Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Slotcall: AEX struikelt voor de finish en om deze 2 redenen gaat bitcoin door het putje

Slotcall: AEX struikelt voor de finish en om deze 2 redenen gaat bitcoin door het putje

De AEX-index lag de hele dag op koers om een dagwinst binnen te slepen - en daarmee het all-time high van gisteren nog verder aan te scherpen - maar struikelde voor de finish. De AMX (+0,1%) en AScX (+0,7%) hielden het kruit wél droog.

In de AEX ging Philips (+1,1%) aan kop. De drie chipaandelen hadden de wind in de zeilen nadat Samsung had aangegeven dat het een winstexplosie verwacht. De vraag naar geheugenchips stijgt fors nu de ontwikkeling van AI wereldwijd versnelt. Het leverde Samsung een all-time high op en chippers liftten mee.

Financials daarentegen stonden onder druk, met verliezen voor Aegon (-1,5%), ABM Amro (-0,6%), ING (-0,5%), NN Group (-0,4%) en ASR Nederland (-0,2%). Alleen Van Lanschot Kempen (+1,9%) ontsprong de dans.

Shell schrijft af

Ook Shell (-1,1%) deed een stap terug. De energiereus kwam met een nogal summiere trading update waarbij het venijn zat in dit zinnetje: Non-cash post tax impairments of $1.5 - $2 billion are expected, and mainly include the Singapore Chemicals & Products assets ($0.6 - $0.8 billion) as well as Rotterdam HEFA ($0.6 - $1.0 billion), which is reported in the Marketing segment.

Shell moet dus op papier $1,5 tot $2 miljard afschrijven vanwege de verkoop van een raffinaderij in Singapore en het tijdelijk stilleggen van de bouw van een biobrandstoffenfabriek in Pernis.

Dat laatste nieuws werd afgelopen week bekend. De biobrandstoffenfabriek moet straks frituurvet, plantaardige vetten en dierlijk vet uit slachterijen omzet ten tot kerosine en diesel. De CO2 die vrijkomt bij de productie moet vervolgens worden opgeslagen in een oud gasveld in de Noordzee; een methode die overigens niet onomstreden is. Shell wil nu de tijd nemen om te bedenken hoe het hier nu verder mee moet en daardoor wordt de bouw tot nader order opgeschort.

Shell spreekt slechts van een 'pauze' - en dus niet van uitstel - maar het is duidelijk dat de marktomstandigheden verre van ideaal zijn. De prijzen van deze brandstoffen staan momenteel onder druk door een lagere vraag in combinatie met een toenemend aanbod. Concurrent BP worstelt met hetzelfde probleem en legde vorige week twee biobrandstofprojecten in Duitsland en de VS stil. Het is dus afwachten hoe een en ander zich ontwikkelt.

In de trading update viel ook te lezen dat het resultaat bij Integrated Gas in het afgelopen kwartaal vergelijkbaar was met dezelfde periode van 2023, maar lager dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Bij Upstream mikt Shell op een productie van 1,72 tot 1,82 miljoen vaten per dag. De resultaten bij Marketing zullen in lijn zijn met het eerste kwartaal. Op 1 augustus komen de definitieve cijfers.

Wall Street kleurt overwegend groen

Wall Street was woensdagmiddag en donderdag gesloten vanwege Independence Day en opende vandaag were de deuren. De koersenborden kleuren groen en de belangrijkste indices stevenen af op een weekwinst.

Cryptoplatform Coinbase (-1,9%) lijkt door beleggers te worden afgerekend vanwege de forse koersdalingen van de bitcoin. Dit geldt nog meer voor cryptominingbedrijf Marathon Digital, dat een koersdaling van 4,8% voor de kiezen krijgt.

Tesla (+0,1%) doet het vanaag wat rustiger aan nadat de beurswaarde in enkele dagen tijd met bijna 25% is toegenomen na de publicatie van beter dan verwachte leveringscijfers van auto's in Q2.

De koers van Macy's knalt met 10% omhoog nadat de Wall Street Journal meldde dat Arkhouse Management en Brigade Capital Management hun overnamebod op de warenhuisketen hebben verhoogd naar $6,9 miljard.

Banenrapport: slecht nieuws is goed nieuws

Hét nieuws waar beleggers vandaag naar uitkeken was het banenrapport. De Federal Reserve heeft een dubbel mandaat: zij streeft niet alleen naar een stabiel prijsniveau (inflatie van 2%), maar ook naar maximale werkgelegenheid (werkloosheid maximaal 4%). De Fed zou niks liever willen dan de rente verlagen, maar de inflatie is nog te hoog. Maar mocht blijken dat de arbeidsmarkt er onverwacht minder goed bij ligt, dan is er een kans dat de Fed tóch eerder tot een renteverlaging overgaat, om te voorkomen dat de VS in een recessie glijdt.

