Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Game-Changer

Afgelopen week kwam de strateeg Nick Nelson van UBS langs. UBS behoort tot het kamp wat gezien de lagere koersen wel wat optimistischer zou willen zijn, maar gezien de zorgwekkende politieke kalender in de komende maanden nog even niet kan. UBS doet de volgende voorspellingen:

  • De groei in de Verenigde Staten zal voorlopig doorzetten.
  • Het consumentenvertrouwen blijft hoog.
  • De autoverkopen zitten flink in de lift en zijn op een na-Lehmann record niveau.

Toch ziet Nelson ook het effect van de fiscale verkrapping na de verkiezingen. Zelfs de conservatieven zullen het overheidsbudget op orde willen brengen. Nelson berekende het op 3,2% van de economie.  

Defensief vs. cyclisch
Een heel aardige grafiek die hij liet zien, is die van de defensieve aandelen versus de cyclische aandelen. Dit is een unieke grafiek, het is namelijk gebaseerd op de handelsstromen bij UBS zelf. Het lijntje is de performance van cyclische namen versus defensieve namen. U ziet dat u in de afgelopen maand in de defensieve namen had moeten zitten. De staafjes zijn de aan- en verkopen van de UBS klanten. U ziet de mooie correlatie. Men is erg extreem richting defensief gegaan. Logischerwijs zou je een tegenovergestelde reactie moeten krijgen. 

Kwaliteitsnamen en niet-kwaliteitsnamen
Dat is ook te merken aan het verschil tussen de kwaliteitsnamen en de niet-kwaliteit. Nelson meet dit aan het dividendverschil. Natuurlijk staan die dividenden wat onder druk bij een economische terugval, maar we zitten nu op de bodem niveaus die we ook op de bodems in 2003 en 2009 hebben gezien. Dit zou er voor pleiten om maar wat minder kwaliteit te kiezen, hoe tegennatuurlijk dat ook aanvoelt. 

Nelson geeft aan dat je niet gelijk maximaal in de niet-kwaliteitsnamen moet. Maar hij ziet wel een heel groot verschil tussen de goedkope defensieve aandelen en de dure. Bij de goedkope zitten ook sectoren als utilities en telecom. Maar daar zijn te veel structurele problemen. De sectoren pharma, media en food retail blijven over. 

Events
Zoals gezegd zijn de koersen nu flink gedaald, waardoor het een aantrekkelijk aankoop niveau lijkt te gaan worden, maar Nick Nelson kijkt dan naar de lijst met events in de komende periode en daar word je toch wat onrustig van. Denk bijvoorbeeld aan de Duitse deelstaatsverkiezingen. Voor het oplossen van problemen word je door de kiezer niet beloond. 


Klik op de grafiek voor een grote versie

Ook Nelson begon over de Cyclically Adjusted P/E, de verschillen zijn opvallend groot naar zijn mening. Zie ook mijn column van vorige week.  

China, Italië en Spanje
En dan China. Ja, op een moment zal de bubbel barsten, maar niet in de komende twaalf tot achttien maanden. Hij wees erop dat 60% van die 8,1% groei in China uit consumptie kwam. Terwijl de consumptie als geheel maar 45% is.
Over Italië is hij niet zo somber. Beperkte bank-issues, goede besparingen bij de consument, beperkte externe schulden en voor rentebetalingen een balanced budget. Dat alles heeft Spanje niet. Sterker nog hij verwacht dat de NPL (non-performing loans, de wanbetalers) alleen maar verder op zullen lopen.

Als voorbeeld gaf hij zijn Spaanse collega, die een huis probeerde te verkopen. Uiteindelijk lukte dat maar niet tegen een 17% lagere prijs zoals de officiële statistieken vermelden maar tegen 60% lager. Nu kon die collega de lening nog wel aflossen, maar als je een beetje krapper in je overwaarde zit, wordt het heel snel een probleem. Uiteindelijk zal de crisis eindigen in een striktere monetaire unie. Hij waarschuwde op te letten of we de problemen in de Spaanse Bad Bank kunnen onderbrengen. Dat zal de game-changer worden. 

Korte- en lange termijn
Uiteindelijk bepaalt de politiek een groot gedeelte van de koersbeweging. Op langere termijn zijn het de onderliggende resultaten die tellen en die zijn goed. De paar teleurstellingen zitten hem vooral in de bedrijven met veel Europese (niet-Duitse) omzet. Des te opmerkelijker is dat small cap aandelen het nog zo goed doen. Ook de bedrijfsmarges zijn hoog. Nelson verwacht dat ze dat voorlopig ook nog wel zullen blijven. In de huidige economische omstandigheden, zijn er weinig werknemers die een hoge looneis zullen neerleggen. Behalve in Duitsland dan. 

