Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Slotcall: Chippers zetten AEX overtuigend hoger en autobouwers krijgen Trump-boost

Chippers klimmen dankzij Foxconn en in mindere mate Microsoft, Duitse autobouwers krijgen een Trump-boost en heel veel leuke, belangrijke macrocijfers deze week.

Slotcall: Chippers zetten AEX overtuigend hoger en autobouwers krijgen Trump-boost

De AEX komt vandaag weer een stapje dichterbij de 900 punten. Uiteindelijk sluiten we 0,8% hoger op 891,56 punten. Heel mooi natuurlijk, maar vergeleken met andere Europese hoofdindices valt deze stijging nog mee. Vooral de beurzen van Parijs, Milaan en Frankfurt wijzen de weg. 

Deze week is de eerste echte volle week met beurshandel van 2025. In Europa tenminste, want in de VS blijven de beurzen donderdag gesloten wegens het overlijden van oud-president Jimmy Carter. Als we het dan toch over de VS hebben: let deze week goed op de notulen van de laatste Fed-bijeenkomst. Deze worden woensdag vrijgegeven. Dit kan ons meer inzicht geven in het rentebeleid van de centrale bank.

Dit beleid zal voor een groot deel afhangen van de inflatiecijfers en de arbeidsmarkt in de VS. En van die laatste krijgen we komende week weer een indicatie, hoewel de betrouwbaarheid van de cijfers de laatste tijd te wensen overlaat. Woensdag komen de ADP-banencijfers, donderdag de WW-aanvragen en vrijdag het banenrapport. Daar zien we iets gebeuren.

Stijgers & dalers

Dat onze hoofdindex vandaag groen kleurt, is grotendeels te danken aan het chiptrio ASML, ASMI en Besi. Eerder bleek al dat Microsoft zijn investeringen in AI-gerelateerde datacentra dit jaar wil verdubbelen naar $80 miljard. Maar een concretere aanleiding vinden we in de sterke resultaten van Foxconn. Zegt het u iets? Dit concern produceert essentiële onderdelen voor Apple, Dell en Sony, om maar een aantal grote jongens te noemen. 

Dat de AEX niet nog harder stijgt, heeft te maken met de daling van indexzwaargewicht Unilever, dat door zakenbank RBC op de verkooplijst is geplaatst. Een etage lager staat Alfen weer een aantal procenten hoger. Ook Aalberts pakt er wat bij, nadat ING schreef dat het opwaarts potentieel groter is dan de risico's. Signify daalt in reactie op een adviesverlaging van de Amerikaanse bank Bernstein.

Smallcapper Azerion stijgt het hardst van het hele stel op het nieuws dat het management ruim 1% van de aandelen opkoopt. TomTom stijgt ook nadat het een samenwerking aan gaat met een leverancier van technologie voor geografische informatiesystemen. 

Ook opvallend is de verdere daling beweging rondom Heineken. Uit stukken (in handen van het FD) blijkt dat het marktaandeel van Heineken in tien jaar zakte van ruim 42% naar nu circa 38%. Daarmee neemt Hertog Jan (van rivaal AB InBev) het stokje over van Heineken van het bestverkochte biermerk in de Nederlandse supermarkten.

Of er deze maand sowieso veel bier verkocht zal worden, moet nog blijken. Januari staat namelijk bekend als de jaarlijke detoxmaand, ook wel bekend als Dry January. Vrijdag daalde Heineken ook al, nadat de Amerikaanse Surgeon General opriep tot kankerverwekkingslabels op alcohol. Naast Heineken verloren ook andere Europese brouwers zoals AB InBev en Carlsberg terrein, dat nog niet is teruggewonnen. 

UPDATE: Het aandeel Prosus is in de laatste uren hard gedaald. Een oorzaak blijkt lastig te vinden, maar wellicht heeft het iets te maken met onderstaand. 