De banencijfers leken in dat opzicht tegen te vallen: er waren in juni meer arbeidsplaatsen bijgekomen dan verwacht (206.000, terwijl op +200K was gerekend). Maar op andere fronten leek toch sprake van enige afkoeling. Zo werden de banencijfers over april en mei fors neerwaarts bijgesteld. Ook bleek de werkloosheid te zijn opgelopen van 4,0% naar 4,1%, het hoogste niveau sinds november 2021. De loongroei, die de inflatie kan aanwakkeren, kwam op maandbasis uit op 0,1%, terwijl op een stijging van 0,3% was gerekend.

Dit alles zorgde ervoor dat beleggers er langzaam weer wat meer hoop op kregen dat de rente toch binnenkort al omlaag zou kunnen. Volgens de zogeheten FedWatch-tool van CME Group verwacht de markt momenteel een eerste renteverlaging op 18 september: die kans wordt ingeschat op 77,6%. Een week geleden was dat nog 57%.

Tienjaarsrente zakt

Die bijgestelde renteverwachting zorgde voor een daling van de tienjaarsrente op Amerikaans staatspapier:

Mt. Gox duwt bitcoin verder door het putje

De koers van de bitcoin staat al een tijdje onder druk. YTD staat er nog een fraaie winst van 32% op de borden (met dank aan de lancering van de spot bitcoin-ETF in de VS in januari en mogelijk ook de bitcoin halving in april). Maar op maandbasis is de koers met 20% omlaag gedenderd:


De bitcoinkoers is deze week onder de $60.000-puntengrens gezakt en dook vandaag ook even onder de $55.000.

De recente daling wordt toegeschreven aan twee factoren. Ten eerste lijken beleggers te reageren op het bericht dat de in 2014 omgevallen cryptobeurs Mt. Gox is begonnen met terugbetalen van cryptomunten aan klanten.

Mt. Gox is een cryptobeurs uit Tokyo, die in 2010 is opgericht. In de beginjaren van de bitcoin was het de grootste cryptobeurs ter wereld, waar 70% van alle bitcointransacties (toen nog alleen bitcoin en bitcoin cash) werd uitgevoerd. In 2014 had Mt. Gox een wereldwijd marktaandeel van maar liefst 70%. Aan dat succes kwam nog datzelfde jaar abrupt een einde, toen het bedrijf slachtoffer werd van hacks. Zo'n 850.000 munten verdwenen spoorloos en Mt. Gox ging failliet. Later zijn ongeveer 140.000 munten weer terug gevonden, die nu een waarde vertegenwoordigen van zo'n $8 miljard.

Vandaag was er eindelijk witte rook voor de gedupeerden: de curator  meldde per brief dat Mt. Gox gaat beginnen met het terugbetalen van de teruggevonden munten aan de gedupeerden. Dit gaat in stappen.

Veel ontvangers zullen waarschijnlijk de munt van de hand doen, waardoor verkoopdruk ontstaat. De reden hiervoor kunt u afleiden uit deze grafiek:

 

In 2014 kon u de munt nog kopen voor enkele honderden dollars. Sindsdien zijn er twee nullen bij gekomen. De kans is groot dat de voormalige klanten van Mt. Gox hun munten zullen omwisselen in fiat geld, en geef hen eens ongelijk.

Voor de tweede reden moeten we kijken naar onze oosterburen. De Duitse overheid heeft 3.000 bitcoins verkocht, met een waarde van circa $170 miljoen, zo blijkt uit cijfers van Arkham Intelligence. Het gaat om munten die in bezit zijn gekomen door inbeslagnames bij criminelen. 

 

De Duitse overheid heeft nog 40.000 munten in bezit, met een waarde van meer dan $2 miljard. Dit hangt nog boven de markt.

Tories verlaten Downingstreet 10 via de zijdeur 

In het Verenigd Koninkrijk kwam vandaag na 14 jaar een einde aan de regeerperiode van de Conservatieve Partij. De partij van (inmiddels voormalig) premier Rishi Sunak boekte bij de parlementsverkiezingen van gisteren het slechtste resultaat in zijn 190-jarige bestaan. De Labour Partij kreeg 412 van de 650 zetels en de Conservatieven moesten genoegen nemen met slechts 121 zetels (= twee derde minder dan bij de vorige verkiezingen).

