Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Slotcall: sentiment draait, koers Alfen doormidden en forse dreun Accsys en Ebusco

Slotcall: sentiment draait, koers Alfen doormidden en forse dreun Accsys en Ebusco

De dag begon goed, maar na de middagboterham sloeg het sentiment op de Europese beurzen plotseling om, waardoor de AEX alsnog in het rood eindigde: 0,4% lager op 923,13 punten.

Slechts 8 hoofdfondsen hielden het hoofd boven water, waaronder ASMI en Besi. Branchegenoot ASML (-0,4%) daarentegen zakte door het ijs. Alles wat cyclisch is of grondstoffengerelateerd (zoals ArcelorMittal, Aperam, AMG en Shell) was uit de gratie.

Koploper bij de hoofdfondsen was Philips (+1,2%). Dat had alles te maken met de Italiaanse miljardairsfamilie Agnelli, die via investeringsmaatschappij Exor het belang in het zorgtechnologiebedrijf heeft vergroot. Exor zelf eindigde 0,4% hoger. De grootste verliezer was Randstad (-3,8%), na een kritisch rapport van Jefferies.

De AMX, die maar liefst 2,6% inleverde, telde slechts twee stijgers: InPost en OCI. Alfen trok de hele index omlaag, maar ook Aalberts, Just Eat Takeaway en Fugro hadden het zwaar te verduren, met koersdalingen van 4 tot 6%.

Een etage lager hielden alleen PostNL, Renewi en Nedap droge voeten. Hier viel vooral de koersdaling van Ebusco (-22,7%) en Accsys (-11,6%) op, al hadden ook TomTom (-4,8%) en Fastned (-4,1%) geen fijne dag.

Koers Alfen breekt doormidden

Hét nieuws van de dag is natuurlijk de winstwaarschuwing van Alfen. De fabrikant van laadpalen, energie-opslagsystemen en smart grids moest naar de met het bericht dat de ebitda-marge dit jaar waarschijnlijk nog niet eens uit op de helft uitkomt van wat eerder was voorspeld: 5%, terwijl Alfen voorheen nog dacht de 11,3% van 2023 te overtreffen. De omzet zal in 2024 naar verwachting met zo'n 20% dalen, terwijl Alfen begin dit jaar nog uitging van een omzetgroei van ruim 40%. Volgens Alfen is een aantal bestellingen van grote energie-opslagsystemen uitgesteld en kampt de smart grid-divisie met problemen in de aanvoerketen.

Het is de zoveelste spreekwoordelijke meloen die aandeelhouders moeten doorslikken. De vorige kwartaalcijfers vielen ook al tegen en begin april moest Alfen plotseling de levering van zijn Pacto middenspanningsruimtes (bedoeld om het stroomnet te versterken) staken, vanwege vochtproblemen.

De kersverse tijdelijke CFO Onno Krap zal alle zeilen moeten bijzetten om het tij te keren. Zo zal hij met hangende pootjes terug naar de banken moeten. Omdat Alfen voor ruim €11 miljoen aan afschrijvingen heeft gedaan, komt het bedrijf namelijk in problemen met de convenanten. Krap - een passende naam voor iemand die tegels moet lichten - heeft voor zijn avontuur bij Alfen trouwens gewerkt bij Exact en Crucell, twee bedrijven die later zijn overgenomen...

Na het nieuws belandde het aandeel Alfen in een vrije val. Het Almeerse bedrijf zag bijna de helft (46,8%) van de beurswaarde verdampen. In één dag. YTD is van de beurswaarde nog maar een kwart over. De grote vraag is: wat nu? Kunt u uw stukjes beter aanhouden zitten, onder het motto 'wie geschoren zit moet stil blijven zitten'? Of begint de koers op dit niveau interessant te worden voor een speculatieve koop?

... maar u was gewaarschuwd

Hoewel voor Teun Verhagen de winstwaarschuwing uiteraard ook als een verrassing kwam, signaleerde hij eerder dit jaar al wat rode vlaggen. Zo vond hij het management destijds opvallend stellig over de beperkte financiële impact van de vochtproblemen bij die middenspanningsruimtes: iets waar Alfen vandaag op moest terugkomen. En bij de presentatie van de Q1-cijfers waarschuwde Verhagen ervoor dat er een enorme opgave lag voor Alfen om aan de eigen doelen te voldoen.

Vandaag boog Verhagen zich over het persbericht en nam hij deel aan de conference call met analisten, waarbij het onder andere ging over de gevolgen van het schenden van afspraken met banken. Is hij enigszins gerustgesteld? Zijn bevindingen leest u hier.

U kunt uiteraard ook vanuit technisch perspectief naar het aandeel Alfen kijken. Hier zien we eveneens een told-you-so-moment, maar dan voor abonnees van Tostrams. Zij waren al gewaarschuwd voor een heel zware weerstandszone. En het gevaar lijkt nog niet geweken. Er kan nog een trein komen, zo valt af te leiden uit de TA-video van technisch analist Wouter Slot, die nog maar eens de beurswijsheid 'never catch a falling knife' in herinnering brengt.

