Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Slotcall: AEX houdt het thuis gezellig, chippers dalen en Shell biedt waardig tegenwicht

Slotcall: AEX houdt het thuis gezellig, chippers dalen en Shell biedt waardig tegenwicht

De AEX is de nieuwe beursweek voorzichtig begonnen. De openingswinst werd snel uit handen gegeven, maar de vergooide winst was binnen no-time weer hersteld. Vervolgens bleven we de hele dag rond de slotstand van vrijdag plakken. De chippers koersen lager, maar Shell biedt tegenwicht. De AEX sluit 0,1% hoger op 912,77 punten. 

Een nieuwe week betekent nieuwe kansen. Aan de agenda zal het in ieder geval niet liggen, want die bevat voldoende potentiële market movers. De tweede weekhelft belooft het leukst te worden, met op woensdag notulen van de Fed en op donderdag belangrijke Amerikaanse inflatiecijfers. Na het sterke banenrapport van vrijdag gelooft bijna geen econoom meer in een renteverlaging van 50 basispunten bij de volgende rentevergadering. Vrijwel iedereen gaat inmiddels uit van een verlaging van 25 basispunten.

Bovendien is het vrijdag de beurt aan een aantal Amerikaanse grootbanken om het cijferseizoen af te trappen. JP Morgan Chase, Wells Fargo en BlackRock zullen traditiegetrouw als eerste de boeken openen, maar niet voordat ons eigen TomTom 's ochtends al cijfert. Op het Damrak wordt het echte vuurwerk pas ontstoken op 16 oktober, als ASML de boeken opent. 

Adviesverhoging Alfen, maar 'nog veel vraagtekens'

Dan naar de orde van de dag, want het is u wellicht al opgevallen dat indexzwaargewicht ASML, evenals collega's ASMI en Besi, daalt. Als de chippers alle drie dalen, kun je er donder op zeggen dat ook de AEX het niet droog zal houden. Toch houdt Shell, dat profiteert van de almaar oplopende olieprijzen, de boel aardig in balans. Voorbeurs kwam Shell overigens met een summiere kwartaalupdate, waarover later meer. 

Hebben die dalingen van de chippers iets te maken met orkaan Helene? Wellicht, want ze heeft afgelopen week flink huisgehouden in de Verenigde Staten. Het heeft ook gevolgen voor de wereldwijde chipsector, aangezien Spruce Pine in North Carolina, de belangrijkste bron van kwarts, is getroffen. De overstromingen hebben twee mijnen gesloten, waardoor de aanvoer van deze essentiële grondstof voor chipproductie is stilgevallen. Chipbedrijven moeten nu noodgedwongen uit hun voorraden putten. Dat kan zorgen voor koersdruk.

Een divisie lager op het Damrak wordt Alfen getrakteerd op een adviesverhoging. Degroof Petercam verhoogt het advies van reduceren naar houden en het koersdoel gaat ietsjes omlaag: van €19 naar €16 euro. "Veel teleurstelling is al ingeprijsd met de koersdaling van meer dan 60% sinds de winstwaarschuwing in juni", verklaarde Degroof. De motivatie is weinig overtuigend: "Er blijven desondanks veel vraagtekens, omdat de problemen nog niet zijn opgelost. Het is moeilijk inschatten hoe snel en hoe sterk het herstel zal zijn."

Verder maakte Euronext bekend het aanbod van opties op individuele aandelen uit te breiden. Door de toevoeging van 21 nieuwe Duitse namen, kunnen nu opties worden gekocht op alle 40 aandelen in de DAX-index. Daarnaast zijn zes Ierse bedrijven en vier Portugese namen toegevoegd aan de optiehandel. Dan gaan we nu naar the real deal: de kwartaalupdate van Shell. 

Stijgers & dalers

Uit die update blijkt dat ook Shell last heeft van lagere raffinagemarges. Vooral de Chinese economie zet de rem erop, wat Shell bijna een derde van zijn marges kost in vergelijking met vorig jaar. Waar de marge een jaar geleden nog rond de $8 per vat lag, zit die nu op een schamele $5,50. Ook de chemiedivisie van Shell heeft het moeilijk en rekent zelfs op een klein verlies. Het goede nieuws is dat de gas- en olieproductie redelijk op peil zijn gebleven. 