Labour heeft dus bijna een absolute meerderheid. Maar om de populariteit enigszins in perspectief te plaatsen: de partij heeft nog geen 34% van het totaal aantal stemmen binnengekregen. De verdeling volgens het Britse kiesstelsel pakte zeer gunstig uit voor de partij.

Dat de Tories zijn weggevaagd komt dus niet omdat Labour zo populair is, maar omdat veel Britten de Conservatieve partij - die al jaren worden achtervolgd door schandalen - meer dan zat zijn.

In Groot-Brittannië laten ze er trouwens geen gras over groeien. Labour-leider Keir Starmer is al door koning Charles tot nieuwe premier benoemd. Sunak heeft Downingstreet 10 via de achterdeur verlaten en is ook opgestapt als leider van de Tories.

... maar who cares?

Anders dan in Frankrijk - waar aandelen hard onderuit gingen en de obligatierentes de lucht in schoten na het uitschrijven van nieuwe verkiezingen - bleven in het VK heftige marktreacties uit. Dat komt mede omdat de economische verschillen tussen Labour en de Conservatives een stuk kleiner zijn dan in Frankrijk. Beide partijen willen niet morrelen aan de inkomstenbelasting, de BTW of de sociale premies.

Houd er wel rekening mee dat Labour de winsten van energiebedrijven wil afromen en de belastingen op vermogenswinsten, erfbelasting, pensioenen en op brandstoffen wil verhogen.

De brede markt

  • De AEX sloot 0,1% lager. Daarmee zitten we aardig in de Europese middenmoot. De DAX40 en Bel20 hebben er een nipte winst van 0,1% uit weten te persen, maar de Franse CAC40 (-0,3%) en Britse FTSE100 (-0,4%) gingen forser onderuit.
  • De rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar is na het banenrapport met 7 basispunten gedaald naar 4,27%. De Nederlandse noteert 2,84%.
  • De 'paniekbarometer', de CBOE VIX-index (een graadmeter van volatiliteit) is iets opgelopen naar 12,29. Nog altijd keurig.
  • Wall Street ligt er verdeeld bij. De S&P 500 staat 0,3% hoger en de Nasdaq wint 0,8%, maar de Dow Jones-index schommelt rond het vorige slot.
  • De euro noteert 1,0697 ten opzichte van de dollar
  • Lagere rentes zijn gunstig voor de goudprijs. Deze noteert 1,3% hoger op $2.386 per troy ounce.
  • Ook de olieprijzen zitten in de lift: met zo'n 0,2% tot 0,3%. Een vat WTI kost $84,15 en voor een vat Brent-olie wordt $87,54 betaald.
  • Bitcoin heeft het zwaar: de prijs staat maar liefst 3,2% in de min (en dan praten we over $1.875) op $56.528.

Verder op het Damrak

Berenberg is positiever over TKH en dat legt de beurskoers geen windeieren:

  • Heijmans gaat 200 huizen bouwen in Middelburg en koerste 1,96% hoger.
  • De koers van AkzoNobel steeg met 0,4%  ondanks een koersdoelverlaging door Degroof Petercam van €76 naar €69, met handhaving van het Houden-advies. Dat de huidige koers nog altijd een upside heeft ten opzichte van het nieuwe koersdoel speelt hierbij ongetwijfeld een rol.
  • TKH ging 4,4% hoger de dag uit na een koersdoelverhoging door Berenberg (van €50 naar €55, met koopadvies).
  • Fastned krabbelt weer wat overeind na het koersverlies van donderdag.
  • Signify bewandelt de omgekeerde route: gisteren +2,7%, vandaag 1,9% omlaag.

Weekwinst voor AEX, AMX én AScX

Op weekbasis zetten drie indices een fraaie winst neer, dus ook de AEX:

  • AEX: +1,1%
  • AMX: +1,6%
  • AScX: +3,2%

De grootste stijger onder de hoofdfondsen was afgelopen week Besi, dat vleugels kreeg na het gerucht dat de hybrid bonding-machines mogelijk gebruikt zullen worden voor de nieuwe M5-chip van Apple. Meer duiding vindt u in deze analyse. Ook de andere chipaandelen hadden een prima week en dat geldt ook voor Philips, banken en verzekeraars. Slechts vijf hoofdfondsen zakten door het ijs: Exor, Heineken, Wolter Kluwer, RELX en Prosus.

De Midkap wordt in het weeklijstje aangevoerd door AMG (+8,7%), TKH (+8%), het opkrabbelende Alfen (+5,2%) en Aperam (+6,7%). Ook hier zien we slechts een handvol dalers, waarvan InPost (-4,2%) de meest opvallende is.

