.

  2. [verwijderd] 2 oktober 2021 23:13
    Beste The Third Way team,

    Met de afronding en publicatie van het boekwerk is een indrukwekkende periode tot een einde gekomen. De meesten onder jullie hadden een gezamenlijk doel, of eigenlijk : Drie gezamenlijke doelen. Er was de speurtocht naar zoveel mogelijk objectieve informatie die nodig was als houvast en om je een zo compleet mogelijk beeld te vormen. Daarnaast was er de missie om de Board , en ook de Commissarissen bij Wereldhave te overtuigen dat jullie visie de betere kans had voor alle betrokken stakeholders. Als derde was er het gezamenlijke doel om samen zoveel mogelijk gewicht in de schaal te leggen door genoeg aandelen-zeggenschap te verzamelen onder jullie banier.

    Jullie eerste gezamenlijke doel , mede gezien de publicatie van het boekwerk , mogen jullie als 98% geslaagd zien. Proficiat.
    Jullie tweede en derde gezamenlijke doel zijn helaas niet behaald. En dat is spijtig.

    Het Hollandse eerste experimentele activistische aandeelhouderschap via Social Media is in die zin een toonbeeld van mislukking. En dat bedoel ik niet verkeerd ! Iedere nieuwe maatschappelijke verandering begint met een moeizame aanloop, en er zijn er maar weinigen die zich geroepen voelen om onbegaanbare wegen begaanbaar te maken. Jullie zijn iets nieuws gestart dat hopelijk navolging vindt en zich verder door-ontwikkelt. Ook daarvoor een welverdiend proficiat !

    Het grootste knelpunt zit denk ik in de aantallen. Met 2% van de uitstaande aandelen heb je genoeg invloed om een agendapunt in te brengen -inclusief uitgebreide spreektijd voor de toelichting !- maar diezelfde 2% is niet genoeg om een pluchen zetel te claimen en het beleid daadwerkelijk te beïnvloeden. Door dat tekort aan aandeelhouders kom je in de vicieuze cirkel van een prettig gesprek met de board, om daarna afgeserveerd te worden.

    Aandeelhouders-activisme is dus gebaat bij voldoende procentuele ondersteuning. Die ondersteuning had er misschien, en ik schrijf misschien, kunnen komen als jullie je agendapunt hadden geclaimd met dito spreektijd. En misschien ook wel niet. Misschien heb je daadwerkelijk meer dan 5% zeggenschap nodig om het pluche te claimen en invloed te hebben op het beleid. (nb, ieder beursgenoteerd bedrijf hanteert in de Statuten een eigen percentage)

    Jullie hebben samen geschiedenis geschreven, en een nieuwe deur geopend voor volgende pogingen van activistische aandeelhouders. Of die elkaar zullen vinden op IEX of buiten IEX, is niet relevant in dit digitale tijdperk. Het gaat er om dat jullie hebben laten zien, dat het opzetten van een overleg-structuur van aandeelhouders -buiten de AvA om- heel wel haalbaar is ! Dat punt is gewonnen voor de toekomst.

    Ik mis 4 puntjes in het boekwerk ;

    De fiscale impact van de afwaarderingen en verliezen kan er voor zorgen dat WHA het iets langer uithoudt dan 2025 (en mogelijk biedt dat voldoende ruimte voor een nieuwe start) Over de fiscale doorwerking is in het boekwerk helaas niets te lezen.

    De variant van Tubize en UCB (zeer bekend in het Belgische) ; Die zou bij Wereldhave NL en Wereldhave BE ook een zeer goed werkend eindstation kunnen zijn. Tubize als de groot(st)eigenaar en beleggingsvehicle, en UCB als de enige belegging. Beide beursgenoteerd. Met een Tubize dat in beleggingswaardering iets achterblijft bij UCB -wat in mijn ogen terecht is door de extra verdieners en pand bij Tubize-. Zo zou ook WHA kunnen fungeren als groot(st)eigenaar en beleggingsvehicle, met WHB als enige belegging. Beide beursgenoteerd. Spijtig dat een dergelijke variant niet boven is komen drijven.

