Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Shorters versus insiders

De stilte op de beurs is maar schijn, de onderhuidse spanningen lopen verder op. De climax voor de aandelenmarkt nadert. Beleggers zijn in hun nopjes. De markten blijven hoger koersen, waarbij de toonaangevende Dow Jones op een symbolische 100 punten verwijderd is van een historische uitbraak.

Ook in Europa lonken steeds hogere beursniveaus. De koersen kruipen week na week omhoog, maar de fundamenten zwakken verder af. Verschillende leidinggevende indicatoren – waaronder de industriële productie of de werkloosheid – stapelen de negatieve uitschieters op.

Het staat nu al vast dat 2013 geen economische hoogvlieger wordt, in tegendeel, het wordt weer alle hens aan dek om de groei op peil te houden. Ik kijk al weken met de nodige argwaan naar de beursrally, simpelweg omdat de duur van de stijging (> 5 jaar) het historische gemiddelde al beduidend overschreden heeft.

Dat hoeft op zich niets te zeggen: een hausse kan, als de fundamenten goed zitten, veel langer aanhouden. Maar daar knelt het schoentje, de economische vooruitzichten nemen in kracht af terwijl de koersen aantrekken.

Tegenstrijdigheden
Als het niet de fundamenten zijn, wat is het dan precies dat aandelen vandaag doet stijgen? Vorige week zei ik al dat het slimme geld op de beurs zich massaal indekt tegen een beurscrash. Ook de gemiddelde belegger staat niet te springen om voluit in aandelen te stappen.

En dat blijkt. Een uitgebreid onderzoek van het Investment Company Institute (ICI) laat zien dat particuliere beleggers steeds minder risico’s durven te nemen.


Klik op de afbeelding voor een grote versie

Shorters kopen
Enkel de jonge beleggers, onder de 35 jaar, krikten hun aandelenpercentage in het voorbije jaar wat op. De overige leeftijdscategorieën schroefden hun procentuele blootstelling aan aandelen jaar na jaar terug.

Rest de vraag: wie koopt er aandelen? Het antwoord komt uit een onverwachte hoek: de shorters. Voor wie deze klasse beleggers nog niet kent: ze lenen aandelen uit – gaan short – met de bedoeling om de stukken nadien goedkoper terug te kunnen kopen en zo het verschil op te strijken.

Dit systeem werkt als aandelen dalen. Als aandelen blijven stijgen – zoals in de voorbije jaren het geval was – dan wordt het een pijnlijke aangelegenheid. De verliezen stapelen zich op en kunnen in theorie oneindig groot worden.

Ondragelijke verliezen
Door de crash van 2008-2009 zaten de portefeuilles volgestouwd met shortposities. Maar de verliezen op de shorts worden ondragelijk. Er is sprake van een systematisch liquidatie wat een koopgolf op de beurs forceert. De ooit zo rendabele shortstrategie draait vandaag uit op een fiasco.

De pijn vertaalt zich in een daling van het aantal shortposities tot amper 5,6% voor de S&P 500, het laagste percentage sinds 2007 en een quasi halvering sinds de kredietcrisis losbarstte. De stieren winnen de strijd, de beren leggen het loodje.

We zien het overal om ons heen: beleggers worden opgewekt en zijn de negatieve beurscommentaren beu, terwijl voormalige doemprofeten plots uitpakken met analyses om de achterblijvers op te pikken. Ik blijf erbij: de markt is niet meer gezond en rijp voor een correctie.

Door het dak
Mijn terughoudende beursvisie wordt tegenwoordig niet enkel door de optiebeleggers onderschreven. Ook de insiders doen hun duit in het zakje. Voor wie de insiders van de markt nog niet kennen, het zijn de beleggers die een mandaat hebben bij een beursgenoteerde onderneming.

Ze kennen hun bedrijven van binnen en van buiten. Ook die insiders trokken massaal aan de noodrem. De Insider sell/buy-ratio ging in de voorbije week compleet door het dak, met een piek van 232,5x!

