Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Powell is klaar met speechen en dit moet u weten

Powell is klaar met speechen en dit moet u weten

It's a wrap! De afgelopen beursweek stond volledig in het teken van wat Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, tijdens het Jackson Hole-symposium zou zeggen. Powell stelde niet teleur: hij bevestigde dat het moment is aangebroken om het monetaire beleid aan te passen.

Hoewel beleggers op concrete stappen hoopten, hield Powell het vaag. Maar één ding is duidelijk: de Fed is klaar om in actie te komen, en dat gaat gevolgen hebben.

Lang verhaal kort:

Powells toespraak draaide om één belangrijke verschuiving: van inflatiebestrijding naar werkgelegenheidsbescherming. De Fed heeft in tegenstelling tot de ECB een dubbel mandaat. Ze moet niet alleen de inflatie rond de 2% houden, maar ook streven naar maximale werkgelegenheid. Tot nu toe lag de nadruk op de inflatie, en terecht. Maar met een afkoelende arbeidsmarkt en oplopende werkloosheid is het tijd om de focus te verleggen. Dat heeft Powell onderhand wel in de smiezen. 

Powell gaf namelijk aan dat de Fed niet zit te wachten op verdere verzwakking van de arbeidsmarkt. De stijging van de werkloosheid, hoewel nog beperkt, baart de Fed zorgen. De boodschap is duidelijk: de strijd tegen inflatie is grotendeels gewonnen, en nu is het tijd om de economie en de werkgelegenheid te ondersteunen. Het is ergens ook dubbel, want is de Fed echt klaar met de inflatiebestrijding terwijl de prijzen nog steeds harder stijgen dan gewenst? 

Renteverlaging in september is zeker

Een renteverlaging in september lijkt nu vrijwel zeker. Maar zoals Powell zelf aangaf, zal de timing en het tempo van verdere verlagingen afhangen van de data. Met andere woorden: als de cijfers van de arbeidsmarkt of de inflatie meevallen, kan de Fed het beleid nog bijsturen. Een eerste renteverlaging in september zal grotendeels symbolisch zijn, en de echte impact zal pas voelbaar worden als er een serie van verlagingen volgt.

Hierover hield Powell zijn kaarten echter dicht tegen de borst. Het blijft dus afwachten hoe snel en met welke kracht de Fed gaat handelen. De markt kan niet volledig ontspannen, want de afhankelijkheid van inkomende data betekent dat alles nog kan veranderen. Vooral het banenrapport van 6 september zal bepalend zijn voor de omvang van de renteverlaging in september. Een teleurstellend rapport kan de Fed ertoe brengen om agressiever te verlagen dan nu wordt verwacht.

Markten reageren positief

De reactie van de Amerikaanse beurzen op Powells woorden was in eerste instantie enthousiast. De Dow Jones steeg met 1,1%, de S&P 500 won 1,2%, en de Nasdaq klom met 1,5%. Vooral technologieaandelen gingen als een speer. Tesla en Nvidia sprongen er bijvoorbeeld uit, met stijgingen van meer dan 4%.

De marktreactie was enthousiast, maar niet overdreven uitbundig. Beleggers beseffen dat Powell geen harde toezeggingen heeft gedaan en dat de daadwerkelijke koers van het rentebeleid pas duidelijk zal worden naarmate meer economische data binnenkomen.

Ook in Europa waren de ogen gericht op Jackson Hole. De Amsterdamse beurs sloot vrijdag fractioneel hoger, met een weekwinst van 0,5%. 

Wat nu?

Het is duidelijk dat de Fed zich voorbereidt op een periode van monetaire versoepeling, maar de exacte contouren daarvan blijven vaag. Beleggers moeten zich nu richten op de komende economische data, vooral op het banenrapport. Dit zal cruciaal zijn in het bepalen van de volgende stappen van de Fed. Hoewel de markten enigszins gerustgesteld zijn door Powells toespraak, blijft de onzekerheid over het tempo en de omvang van de renteverlagingen bestaan.

Kortom: de toon is gezet, maar het spel is nog lang niet gespeeld.


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Youri van Heumen

Auteur:

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 24 augustus 2024 11:20
    Je kunt zien wat de FED gaat doen omdat ze achter de marktrente aanlopen. Zie onderstaande grafiek. De zwarte lijn met zwarte bolletjes is de FED funds rate. De blauwe, getrapte lijn is de 3 maanden T-bill en de rode, getrapte lijn is de 6 maanden T-bill. Zoals je kunt zien in de grafiek volgt de FED de marktrente zoals weergegeven door de 3 en 6 maanden T-bill. We gaan dus inderdaad wat verlagen, maar niet zo veel.

    www.tradingview.com/x/XhND6jZe/
  2. Olie 25 augustus 2024 14:28
    De afgelopen beursweek stond volledig in het teken van Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve
    Bedrijfsresultaten doen er eigenlijk niet toe. Nee, de financiële wereld holt achter de notulen van de FED aan en de vage woorden van een mannetje. Iets anders hoor je bijna niet. Wat een idioterie.
  3. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 25 augustus 2024 16:58
    quote:

    Olie schreef op 25 augustus 2024 14:28:

    De afgelopen beursweek stond volledig in het teken van Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve
    Bedrijfsresultaten doen er eigenlijk niet toe. Nee, de financiële wereld holt achter de notulen van de FED aan en de vage woorden van een mannetje. Iets anders hoor je bijna niet. Wat een idioterie.
    Als de rente verlaagd wordt betekent dit meer USD in omloop en dus meer inflatie, een zwakkere dollar en je zult wat meer dollars moeten betalen voor alles wat geprijsd wordt in USD. En bedrijfsresultaten doen er inderdaad niet zo toe. Als de bedrijfsresultaten er wel toe zouden doen, kan elke fundamentele analist bepalen welke bedrijven de markt gaan outperformen en elke keer de benchmark verslaan. Vrijwel geen enkele analist verslaat consequent de benchmark. Maw, er zijn andere factoren die meer van belang zijn dan de bedrijfsresultaten.
  4. forum rang 7 am1993 25 augustus 2024 18:30
    Wanneer stoppen we eens om als idioten achter die stomme US quotes aan te lopen? Zijn de overige markten in de wereld niet belangrijk of zo? Per saldo zit er in de rest van de wereld meer geld dan in de hele US. Wanneer hebben beleggers dat eens een keer door? Totdat iedereen circa 21% op zijn creditcard betaalt of de US haar schulden niet meer gefinancierd krijgt? Bizar.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.