    Het derde punt ligt een stuk gevoeliger ; Wanneer er ergens dubieuze beslissingen worden genomen, dan wordt de achterliggende reden nog wel eens gezocht in de methodiek van Follow The Money. Die methodiek hadden jullie waarschijnlijk niet kunnen doorvoeren vanwege gebrek aan inside materiaal. Als buitenstaander had ik graag gelezen waar de financiële belangen liggen van de Board of Directors. Hebben zij een financieel belang bij de contractpartners waar veel te goedkoop aan verkocht werd ? De heren zullen hier ongetwijfeld mee lezen, en deze suggestie niet in dank afnemen. Heren, voel u vrij om hier op IEX te beloven dat u ten tijde van de genomen beslissingen, en ook nu na de beslissingen, geen enkel persoonlijk belang had bij 1 van de contractpartners die veel te goedkoop bij WHA panden konden inkopen. Dan is de lucht op dat punt direkt geklaard.

    Tot slot een heel klein minpuntje over 1 van jullie leden, Jeroen Terlingen van Victory Juridisch Advies. Deze Jeroen belijdt met de mond lid te zijn (geweest) van de TTW-groep en jullie doelstellingen te onderschrijven, maar haalt op dit draadje en op het jaardraadje WHA, vol venijn uit naar The Third Way. Jullie hadden onwetend een dissident onder de vleugels die heel de bestaanstijd van TTW doelbewust heeft gezwegen. Ik sluit niet uit dat deze Jeroen, of zijn opdrachtgever Victory Juridisch Advies, een ander (betaald) belang had dan jullie. Het zou veel verklaren.

    Ik eindig met een positieve noot naar Roel : Gefeliciteerd met het boekwerk dat al het naspeurwerk met elkaar verbindt. Het is je gelukt om er een goed leesbaar verhaal van te maken. Ik heb het vanmiddag gedownload, en heb het zojuist pas helemaal uitgelezen. Ik hoop dat jouw boek zijn weerklank gaat vinden in de studentengangen en in vele bibliotheken in Nederland en België.
  3. forum rang 5 The Third Way... 3 oktober 2021 09:50
    Eerst even een statistiekje: gister is het boek al 300 keer gedownload. Verder heb ik begrepen, door wellicht bewust achtergelaten sporen, dat ook tenoren in de sector het lezen. Daarmee wordt aangegeven dat onze keuze voor diepgang ten koste van toegankelijkheid in ieder geval in die hoek gewaardeerd ;-) wordt.

    Dan alvast een dankwoord voor de reacties hierboven. Inderdaad zijn er bepaalde bewuste keuzes gemaakt bij onze TTW actie en bij het schrijven van het boek die ten koste gaan van daardoor onbelicht gebleven onderwerpen. In het Nawoord wordt dat bijvoorbeeld geduid.

    Wat opvalt bij de reacties boven:

    1. Is het inderdaad onkunde of "wanbeleid" zoals Pieter Lakeman, meerdere gekwalificeerde proeflezers en in het verleden sommigen op het IEX draadje het benoemen, of is er meer aan de hand? Dat laatste is inderdaad meer iets voor FTM. Het boek beperkt zich tot een feitelijke analyse en geeft de lezer de keuze tussen een plausibele verklaring van 'a sense of urgency', waarbij de RvC er tussen de regels door niet zo goed uitziet zoals op meerdere plekken in het boek geduid en de vraag blijft hangen rond hun onafhankelijkheid, en Branco's "vibe".

    2. Het boek stopt niet bij 2025 wanneer de opbrengsten van deze stap in het interingsproces op zouden zijn. Het geeft zelfs met het praktijkvoorbeeld Hoofddorp aan wat de gevolgen van de nieuwe strategie zijn voor de levensvatbaarheid na de verkopen.

    3. Hoe geslaagd was de TTW beweging? Afgemeten aan de verandering van beleid zijn er inderdaad maar een paar kleine succesjes. Met een meerderheid op de AvA beslist tenslotte een persoon, zie Branco's "vibe". Aan het begin van het boek en in het Nawoord duid ik het waarom. Daar worden ook adviezen gegeven voor volgende acties. De RvB en RvC hebben bewust een andere route gekozen met alle gevolgen van dien en hun verantwoordelijkheid wordt daarmee uitvergroot. Uit vooral emails maar ook het IEX draadje hebben we kunnen afmeten dat we vele mensen behoed hebben voor verkeerde keuzes. Omdat het boek gebruikt wordt ter lering hoop ik dat ook anderen gaan inzien dat beleggers niet zomaar moeten afgaan op de woorden van het management, hoe mooi die ook klinken en hoe aardig ze ook overkomen.