Dit niveau is in jaren niet meer bereikt, wat u kunt zien op de onderstaande grafiek van Insider Trade.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Hogere waardering
Voorgaande pieken in de Insider sell/buy-ratio gingen in de meeste gevallen gepaard met tussentijdse toppen in de markt. De recente handelingen van de insiders omvatten een niet mis te verstane boodschap: "Let heel goed op je tellen".

Het is precies datgene wat ik hier al weken verkondig. Vandaag is niet het moment om massaal in de beurs te stappen. Ook al omdat de hogere koersen in combinatie met de afzwakkende fundamenten zorgen voor een oplopende waardering.

In 2012 bedroeg de gemiddelde koers-winstverhouding (k/w) voor de S&P 500 minder dan 15x. Vandaag zit dit gemiddelde al boven 17x. Het is niet zo zeer de hoogte van de k/w dan wel de snelheid van de stijging die onze wenkbrauwen doet fronsen.

Geduld
Kortom, trek u niets aan van de opgewekte collega’s of vrienden die komen pochen met hun beursrendementen: alle indicatoren staan vandaag in de donkerrode zone. De nieuwste data van de shorters ten opzichte van de insiders spreekt boekdelen: geforceerde aankopen versus gewilde verkopen.

Wees terughoudend want de kust is nog niet veilig. Eerst moet een historische uitbraak plaatsvinden, gedreven door hogere volumes, vooraleer er sprake is van een nieuwe seculaire stierenmarkt.

Pas daarna kan u zich rustig gaan positioneren. Uw moment om toe te slaan komt wel... Denk eraan, geduld is een winstgevende deugd op de beurs.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Pantelis

Auteur:

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. Kanteljaar
  2. Opvallend koopsignaal
  3. Verrassend vertrouwen

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 maart 2013 10:36
    Op 21 november 2012 schreef dezelfde auteur nog:

    Vooral teleurstelling
    Terwijl de graadmeter in de voorbije weken aanstalten maakte om de hogere niveaus te testen, zakte de index vorige vrijdag weer als een pudding in elkaar. Er zit geen paniek meer in de markt, maar vooral teleurstelling.

    En laat dit net het soort sentiment zijn dat de voedingsbodem vormt voor een nieuwe seculaire trend. Na een twaalfjarige berenmarkt op de beurs bereikt het negatieve sentiment onder beleggers een nieuw hoogtepunt: een toenemende afkeer bij almaar hogere koersen.

    Het is volgens mij slechts een kwestie van tijd voordat we de historisch top op de beurs weer zullen testen en doorbreken, eerder vroeger dan later. Voor de S&P 500 ligt dit kantelmoment op 1550. Als dit niveau doorbroken wordt, staan we feitelijk aan het begin van een nieuwe seculaire stierenmarkt voor aandelen.

    Ter herinnering: de vorige stier duwde de koersen 10 maal hoger in amper twee decennia. Laat uw hoofd dus niet gek maken door de negatieve emoties, maar beleg nu met overtuiging!


    bron: www.iex.nl/Column/88614/Daar-komt-de-...

  2. [verwijderd] 5 maart 2013 10:44
    quote:

    !@#$!@! schreef op 5 maart 2013 10:39:

    [...]

    Dat had ie dan goed gezien :-)

    ps hoe harder de realiteit, hoe liever we vluchten in de illusie ;-)
    Ik vraag me dan wel af hoe de uitspraak in deze column:

    "Ik kijk al weken met de nodige argwaan naar de beursrally, simpelweg omdat de duur van de stijging (> 5 jaar) het historische gemiddelde al beduidend overschreden heeft."

