Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Portie Ahold

Ik ben sinds kort een groot Ahold-fan. Maar fans worden vaak teleurgesteld, net als in Haarlem. Ahold is een bedrijf waar je je niet voor hoeft te schamen.

De resultaten zijn goed, ten opzichte van de concurrentie en ten opzichte van de rest van de Nederlandse beurs. Het concern is bovendien financieel een heel veilig bedrijf. Ze hebben een nettoschuld van iets meer dan 1 miljard.

Analisten verwachten zelfs dat ze in 2011 netto cash hebben. Ook de waardering is erg laag. Onderdeel Albert Heijn heeft een bedrijfs-
waarde versus het bedrijfsresultaat 2011 (analisten noemen EV/EBITDA) van 3,7 maal.

De Europese concurrentie staat op een dikke 6 maal. De koers-winstverhouding van Ahold ligt op 11 maal 2010 en 13 keer voor de concurrentie.

Mooi jaar
Ahold komt er goedkoop uit. De winst in 2010 zal niet zoveel last meer hebben van grote pensioendotaties of van verliezen bij dochter Hypernova. Misschien een beetje inflatie aan de voedingskant, een succesvolle voetbalplaatjesactie (hoewel ik mijn kinderen er nog niet over hoor) en het wordt een mooi winstjaar.

Nee, aan de winsten ligt het niet. De lage koers-winstverhouding (k/w) komt vooral door de teleurstellende k en niet door de w. Natuurlijk kwam dat ook omdat het aandeel het in het jaar daarvoor juist heel goed had gedaan.

Maar toch was Ahold in 2009 het op een na slechtste aandeel in de AEX-index. Alleen Aegon deed het nog slechter. Zelfs ING deed het beter. Ook deed Ahold het 15% slechter dan de sector Foodretail in Europa.

De toekomst
Alles is goed en mooi, de balans, de cijfers en het bedrijf is goedkoop. Appeltje eitje dus. Nou niet helemaal. Wat ik allemaal beschreef is het heden. Maar eigenlijk maakt dat niet uit. Beleggen gaat om de toekomst. En wat gaan ze in de toekomst doen?Het is moeilijk om nog verder in Nederland te groeien. Waar dan?

Het bedrijf noemt non food. Ik snap dat de Hema-eigenaren graag willen verkopen. Maar laten we niet hopen dat Ahold daar in trapt. Dat ligt namelijk veel te ver buiten hun circle of competence. Het zal een herhaling van het drama uit 2003 worden. Ook toen ging Ahold buiten hun kenniscirkel.

Of Duitsland of België. Brrrrr. De mooie balans lijkt zo eerder een nadeel dan een voordeel. Daardoor gaan ze te snel te veel betalen, in een markt waar ze weinig toegevoegde waarde hebben. Ik bedoel wat heeft Ahold nou voor toegevoegde waarde in Duitsland of België ten opzichte van de concurrentie aldaar?

Buitenland
Ahold heeft een kantoor Business development in België geopend. Ze zitten daar niet voor hun lol. Carrefour België wordt vaker als overnamekandidaat genoemd. Dat klinkt niet goed. Carrefour België heeft hoge personeelskosten, die bovendien goed vakbondsgeorganiseerd zijn. Ook veel hypermarkten, waarin Ahold geen goede reputatie heeft.

Misschien de GB supermarkten en dan samen met de Cora supermarkten van broertje Delhaize. Broertje Louis Delhaize heeft zijn eigen keten met supermarkten. Gezien de dramatische koersperformance vreest de Ahold-belegger de expansieplannen. Ik heb liever dat ze kralen gaan rijgen à la Ukrop.

Een overname van 140 miljoen dollar voor 25 supermarkten en niet te duur. Een concurrent Bi-Wise schijnt ook te koop te staan. Daar kan je ook een mooie ketting van maken. Ook een mogelijkheid is het geld terug geven aan de aandeelhouders.

Ik durf
Dat is niet erg bon ton tegenwoordig, maar heeft Ahold in 2003 niet juist een van de grootste aandelenemissies gedaan? Tijd om terug te betalen?

Al met al denk ik dat Ahold nu zo goedkoop is dat ik wel een flinke portie Ahold in de portefeuille van het SNS Nederland aandelenfonds durf te laten wegen, maar helemaal gerust ben in er niet op. Maar bij iedere belegging zijn er genoeg zaken om je zorgen over te maken. Als u dat niet ziet, dan heeft u niet goed genoeg gekeken.


Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 februari 2010 16:41
    "Al met al denk ik dat Ahold nu zo goedkoop is dat ik wel een flinke portie Ahold in de portefeuille van het SNS Nederland aandelenfonds durf te laten wegen, maar helemaal gerust ben in er niet op. Maar bij iedere belegging zijn er genoeg zaken om je zorgen over te maken. Als u dat niet ziet, dan heeft u niet goed genoeg gekeken."

    Een disclaimer voor als het mis gaat???

6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.