    Dat alles neemt niet weg dat WH een aandeel blijft met veel fantasie. Immers, de waarde van de locaties wordt door het beleid zwaar onderdrukt en de kans dat er een overname komt neemt met de tijd toe, zoals Lakeman verwacht...

    We weten dat Wereldhave de IEX draadjes volgt. Inderdaad heel benieuwd naar een onderbouwde reactie op deze soft launch. Anders wellicht na de volgende publicaties komende week, zie de webpagina?
  4. forum rang 4 junkyard 3 oktober 2021 13:20
    Indrukwekkend te lezen hoeveel energie en tijd hier de afgelopen jaren in gestoken is, waarbij het is gelukt om management op scherp te zetten en aan te tonen dat een stem gehoord kan worden, vooral omdat dit initiatief in de media een podium kreeg waarop Wereldhave (ceo Storm) controle wilde uitoefenen zodat dit niet zou leiden tot ontsporing of heroverweging van zijn plannen ('keep your friends close and your enemies closer').

    De TTW groep zat hier wellicht wat naïef in door een open discussie te willen voeren, de andere kant van de tafel was vooral druk met beeldvorming. Een duurbetaalde jonge ceo die als analist gewend is om zijn eigen mening te vormen en verkopen, zal niet snel accepteren dat buitenstaanders zinnige dingen melden en aanvaarden dat de geformuleerde strategie rammelt, dit is voor hem een bedreiging (wat hij wil gebruiken / draaien door naar buiten te tonen hoe de dialoog wordt gezocht - zonder werkelijk open te staan).

    Opvallend te lezen dat is vastgelegd dat ceo Storm m.b.t. de Franse portefeuille heilig overtuigd was dat dit voor € 800 miljoen euro zou moeten worden verkocht ('trust me!'), en dit genotuleerd en bevestigd is. De teller (Franse verkoopopbrengst) blijft nu ongeveer op de helft hangen, een stevige miscalculatie voor een rationele ex-analist die leiding geeft aan een bedrijf met een calculator in de hand. Door deze misrekening (doordrukken verkoop in moeilijke tijd - was meer tijd nemen niet mogelijk, bijvoorbeeld door stopzetting cash dividend?) blijft er te weinig hangen om alle NL winkelcentra aan te pakken en echt verlichting te bieden, en moeten er op termijn meer NL winkelcentra worden verkocht (wat het ijsblokje aantast).

    Bij verdere verkopen van NL winkelcentra houdt Wereldhave onvoldoende omvang om (kosten) efficiënt te opereren en zie ik nu meer in ontmanteling van Wereldhave. Ik betwijfel of bij huidige beurskoers een partij (van Herk?) tot betalen van een overnamepremie wil overgaan, wellicht dat Wereldhave deze ontmanteling beter zelf kan starten door alle winkelcentra te verkopen en het geld (of wat er over is na betaling schulden en directie) terug te geven aan de aandeelhouders. Hier weinig vertrouwen dat Wereldhave organisatie zelfstandig meer waarde kan tonen, t.o.v. dit vastgoed in handen van derden.

    Wereldhave Belgium kan op eigen benen verder met verse aandeelhouders (na verkoop Wereldhave aandelenbezit), en opereert nu al bijna geheel zelfstandig (zonder synergie NL).

