Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Aandeel ASML Holding AEX:ASML.NL, NL0010273215

Laatste koers (eur) Verschil Volume
729,400   +41,400   (+6,02%) Dagrange 701,600 - 731,400 575.819   Gem. (3M) 731,8K

ASML 2020

7.502 Posts
Pagina: «« 1 ... 318 319 320 321 322 ... 376 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 rene66 2 september 2020 19:15
    quote:

    Dagelijkse Kost schreef op 2 september 2020 17:51:

    Ik ben benieuwd wanneer de verkopers in ASML en de andere techaandelen actief gaan worden. Kan nooit lang meer duren. Ondanks het feit dat dit allemaal prima bedrijven zijn, zal er toch eens op deze ontzettend hoge koersen verkocht gaan worden. Ik vind dit alles momenteel lijken op een piramidespel. De laatste kopers kunnen het haasje gaan worden.
    Dat gaat gebeuren op de dag dat het geld niet meer gratis is. Zolang de rente nul blijft en er geld in de markt wordt gepompt blijft het spel door gaan. De verwachting is dat dit nog jaren blijft door gaan tot een harde reset over wellicht 20 jaar.

    Misschien komen er kleine dipjes door verkiezingen tussentijds of wat dan ook maar de richting van de lijn blijft omhoog. Ik sta er zelf van te kijken dat ASML nog zo goedkoop is op dit moment.

  2. Matth1 2 september 2020 19:34
    quote:

    WaarIsWally schreef op 2 september 2020 15:32:

    [...]

    Mhh ik snap wat je hier probeert te zeggen.
    maar 1: denk eens na over de kosten van een EUV in een cleanroom, die vierkante meters zijn niet goedkoop. 2, machine zelf kost ook een aardige knaak. 3: onderhoudskosten euv kost nogal wat. etc.

    Wat je ziet is dat een DUV dus wat meer wafer passes nodig heeft, MMO (machine machting overlay) als je de wafer door 1 machine heen draait en vervolgens door een andere machine is best klein. DCO (dedicated machine overlay) wafer 2 keer door de zelfde machine heen halen is nog kleiner.
    Wat ik hiermee bedoel te zeggen is, jazeker je hebt wel een penalty op processing tijd en op wat nauwkeurigheid en yield, maar de automatisering dezer dagen kan daar een goed handje bij helpen, zo kunnen ze er wel voor zorgen dat de wafer 2 keer door dezelfde machine heen gaat.
    En een EUV kost wel een aardige duit om hem binnen te hebben staan, laat staan dat hij in gebruik is.
    Ook hier geldt dus dat je het gewoon eens moet uitrekenen en ondervinden wat het goedkoopste is. Dan krijg je wellicht ook nog de factor: Hebben we misschien al andere producten die nog een kritischer process nodig hebben die wellicht de EUV's al volledig bezetten ?

    Dit soort dingen "bepaal" je dus niet zomaar even.

    De nieuwe DUV kun je niet helemaal vergelijken met een EUV, zoals ik ook al aangaf:
    Op DUV kun je nog een hoop tricks toepassen, bijvoorbeeld 3D nand toepassen (heel veel lagen op elkaar stacken, hierdoor trekt de wafer enorm krom).

    Het moraal van het verhaal blijft voor de komende jaren nog altijd:
    Toepassing en kosten zullen bepalen welke machine het beste is.
    En voor veel wafers geldt dat ze een heel gamma van ASML machines te zien krijgen .
    Simpele lagen op low end DUV XT systemen, middelmatige lagen op een high end XT systeem of op een low end NXT machine. Kritische lagen op een NXT high end of EUV machine.

    1 ding is wel zeker EXE5xxx+ wordt hele andere koek! daarmee gaan wel echt markten aangeboord worden die opzichzelf staan. maar ook daar gaat gelden dat alleen de kritische lagen door een dergelijke machine gemaakt worden, lower end gaat ook zeker gebruikt worden op de zelfde wafer.

