Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Nvidia zet concurrentie schaakmat en nog 7 andere waanzinnige voorspellingen voor 2025

Saxo Bank komt jaarlijks met 8 voorspellingen die op het eerste oog onwaarschijnlijk lijken, maar een enorme impact kunnen hebben als ze uitkomen. Een interview.

Nvidia zet concurrentie schaakmat en nog 7 andere waanzinnige voorspellingen voor 2025

Ze zijn weer terug: de Outrageous Predictions voor 2025 van Saxo Bank. Ook voor komend jaar komen weer de meest opmerkelijke voorspellingen voorbij: Nvidia zet de concurrentie schaakmat, het einde van oliekartel OPEC, de dollar gaat het enorm lastig krijgen, en veel meer. 

Saxo Bank komt jaarlijks met 8 voorspellingen die op het eerste oog onwaarschijnlijk lijken, maar een enorme impact kunnen hebben als ze uitkomen. Een voorspelling die is uitgekomen, is bijvoorbeeld het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. 

Maar Saxo’s jaarlijkse voorspellingen gaan nooit over gelijk hebben. “Ze zijn juist bedoeld om u aan het denken te zetten en een gesprek te kunnen voeren op niveau over belangrijke ontwikkelingen op de financiële markten”, aldus John Hardy, hoofd macrostrategie bij Saxo.

Dit zijn de voorspellingen voor 2025:

Trump 2.0 en de dollarcrisis

De eerste is ook meteen de favoriet van Hardy. Met Trump terug in het Witte Huis verandert de Amerikaanse handelsstrategie in 2025 drastisch. “Structurele verschuivingen als gigantische importtarieven en een focus op binnenlandse productie zijn enorm belangrijk voor de wereldeconomie”, zegt Hardy. Hierdoor ontstaat een dollarcrisis waarbij internationale handelspartners zullen moeten zoeken naar alternatieven. 

De BRICS+-landen introduceren door goud gedekte digitale valuta. Intussen profiteren Amerikaanse exporteurs, maar wereldwijd wordt het een chaotische zoektocht naar stabiliteit. De gevolgen zijn een zwakke dollar, een florerende cryptomarkt onder aanvoering van bitcoin en stijgende goudprijzen. 

Nvidia zet alles en iedereen schaakmat

Nvidia, de koning van AI-hardware, zet de concurrentie schaakmat. Met de Blackwell-chip, 25 keer efficiënter dan de voorganger, domineert het de markt. Terwijl andere techreuzen worstelen met torenhoge energiekosten voor AI-datacenters, blijft Nvidia maar leveren. 

Het resultaat? Een verdubbeling van de marktkapitalisatie naar $7 biljoen, twee keer zo veel als Apple. De keerzijde is dat groeiende monopolieangsten ongewenste aandacht trekken van toezichthouders, waardoor het maar de vraag blijft hoe lang dit feestje door kan gaan voor de markt een grens gaat trekken. “Het succes van Nvidia zou dan ten koste gaan van andere bedrijven, zoals Apple en andere Magnificent Seven-aandelen, die de kosten dragen voor de winst van Nvidia”, aldus Hardy. 

China’s mega-stimulus: een gok met gevolgen

China kiest in 2025 voor een riskante gok: een stimuleringspakket van 50 biljoen yuan om de economie nieuw leven in te blazen. Na jaren van schuldenoverschot in vastgoed en bedrijven, stort de overheid miljarden direct in de portemonnee van consumenten via digitale valuta. 

Dit stimuleert consumptie, vrije tijd en zelfs gezinsvorming. Maar de wereld kijkt met argusogen toe. Hogere grondstofprijzen en een sterkere yuan dreigen de mondiale economie op te schudden. Het is een gewaagde zet die China’s toekomst kan redden of het land definitief in chaos kan storten.

Een 3D-geprint hart verandert de medische wereld

In 2025 verrichten wetenschappers een wonder: een volledig functionerend menselijk hart wordt geprint en succesvol getest. Met behulp van stamcellen en biotechnologie openen ze deuren naar een toekomst waarin orgaantekorten verleden tijd zijn. Deze medische doorbraak verlengt niet alleen levens, maar transformeert de gezondheidszorg. 

Startups in biotech en 3D-printing schieten als paddenstoelen uit de grond, met massale investeringen en beursgangen tot gevolg. De economische en medische impact is enorm, en dit is pas het begin van wat bio-engineering kan bereiken.

Het einde van OPEC

In 2025 betekent de doorbraak van elektrische voertuigen (EV’s) de genadeklap voor OPEC. Met EV-productie die sneller toeneemt dan ooit en dalende accukosten wordt olie steeds minder relevant. Leden van OPEC vechten om marktaandeel en gaan overproduceren, wat de olieprijzen doet kelderen. 

Interne verdeeldheid zorgt ervoor dat de organisatie uiteenspat. Terwijl olieproducenten worstelen, vieren industrieën zoals luchtvaart en transport feest dankzij lagere brandstofkosten. OPEC, ooit een olie-imperium, is nu slechts een voetnoot in de geschiedenis.

AI en belastingdruk: wie betaalt de rekening?

De AI-revolutie jaagt in 2025 de elektriciteitsprijzen wereldwijd de hoogte in. Techreuzen bouwen massaal energieverslindende datacenters, wat leidt tot schaarste en publieke verontwaardiging. In de VS grijpt de overheid in met een AI-datacenterbelasting. 

Deze maatregel moet zowel de energiekosten drukken als de groei van AI een halt toeroepen. Bedrijven heroverwegen hun strategie, en de balans tussen technologische vooruitgang en maatschappelijke kosten komt centraal te staan. De vraag rijst: hoeveel zijn we bereid te betalen voor innovatie?

Een natuurramp laat verzekeraars omvallen

In 2025 zorgt een verwoestende natuurramp in de VS voor een financiële schokgolf in de verzekeringssector. Een van de grootste verzekeraars onderschatte de risico’s van klimaatverandering en heeft onvoldoende reserves om de claims te dekken. 

De gevolgen zijn ingrijpend: het consumentenvertrouwen daalt, vastgoedmarkten krimpen, en de overheid overweegt ingrijpen om bredere paniek te voorkomen. Terwijl de sector worstelt, profiteert Berkshire Hathaway door sterkere financiële buffers en wint het bedrijf marktaandeel.

Pond maakt comeback tegenover de euro

Het Britse pond stijgt in 2025 naar niveaus die voor het Brexit-referendum voor het laatst werden gezien, mede dankzij nieuwe fiscale hervormingen onder de Labourregering. Door snijden in inefficiënte subsidies en investeringen in sectoren als vastgoed en industrie blijft de Britse economie veerkrachtig. 

"Frankrijk heeft al groei-vermorzelende belastingen en bezuinigingen aangekondigd", zegt Hardy. Tegelijkertijd blijft Europa, met name Duitsland en Frankrijk, worstelen met economische stagnatie en politiek onvermogen. 

Zoals u ziet, gaat bijna de helft van de voorspellingen over de Verenigde Staten. “Dat is inderdaad wellicht wat aan de hoge kant, maar het komt vooral doordat het aandeel van de VS in de wereldindex zo’n 70% bedraagt”, zo sluit Hardy het gesprek af. 


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Youri van Heumen

Auteur:

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.