    Nogmaals dank voor deze extra inzichten, leuk enkele quotes van mij terug te lezen. Wellicht dat ik als analist ook wel een vastgoedfonds kan leiden, ik zat in ieder geval een stuk dichterbij de geschatte Franse verkoopopbrengst :)
  5. janos53 3 oktober 2021 14:52
    Met verbazing en pijn in mijn buik heb ik het boek gelezen; hoe is het mogelijk dat jaar en jaar uit bestuur en commissarissen wegkomen met het verkwanselen van aandeelhouders-kapitaal? Ik ben heel benieuwd of het bestuur van Wereldhave nog met een reactie en verklaring c.q. nadere uitleg komt? Om een goed beeld te krijgen moet "hoor en wederhoor " worden toegepast. Het boek verdient publiciteit in de media en alle waardering van de opsteller(s), ook als vanuit het bestuur kritische kanttekeningen en correcties worden aangebracht. Kleine aandeelhouders lijden hun verlies, terwijl bestuur zich rijkelijk laat belonen. Aandeelhouders activisme is meer dan ooit geboden en is ook mogelijk dankzij platformen als IEX. Moge dit boek een begin zijn van de herstart van de aandeelhouderswaarde Wereldhave. Laat het "ijsblokje vanaf vandaag niet langer smelten, maar aangroeien", misschien tegen beter weten in.
  6. [verwijderd] 3 oktober 2021 22:05
    quote:

    HCohen schreef op 2 oktober 2021 20:55:

    [...]

    Uiteraard was dat verrassend en nee dat inzicht had ik niet, maar dat valt wat mij betreft onder, zoals ik het uitdrukte, de 'essentie van de uitgeklede strategie' nietwaar. Waarvan ik ook zei dat ik het verhelderend(verrassend dus) vond, of zoals jij het uitdrukte ''alles valt of staat inderdaad bij de mogelijke toekomstige positieve herwaarderingen mits het dan wel allemaal mee zit along the way.''.

    Daarnaast zeg ik geen grote verassingen. Dat sluit een hoop verbazing en verwondering niet uit nietwaar...
    Ik had erger gevreesd(zie ook de eerdere uitwisselingen over verkopen op het andere draadje) en had al een sceptische blik op WH.

    Ik blijf vooralsnog long in WH.

    LOL.
    Corrupte boel. Mooi dat het zo op papier staat. Januari 2020 was dat voor mij al wel duidelijk.
  7. forum rang 5 The Third Way... 4 oktober 2021 09:29
    quote:

    junkyard schreef op 3 oktober 2021 13:20:

    ...
    Nogmaals dank voor deze extra inzichten, leuk enkele quotes van mij terug te lezen. Wellicht dat ik als analist ook wel een vastgoedfonds kan leiden, ik zat in ieder geval een stuk dichterbij de geschatte Franse verkoopopbrengst :)
    Dankjewel.

    Je hebt in ieder geval ook een flexibelere geest. Wel een welgemeend advies voordat jij je ambitie gaat waarmaken, verander je naam...

    :-)
  8. forum rang 7 HCohen 4 oktober 2021 10:43
    Nav uitgifte boek van de TTW-groep, de posts en eerdere discussies op dit en het andere draadje heb ik zondag een korte e-mail verzonden naar dhr van Maanen van Wereldhave. Zie hieronder zijn reactie van vandaag.

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    From: Maanen, Ruud van
    Sent: lundi 4 octobre 2021 07:55
    To: .....
    Subject: RE: WHA en TTW, verzoek tot reactie

    Geachte heer Cohen,

    Hartelijk dank voor uw bericht, interesse en aandeelhoudersschap in Wereldhave.

    De verkoop van de objecten vielen in het verkoopprogramma zoals deze is aangekondigd bij de presentatie van de nieuwe strategie in februari 2020. Daar hebben we aangegeven dat het verkoopprogramma binnen 3 jaar voltooid zou moeten zijn. Inmiddels zijn we driekwart jaar verder, en zijn er nog twee objecten te gaan.

    In deze periode is er sprake geweest van een pandemie, waarbij liquiditeit op diverse fronten sterk afgenomen was. Dit gaf een additioneel risico op LTV, en daarmee mogelijk op langere termijn op bankconvenanten of financierbaarheid. Om dit risico te beperken, heeft Wereldhave aangekondigd een verhoogde prioriteit te geven aan liquiditeit. Dit hield in: het schrappen van het laatste kwartaaaldividend van 2019, terugbrengen van capex verplichtingen op de ontwikkelingspijplijn, en een toegenomen focus op verkopen.

    Graag wijzen we erop dat boekwaardes een historisch karakter hebben. Taxateurs kijken terug op referenties uit het verleden, en de peildatum ligt ook in het verleden. In een snel veranderende markt, zoals tijdens een pandemie, kunnen er grote verschillen ontstaan tussen boekwaardes en verkoopprijzen.