Ook Accsys ging het van dik hout zaagt men planken

We hadden vandaag zowaar een cijferaar: Accsys. Het bedrijf presenteerde voorlopige jaarcijfers, waaruit bleek dat de omzet en winst onder druk stonden. Dit kunt u zien in het onderstaande cijferstaatje, waarbij elk cijfer dat tussen haakjes staat duidt op een verslechtering, behalve bij het kopje 'schuld'.

 

De houtveredelaar schrijft de daling van de aangepaste Ebitda onder andere toe aan lagere verkoopvolumes, een hogere bijdrage van activiteiten met een lagere marge, een verlies van de Amerikaanse joint-venture en een verandering in de boekhoudmethode voor de fabriek in het Britse Hull. Desondanks spreekt Accsys van een 'veerkrachtig' vierde kwartaal. Daar leken beleggers anders over te denken, gelet op de koersdreun van 11,6%.

Wall Street komt langzaam los

Dan door naar Wall Street. Daar ging de handel voorzichtig van start, maar inmiddels kleuren de drie belangrijkste indices lichtgroen. Echte koerstriggers ontbreken. Het wachten is vooral op de belangrijke Amerikaanse PCE-inflatie, die vrijdag bekend wordt gemaakt.

Beleggers kunnen vandaag reageren op de kwartaalcijfers die FedEx gisteren na sluiting van Wall Street had gepubliceerd. Zowel de omzet als de winst per aandeel pakten hoger uit dan verwacht en de pakketvervoerder maakt flink vaart met kostenbesparingen. Beleggers stonden op de banken en zetten het aandeel ruim 14,5% in de plus. 'De marktomstandigheden blijven lastig, maar door efficiencyverhogingen weet het bedrijf de resultaten toch behoorlijk te stuwen', schrijft analist Peter Schutte, die FedEx de 'koning van de kostenbesparingen' noemt.

Ook General Mills kwam met resultaten, maar de voedingsmiddelengigant krijgt de handen niet op elkaar: de koers daalt met 4,7%.

Met het cijferseizoen in het vooruitzicht, begint ook in de VS het winstwaarschuwingenseizoen. Vandaag is Southwest Airlines aan de beurt, maar beleggers houden er hun schouders over op: het aandeel staat zelfs 0,2% hoger.

De koers van de Amerikaanse EV-fabrikant Rivian spuit omhoog (+23%) in reactie op een aangekondigde joint-venture met Volkswagen. De twee bedrijven gaan een zogeheten software-defined architectuur ontwerpen, die ze beiden willen gebruiken in toekomstige EV's. Volkswagen gaat miljarden investeren in Rivian en joint-venture. Het aandeel Volkswagen leverde vandaag overigens 1,6% in.

De koers van witgoedspecialist Whirlpool (+14%), goed voor een market cap van $4,8 miljard, gaat lekker op een bericht van persbureau Reuters dat de Duitse concurrent Bosch overweegt om een bod uit te brengen.

De brede markt

  • De AEX sloot 0,4% lager en daarmee zitten we redelijk in de Europese middenmoot. De Bel20 en de CAC40 zijn harder achteruit gekacheld, maar de Duitse en Britse beurs deden het wat beter.
  • De S&P 500 en de Dow Jones-index staan fractioneel hoger. De Nasdaq wint 0,4%, ondanks een koersdaling van 1,1% van Nvidia.
  • De Nederlandse tienjaarsrente staat op 2,79%. De Amerikaanse staat maar liefst 7 basispunten hoger op 4,31%.
  • De CBOE VIX-index (graadmeter van volatiliteit) stijgt fractioneel naar 12,87.
  • De euro zet een glijvlucht in en noteert 1,0682 ten opzichte van de dollar.
  • De goudprijs staat 0,8% lager op $2.300 per per troy ounce schoon aan de haak.
  • De bitcoin duikt ook flink (0,7%) in de min naar $61.451.
  • Ook de olieprijzen koersen zuidwaarts. Voor een vat WTI uit de VS wordt nu $80,60 betaald: 0,2% minder dan gisteren. Een vat Brent uit de Noordzee kost $84,05.

Verder op het Damrak

Dit zijn de grootste stijgers en dalers van vandaag:

  • Gisteren was er ook al een winstwaarschuwing, maar dan van Ebusco. Beleggers straften het aandeel toen af met een koersdaling van 8% en vandaag ging er nog eens 22% van af.
  • Hekkensluiter in de AEX was vandaag Randstad (-3,8%) na een kritisch rapport van Jefferies.
  • Fastned kreeg een forse koersdoelverlaging van KBC om de oren en sloot 4,1% lager.
  • Prosus werd getrakteerd op twee koersdoelverhogingen, maar beleggers reageren er lauw op: de koers eindigde 0,2% hoger.
  • Sif hoort de hele week al bij de koplopers en heeft vandaag opnieuw een plekje in de top-3 weten te bemachtigen.