Enfin, ook Nelson worstelt met de plussen en de minnen in de effectenwereld. Net als wij allemaal. Maar die Spaanse Bad Bank, als die komt zou dat inderdaad wel eens het sentiment snel ten positieve kunnen veranderen. Die ga ik in ieder geval goed in de gaten houden. 


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 april 2012 12:09
    Leuke afleidingsmanoeuvre om in andermans keuken te kijken. Maakt mij wel nieuwsgierig wie de verzeggende hitte van de SNS kachel kan blijven weerstaan wanneer de vastgoedrapen eindelijk gaar zijn en tegen face value uitgeserveerd worden. Wil de laatste (Rabo voor een mager hapje tussendoor?) in dit 'not too big to fail' restaurant het licht uitdoen?

    Bon appetit
  2. [verwijderd] 27 april 2012 13:32
    quote:

    Paulus29 schreef op 27 april 2012 13:14:

    Europa is 1 grote Bad Bank.
    Maar we blijven gewoon lachen met zijn allen en ook het orkestje doet zijn best.
    Orkestje? Bedoelt u de Bende van het Binnenhof? Of de bancaire opperpriesters?

    Prof. dr. René Tissen schrijft er vandaag het volgende over:

    "Ik heb doorgaans bewondering voor en ben altijd onder de indruk van mensen die in crisissituaties op het juiste moment de juiste dingen doen.
    Rolmodel

    Maar wat moet het voor Klaas Knot van De Nederlandse Bank een rare gewaarwording zijn geweest om achter zijn laptop te zitten en zich te realiseren dat hij mede verantwoordelijk is voor het in gevaar brengen van zijn eigen bank en daarmee ook van Nederland als zelfstandige natie.

    Het Nederlandse parlement heeft deze week laten zien dat het uitstekend weet te handelen in het licht van schier onoverkomelijke problemen. Kan Klaas Knot dat ook?
    Risico besef

    Voor veel financieel deskundigen is het spelen met geld een kwestie van het schuiven met getalletjes en met komma’s. Maar het besef dat 1 biljoen euro steungeld voor de banken zonder overtuigende onderpanden, wel heel erg veel risico voor de bevolking met zich meebrengt, moet ook bij Klaas Knot gedachten oproepen over wat te doen op het moment dat het echt mis gaat. Pakt hij vroegtijdig zijn biezen, of probeert hij alsnog dammen op te werpen tegen de dan ontstane stortvloed aan problemen? En wat gaat hij doen als de ECB toch weer een nieuw kredietraam opent, LTRO 3 bijvoorbeeld?
    Slecht onderpand

    Alles draait om de waarde van de onderpanden die de ECB heeft gekregen in ruil voor bijna gratis steungeld. Critici van dit beleid roepen al veel langer dat deze onderpanden stelselmatig te hoog zijn gewaardeerd en om drie redenen in waarde zullen dalen.

    Ten eerste omdat deze in het verleden teveel zijn opgeklopt. Managers dachten en denken stelselmatig te positief over de verkoopbaarheid van zakelijke portefeuilles (bijvoorbeeld in commercieel vastgoed) omdat zij zelf betaalt worden om ondernemend te zijn. Het is hun vak. Met staatschuld gaat het net zo.
    Verstopte schuld

    Dan zijn er de weggestopte verliezen. Dat zijn schulden die in de boeken -en zelfs buiten de boeken- gehouden mogen worden zonder dat deze als schuld hoeven te worden meegeteld. Zo kun je je in een onderneming of bij de overheid rijk rekenen, zonder de waarheid onder ogen te hoeven zien. En kun je met een gerust hard over goed onderpand spreken.
    Verrassing

    Ten derde zijn er de verrassingsschulden. Die bestaan gewoon omdat ze ooit aangegaan zijn, maar komen pas aan het licht als er onderzoek naar gedaan wordt. Mijn bewering is dat dezeschulden er veelvuldig zijn, vanwege de enorme versnippering van geld die zich de afgelopen jaren heeft voorgedaan. Als een onderneming failliet gaat komen er ook altijd meer schulden boven water dan aanvankelijk gedacht.
    Schandpaal of visionair?

