Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Wij van WC-eend

Het schuldenprobleem met Griekenland is opgelapt, maar er zijn nog steeds enorme problemen aldaar en nieuwe problemen stapelen zich reeds op. Zo beginnen de problemen in Spanje steeds meer naar boven te burpen. NRC had afgelopen week een goed artikel over Valencia en dandere Spaanse regio’s waar de regionale overheden honderden miljarden schuld hebben en dit geeft grote problemen nu de vastgoed zeepbel uiteen is gespat.

Men kiest voor bezuinigen, maar dit geeft grote sociale onrusten. Ook de over de Nederlandse economie begint men zich steeds meer zorgen te maken. De consumenten hebben minder vertrouwen, maar meer schulden. Alleen al in Nederland staan we met zijn allen 10 miljard rood bij de banken. In 1970 was dit nog slechts 24 miljoen…

De oplossing die wij in Europa zoeken is bezuinigen en ont-schulden (deleverage). De oplossing die de Amerikanen zoeken is meer geld toevoegen. Dit geeft performanceverschillen op de korte termijn. Op de lange termijn geven beide oplossingen problemen. 

Nog even geduld
Ik blijf dus negatief, maar de markt wil nog niet echt omlaag. Maar gelukkig, we willen ook niet echt omhoog. Er zijn dus nog kansen.  Ik heb maart-puts en hoop dan ook dat ik genoeg tijd heb om de rit omlaag mee te maken. Want ook de analisten zien dat de koersen gestegen zijn, maar ze zien ook de winsten dalen. Kortom, nog even geduld en als we onverwacht toch verder omhoog gaan moeten we ons (helaas) gewonnen geven. 

De AEX-twindicator gaat een officiële verkoop geven bij een slot onder de 321,55. Je zou dus nu nog steeds bescherming moeten kopen (vooruitlopend) en omdat de volatility laag is zou ik zeggen, koop een put AEX. Kortom, weinig nieuws.

Juist omdat er weinig nieuws is wil ik het even hebben over iets wat me enorm begint te irriteren. Een collega-broker is onwaarheden in de wereld aan het gooien en dat dwingt me tot een reactie. Ik zou hierbij de vergelijking willen trekken met de vertelling waarin een haas en een schildpad een race houden. Om de spanning wie er gaat winnen er direct af te halen, vertel ik meteen maar dat de haas dit keer gewoon wint.

Wij zijn de haas
Waar gaat het om? Twee weken geleden werd er een verhaal in de Telegraaf gepubliceerd met als titel: "zoekmachine snuffelt op beurzen naar beste prijs". Dit is overigens precies wat TOM niet doet, maar dat was niet het ergste. TOM beweert namelijk dat ze beter zijn dan andere brokers en doet daar nog een schepje bovenop door te stellen dat alle andere brokers klanten benaderen en de wet overtreden….

Nu dacht ik dat het best aardige jongens waren bij TOM, maar hoe lang moet je in de zon gezeten hebben en hoe slecht moet je op de hoogte zijn van je concurrenten om dit te beweren? Zaterdag in het FD lazen we weer een artikel over TOM, met als titel dat het strijdtoneel van de laagste kosten zich naar de beste prijs aan het begeven is.

Today’s Brokers - mijn bedrijf - is een officiële agent van een grote Amerikaanse broker en wij hebben, net als de andere partijen die met dit platform werken, al vele, vele jaren smart order routing. Wij zijn de spreekwoordelijke haas die ver voor de rest uitholt. Smart order routing wil zeggen dat het handelssysteem voordat je een order ter uitvoering inschiet snel een soort 'foto' maakt van alle beurzen waar dat product gehandeld wordt. Op basis daarvan bepaalt het systeem waar hij de order het beste kan uitvoeren.

Niets te kiezen
Dus ons systeem kiest al jaren desgewenst of hij de order doorschiet naar Euronext, Chi-X, Turquoise, BATS, en dergelijke. Om nog verder op de machinerie in te gaan: bij Nederlandse opties kun je ook kiezen tussen Euronext en de Duitse beurs. Voor Amerikaanse opties wordt er naar alle beurzen gekeken waar dit product gehandeld wordt.

Nu is er een spreekwoordelijke schildpad, TOM, die sinds kort ook een smart order router heeft. En ja, als ik de verhalen moet geloven (ik zit niet in de details) kijkt dat systeem ook naar meerdere beurzen aan de aandelenkant. Maar ik zie in TOM iets anders. TOM heeft namelijk met behulp van één market maker (Optiver) zijn eigen beurs gemaakt waar alle orders heen gaan. Een klant heeft dus helemaal niets te kiezen.

Het systeem kijkt voor opties naar Euronext en matcht deze prijs op TOM maar de vraag is hoe moeilijk dat is als de grootste market maker jouw aandeelhouder is en je voordeel geeft om bij jou te quoten? Als deze market maker op Euronext iets minder mooi zou quoten, dan verbeter of match je de prijs op TOM heel gemakkelijk toch? Sowieso weet je als market maker zeker dat je alle orders krijgt dus wat is de motivatie om als beste te quoten? 

