Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Het Belgische HAL

Het Belgische HAL

De Antwerpse evenknie van HAL, Ackermans en van Haaren, publiceerde vandaag haar derdekwartaalcijfers. AvH is een investeringsmaatschappij die in allerlei verschillende sectoren zit, maar de belangrijkste twee zijn de bankengroep Bank Delen, en bouw- en baggerconcern CFE. 

CFE en meer in het bijzonder dochter DEME, ga ik zo iets verder op in. Eerst even naar de andere investeringen van AvH gekeken. De portefeuille is ingedeeld in vier sectoren. 

 

U ziet hier de bijdrage aan de winst van de verschillende takken bij AvH. De bankenpoot en CFE (eigenlijk baggeraar DEME) zorgen voor de grootste winstbijdrages. 

 

AvH's belangrijkste deelneming is CFE. Baggeraar DEME is een 100%-dochter van CFE. CFE is beursgenoteerd, en voor 60,4% in handen van AvH. HAL heeft, hoewel een heel andere portefeuille, met haar belang van 35% in Boskalis een soortgelijke dochter. DEME en Boskalis kenden beiden een superjaar in 2015 door het werk dat ze uitvoerden aan het Suezkanaal. 

Daar staken de resultaten dit eerste halfjaar schril bij af. Boskalis zei niet veel over hun derde kwartaal, anders dan dat het in lijn was met het eerste halfjaar. DEME is iets concreter. Sterker nog: de vooruitzichten zijn zelfs behoorlijk positief te noemen, ondanks de 25% lagere omzet in de eerste negen maanden van dit jaar.  

"Niettegenstaande er een drukke activiteit in het tweede semester verwacht wordt, zal de omzet van DEME in 2016 lager zijn dan in 2015. Toch zou de EBITDA-marge boven het historisch gemiddelde moeten blijven." 

Boskalis is naarstig op zoek naar werk in de windenergiesector, en DEME is daar al volop bezig. Het verlies aan omzet werd deels goedgemaakt door werk aan een paar grote windenergieparken in Duitsland en Engeland. 

 

 

U ziet dat de koersen recentelijk nogal wat uit elkaar lopen. Moet ik er wel bij zeggen dat CFE ook een bouwtak (29% van de omzet) heeft die dit jaar duidelijk aan het verbeteren is.  

Het orderboek van DEME is daarbij hoger dan ooit, er staat momenteel voor 3,8 miljard euro aan werk in de boeken, en daar zitten twee grote opdrachten (onder andere Fehmarntunnel tussen Denemarken en Duitsland) die er aan zitten te komen, nog niet bij. 

Private Banking

AvH heeft twee grote banken onder zich. In beide banken heeft het een belang van 78,75%. Het gaat om Bank Delen (in Nederland bezit dat Oyens en van Eeghen) met een beheerd vermogen van 36 miljard euro, en J. van Breda & Co, dat ruim 11 miljard euro onder beheer heeft. 

Beide kenden een goed kwartaal, maar bij Bank Delen doet de daling van het Britse pond enigszins pijn, 30% van het beheerd vermogen komt uit Engeland. 

Vastgoedportefeuille

De vastgoedsector van AvH deed het logischerwijs goed. AvH investeert via haar 60%-dochter APH in woonzorgcentra. Dat is natuurlijk een mooie groeimarkt met de huidige vergrijzing onder de bevolking.  

 

Energy & Resources

Eén van de mooiere deelnemingen is Sipef. AvH heeft een belang van 28,75% in dit plantagebedrijf, dat vooral in Azie actief is. Het produceert vooral palmolie, en een klein beetje rubber en thee. De palmolieprijzen deden het goed de afgelopen tijd, waardoor Sipef dit jaar betere resultaten verwacht dan vorig jaar.  

 

 

Evenzogoed een groot verschil in die prijzen. Palmolie doet het weer redelijk goed, maar de rubberprijzen zijn gigantisch gedaald de afgelopen jaren.  

Fantasie bij holdings

De meeste fantasie zit 'm bij de holdings in de portefeuille met bedrijven die het grote publiek nog niet kent. Indachtig de gigantische waardecreatie bij HAL met GrandVision, komt steeds meer de focus bij de holdings te liggen op het ontdekken, uitbouwen en uitrollen van dit soort bedrijven.

HAL heeft in dat kader weer een nieuw project bij de hand, CoolBlue. AvH heeft onlangs het belang in haar private equity portefeuille Sofinim uitgebreid naar 100%, de mede-aandeelhouders werden uitgekocht voor 106 miljoen euro. 

 

 

Daar zitten zo op het oog allemaal wat onbekende bedrijven in. Weer even vergelijken met HAL: ook AvH heeft haar eigen mediabedrijf (Mediahuis), waar de overige deelnemingen, net als bij HAL, hun eigen waar goedkoop kunnen promoten. 