    Mocht u meer vragen hebben of aanleiding hebben tot een gesprek, neemt u gerust telefonisch contact met me op.

    Hartelijke groet,

    Ruud van Maanen
    Director Investor Relations & Corporate Development
    +31 (0) 20 702 ....
    +31 (0) 6 1046 ....

    Wereldhave Management Holding B.V. [w]
    Schiphol Boulevard 233
    1118 BH Schiphol – WTC Toren A
    +31 (0) 20 702 ....
    www.wereldhave.com

    ? Please consider the environment before printing this e-mail
  9. forum rang 7 Branco P 4 oktober 2021 11:11
    Een leuke reactie van Wereldhave, maar de enige juiste actie had moeten zijn dat men het verkoopprogramma even een jaartje op hold had gezet. Het schrappen van het laatste kwartaaldividend van 2019 en het terugbrengen van capex verplichtingen op de ontwikkelingspijplijn, dat zijn begrijpelijke acties. Dit hebben alle andere winkelvastgoedfondsen ook gedaan. So far so good.

    Maar midden in een pandemie die verkopen doorzetten terwijl je weet dat de pandemie van tijdelijke aard is en er direct daarna veel betere verkoopmomenten komen, dat is zo'n grote fout, dat valt met geen enkel wollig babbeltje goed te maken.

    Er was ook geen enkele noodzaak om die verkopen door te zetten want de liquiditeit was ook zonder die verkopen prima in orde. Alle winkelvastgoedbedrijven, Wereldhave inclusief, wisten steeds te melden dat er voor een periode van minimaal een jaar nog aan alle financiële verplichtingen kon worden voldaan. De eerste lockdowns waren bovendien relatief kort en in de loop van 2020 zijn er al snel weer veel huren binnengekomen.

    Na de verkoop van WoeselXL (dat overigens ook te goedkoop verkocht werd aan miljardair Harry Hilders, die het binnen een jaar alweer doorverkocht met een paar mooie miljoentjes winst) had men bij WHA volledig op de rem moeten gaan staan voor wat betreft de verkopen. Die verkopen had men moeten uitstellen. Maar men wilde juist koste wat kost die verkopen doorzetten. Je ziet het aan die reactie van Wereldhave:

    De verkoop van de objecten vielen in het verkoopprogramma zoals deze is aangekondigd bij de presentatie van de nieuwe strategie in februari 2020. Daar hebben we aangegeven dat het verkoopprogramma binnen 3 jaar voltooid zou moeten zijn. Inmiddels zijn we driekwart jaar verder, en zijn er nog twee objecten te gaan.

    Allereerst denk ik dat we anderhalf jaar verder zijn, maar misschien ben ik minder goed met rekenen ;-)

    Maar wat Wereldhave hier dus zegt is dat zij ondanks de pandemie de verkopen toch zo snel mogelijk midden in de pandemie wilde verkopen. Op het moment dat de onzekerheid het aller aller grootst was. Men had ook volgens hun eigen timeline (3 jaar = tot en met februari 2023) makkelijk even pas op de plaats kunnen maken. In de loop van 2022 gaat de winkel-vastgoedmarkt er veel rustiger bij liggen en dan had men ook prima Frankrijk eens kunnen gaan verkopen. Zo ook al die andere Nederlandse objecten die men vanaf het intreden van Corona heeft verkocht. En wat is erop tegen om van die 3 jaar gewoon 4 jaar te maken? Een jaartje extra de tijd nemen om te verkopen en in de tussentijd gewoon een jaartje geen dividend uitkeren... Om vervolgens honderden miljoenen aan extra verkoopopbrengst te kunnen genereren en ook de mogelijkheid behouden om heel Frankrijk in één keer te verkopen (wat dus ook de totaalprijs ten goede komt)...

    Maar nee hoor, ze zijn straks zelfs een jaar eerder klaar met verkopen (dan hun eigen timeline toestond). En alles voor de diepste bodemprijzen verkocht, midden in de Coronaonzekerheid (die van tijdelijke aard is).