    Daarom is het ook niet waar dat de DUV markt gekannabaliseerd wordt, je hebt heel het gamma nodig om zo goedkoop mogelijk te kunnen produceren. En al snel zal die holistic aanpak dus ook nodig zijn, meet apparatuur wordt te onnauwkeurig om dit process te monitoren en bij te sturen.
    Vandaar de Ebeam metrology producten die op dit moment ontwikkeld worden.
    Dames en heren, dit is hoe je je statements / standpunt onderbouwd! Thanks voor de tijd te nemen om het eens in perspectief te zetten. Veel van wat je leest is inderdaad het kannabalistische scenario van EUV tov DUV!

    Deze info wordt zeer geapprecieerd!
  3. Matth1 2 september 2020 19:51
    quote:

    rene66 schreef op 2 september 2020 19:15:

    Misschien komen er kleine dipjes door verkiezingen tussentijds of wat dan ook maar de richting van de lijn blijft omhoog. Ik sta er zelf van te kijken dat ASML nog zo goedkoop is op dit moment.

    Ik had in 1e instantie niet gedacht dat ASML zo hard afgestraft ging worden. daarom dat ik de eerste callopties terug had gekocht rond 330euro. deze staan bijna terug op een 0-operatie. de overige, die ik bij heb gekocht aan 320 en 310 en 300 stonden mooi in de + en die heb ik vorige week ergens bij die 330 terug verkocht gehad. Turbo's in tussentijd ook winst op gepakt, echter wel vrij bescheiden (rond 20%, wss iets minder...)

    @WaarIsWally
    Als je belegt, of het nu hefboomproducten zijn of direct in de aandelen of ETFs, heb je dat geld normaal gezien niet nodig. :D maar ik denk inderdaad dat de meeste mensen wiens naam je hier vaker voorbij ziet komen (A3aan, Toert, HABS, AD and sorry for those not listed maar anders wordt het best lang) ook in hefboomproducten beleggen.

    Ik beleg al iets langer dan jou maar zeker niet zo lang als A3aan en ik kan je vertellen dat je best geen hefboomproducten gaat handelen als je een beetje 'jumpy' bent.

    Bij Turbo's heb je een stoploss en zoals we hebben meegemaakt na 15 juli kan de koers, die op lange termijn zowat iedereen goed ziet stijgen, soms eens hard zakken. En bij die 299€ dieptepunt had ik Turbo longs met stoploss van 293. uiteindelijk met magere winst kunnen verkopen maar als je dus paniek slaat ben je voor hetzelfde geld meteen alles kwijt. Dus wat je in deze producten steekt moet je wel kunnen bestempelen als 'verloren' geld in worst case en je er dan ook niet druk over maken (lees: misschien de winst die je gemaakt hebt erin steken zodat je overall track record niet negatief gaat?)

    Bij opties heb je die stoploss niet maar wel een afloopdatum (welke je kan doorrollen indien het toch net niet goed loopt). Als je bijvoorbeeld call ASML koopt op december 2022 geef je jezelf wel redelijk wat tijd. Als je dan ook nog 'in the money' koopt zit je ook weer een beetje veiliger. Echter voor een aandeel als ASML dat in de 300's zit betaal je voor in the money, langlopende opties heel snel heel veel geld per optie. Daardoor koop ik liever out of the money als het langlopend is.

    Nog een ding: koop nooit al je geld op als je hefboomproducten koopt. heb ik zelf in begin fout gedaan en eens al mijn winst mee kwijt gespeeld (gelukkig winst). zorg dat je nog cash over hebt voor bij te kopen indien het verder zakt dan verwacht.

