Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Buy the rumour, sell the Fed

Over QE2 is uiteraard al aardig wat geschreven. Het plan van de Fed om ter waarde van 600 miljard dollar aan staatsschuld te kopen is weliswaar pas anderhalve week geleden bekendgemaakt, maar in de financiële markten was het al vanaf 27 augustus actueel.

Op die dag was er een bijeenkomst in Jackson Hole, waarbij Fed-voorzitter Ben Bernanke de deur naar QE2 duidelijk openzette. Sinds die tijd is er geen dag meer voorbij gegaan die niet over QE2 ging. Dat het thema oud is, betekent echter niet dat er niets nieuws meer over te melden is.

Boodschappenlijstje
Zo maakte de Fed vorige week woensdag een persbericht bekend waarin ze specificeerden wat ze precies denken te gaan kopen. Een soort boodschappenlijstje, eigenlijk, maar dan van ongekende opvang.

Totaal gaat de Fed ter waarde van 105 miljard dollar aankopen. Niet de 75 miljard dollar die onder QE2 is aangekondigd, maar 105 miljard dollar, omdat er deze maand ook nog eens naar schatting 30 miljard dollar vrijvalt uit de mortgage backed securities-portefeuille – QE1 - die geherinvesteerd zal worden.

Om dat bedrag van 105 miljard dollar even in perspectief te plaatsen: omgerekend naar euro’s tegen de huidige koers (van 1,365) is dat 77 miljard euro. Voor dat bedrag kan je een kwart van de AEX kopen. Elke maand weer.

Overigens is het boodschappenlijstje van de Fed heel wat minder boeiend dan de AEX en ziet er zo uit:


Klik op de grafiek voor een grote versie
Bron: New York Fed

De interessante punten die er wat mij betreft uitschieten is:

  1. dat ook de TIPS (obligaties die bescherming bieden voor inflatie) in het opkoopprogramma zijn opgenomen
  2. de Fed wel degelijk langer dan tienjarige staatsschuld opkoopt (op 19 en 29 november en 6 december). Dit is voor mij een verrassing, maar blijkt eigenlijk al langer het geval te zijn.

Tegenstand groeit
Een andere punt is dat er steeds meer tegenstand lijkt te bestaan tegen de nieuw afgekondigde QE2-maatregelen. Vorige week meldden zich al enkele Fed-leden, die een kritisch geluid lieten horen:

  • board governer Kevin Warsh
  • de president van Dallas-Fed Richard Fisher
  • de aanvoerder van de haviken binnen de Fed en President van de Kansas-Fed Thomas Hoenig

Ook de opkomende landen waren allesbehalve gelukkig met de nieuwe beleidsplannen van de Fed, waarbij van meerdere kanten te kennen werd gegeven dat wellicht kapitaalrestricties zouden worden ingevoerd om de toevoer van nieuw kapitaal in te dammen.

En er stond vervolgens een kritische ingezonden brief in de Wall Street Journal, van diverse economen en republikeinen. En de lijst groei dagelijks verder, zoals Schläuble, Posner, Taleb en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat zegt de markt?
Dan het derde punt, eigenlijk het leukste punt. Wat vindt de markt er nou eigenlijk van? Is het een typsiche gevalletje van buy the rumour and sell the fact? Ik laat wat grafieken zien, waarin de koersverandering sinds 27 augustus staat (Jackson Hole) tot aan 3 november (QE2), en vanaf QE2 tot nu.

Aangezien die laatste reeks nog wat kort is, kunt u uiteraard geen al te stellige conclusies trekken. Ik begin met de Amerikaanse aandelenmarkten:

De conclusie lijkt in elk geval duidelijk dat er een behoorlijke rally heeft plaatsgevonden sinds Jackson Hole, van een echte sell the fact lijkt nog geen sprake te zijn. Uiteraard kan dat ook mede te danken zijn aan de sterke macrocijfers sinds het begin van deze maand uit de Verenigde Staten.