Hogerop de ranglijst vinden we Galapagos, dat vandaag ruim 6% mag bijschrijven op het nieuws dat het biotechbedrijf de oprichter van het Amerikaanse beleggingsfonds EcoR1 als bestuurder heeft benoemd, dat recent een belang van ongeveer 11% opbouwde. Ook Prosus kleurt weer groen vandaag, dat desondanks het rijtje stijgers vandaag niet haalt. 

Het vertrouwen van particuliere beleggers in China wordt nog altijd door een deel van de professionele beleggers gedeeld, onder wie de bekende hedge fund-manager David Tepper, oprichter van hedge fund Appaloosa Management, die recent stelde vooral meer Chinese aandelen te kopen. Na de ongekende koersrally sluipt er nu echter toch twijfel in de markt over de houdbaarheid van het koersherstel. Zakenbanken als JPMorgan Chase, HSBC, Investco en Nomura tonen zich in toenemende mate sceptisch. 

Maar niet overal, want Goldman Sachs ziet nog volop redenen om Chinese aandelen te kopen. Volgens Goldman is het namelijk 'dit keer echt anders', nu de steunmaatregelen wel positief verrassen. In de afgelopen jaren was vaak het omgekeerde het geval. "Er is nog voldoende ruimte die vrezen de boot gemist te hebben", aldus Goldman, dat het koersdoel voor de CSI300 naar 4.600 punten verhoogde. Dat is ruim meer dan de 4.018 punten die momenteel op het bord staan. Tot zover Azië, op naar de Verenigde Staten.

Wall Street kleurt rood

De Amerikaanse beurzen koersen lager. Een positieve uitschieter is Pfizer, dat 2,5% hoger staat op het nieuws dat de activistische investeerder Starboard Value een belang van $1 miljard in de farmaceut heeft verworven. Starboard wil dat Pfizer veranderingen doorvoert om de prestaties te verbeteren.

Ons Analistenteam blikt ook alvast vooruit op de cijferpublicatie van Meta Platforms, dat voor 30 oktober op de agenda staat. Het vorige kwartaal verraste het concern positief. Wat kunnen beleggers deze keer verwachten? Als de koersontwikkeling een indicatie is, en dat is vaak het geval, dan liggen de verwachtingen nu een stuk hoger dan de vorige keer. Als we goed kijken, valt iets bijzonders op. 

Hieronder ziet u actuele tussenstand op Wall Street. 

Rentes

De rentes lopen over de gehele linie op. De Amerikaanse 10-jaarsrente is voor het eerst sinds augustus weer op 4% beland. Ook in Europa lopen de rentes op. De Duitse 10-jaarsrente doet 2,25% (hoogste niveau in ruim een maand) en de Nederlandse vergoeding op een 10-jaars staatspapier bedraagt 2,54%. 

Brede markt

Een vat WTI-olie wordt vandaag weer duurder en kost nu $76,69. Ondanks de stijging van afgelopen week, kun je nog niet zeggen dat de olieprijs echt door het dak is gegaan. Volgens analisten komt het doordat de markt vol zit met shortposities, zo blijkt uit dit artikel van CNBC. Maar de analisten houden een slag om de arm: "Als Irans oliefaciliteiten geraakt worden, kan de olieprijs ook weleens richting de $200 per vat stijgen", aldus analisten. 

Bitcoin (+2,3%) blijft nog altijd veilig boven de $60.000-grens. De euro doet verder niet veel ten opzichte van de dollar en blijft plakken rond 1,0977. Goud zwakt af, maar staat nog altijd comfortabel boven de $2600-grens. Zilver daalt weliswaar, maar houdt knap stand boven de grens van $31. De VIX (+7,8%) schiet omhoog tot een niveau van 20,70. 

Agenda: dinsdag 8 oktober

  • 00:00 Samsung voorlopige cijfers derde kwartaal
  • 06:30 Consumptie huishoudens augustus (NL)
  • 06:30 Inflatie september def. (NL) 3,5%
  • 08:00 Industriële productie augustus (Dld)
  • 12:00 Ondernemersvertrouwen MKB september (VS)
  • 13:00 PepsiCo cijfers derde kwartaal
  • 14:30 Handelsbalans augustus (VS)

En dan nog even dit

third time's a charm

Het een of het ander?

US Treasury weer naar 4%

Good morning? Dat valt wel mee


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Youri van Heumen

Auteur:

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.