    Beetje spelen met fictief geld via een of ander beursspel kun je jezelf wel een beetje laten inzien dat, ook al sta je eens fors in de negatieve, je met een beetje geduld soms toch nog rendement kan halen. Bij Berkshire hathaway heb ik op 198 dollar callopties 190 september gekocht. Op een gegeven moment stonden ze -70%. Uiteindelijk staan ze nu wel dik in de winst. maar als je dus jumpy bent kan je bij -50% verkopen en dan heb je jezelf in de vinger gesneden
  4. forum rang 7 A3aan 2 september 2020 20:43
    Het is zelfs al bijna 50 jaar dat ik beleg. De eerste 20 jaar alleen in aandelen. Pas de laatste 10 jaar voor een groot gedeelte in opties. Reden, gezien mijn leeftijd ga ik niet meer beleggen voor tenminste 20 jaar. Ik gok dus op verdienen op de korte termijn. Ik doe dan ook ruim 1000 aan/verkopen per jaar.
    Ergens in 1970 gestart met starkapitaal van 10.000 gulden. In 1972 kocht ik mijn eerste huis. 25% contant betaald uit winst die ik met aandelen had behaald. Echter voor dat het huis werd opgeleverd belde de ABN-Amro mij met de mededeling dat ik veel meer aandelen kon kopen met als onderpand mijn aandelen. Was ik zo stom om voor 100.000 gulden aandelen te kopen met zo'n 70.000 gulden van de bank. Ga ik op vakantie en laat in die tijd de beurs in elkaar storten. Toen nog geen internet en ook geen telefonisch contact. Kwam ik terug en had de bank mijn hele portefeuille verkocht en had ik nog maar 1.000 gulden over. Enkele maanden later werd mijn huis opgeleverd en wij hadden geen geld om het in te richten. Gestart op een betonnen vloer en iedere maand als wij ons salaris hadden gekregen dat deels gebruikt om huis in te richten. Wij hebben het overleefd en ik had mijn vrouw beloofd nooit meer in aandelen te gaan. Het was deels haar spaargeld (opgespaarde salarissen) die ik vergokt had. Gelukkig is ze bij mij gebleven en ze is er nog , al 56 jaar. Overigens ging in die tijd de salarissen per jaar enorm omhoog en wij hebben toen in 10 jaar de volledige hypotheek op de woning afgelost. Tja en toen hielden wij weer geld over. De rente moest je in die tijd bij je inkomen tellen en daar moest je dan 40% belasting over betalen . Enige manier om belastingvrij te sparen was aandelenhandel. En toen er toch weer ingestapt en er nooit meer uitgegaan. In 1978 was er weer een beurscrash en toen op diepte punt ingestapt. Toen ook een appartement voor mijn ouders gekocht en die heb ik nog steeds. Woont mijn kleindochter nu in. In de jaren 80 liepen alle aandelen 10-tallen procenten op. Je kon hoogstens zogenaamd verkeerd zitten als je aandelen had die minder snel opliepen. Kortom toen heel veel verdiend en toen in 1998 toen huis verkocht en naar vrijstaande woning gegaan. Die toen volledig zonder hypotheek betaald uit overwaarde eerste huis en verkoop deel van de aandelenportefeuille. In 2000 ineens weer een onverwachte beurscrash, dus portefeuille die ik toen nog had werd bijna volledig afgeroomd. Intussen was aandelenhandel via internet doorgebroken en toen bij Binck terecht gekomen en de financiële beurscrash meegemaakt. Weer een flink deel van de weer opgebouwde aandelenportefeuille verloren zien gaan. Maar was weer opgekrabbeld. En ja, nu dus die Galapagos tegenvaller. Maar dat is de beurs. Wij eten er geen boterham minder door.
    Zijn altijd blijven leven zoals wij gewend waren. Alleen wel een paar keer een mooie Mercedes gekocht, waar we dan wel 7 tot 10 jaar in blijven rijden. Verder de kinderen en kleinkinderen ruim geholpen. Wonen allemaal in een mooie woning, ook hypotheekvrij.
  5. [verwijderd] 2 september 2020 21:15
    quote:

    Dagelijkse Kost schreef op 2 september 2020 17:51:

    Ik ben benieuwd wanneer de verkopers in ASML en de andere techaandelen actief gaan worden. Kan nooit lang meer duren. Ondanks het feit dat dit allemaal prima bedrijven zijn, zal er toch eens op deze ontzettend hoge koersen verkocht gaan worden. Ik vind dit alles momenteel lijken op een piramidespel. De laatste kopers kunnen het haasje gaan worden.
    Als je kijkt naar de koersevoluties van tesla, nvidia, alfen,adobe, en zo verder dan kan ik je geen ongelijk geven.

    Het lijkt echt op een piramidespel, iedereen wil hetzelfde.

    Meelopen is de boodschap, en op tijd winsten afromen. Heel belangrijk.