Autobouwers in de spotlights 

Het is de afgelopen maanden wel eens anders geweest, maar vandaag schijnen de spotlights weer op de aandelen van Duitse autofabrikanten. De stijging komt deels door een boost in de Amerikaanse autoverkopen in het vierde kwartaal. Deze werd mede veroorzaakt door de dreiging van voormalig president Trump om belastingkredieten voor elektrische voertuigen te beëindigen. Maar er is meer. 

In China opende Volkswagen deze week samen met partner Xpeng een eerste snellaadstation. Het doel is ambitieus: in 420 Chinese steden ultramoderne laadstations neerzetten, met een snelheid die zelfs Tesla naar adem doet happen. In Europa gaat VW geen eigen snellaadnetwerk uitrollen, want er is al een joint venture met IONITY. In China hebben ze geen IONITY, dus kiest Volkswagen voor een samenwerking met Xpeng. 

Goed nieuws natuurlijk, maar je zou bijna vergeten dat Volkswagen thuis zijn handel al vol heeft aan crisismanagement. Het concern sluit geen fabrieken, maar schrapt wel ruim 30.000 banen, zet een streep door loonsverhogingen en als klap op de vuurpijl onthulde Der Spiegel eerder al een gigantisch datalek: locatie- en persoonsgegevens van 800.000 elektrische voertuigen, waaronder 61.000 in Nederland, stonden maandenlang onbeveiligd online.

Wall Street kiest duidelijk richting 

De futures deden het al vermoeden, maar om half 4 werd het duidelijk: Wall Street heeft er zin in. Beleggers zien zich gesterkt door mediaberichten dat Donald Trump alleen universele invoertarieven zou willen invoeren voor sectoren die als cruciaal worden gezien. Techbeurs Nasdaq is koploper met een winst van bijna 2%. De S&P 500 en Dow Jones laten ieder ook een mooie stijging zien. 

Volgens een strateeg van Morgan Stanley kunnen Amerikaanse aandelen zich opmaken voor tegenwind het komend halfjaar. Michael Wilson, de strateeg in kwestie, wijst naar de oplopende rentes en een dollar die stijgt op inflatiezorgen. Houd wel in uw achterhoofd dat Wilson een strateeg is die over het algemeen bearish gestemd is. Doe ermee wat u wil.  

Velen van u zullen dan slapen, maar vannacht om 3.00u onze tijd spreekt Jensen Huang (CEO van Nvidia) op het technologie-event CES 25. Beleggers kunnen niet wachten om te horen hoe Huang denkt over AI en het groeipad van Nvidia. Blijft u ervoor wakker? Ik zeg gewoon lekker doorslapen en om 8.30u onze morning call lezen. 

Rentes

De Europese rentes laten een verdeeld beeld zien. De Nederlandse vergoeding op een 10-jaars staatspapier bedraagt 2,67% (+2 bp). 

Brede markt

Een dag zonder Trump-influence is geen volwaardige beursdag. Ditmaal overweegt hij om alleen importheffingen in te voeren op producten die cruciaal zijn voor de nationale of economische veiligheid. Dat zou betekenen dat de heffingen minder omvangrijk zijn dan verwacht. De euro stijgt met 0,9% ten opzichte van de dollar, wat betekent dat er nu $1,0398 nodig is voor een euro. 

Verder: een vat WTI-olie wordt vandaag iets duurder en kost nu $74,04. Bitcoin gaat weer door de grens van $100.000. Goud daalt nipt, maar staat nog altijd comfortabel boven de $2600-grens. De VIX noteert op 15,89.   

Agenda: dinsdag 7 januari

  • 06:30 Inflatie - December vlpg (NL)
  • 08:45 Inflatie - December (Fra)
  • 11:00 Inflatie - December vlpg (eur)
  • 11:00 Werkloosheid - November (eur)
  • 14:30 Handelsbalans - November (VS)
  • 16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM - December (VS)
  • 16:00 Vacatures - November (VS)

En dan nog even dit

Heeft MS last van hoogtevrees?

It's going down

Waar het maar handig voor kan zijn

S&P 7 straks dan maar?


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Youri van Heumen

Auteur:

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.