Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

ABN trio

Voor 10 van Tak bespreek ik in de regel special products. Dit zijn constructies met een gelimiteerde looptijd en een ingebouwde derivatenconstructie. Soms echter worden er producten uitgegeven die veel weg hebben van een beleggingsfonds.

De looptijd is onbeperkt en er zit niet een specifieke garantiestructuur onder. Deze producten komen niet in aanmerking voor een 10 van Tak analyse. Dit is jammer, want een aantal van deze notes of certificaten is interessant.

Daarom besteed ik zo af en toe aandacht aan deze producten. ABN Amro bijvoorbeeld laat het levenslicht zien aan verschillende certificaten:

  • IPO Certificaat op Amerika, Azië-Pacific en Europa,
  • Long/Short Europa Certificaat,
  • Sector Momentum Europa Certificaat.

    Ik bespreek ze even afzonderlijk.

    IPO Certificaat
    IPO staat voor Initial Public Offering, ofwel de emissie van nieuwe aandelen. Er worden drie aparte certificaten uitgegeven op IPO's op de drie genoemde continenten. De naam van het certificaat suggereert dat wordt meegedaan in aandelenemissies van nieuwe bedrijven. Dit is niet helemaal juist.

    Het certificaat belegt in een index (Ipox 30) van bedrijven die nét een emissie achter de rug hebben. Nieuwe aandelen worden geselecteerd als deze tot de grootste dertig emissies behoren. Al na zeven dagen kan opname in de index plaatsvinden, die gemiddeld drie maanden duurt. Na ongeveer duizend dagen worden de aandelen weer verwijderd.

    Wat is de zin om op deze manier in IPO's te beleggen? ABN Amro introduceert dit certificaat omdat uit onderzoek is gebleken dat nieuwe aandelen de eerste vier jaar van hun notering bovengemiddeld presteren. In de VS bijvoorbeeld is de index van nieuwe aandelen sinds 1989 met 993% gestegen. De S&P 500 liep over die periode 363% op.

    In Azië en Europa werd ook een bovengemiddelde prestatie gevonden, hoewel die in Europa iets minder uitgesproken is. De gemeten outperformance is de ratio achter de beleggingsstrategie. De kwaliteit van het bedrijf of de winstkansen in de komende jaren spelen geen rol.

    Sector Momentum Europa Certificaat
    Met dit certificaat wordt elke maand voor een belegging in één sector gekozen. ABN Amro heeft vooraf tien sectoren geselecteerd uit de familie van Eurostoxx sectorindices. Maandelijks wordt bepaald welke sector het best heeft gepresteerd, waarna voor de komende maand een positie in deze sector wordt ingenomen.

    Waarom zou u op deze manier beleggen? U raadt het al, ABN Amro heeft uitgevonden dat op lange termijn deze strategie goed presteert. Vanaf 1992 was volgens deze beleggingsmethode een rendement van 20,7% per jaar behaald, terwijl het jaarrendement maar 12,8% was geweest voor een investering in de tien sectoren samen.

    Long/Short Europa Certificaat

  • Dit certificaat neemt maandelijks in veertig aandelen een long- en in veertig aandelen een short-positie in,
  • ABN Amro selecteert daarbij uit 250 aandelen die zijn opgenomen in de MSCI Europe Index en de FTSE All-World Developed Europe Index,
  • De bank kiest veertig aandelen die naar verwachting het best presteren en gaat hierin long en - u voelt 'm al aankomen - ze gaat veertig fondsen short die naar het oordeel van de bank het slechtst gaan presteren,
  • Per saldo hebben deze long- en short-transacties geen invloed op de kaspositie. De belegger ontvangt rente over deze liquiditeiten.

    Waarom u op deze manier moet beleggen? To make a long story short: de methode geeft op basis van historische simulaties een outperformance. Volgens backtesting sinds 1990 had het certificaat 14,2% op jaarbasis opgeleverd, in vergelijking met een rendement van 9,5% op de Eurostoxx 50 (inclusief dividend).

    Origineel, maar prijzig
    Wat vind ik van deze producten? Om maar in de terminologie van de 10 van Tak te blijven, de producten zijn origineel. De certificaten kunnen een leuk alternatief bieden voor een gewone aandelenbelegging. Beleggers die er behoefte aan hebben kunnen op een eenvoudige wijze aan deze strategieën meedoen.

    Meer algemeen ben ik wel voorzichtig als het gaat om beleggen op basis van de resultaten van backtesting. Voorzichtigheid is ook geboden, omdat de certificaten geen garantiestructuur kennen en het vooruitzicht op een mooi rendement gepaard gaat met de kans op een behoorlijk negatief resultaat.

    De kosten bedragen tussen 1,5% à 2,0% op jaarbasis, de emissiekosten zijn 1,0 à 1,5%. Voor de Long/Short Certificaten geldt nog een performance fee van 10%. De kosten vind ik voor de IPO Certificaten hoog, omdat hier sprake is van indexbeleggen. Inschrijven kan tot en met 29 september, daarna is secundaire handel mogelijk.

    Puntjes op de I
    Tot slot heb ik nog een paar specifieke opmerkingen:

  • IPO Certificaten
    Er wordt niet geprofiteerd van een eventueel rendement op een grote emissie gedurende de periode dat de emissie niet in de Ipox 30 is opgenomen. U loopt valutarisico op de Amerika en Azië-Pacific certificaten.

  • Momentum Certificaat
    De certificaten zijn sterk afhankelijk van de werking van de strategie dat de winnaar van gisteren ook de winnaar van morgen is. Sterke outperformance is mogelijk, maar ook underperformance is denkbeeldig als de strategie niet werkt.

  • Long/Short Certificaat
    ABN Amro gebruikt een kwantitatief model om de short/long aandelen te selecteren. De kwaliteit van het model is bepalend voor het resultaat. Het certificaat profiteert in principe niet van een algemene koersdaling of -stijging.

    10 van Tak
    Klik hier voor 10 van Tak met een beoordeling van álle financiële producten
    Klik hier voor de IEX.nl Handelende Takportefeuile (+0,48)

    Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en was hiervoor werkzaam op het ministerie van Financiën. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op tak@iex.nl.


    Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  • Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     
    Marcel Tak

    Auteur:

    Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

    Recente artikelen van Marcel Tak

    1. Van pindakaas tot bitcoin
    2. AFM: Meer verbiedend dan bindend
    3. Turbo: hoge hefboom in de ban?

    Reacties

    2 Posts
    | Omlaag ↓
    2 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.