    Nu tegendraads werken is dodelijk. Bij nvidia had ik onlangs een call op 10 dagen geschreven, met 15% marge. Heb er mijn broek aan gescheurd. Het gaat pijlsnel.

    Asml was wat ingedut, maar lijkt nu terug te ontwaken. Let the games begin, fueled by the free money.
  6. [verwijderd] 2 september 2020 21:21
    quote:

    WaarIsWally schreef op 2 september 2020 18:32:

    Merendeel van jullie werken dus met opties ?
    Ik zelf werk echt alleen met aandelen. Ik beleg eigenlijk ook nog niet zo lang. Wel m'n vingers al eens gebrand aan een optie olie. Kostte me een paar honderd euro, daarna meteen dat maar links laten liggen.
    10% rendement is prima voor mij, ik heb het geld eigenlijk niet nodig.
    Die opties zijn wat een verslaving voor me.

    Gewoon aandelen en let the profits accumulate zijn echter super.

    Een bedrijf vinden, analyseren, instappen en dan maand na maand zien verbeteren, met zo nu en dan eens een dip, echt fijn is dat.

    Opties zijn veel nerveuzer. 80% levert winst op, 17% een beetje verlies, 3% gigantische verliezen. Som van de ganse,operatie is echter zeer positief, maar ik steek er veel te veel tijd in. Op termijn stop ik er zowiezo mee. Maar nog niet morgen, wel overmorgen...
  7. [verwijderd] 2 september 2020 21:30
    Ter i-nfo : 35% cash, 10% opties, wel wat geschreven puts op korte termiijn en al de rest in aandelen meestal lekker saaie dingen zoals sofina en elia, maar ook hippe dingen als barco, biocartis, tsms, xfab, melexis en nog wat dingen.

    Aandelen als asml, asmi, nvda adobe argenx en galapagos en dergelijk gespuis allemaal in opties.

    Bij beleggen is een gouden regel dat het belangrijker is om geen grote floppers te hebben, dan mega toppers. En dat is dus het gevaar van die geschreven puts. Denk dat ik dat maar zo zal laten op termijn. We reizen om te leren.
  8. Johnny Money 2 september 2020 22:03
    Ik doe al een aantal jaren alleen beleggen met opties ASML zowel korte als lange termijn. Strategie is voornamelijk gericht op doorrollen.
    Verder doe ik sinds een klein jaar aan daytraden met dagopties/weekopties AEX. Altijd (gedeeltelijk) gedekt. Hier kan ik dan de leuke dingen mee doen of onverwachte rekeningen mee betalen. Soms gaat het mis, maar vaker gaat het goed. Heb geen klagen en daarbij is het regelmatig spannend.
    Belangrijkste hierbij is dat je zoveel mogelijk de emotie weg laat en probeert te handelen als een robot en vasthouden aan je strategie. Gaat me steeds beter af.
  9. [verwijderd] 2 september 2020 22:58
    quote:

    Johnny Money schreef op 2 september 2020 22:03:

    Ik doe al een aantal jaren alleen beleggen met opties ASML zowel korte als lange termijn. Strategie is voornamelijk gericht op doorrollen.
    Verder doe ik sinds een klein jaar aan daytraden met dagopties/weekopties AEX. Altijd (gedeeltelijk) gedekt. Hier kan ik dan de leuke dingen mee doen of onverwachte rekeningen mee betalen. Soms gaat het mis, maar vaker gaat het goed. Heb geen klagen en daarbij is het regelmatig spannend.
    Belangrijkste hierbij is dat je zoveel mogelijk de emotie weg laat en probeert te handelen als een robot en vasthouden aan je strategie. Gaat me steeds beter af.
    Licht eens bij, hoe dle je je langere termijn strategie ?
    Wanneer rol je door ? Op welk niveau koop je ? Welke termijnen ?