  10. forum rang 6 !@#$!@! 4 oktober 2021 11:15
    quote:

    Branco P schreef op 4 oktober 2021 11:11:

    Er was ook geen enkele noodzaak om die verkopen door te zetten want de liquiditeit was ook zonder die verkopen prima in orde. Alle winkelvastgoedbedrijven, Wereldhave inclusief, wisten steeds te melden dat er voor een periode van minimaal een jaar nog aan alle financiële verplichtingen kon worden voldaan.
    Niet dat ik het oneens ben met je betoog. Maar zeggen dat de liquiditeit prima op orde is terwijl je nog maar minimaal een jaar aan je verplichtingen zou kunnen voldoen is natuurlijk een contradictie. Dat zou juist bevestigen dat er een hoge druk is om te moeten verkopen om niet in de problemen te komen.
  11. forum rang 7 Branco P 4 oktober 2021 11:22
    quote:

    !@#$!@! schreef op 4 oktober 2021 11:15:

    [...]

    Niet dat ik het oneens ben met je betoog. Maar zeggen dat de liquiditeit prima op orde is terwijl je nog maar minimaal een jaar aan je verplichtingen zou kunnen voldoen is natuurlijk een contradictie. Dat zou juist bevestigen dat er een hoge druk is om te moeten verkopen om niet in de problemen te komen.
    Als er géén huur zou binnenkomen, dan zou ik je gelijk geven. Maar binnen twee maanden (zo rond april/mei 2020) werd alweer duidelijk dat de winkels snel weer open gingen mogen en dat de sluitingsperiode met circa 50% huurkorting zou moeten worden afgedaan. Ook werd al binnen twee maanden duidelijk dat er allerlei overheidssteun zou zijn en ook daardoor zouden er huren binnen gaan komen. Tot slot vergeten we allemaal voor het gemak dat ook financiers (met name de banken) in een extreem geval ook bereid zijn om een betalingsafspraak te maken. Van Garderen (ECP) vertelde bijvoorbeeld nog trots dat hij tegen zijn banken kon zeggen "nee dat hebben wij niet nodig" toen die banken zelf voorstelden dat er eventueel even geen aflossing/rentebetaling op de lening hoefde plaats te vinden.

    Dus al heel snel was voor de hele winkelvastgoedsector duidelijk dat het een periode zou zijn van "stilzitten als je geschoren wordt". En je ziet nu dus ook: de concurrentie staat er goed bij en de mooie kapseltjes zie je alweer langzaam ontstaan. En Wereldhave loopt rond met een gehavende kop vol pleisters.
  12. forum rang 5 The Third Way... 4 oktober 2021 11:56
    quote:

    HCohen schreef op 4 oktober 2021 10:43:

    ...

    Graag wijzen we erop dat boekwaardes een historisch karakter hebben. Taxateurs kijken terug op referenties uit het verleden, en de peildatum ligt ook in het verleden. In een snel veranderende markt, zoals tijdens een pandemie, kunnen er grote verschillen ontstaan tussen boekwaardes en verkoopprijzen.
    ...

    Hartelijke groet,

    Ruud van Maanen
    Director Investor Relations & Corporate Development
    ...
    Onduidelijk waarom het excuus het historisch karakter is wanneer Wereldhave elke zes maanden een nieuwe taxatie laat doen en publiceert...

    De referentie naar de pandemie is zoals Branco het stelt de onjuiste. In het boek wordt in het hoofdstuk "Buy high, sell low" aangehaald wat de concurrentie doet en wat De Nederlandse Bank constateert.

    Zoals we bijvoorbeeld ook de bank Degroof Petercam citeren, die heeft er "geen goed woord voor over".

    Goed van je HCohen dat je dit deelt, benadrukt maar weer dat de verkopen doorgedrukt werden vanwege een vermeend liquiditeitsprobleem. In het hoofdstuk "Een ondraaglijke lichtheid" duidden we dat al: tijdens 2019-20 werd er een 126 mln euro aan niet renderende CAPEX in NL en F (alleen) doorgeduwd die de hand van het management forceerde.

    Een zelf veroorzaakt korte termijn probleem dat met verbijsterende lange termijn waardevernietiging werd gedempt...
  13. [verwijderd] 4 oktober 2021 13:15
    quote:

    Branco P schreef op 4 oktober 2021 11:22:

    [...]