    Is te rijmen met deze uit de column van 21/11/12:

    "Na een twaalfjarige berenmarkt op de beurs bereikt het negatieve sentiment onder beleggers een nieuw hoogtepunt: een toenemende afkeer bij almaar hogere koersen."

    en deze

    "Ter herinnering: de vorige stier duwde de koersen 10 maal hoger in amper twee decennia. Laat uw hoofd dus niet gek maken door de negatieve emoties, maar beleg nu met overtuiging!"
  3. forum rang 6 !@#$!@! 5 maart 2013 10:51
    dat zijn idd argumenten die er niet toe doen en altijd gebruikt kunnen worden om je mening te onderbouwen beide kanten op. Een val waar iedere belegger intrapt. We denken beslissingen op basis van bewuste ratio te nemen. Eerst kijken we naar de feiten en nemen dan een beslissing op basis van ratio, maar de realiteit is omgekeerd.
    We nemen onbewust een beslissing en verzinnen er daarna bewuste argumenten bij om die keuze rationeel te rechtvaardigen.
  4. forum rang 5 DurianCS 5 maart 2013 12:10
    quote:

    Dikkie Dik schreef op 5 maart 2013 10:36:

    Op 21 november 2012 schreef dezelfde auteur nog:
    Dank voor de informatie. Lekker kritisch. Zelf zie ik een beurs die al drie jaar niet van zijn plaats komt. Geen idee waar het naar toe gaat, maar ik zal zeker niet afgaan op wat de auteur hier roept.
  5. [verwijderd] 5 maart 2013 12:27
    quote:

    Dikkie Dik schreef op 5 maart 2013 10:36:

    Op 21 november 2012 schreef dezelfde auteur nog:

    Vooral teleurstelling
    Terwijl de graadmeter in de voorbije weken aanstalten maakte om de hogere niveaus te testen, zakte de index vorige vrijdag weer als een pudding in elkaar. Er zit geen paniek meer in de markt, maar vooral teleurstelling.

    En laat dit net het soort sentiment zijn dat de voedingsbodem vormt voor een nieuwe seculaire trend. Na een twaalfjarige berenmarkt op de beurs bereikt het negatieve sentiment onder beleggers een nieuw hoogtepunt: een toenemende afkeer bij almaar hogere koersen.

    Het is volgens mij slechts een kwestie van tijd voordat we de historisch top op de beurs weer zullen testen en doorbreken, eerder vroeger dan later. Voor de S&P 500 ligt dit kantelmoment op 1550. Als dit niveau doorbroken wordt, staan we feitelijk aan het begin van een nieuwe seculaire stierenmarkt voor aandelen.

    Ter herinnering: de vorige stier duwde de koersen 10 maal hoger in amper twee decennia. Laat uw hoofd dus niet gek maken door de negatieve emoties, maar beleg nu met overtuiging!


    bron: www.iex.nl/Column/88614/Daar-komt-de-...

    zoals de beurs wentelt, waait mijn jasje.
  6. QED 5 maart 2013 13:07
    Pardon? Al vijf jaar stijgende koersen?? Waar haalt ie dat vandaan?
    Misschien bedoelt hij de VS. Daar zit dan wat in, maar ook nog maar beperkt. Over het algemeen en zeker wb de AEX/AMX etc is het al jaren huilen met de pet op.
    Typisch altijd, die mensen die gaan waarschuwen voor te hoge koersen als de beurs op de helft van het all time high staat.
  7. [verwijderd] 5 maart 2013 13:26
    Slechts ter verder het bij de duurzaam wèl scorende, niet naar een vrije val van de Euro toepratende oneliner “Marcel Tak for president” latende, iedereen in de Eurozone en daarbuiten een prettige voortzetting van een doorsnee dag van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis als gevolg van een muntunie zonder politieke afspraken over bijvoorbeeld wat in de door de toenmalige regeringsleiders van lidstaten van de Europese Unie in de euforie na de val van de Berlijnse muur in het toenmalige Europa van de twee snelheden in de verdragen van Maastricht en Lissabon overgekomen muntunie te doen als in een lidstaat met een andere snelheid wegens een oververhitte motor een brand uitbreekt toewensende kennisgeving: een zeer uitgebalanceerd deskundig artikel waar een ieder in de Eurozone en daarbuiten helemaal rustig van zou kunnen worden.

    @!@#$!@!