    Heel benieuwd !
  10. forum rang 7 A3aan 3 september 2020 00:50
    Hoe ben ik zo tot handelen gekomen? Dat zat al vroeg in mijn bloed. Toen ik vijf jaar werd kreeg ik van mijn opa een kruiwagen. Nu woonde er in de mijn straat een visboer, die met vis langs de deuren ging. Zo ging dat vroeger. Maar vis die hij over hield gooide hij neer op een braakliggend landje in de wijk. Op een gegeven moment hoorde mijn moeder mij op straat roepen: "verse vis, lekkere vis", kijkt ze over de waranda en ziet zij mij daar lopen met die kruiwagen met vis erin, die ik op dat landje had opgeraapt. Ze greep gelijk in en je wil niet weten hoe ik stonk. Met 8 jaar ging ik postzegels verzamelen die mijn vader mee bracht van het kantoor waar hij werkte. Zegels uit de hele wereld. Zo kwam ik in contact met andere verzamelaars, die mij zeiden dat ik voor een thema of landenverzameling moest kiezen, omdat je niet de hele wereld kan bij houden. Ik ging toen alleen postzegels van Nederland en koloniën sparen en die andere zegels ging ik ruilen, maar werd door een vriendje meegenomen naar de postzegelmarkt op het Noordplein in Rotterdam en kwam er achter dat ze daar niet ruilden maar verkopen of kopen. Dat ging ik ook doen en al snel nam ik een tafel mee waarop ik boeken neer lag met die buitenlandse zegels en ik ging ook zegels opkopen en die weer verkopen. Dat werd een flinke handel en heb ik gedaan tot ik pakweg 16 jaar was. Ik had vaste klanten en leveranciers. Ik weet nog dat er een man kwam met een vrachtwagen en mij een verzameling aanbood en ik zei dat ik daar een tientje voor wilde betalen. Daar ging hij mee akkoord, maar ik had dat tientje niet. Geen nood, tafel en fiets op de vrachtwagen en naar mijn huis. Ziet mijn vader mij aankomen en vroeg wat er was. Geef even een tientje, want ik kan een mooie koop doen. Een paar weken later had ik die zegels opgeruimd voor bijna 50 gulden.
    School was niet zo mijn ding en ging na lagere school naar de 3-jarige handels-ulo. Net 16 jaar ging ik werken als jongste bediende op een internationaal kantoor. De telex was net uitgevonden en niemand kon er mee werken en dus moest ik het gaan doen. Werd een zooitje maar kreeg het wel voor elkaar met wel veel fouten in de tekst. Verder moest in de postbus leeg halen, post klaar maken voor verzenden, 2 droge broodjes bij Behle voor de directeur halen en een half onsje worst bij de slager. Dat laatste vond ik verschrikkelijk en toen in in augustus 14dagen met vakantie ging zei ik tegen die directeur dat ik dan na de vakantie niet meer zou doen en dat die boodschappen niets te maken had met kantoorwerkzaamheden. Kom ik terug van vakantie, ligt er een brief dat dienstverband werd opgezegd met 1 maand en lopende maand. Ik hoefde niet meer naar kantoor te komen en er zat een schegue bij die brief om bij de bank 2 maanden salaris te halen. Gelijk naar arbeidsbeurs en daar kreeg ik diverse adressen op. Bij de eerste waar ik ging solliciteren werd ik per direct aangenomen als aankomend bediende. Mooi natuurlijk omdat ik al twee maanden salaris in de knip had. Daar 2 jaar gewerkt en in de praktijk het totale werk voor dat vakgebied in die branche heb geleerd. Wel in de avonduren diploma Engelse en Duitse Handelscorrespondentie gehaald. Daarna voor mijn diensttijd bij andere baas, omdat ik daar meer kon verdienen en op mijn 24ste tot einde van mijn werkzame leven bij laatste baas. Een bedrijf waar 100 mensen op kantoor werkten en 500 mensen in de buitendienst. Daar uiteindelijk geëindigd als adjunct-directeur. Mijn werkzaamheden waren al snel commerciële activiteiten, contact met klanten in binnen- en buitenland, nieuwe activiteiten op starten enz. Op mijn 53e werd het bedrijf door de eigenaar verkocht en ben ik met een mooie regeling gestopt. Wat voor soort bedrijf vermeld ik maar niet, want misschien zijn er dan personen die mij herkennen. Goh zit wel op mijn praatstoel, maar duidelijk dat ik vanzelf in de aandelen terecht ben gekomen. Ik heb nog altijd een kast vol met postzegels, zelfs hele vellen en handelsvoorraad maar sinds ik in die aandelen ging eigenlijk nooit meer naar gekeken. Ik zal die handel toch eerdaags moeten opruimen. Mijn kinderen hebben er geen belangstelling voor.
    Welterusten voor diegenen die nog op zijn.