    Als er géén huur zou binnenkomen, dan zou ik je gelijk geven. Maar binnen twee maanden (zo rond april/mei 2020) werd alweer duidelijk dat de winkels snel weer open gingen mogen en dat de sluitingsperiode met circa 50% huurkorting zou moeten worden afgedaan. Ook werd al binnen twee maanden duidelijk dat er allerlei overheidssteun zou zijn en ook daardoor zouden er huren binnen gaan komen. Tot slot vergeten we allemaal voor het gemak dat ook financiers (met name de banken) in een extreem geval ook bereid zijn om een betalingsafspraak te maken. Van Garderen (ECP) vertelde bijvoorbeeld nog trots dat hij tegen zijn banken kon zeggen "nee dat hebben wij niet nodig" toen die banken zelf voorstelden dat er eventueel even geen aflossing/rentebetaling op de lening hoefde plaats te vinden.

    Dus al heel snel was voor de hele winkelvastgoedsector duidelijk dat het een periode zou zijn van "stilzitten als je geschoren wordt". En je ziet nu dus ook: de concurrentie staat er goed bij en de mooie kapseltjes zie je alweer langzaam ontstaan. En Wereldhave loopt rond met een gehavende kop vol pleisters.
    Laat die pleisters maar weg. Patient bloed leeg en heeft straks een claimentransfusie nodig.
  14. [verwijderd] 4 oktober 2021 13:42
    quote:

    junkyard schreef op 4 oktober 2021 13:32:

    Het huis vandaag verkopen terwijl het net in de fik is gevlogen (firesale), omdat men gisteren dacht dat het een aardig plan zou zijn om te verkopen, getuigt niet van wendbaar leiderschap gericht op lange termijn waardebehoud/waardecreatie.
    Lief gezegd. Met het intellect dat Storm zichzelf toedicht moet je je toch afvragen waarom het toch zo is dat van Herk, met wie hij toch maandelijks intensief contact heeft, hier geen bezwaar heeft gemaakt. Immers een miljoentje bij VastNed is de druppel, maar Wereldhave kan zo een half miljard verbrassen en hij geeft geen kik? van Herk stemt nota bene voor decharge....

    Tel daarbij op het opzichtige straatje schoonvegen....

    Dit is écht geen onkunde. Dit is moedwillig de aandeelhouder benadelen ten gunste van?...

    Follow the money.

  15. forum rang 5 The Third Way... 4 oktober 2021 14:17
    In october 2020 wordt aangegeven dat er genoeg liquiditeiten zijn tot einde 2022:
    www.wereldhave.com/siteassets/coporat...

    Begin 2021 geeft WH aan dat het tot einde 2022 de tijd heeft om Frankrijk te verkopen:
    www.wereldhave.com/siteassets/coporat...

    Vijf maanden later is alles (op de 2 minste centra in Frankrijk na) aan die afbraakprijzen verkocht. Zoals we in het boek aantonen, met een netto-waardevernietiging van bijna driekwart (73%).

    Let wel, we hebben het hier om een liquiditeitsprobleem van maximaal enkele tientallen miljoenen. Dividenden worden wel betaald, zo ook wordt er fors gespendeerd aan non-yielding CAPEX. Inhouding daarvan had het probleem waarschijnlijk al opgelost.

    Er wordt toch ook vrolijk beweerd dat het plan om 350 mln euro te spenderen doorgaat. Zo ook de 31 mln euro komend jaar in alleen Hoofddorp.

    Maar welgeteld 1.1 miljard euro aan getaxeerde waarde verkopen om die "kruimels" op te poetsen, dat is Wereldvreemd.

    En toekomstgericht: het stelt in juli na de Franse verkopen van een half miljard aan (net getaxeerde) waarde dat de liquiditeit ok is tot Q1 2024:
    www.wereldhave.com/siteassets/coporat...

    Benieuwd wie van jullie mee gaat doen aan de komende emissie om de banken verder naar de uitgang te helpen...
  16. [verwijderd] 4 oktober 2021 14:36
    quote:

    The Third Way... schreef op 4 oktober 2021 14:19:

    Even een opmerking er achteraan: die arme Ruud van Maanen mag de messenger spelen en proberen om dit allemaal uit te leggen. Hij is niet te benijden...
    Je kan ook gewoon ontslag nemen en elders aan de slag gaan. Op een eerlijke manier.
402 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.