Kiek op de grafiek

De vorige keer dat ik Ackermans en HAL met elkaar vergeleek, stond de koers van Ackermans een stuk lager. Inmiddels is dat aardig bijgetrokken. Volgens Belgische analisten is Ackermans te voorzichtig in haar winstprognoses. 

 

 

U ziet dat HAL een beetje afstand nam toen GrandVision naar de beurs ging, maar inmiddels lijken de twee weer wat naar elkaar toe te kruipen. Alsof de bek van de draak langzaam aan het dichtklappen is.... 

Volgende week gaan we eens kijken naar de portefeuille van een andere Belgische holding, Quest for Growth. De infographics komen van de website van Ackermans & van Haaren en CFE.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Inberg

Auteur:

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL
  2. BAM: Pas op de plaats
  3. HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 objectief 22 november 2016 12:20
    De olieprijs kan nog behoorlijk oplopen, maar de toekomst ligt toch in de zonnepanelen; deze worden door efficiency razendsnel goedkoper. Deze zijn over enkele jaren goedkoper en veel duurzamer dan de oude fossiele energie.
    Daarnaast heb je nog de windenergie, momenteel worden de subsidies hierop ook met de dag lager door innovatie.
    Shell wil maar al te graag instappen in de grote nieuwe windparken.
  2. [verwijderd] 22 november 2016 12:45


    Dat bankdeel van AvH acht ik toch een risico. GE kan over een eigen het bedrijf ze wat vertellen.

    Probleem van Theo 1 is op te lossen. De huidige Nederlandse politiek zit erg op de welkomtour. Er kunnen geen genoeg kanslozen komen. Wat nodig is dat welkom beleid te herinrichten en meer te richten kansrijke bedrijven.

    Laat Rutte maar eens beginnen met een welkom beleid voor dit mooie Belgische AvH.

    Groet, Jonas
  3. forum rang 4 theo1 22 november 2016 13:17
    quote:

    fred12345 schreef op 22 november 2016 12:20:

    De olieprijs kan nog behoorlijk oplopen, maar de toekomst ligt toch in de zonnepanelen; deze worden door efficiency razendsnel goedkoper. Deze zijn over enkele jaren goedkoper en veel duurzamer dan de oude fossiele energie.
    Daarnaast heb je nog de windenergie, momenteel worden de subsidies hierop ook met de dag lager door innovatie.
    Shell wil maar al te graag instappen in de grote nieuwe windparken.
    Wil ik best geloven, maar wie verdient daar het grote geld aan? Mensen roepen vaak dat zon en wind de toekomst hebben, maar ik zie maar weinig bedrijven die daar consistent goed aan verdienen en ook nog eens een behoorlijk dividend betalen. Als ik daar naar vraag, blijft het over het algemeen oorverdovend stil.
  4. [verwijderd] 22 november 2016 13:56

    Ha,ha die Theo. Foei wat een onidealistische stemoverweging! Waarom niet vrij en blij groene liederen zingend achter Klaver lopen door het mooie windmolenbos?
    Serieuzer. Helemaal met je commentaar over duurzame energie eens.

    Onze energienota's gaan de komende jaren niet fors omhoog vanwege subsidie aan Shell. Bovendien het gaat nog leuk worden als blijkt hoe kort die windmolentjes maar meegaan.

    Zou Boka adviseren nu al een divisie in te richten voor wegslepen windmolens. Wordt big business!

    Groet, Jonas
  5. forum rang 6 marique 22 november 2016 14:25
    Koersrendement dec '07 - heden:
    HAL +109,1%
    AvH +90,1%

    Dat scheelt zo'n 2 procentpunt per jaar ten gunste van HAL.
    Bovendien is het dividendrendement van HAL plm 4% per jaar, bij AvH plm 2%.

    Na de afstort in '08 stond de koers van HAL in 2010 al weer boven die van dec '07.
    Bij AvH duurde het tot 2013 voordat het lek blijvend boven was.

    Als het verleden bepalend is voor de toekomst ... kies HAL.
    Maar er is niets op tegen om beide aandelen in porto te nemen.

  6. forum rang 4 theo1 22 november 2016 14:26
    @jonas: Politici zijn er om de belangen van het land en zijn burgers te behartigen. Idealen zijn mooi, resultaten zijn wat telt.