  11. WaarIsWally 3 september 2020 13:17
    quote:

    H.A.B.S. schreef op 3 september 2020 12:50:

    China Equipment Suppliers' Threats For Applied Materials And Peers(o.a. ASML):

    seekingalpha.com/article/4372186-chin...

    Geen threath maar een klant, nogal een wezenlijk verschil. Dit staat ook al op iex zelf. Ik heb daar het volgende op geantwoord omdat iemand zei dat ASML hier concurrentie aan zou bevinden:

    Het verdienmodel zit in het verkopen van chips zelf. Dat is al complex genoeg, vraag maar aan intel.
    Daar kun je geld mee verdienen.

    Er valt letterlijk niets te verdienen op het kopieren van ASML machines.
    Dan moeten ze constant alles zelf up to date blijven houden, en buiten hun zelf is er geen afzetmarkt aangezien geen van de grote chip fabrikanten zijn vingers zou durven te branden aan een copy cat binnen te halen.

    Wat schrijnender zou worden is, als je juist niet verkoopt. dan zullen ze een alternatief moeten zoeken.
  12. Johnny Money 3 september 2020 13:24
    quote:

    Toert schreef op 2 september 2020 22:58:

    [...]

    Licht eens bij, hoe dle je je langere termijn strategie ?
    Wanneer rol je door ? Op welk niveau koop je ? Welke termijnen ?

    Heel benieuwd !
    Strategie is eigenlijk simpel. Je koopt een lang(er)lopende optie (dat is je dekking) en schrijft een kortlopende optie (bijv. 1 maand looptijd) op een zelfde of hogere uitoefenprijs als de langlopende optie. De premie die je hiervoor krijgt steek je in je zak als de kortlopende optie waardeloos afloopt.
    Mocht de koers van ASML oplopen en boven de uitoefenprijs van de kortlopende optie noteren op de afloop datum (of eerder) dan rol ik deze door naar een volgende maand op dezelfde of een hogere uitoefenprijs.
    Ik heb ook een paar keer verder dan een maand moeten doorrollen (bijv. 3 maanden) om niet hoeven bij te betalen toen de koers van ASML flink steeg.
    Ik ben daar een paar jaar geleden mee begonnen en heb regelmatig mijn posities moeten bijstellen tijdens heftige koersbewegingen zowel omhoog als omlaag. Daar heb ik veel van geleerd en ervaren dat er veel mogelijkheden zijn.
    Daarbij houd ik ook wel een beetje van die spanning. ;)
  13. H.A.B.S. 3 september 2020 13:48
    quote:

    WaarIsWally schreef op 3 september 2020 13:17:

    [...]

    Geen threath maar een klant, nogal een wezenlijk verschil. Dit staat ook al op iex zelf. Ik heb daar het volgende op geantwoord omdat iemand zei dat ASML hier concurrentie aan zou bevinden:

    Het verdienmodel zit in het verkopen van chips zelf. Dat is al complex genoeg, vraag maar aan intel.
    Daar kun je geld mee verdienen.

    Er valt letterlijk niets te verdienen op het kopieren van ASML machines.
    Dan moeten ze constant alles zelf up to date blijven houden, en buiten hun zelf is er geen afzetmarkt aangezien geen van de grote chip fabrikanten zijn vingers zou durven te branden aan een copy cat binnen te halen.

    Wat schrijnender zou worden is, als je juist niet verkoopt. dan zullen ze een alternatief moeten zoeken.

    Don't shoot the messenger! :))

    Ben het met je eens. ASML ligt mijlenver voor met haar techniek en is niet zomaar te kopiëren. Anders hadden ze het namelijk allang gedaan, maar ze moeten zelfs voor de DUV nog in Veldhoven zijn. Laat staan de EUV...
7.502 Posts
Pagina: «« 1 ... 318 319 320 321 322 ... 376 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.