Stoppen met onwaarheden
Gek vond ik het dat TOM gewoon doorhandelde toen Euronext een storing had. Want hoe kun je dan controleren of er goede prijzen worden gegeven? De prijzen van TOM worden niet in de krant gepubliceerd. 

Op dit moment is het zo dat als ik als vermogensbeheerder mijn orderstroom naar één market maker zou willen sturen ik geld toe zou krijgen. Dat doen wij niet, want is de klant daarbij gebaat? Ik denk van niet. Ook is de klant niet gebaat bij al die alternatieve beurzen. De liquiditeit zit zo niet meer op één plek en ook de transparantie is weg.

Als klant kun je bijvoorbeeld op IEX niet de prijzen zien van ál deze beurzen. Er zou eigenlijk een geconsolideerde tickertape moeten komen. Maar bovenal moet TOM stoppen met onwaarheden over andere brokers en beurzen te verkondigen, want dat zal vergaande juridische consequenties gaan hebben. Zolang het opmerkingen zijn van het gehalte "wij van WC-eend adviseren WC-eend" heb ik daar geen problemen mee, maar beweren dat iemand de wet overtreedt gaat veel te ver.

Een tik op de vingers door Euronext en de AFM zou normaal zijn, maar sowieso lijkt mij een rectificatie op zijn plaats. Want strijd is goed, maar die moet wel eerlijk zijn. 


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Orca 27 februari 2012 10:22
    Transparantie is inderdaad een groot goed.
    En over transparantie gesproken, zou 't niet handig zijn de precieze aard van de samenwerking van Today's en de heer Ritskes bekend te maken? Bijvoorbeeld op de site van Today's, onder het kopje "nieuws"? Want in het kader van transparantie en transpiratie denk ik zomaar dat jouw klanten daar wel wat meer over zouden willen horen, rechtstreeks van jou en niet via de media.
  2. [verwijderd] 27 februari 2012 10:55
    quote:

    Frank van Dongen schreef op 27 februari 2012 10:50:

    Helaas heb ik geen andere plek dan hier om me te verdedigen, en als je dat als reclame ziet vind ik dit positief. Immers dat betekend dat je het positief vind en als dit het enige moment is er reclame gemaakt wordt valt het wel mee voor een gratis site.

    Cees Smit
    De reclame van TOM was ook niet op deze site. Door het hier aan te halen en de eigen positieve aspecten van Today's nog eens te benadrukken, schets je een positief beeld van je bedrijf bij een heleboel mensen die niet met de reclame van TOM bekend waren. Dat doe je heel handig op deze manier, maar dat lijkt me niet correct.

    groet,
    Bolo
  3. [verwijderd] 27 februari 2012 11:02
    inderdaad transparatie is een groot goed. Er is dan ook een persbericht uitgegaan van OIM. Dit heeft in de kranten gestaan. Nu ben ik niet beursgenoteerd en hoef dus niet te melden wie eventueel een belang gaat nemen. Maar als u vindt dat dit bijdraagt aan de transparantie zullen we het persbericht ook op onze site zetten.

    We zijn blij met deze aandeelhouder en ziojn een van de vele investeringen.

    Cees Smit
  4. Orca 27 februari 2012 11:20
    Ja, 1 van zijn vele investeringen, maar waarschijnlijk de grootste investeerder in jouw bedrijf. Het gaat om transparantie en de heer Ritskes doorstaat, hoe zal ik 't diplomatiek uitdrukken, in ieder geval hiero niet de reuktest. Jij realiseert je dat, anders was je zelf wel met 'n persbericht gekomen, beursgenoteerd of niet. Dat ik denk dat d'r meer speelt, aan jouw kant, doet vooralsnog niet ter zake, maar het is hier een enorme red flagg.

    Dan nog iets, in het kader van de door jou zo bepleite transparantie. Kan jij aangeven hoe de kickbacks van de Chi-X en Bats etc zijn opgebouwd? En waarom je je klanten via 'n Citi-rekening in Duitsland laat lopen?
  5. [verwijderd] 27 februari 2012 12:41
    TOM is inderdaad hopeloos.
    Euronext, daar is natuurlijk elke marktpartij bij aangesloten dus elke partij ziet alle orders op Euronext.

    Met TOM is dit NIET het geval wat betekend dat als je een order inlegt via TOM alle marktpartijen die niet zijn aangesloten bij TOM deze orders NIET zien en dus krijg je nog wel de beste uitvoering als je je order er blind doorheen gooit maar als je met een limiet werkt kan het zijn dat je order niet wordt uitgevoerd omdat een partij die hem wel had willen doen niet eens heeft gezien.