    En ik heb niks tegen zonnecellen en windmolens, prima zelfs, maar ik kijk ernaar als belegger. En als belegger is mijn doel geld verdienen, niet meer en niet minder. Heel simpel. Als ik het goede doel wil steunen (en dat doe ik), dan doneer ik. Die functies houd ik strict gescheiden. Dat houdt alles overzichtelijk.
  7. Bonost 22 november 2016 15:06
    Het instapmoment voor de groene energieën komt anders wel snel nader. Het is niet voor niets dat Shell daar nu interesse voor heeft. Shell teert voorlopig op hun gas, maar dat is slechts een tussenfase. Want het nadeel van grondstoffen is dat ze eens op gaan.
    De door de zon veroorzaakte energieën zijn haast onuitputtelijk. Alleen het goedkoop vrijmaken van deze energieën kost tijd, maar het stadium van subsidies begint te tanen en dan moeten bedrijven winst maken willen ze kunnen voortbestaan. Investeringen moeten leiden tot dividenden en dat proces gaat sneller dan je denkt.
    Zelf ben ik al bezig in Amerika, wat nu even tegenwind heeft in de vorm van de ideeën van Trump, maar dit proces van ombouwen van fossiele energie naar duurzame energie zal zelfs door Trump niet worden tegengehouden.
    Voor Boskalis is het van belang dat zij een stevige vinger in de pap krijgen in: 1 wind-energieparken 2 zonne-energieparken 3 getijde-energieparken (toekomst?), zoals hun Belgische collega doet.
  8. forum rang 8 objectief 22 november 2016 15:23
    quote:

    theo1 schreef op 22 november 2016 13:17:

    [...]

    Wil ik best geloven, maar wie verdient daar het grote geld aan? Mensen roepen vaak dat zon en wind de toekomst hebben, maar ik zie maar weinig bedrijven die daar consistent goed aan verdienen en ook nog eens een behoorlijk dividend betalen. Als ik daar naar vraag, blijft het over het algemeen oorverdovend stil.
    Bel even dhr. Groenink (ex-ABN AMRO) en vraag hem maar hoeveel miljoenen hij met de windenergie heeft gescoord. Er zijn legio bedrijven die binnenlopen aan subsidies.
  9. forum rang 4 theo1 22 november 2016 16:33
    @Bonost: dat ontken ik niet. Maar ik ken geen namen die er consistent goed aan verdienen. Als jij die wel weet, dan hoor ik het graag.

    @fred: helaas, ik kwam niet voorbij Rijkman's secretaresse. Als jij wél directe toegang hebt, ben ik benieuwd naar je bevindingen.

    BTW subsidies vind ik niet echt een duurzaam verdienmodel. De business moet niet alleen inhoudelijk duurzaam zijn, maar ook financieel.

    Toevoeging: dit was precies wat ik bedoel: genoeg mensen die je weten te vertellen dat het moment voor groene energie NU is, maar het wil nooit concreet worden qua namen en rugnummers.
  10. [verwijderd] 22 november 2016 19:02

    Dit van Jasperina de Jong youtu.be/plBe601HHVU achter Akela GroenLinks Klaver met de wandelclub in het groene windmolenbos voor Theo 1 als begerenswaardig beeld zag Theo niet zo zitten.

    Ik had het wel verwacht. Beetje nadenken en kennis leert: echte ondernemers weten dat het met Groene subsidies vaak zo gaat: eerst krijg je iets lekkers en dan nog iets bij enige investering.

    Vervolgens doe je de echt grote investering en dan is al dat lekkers ineens weg en zit je met de gebakken peren in de WW en later de Bijstand.

    Groet, Jonas.

    PS Afgezien van die banktak en wat mindere delen en de Belgische bureaucratie en licht te ontvlammen altijd stakingsbereide zo niet al stakende werknemers kan er weleens gedacht worden aan een bod op AvH door HAL en enige andere grootkapitalisten
  11. pim f 22 november 2016 20:54
    quote:

    jonas schreef op 22 november 2016 19:02:

    PS Afgezien van die banktak en wat mindere delen en de Belgische bureaucratie en licht te ontvlammen altijd stakingsbereide zo niet al stakende werknemers kan er weleens gedacht worden aan een bod op AvH door HAL en enige andere grootkapitalisten
    ?? raar
  12. [verwijderd] 22 november 2016 21:14

    Pim dit zullen de Belgen denk ik niet zomaar toelaten. Ergens begrijpelijk. Mogelijk kunnen HAL en AvH wel een portie bedrijfskwartet gaan doen met als basis van vertrouwen zeg een 20% belang in elkaar.

    Punt is wel dat er in de off shore USA gigantische schaalvergroting heeft plaatsgevonden.

    Groet, Jonas
  13. forum rang 4 theo1 23 november 2016 10:45
    quote:

    Belegde boterham schreef op 22 november 2016 23:31:

    @Theo,

    Vestas performance.morningstar.com/stock/per...

    Potentiële kandidaat (winstgevend en divi), maar zij betalen nog maar recent divi, orderboek goed gevuld (laatste keer dat ik checkte)

    financials.morningstar.com/ratios/r.h...

    Staan bij me op een lijstje
    Bedankt, zal er eens naar kijken.
24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.