Valuta en grondstoffen
Dan twee grafieken van de dollar, waarbij ik – bij wijze van uitzondering - de dollar-euro weergeef en niet het normale euro-dollar. Op die manier zijn beide grafieken op dezelfde wijze te interpreteren: een dalende lijn betekent in dit geval dat de dollar in waarde daalt.

Ook hier sterke uitslagen sinds Jackson Hole, mede dankzij de Japanse interventies die daar ook nog eens doorheen lopen. QE2 lijkt in beide gevallen wel ongeveer samen te hangen met het keerpunt voor de dollar.

In Europa speelt het oplaaien van de eurozonecrisis uiteraard een rol, maar dat is voor Japan zeker geen punt. Kennelijk ligt men in de valutamarkt niet echt wakker van 100 miljard meer...

Vervolgens twee grondstoffenmarkten:

Buy the rumour en buy the fact, lijkt hier het meeste van toepassing te zijn. Of eigenlijk buy gold, no matter what, als ik de lijn zo zie, want ook voor Jackson Hole was er al sprake van een gestage opmars.

Kapitaalmarkt
En dan, als laatste de Amerikaanse kapitaalmarkt. Dit is eigenlijk de echte test, want hier is het beleid van de Fed het duidelijkst merkbaar.

Het doel van de Fed is immers niet alleen de korte rente, maar ook de langere rentes laag te houden? Laat dat nou net een aardige verrassing opleveren...

Sinds de concrete aankondiging van de plannen is de kapitaalmarkt duidelijk onder druk komen te staan. Sterker nog, gerekend vanaf Jackson Hole staat alleen de tweejarige rente nog marginaal lager, terwijl de tienjarige rente – ondanks 600 miljard dolalr aan aangekondigde obligatie-aankopen - momenteel hoger staan.

Toegegeven, het is nog te kort dag voor harde conclusies, maar in de obligatiemarkt lijkt men momenteel te kiezen voor buy the rumour, sell the Fed.


Lukas Daalder is werkzaam als Strateeg bij Robeco. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Hij heeft momenteel (al dan niet gedekte) longposities in Fortis en ING. Bovendien heeft hij posities in meerdere open-end beleggingsfondsen van onder ander de ING, Robeco, ABN Amro en Fidelity. Elk AEX- of AMX-fonds beschouwt hij als een potentieel interessante belegging, alles wat hij schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen.

Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daarnaast bekend als vaste columnist van het Financieele Dagblad.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Lukas Daalder

Auteur:

Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daa...

Recente artikelen van Lukas Daalder

  1. Best of the week: social media
  2. Vooruitblik 2011: Geen rechte lijn
  3. Obligatiemarkt versus QE2

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 november 2010 11:27
    De FED heeft gefaald in al de haar toegeeigende taken. Opruimen dat zootje criminelen en (de creatie van) het geld teruggeven aan het volk.

    Een systeem gebaseerd op geld = schuld, geleid door oude machtstructuren en gewetenloze banksters houdt de mensheid in slavernij en verkracht de planeet totdat die ons een keer uitkotst.

    Denk aan de toekomstige generaties en hoe die over ons zullen denken als ze in een geschiedenisboek lezen. We moeten ons diep schamen voor consumptie en winst als enige religie. Triest om je ongelimiteerde potentieel als mensheid te verkwisten aan een dun laagje opsmuk, verblind door begeerte en hebzucht.

    Een geruststelling: Wat geleerd moet worden herhaalt zich.

    groeten,
    Juan
  2. [verwijderd] 16 november 2010 14:33
    Ik had de 30 jaar initieel ook opgenomen, maar heb hem uiteindelijk geschrapt. De koers is gedaald, inderdaad, maar de yield is uiteraard gestegen: 35 basispunten sinds Jackson Hole en nog eens 25 basispunten sinds de maatregel bekend is gemaakt.

    De oorzaak voor de verdere verzwakking van de 30 jaars is tweeledig: 1) meeste koersrisico als inflatie echt de kop op steekt en 2) de Fed 'negeert' dat deel van de curve. ze kopen wel wat, maar niet veel.

    Lukas D.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.