In de AScX kregen de bouwbedrijven Heijmans (+9,2%) en BAM (+8,8%) de gele trui om de schouders. Zij waren ook met afstand de sterkste stijgers in juni. Fastned (-5%) sloot de rij.

Grondstoffenprijzen schieten de lucht in

Voor beleggers in grondstoffen was het een uitstekende week. Vooral de zilverprijs had er duidelijk zin in:

  • Goud: +2,6%
  • Zilver: +7,5%
  • Koper: +6,6%
  • WTI-olie: +2,1%
  • Brent-olie: +2,1%

IEX Podcast: Sidderen voor verkiezingen en wie vindt techaandelen te duur?

Politieke onderwerpen komen niet vaak langs in de IEX BeleggersPodcast, maar met zoveel (naderende) politieke verschuivingen in Nederland, het VK, Frankrijk en wellicht ook de VS, komen we daar niet onderuit. Verder ging het onder andere over Besi, NN Group, ForFarmers en Tesla. Presentatie: Pieter Kort. Gasten: IEX-ers Hildo Laman en Rob Stallinga.

Agenda zondag en maandag: Franse verkiezingen en ex-dividend JDE Peet's

Zondag gaan de Fransen opnieuw naar de stembus, voor de tweede ronde van de verkiezingen voor het parlement. Uit de eerste ronde van afgelopen zondag kwam de partij van Marine Le Pen als winnaar uit de bus. De tweede ronde van zondag moet uitsluitsel geven over de zetelverdeling. In dit artikel kunt u lezen hoe het systeem precies werkt.

Maandag start de nieuwe beursweek. We doen het dan rustig aan. De macro-economische agenda is nagenoeg leeg: alleen de Duitse handelsbalans staat op het lijstje. Verder gaat het aandeel JDE Peet's ex €0,35 dividend.

Highlights rest van de week: start cijferseizoen VS

Later in de week wordt het een stuk drukker. Zo vindt de aftrap van het halfjaarcijferseizoen plaats. In de VS begint dat altijd iets eerder dan in Nederland. Op donderdag 11 juli delen Delta Air Lines en PepsiCo de eerste speldenprikjes uit en op vrijdag 12 juli barst het echt los met de resultaten van BlackRock, Citi, JPMorgan Chase, Wells Fargo. Renewi komt donderdag met een trading update. In Nederland moeten we nog even geduld hebben. De cijfers van ASML, op woensdag 15 juli, gelden als officieuze start van het cijferseizoen.

Ook in de macro-economische agenda zijn enkele interessante items te vinden, waaronder de Amerikaanse inflatie:

  • Dinsdag: definitieve Nederlandse inflatie over juni. Volgens een snelle inflatie was de inflatie opgelopen van 2,7% in mei naar 3,2% in juni.
  • Woensdag: Chinese consumenten- en producentenprijzen en Amerikaanse groothandelsvoorwaarden
  • Donderdag: Duitse en Amerikaanse inflatie. Vooral het laatste cijfer zal veel aandacht trekken.
  • Vrijdag: Amerikaanse producentenprijzen en het 'kleine' Amerikaanse consumentenvertrouwen (gemeten door de Universiteit van Michigan)

Maar zover is het nog niet. Eerst weekend! Ik wens u een fijne avond en alvast een gezellige zaterdag en zondag!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Renels 6 juli 2024 02:38
    Jasperien van Weerdt geeft altijd een uitgebreide voorbeschouwing dan wel een goede update na een (bewogen) beursdag. Het vertrek van AJK en in mindere mate NK verdwijnt -wat althans mij betreft- steeds meer naar de achtergrond. Dat mag hier ook wel eens gezegd worden. Ik kijk uit naar haar eerste optreden in de IEX podcast!
  2. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 6 juli 2024 09:24
    quote:

    keffertje schreef op 5 juli 2024 19:26:

    Zo'n 85.000 munten verdwenen spoorloos en Mt. Gox ging failliet. Later zijn ongeveer 140.000 munten weer terug gevonden,

    De wonderbaarlijke muntvermenigvuldiging.... :)
    Ik zie dat ze het gecorrigeerd hebben.

    Een andere fout is dat bitcoin cash werd verhandeld op Mount Gox. Dat klopt niet en kan niet kloppen. Bitcoin cash is een afsplitsing van bitcoin die in 2017 heeft plaatsgevonden. Toen was Mount Gox al lang failliet. Omdat het begonnen is als een kopie is van bitcoin, heeft iedere bitcoin houder evenveel bitcoin cash ontvangen. Vandaar dat de bitcoinhouders van Mount Gox nu ook bitcoin cash houders zijn geworden.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.