    Je kan moeilijk verplichten alle partijen zoveel kosten te maken om ook maar aangesloten zijn bij TOM, connecties met beurs in stockholm, extra servers en lijnen dus laat maar, jammer voor die orders via TOM en de klanten er achter.

    TOM is een zware achteruitgang voor de klanten van BINCK en de enige die hier groot van profiteerd is Optiver.

    Dat de AFM dit ooit heeft door laten gaan is bizar maar de hele AFM is ook een papieren tijger die helemaal niet in de gaten heeft wat er tegenwoordig echt speelt, het gaat ze allemaal te snel en is te ingewikkeld, ze slapen lekker verder.
  6. Eugen III 27 februari 2012 13:49
    quote:

    Orca schreef op 27 februari 2012 11:20:

    Ja, 1 van zijn vele investeringen, maar waarschijnlijk de grootste investeerder in jouw bedrijf. Het gaat om transparantie en de heer Ritskes doorstaat, hoe zal ik 't diplomatiek uitdrukken, in ieder geval hiero niet de reuktest. Jij realiseert je dat, anders was je zelf wel met 'n persbericht gekomen, beursgenoteerd of niet. Dat ik denk dat d'r meer speelt, aan jouw kant, doet vooralsnog niet ter zake, maar het is hier een enorme red flagg.

    Dan nog iets, in het kader van de door jou zo bepleite transparantie. Kan jij aangeven hoe de kickbacks van de Chi-X en Bats etc zijn opgebouwd? En waarom je je klanten via 'n Citi-rekening in Duitsland laat lopen?
    Als jij dit nou in twee posts had gedaan en het kickback verhaal eerst had gepost, hadden we hier wellicht een nuttig antwoord op gekregen
  7. Louis Pasciuto 27 februari 2012 14:23
    Over afgeven op een ander gesproken. Ik heb de toegevoegde waarde van Today's niet kunnen ervaren, kunt dan beter direct bij Interactive Brokers handelen. Dat is goedkoper.
    En dat de grootaandeelhouder van Antonov ook nog een belang in Today's heeft genomen, zou me al helemaal niet lekker zitten.
  8. forum rang 7 handyman6 27 februari 2012 15:16
    quote:

    k2es schreef op 27 februari 2012 14:27:

    Het vreemde van TOM is, althans dat heb ik begrepen, dat het zoekt naar de voordeligste prijs, maar dat het voordeel niet naar de klant gaat, wat heeft dat TOMgedoe dan voor zin?
    Als het voordeel niet naar de klant gaat ,gaat het naar de aanbieder ,lijkt me !;-)))
    h6
  9. [verwijderd] 27 februari 2012 15:22
    beste Cees,
    als je vindt dat jou onrecht wordt aangedaan ("grote juridische consequenties") dan moet je handelen en je advocaat bellen.
    ik begrijp dat jeje even wil laten horen maar dat kun je beter via de geijkte paden doen dan via deze site.
    hier ben je als columnnist aangesteld en niet als woordvoerder van je bedrijf. je hebt hier niet voor niks een alias.

    volgende keer beter!!
  10. [verwijderd] 27 februari 2012 17:29
    Even een voorbeeldje uit de praktijk:
    Ik had vandaag de hele dag via Binckbank een sluitingskoop inliggen van een putje KPN april 2012 uitoefenprijs 8.00 op 0,40 bieden. Om 16,57 uur zie ik ineens op mijn scherm staan dat er nog maar 0,39 geboden werd voor deze putoptie. Ik verkeerde dus in de veronderstelling dat mijn order was uitgevoerd, maar dit bleek niet het geval. Dus onmiddelijk gebeld met de klantenservice van Binckbank. Daar kreeg ik tot mijn verbijstering het verhaal te horen dat ik geen recht op uitvoering zou hebben omdat mijn order door Binckbank was ingelegd via TOM. Daardoor zou hij niet meer zichtbaar zijn op de gewone beurs en dus ook niet op mijn scherm. Volgens Binckbank zou mijn order pas door TOM worden uitgevoerd als er op de gewone beurs 0,40 gelaten zou worden.
    Ik zal hier maar niet herhalen wat ik vervolgens tegen die medewerker van Binckbank heb gezegd, maar zij zijn mij als klant in ieder geval kwijt!!!
  11. [verwijderd] 27 februari 2012 18:24
    Beste Totaalplaatjezien,

    op TOM zijn inmiddels 3 grote Marketmakers actief die ook op Euronext stellen: IMC, Optiver en Scrocca.
    Op het moment dat er op Euronext 0,40 gaat worden gelaten is er een zeer grote kans dat deze prijs ook op TOM zal worden aangeboden - en uitvoering dus een feit is.

    Als je vanochtend nou bijvoorbeeld had besloten om bij 0.50-0.55 het offer uit te nemen, dan had Binck via TOM eerst een beauty-contest gehouden om te kijken of 0.55 wel het beste offer was geweest, en had je mogelijk op 0.52 of 0.53 teruggekocht.
26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.