    Klaas Knot moet zich een hoedje zijn geschrokken. Veel geld toezeggen zonder de juiste onderpanden geldt ook in de bedrijfskunde als een doodzonde. Maar als je dan ook nog tegen de bevolking van je eigen land in een groot interview zegt dat burgers nog jaren zullen moeten bloeden voor het door de ECB, mede namens DNB, gevoerde beleid moet de vrees voor de schandpaal ook bij Klaas Knot aanzienlijk zijn.
    Nieuw infuus banken

    Deze week doken er berichten op dat het nog te ratificeren Europees Stabiliteits Mechanisme ook in staat zal worden gesteld om directe steun aan de banken te verlenen. Dan gaan deze banken dus aan het rechtstreekse infuus van de belastingbetaler, in plaats van de ECB. Klaas Knot zal er blij mee zijn, want hij wordt verlost van een molensteen die nu om zijn nek hangt en uiteraard die van zijn collega’s. Maar lost het wat op? Niets.
    Blunder na blunder

    Europa blundert maar door. Niemand weet meer een uitweg uit de problemen nu de Europese politieke situatie “out of control’ dreigt te geraken. Frankrijk dreigt te vallen en Griekenland raakt nog verder op drift. Wie bestuurt er nog en op basis van welke legitimiteit? De oude elite – de Europese Commissie- dient een begroting in met een stijging van 7% en denkt daarmee nét uit te kunnen komen. Hoe ver moeten bestuurders afgedwaald zijn van de realiteit om zo’n begroting nu voor te stellen? Het beetje gezag dat de Europese Commissie (super bureaucraten) nog had is aan gort. Volledig weg.
    Alarmfase rood

    Voor Europa en voor Nederland geldt onverminderd alarmfase rood. Het wachten is nu op de uitslagen van de verkiezingen in Frankrijk en Griekenland. Echte chaos ligt onverminderd op de loer. "

  3. [verwijderd] 29 april 2012 08:37
    Grappig om te zien hoe alle analisten en portefeuillebeheerders zoals Corne zich maar blijven vastklampen aan elkaar en proberen van slecht nieuws (bad bank Spanje) een goed-nieuws show te maken.
    Hoe kan je in vredesnaam het oprichten van een BadBank positief uitleggen, misschien dat op korte termijn je aandeeltjes omhoog gaan , tot de waarheid begint door te dringen en men door krijgt dat hierdoor enorme verliezen genomen moeten worden.
    Ik besef dat Corne zijn focus ligt op een stijgende beurs en het behouden van zijn klantjes voor zijn werkgever,alleen dat kan zijn baantje redden, maar de manier waarop hij de werkelijkheid omzeilt is zo krampachtig.
    De waarheid is dat de crises is begonnen om de schuldenproblematiek in de Westerse wereld en dat die schulden in 5 jaar tijd alleen maar zijn toegenomen , en echt concrete oplossingen zijn er niet gevonden (QE en LTRO zijn geen oplossingen maar uitstel van excecutie).
    Ook in de USA , waar het volgens analisten zo goed gaat neemt de staatsschuld en creditcard-schuld enorm toe, oftewel 'groei door schuldcreatie'.
    Corne en zijn kornuiten hebben altijd in zeepbellen gelooft en blijven gewoon doorgaan (samen met de politiek en banken) met creeeren van nieuwe zeepbellen.
    De werkelijkheid ligt echter op straat, waar Jan met de pet het gelag betaald .
  4. forum rang 7 handyman6 1 mei 2012 13:11
    Bad banks..natuurlijk.Hoeveel ondernemers en zelfs hele landen zijn er in hun bestaan niet gewoon failliet gegaan..weg schulden en opnieuw beginnen:nieyuwe munt ,nieuw geld..tsakka!
    Niks nieuws onder de zon hoor. Verbaasd me alleen dat zo'n B. B. er al niet lang is ;-).. ach,de ECB natuurlijk,he....H6
  5. forum rang 7 handyman6 4 mei 2012 13:37
    quote:

    Henk Snaph schreef op 2 mei 2012 08:10:

    Gewoon enkele jaren een inflatie van 10% kreeren en het probleem lijkt opgelost. Met de nadruk op lijkt. Waar ligt het probleem???

    henks
    Precies ,en het mooie is :die 10% inflatie is er al ,officieus dan dus het probleem is al opgelost! ;-)))
    H6
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.