Adviezen

Degroof Petercam gooit de handdoek in de ring bij Alfen en fanmail voor Prosus en ASMI:

  • Alfen: naar €19 van €46 en houdadvies vervangen door verkoopadvies - Degroof Petercam
  • ASMI: naar €806 van €650 en kopen - JPMorgan
  • Prosus: naar €55 van €50 en kopen - UBS
  • Prosus: naar €45 van €39 en kopen - HSBC
  • Fastned: naar €19 van €30, maar advies blijft kopen - KBC Securities

Veel analisten zijn enthousiast over Prosus, dat maandag de jaarcijfers publiceerde. Het aandeel staat bij 14 analisten op de kooplijst en één analist geeft een houd-advies. Het gemiddelde twaalfmaandskoersdoel bedraagt €56,09, wat neerkomt op een upside van 66%. De uitgebreide analyse van Hildo Laman vindt u hier.

Agenda: gaat ASR voor een stunt zorgen op de beleggersdag?

Op 27 juni organiseert verzekeraar ASR een beleggersdag. De verwachtingen zijn hooggespannen. Enkele analisten verhoogden in de afgelopen weken al hun koersdoel, in afwachting van aanscherping van de doelstellingen en - vooral - een stevig aandeleninkoopprogramma.

Twee centrale banken nemen een rentebesluit: die van Zweden en Turkije. De Zweedse Riksbank verlaagde vorige maand de rente met een kwartje naar 3,75%, omdat de inflatie inmiddels een aardig eind is gezakt. Als alles meezit, zitten er dit jaar nog twee renteverlagingen in het vat.

In Turkije is de inflatie nog altijd torenhoog: 68,5% op jaarbasis. Toch is de verwachting dat de rente ongewijzigd blijft. Maar deze is wel op een niveau waar we ons hier weinig bij kunnen voorstellen: 50%.

In de VS komt het derde woningbouwcijfer van deze week: het aantal opties op koopwoningen. Na sluiting van Wall Street komt Nike met vierdekwartaalcijfers. Dit aandeel kan dit jaar niet meekomen met de beurs: de koers staat ruim 11% in de min.

Hierbij de volledige agenda van morgen:

    06:30 uur: Producentenvertrouwen juni (NL)
    09:00 uur: ASR Beleggersdag
    09:30 uur: Rentebesluit Riksbank (Zwe)
    11:00 uur: Consumentenvertrouwen juni def. (eur)
    13:00 uur: Rentebesluit Turkse centrale bank
    14:30 uur: Economische groei eerste kwartaal def. (VS)
    14:30 uur: Orders duurzame goederen mei (VS)
    14:30 uur: Steunaanvragen - wekelijks (VS)
    16:00 uur: Aanstaande woningverkopen mei (VS)
    22:00 uur: Nike Q4-cijfers

Welk AEX-aandeel is favoriet in juli?

Juli staat voor de deur en dat betekent dat we weer een nieuwe meting van het Nationaal Beleggerssentiment doen. Laat ons weten welk AEX-aandeel topfavoriet is in juli en voor welk aandeel u het meest huiverig bent. Ook zijn we benieuwd naar uw verwachtingen voor de tweede jaarhelft.

Deelnemen kan via deze link. Uiteraard zullen wij de uitslag volgende week met u delen.

U bent weer bijgepraat. Ik wens u een fijne zomeravond toe!

 

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

  1. Dit verandert er op 1 juli voor uw portemonnee
  2. Voorzichtig hogere start AEX en ASR koopt weer aandelen in
  3. Slotcall: sentiment draait, koers Alfen doormidden en forse dreun Accsys en Ebusco

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Fargal 26 juni 2024 20:22
    Kunnen jullie aub stoppen met het hooghartige vermelden van "u was gewaarschuwd" bij een koersdaling van in dit geval Alfen, waar IEX toevallig een keer de juiste richting geadviseerd had?

    Of meldt anders ook dat bijv. JET met 5% daalde ondanks IEX's strong buy advies en dat bij AMG er eveneens geheel tegen het door IEX op reeds 10% hogere koers gegeven buy advies in weer 2,5% af is gegaan.
  2. Thuisbelegger 26 juni 2024 20:31
    Ik vind dat je nog mild bent in je reactie. Als ze inderdaad de juiste waarschuwing hadden gegeven, hadden ze bij t vorige advies een sell moeten geven, niet een hold met koersdoel 41€.
    Je kunt niet altijd gelijk hebben, maar geef dan iig je fout toe. Dat vindt Iex moeilijk is de ervaring.
  3. Hans 26 juni 2024 21:37
    quote:

    Thuisbelegger schreef op 26 juni 2024 20:31:

    Ik vind dat je nog mild bent in je reactie. Als ze inderdaad de juiste waarschuwing hadden gegeven, hadden ze bij t vorige advies een sell moeten geven, niet een hold met koersdoel 41€.
    Je kunt niet altijd gelijk hebben, maar geef dan iig je fout toe. Dat vindt Iex moeilijk is de ervaring.
    Het was vorige maand een zeer kritische analyse over Alfen. Denk dat Teun nu zelf ook wel beseft dat je er dan vervolgens op een koers van 36,46 geen koersdoel van 41,- kunt plakken.

    Stoppen met je zelf veren in je achterwerk steken en je misstappen toe geven zou idd gewaardeerd worden.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.