    Ik heb uw zeer lezenswaardige uitgebalanceerd waarden toevoegende, niet permanent verontwaardigd verongelijkt in naam van de vrijheid met artikel 1 van de grondwet van de “souvereine” lidstaat Nederland dat vroeg of laat aan de voorwaarden van het niet als “zakkenvullers” te verketteren hoofdkantoor in Brussel zal moeten voldoen strijdige stelling

    “Hoe harder de realiteit, hoe liever we vluchten in de illusie”

    genoteerd.

    @ik ben Diede/Kennie

    Ik heb het deskundige artikel nog een keer nagelezen, en inderdaad is het woord goud niet te vinden, wat op het 1e t/m 4e gezicht niet vreemd hoeft te zijn gezien de niet verontwaardigd verongelijkt te verketteren link naar

    www.iex.nl/Column/95149/Vloeken-in-de...
  8. efreddy 5 maart 2013 16:32
    quote:

    QED schreef op 5 maart 2013 13:07:

    Pardon? Al vijf jaar stijgende koersen?? Waar haalt ie dat vandaan?
    Misschien bedoelt hij de VS. Daar zit dan wat in, maar ook nog maar beperkt. Over het algemeen en zeker wb de AEX/AMX etc is het al jaren huilen met de pet op.
    Typisch altijd, die mensen die gaan waarschuwen voor te hoge koersen als de beurs op de helft van het all time high staat.


    cijfers zijn Nico Pantelis nu ook niet zijn sterkste kant zelfs indien het de VS betreft, de stijging is begonnen in maart 2009.
    We zijn momenteel tenzij ik me vergis nu 5 maart 2013.

    2013-2009 = 4 (tenzij het vanwege reorganisaties in het onderwijs plotseling meer dan 5 zou zijn).

    De AEX had een hoogste stand in september 2000 met 703.18,na een daling tot 217.8 in maart 2003 volgde een stijging tot 563.98 in juli 2007 om in maart 2009 tot 194.99 terug te vallen.
    Half februari 2011 (bijna 2 jaar vanaf het dieptepunt) haalde die 374.19,een niveau die nog steeds niet is gebroken zodat zelfs over 4 jaar stijgende koersen voor Nederland spreken zwaar overdreven is.
    De VS daarentegen doet het wel veel beter,wanneer we de berekening in dezelfde munteenheid de € zouden maken gaan we zelfs in de richting van het record in 2000 want in € is dit nog steeds het record en niet dat van september 2007,in goud zijn we natuurlijk nog een heel eind verwijderd van het record maar we zijn toch ook reeds een eind van de bodem van augustus 2011 verwijderd (en doorbraken technisch de dalende trend in januari 2013),deze stijging loopt ondertussen dus iets meer dan 18 maand.
    18 maand is wat mij betreft wel minder dan meer dan 5 jaar al denkt Nico Pantelis daar misschien anders over.

  9. gerrit 69 9 maart 2013 13:44
    quote:

    johjoh schreef op 5 maart 2013 21:58:

    Ik denk dat de shorters op sommige AEX fondsen zoals b.v. Imtech, Fugro, SBMO en KPN zich in de handen wrijven over alleen de winsten die ze in 2013 hebben opgestreken
    Ja dat klopt en deze shorters zijn ook de trigger geweest tot een uiteindelijke sluipende bankrun bij SNS-Reaal zodat Nationalisatie werd afgedwongen.
    Als SNS-Reaal meer tijd was gegund, was deze Nationalisatie helemaal niet nodig geweest.
    Ik ben van mening dat shorters in staat zijn om een bedrijf zodanig in het nauw te drijven, dat zelfs een faillissement onontkoombaar kan worden.
    Shorters zijn er namelijk bij gebaat om zoveel mogelijk negatief nieuws rond te strooien, zodat het vertrouwen ondermijnt word in het bedrijf waarin ze short zitten.
    Het spel gaat hun alleen maar om de knikkers, desnoods over lijken.

    Mvrgr. van Gerrit
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.