Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Nee Grontmij

Corné's Overnamekit draait op volle toeren. De overnames vliegen mij om de oren. Helaas is er dit jaar nog geen voldoende gevallen. Op 18 juli sloeg Grontmij een slag met Carl Bro. Woensdag kwam DPA Flex door en donderdag Van Lanschot.

Over de laatste vel ik geen oordeel, omdat mijn werkver SNS Reaal een belang in Van Lanschot heeft. U kent inmiddels de Kit, ik zou zeggen: vult u hem zelf eens in. Het lijkt mij ook niet zinvol om de DPA Flex overname van DNC te bekijken.

Voordat ik deze kon behandelen, werd de overname al weer afgeblazen. Als ik er zo met de natte duim naar kijk, lijkt mij dit ook de enige juiste keuze.

Blijft Grontmij over. Een leuk bedrijf, waarvan het mij nog altijd spijt dat ik er na mijn bezoek niet in heb belegd. Dat is alleen het verleden en daarom helaas pindakaas en niet langer over nadenken. Beleggen is vooruitzien.

Grontmij valt net als LogicaCMG en Buhrmann voor de charmes van de noordelijke ijsfee. Ik vertel het nogmaals: leuk dat de economische groei daar zo hoog is, maar Buhrmann, LogicaCMG en Grontmij zijn even vergeten dat tijden van economische groei komen en gaan. Die noordelijke overnames lijkt alleen wel de nieuwe trend. Het rapport:

1. Waarde of groei
Een goede overname wordt gedaan uit waardeoverwegingen en niet om groei toe te voegen. Deze is duidelijk bedoeld om groter te worden. In de presentatie van Grontmij staat dat meer klanten ook meer marge opleveren. Deze relatie is er niet. De marges gaan omhoog, omdat de marges van Carl Bro hoger zijn. Geen punten daarom.

2. Cash of aandelen
Grontmij heeft de afgelopen tijd veel stukken van het bedrijf verkocht en er staat nog wat in de verkoop. Bovendien gaan de zaken goed. Het bod werd dan ook grotendeels in contanten gedaan: 140 miljoen euro cash en nog eens 400.000 nieuwe aandelen te waarde van 27 miljoen euro - 16% van het totaal. Ik geef daarom een 8.

De 400.000 aandelen die er voor Grontmij wordt betaald is op zich niet veel, maar zorgt wel voor overhang. De gemiddelde dagomzet is 10.000 stuks, maar in de laatste maanden veel minder. Bij 10.000 stuks per dag komt er even voor veertig dagen omzet naar de beurs. Dit aanbod zorgt er voor dat de koers voorlopig niet hard stijgt.

 

3. Focus
De activiteiten van Carl Bro passen redelijk bij die van Grontmij. Ik geef daarom gewoon een 10.

4. Geografisch
Grontmij werkt in Nederland, België en Duitsland. Carl Bro in Zweden, Denemarken en Engeland. Ofwel, er is geen enkele overlap en deze markten zijn volledig nieuw voor Grontmij. Zero points.

5. Hot or not
De verkoop van Carl Bro ging via een veiling. Dit betekent dat er verschillende bieders waren en er was ook voldoende animo voor dit bedrijf. Hoewel ik terdege besef dat het altijd subjectief is om te bepalen of een markt hot is or not, ben ik mild. Ik geef een 5.

6. Kosten of omzet?
Grontmij geeft aan dat er duidelijke synergievoordelen te behalen zijn, maar kan even niet zeggen hoeveel. Jammer. Ze wil bij Carl Bro ook Oracle installeren. Dit kan met het huidige contract, ofwel het kost niets extra's. Het levert natuurlijk ook niets extra's op. Carl Bro had anders deze investering moeten doen ten koste van de winst.

Het verlies aan toekomstige kosten is alleen nog geen winst voor de overnemer. Grontmij moet Oracle voorzichtig installeren. De fouten die ze in het verleden zelf maakte, kostte haar bijna de kop. Ik hoop dat ze hier van heeft geleerd. Verder moet de synergie vooral komen uit het verkopen van elkaars producten. Ze hebben zelfs al een gezamenlijk order geboekt.

Dit was mij iets te snel om geloofwaardig te zijn. Ach, misschien ben ik gewoon te achterdochtig. De analist van SNS Securities raamt de cross selling winst op 500.000 tot 800.000 euro. Op een investering van 167 miljoen euro is dit nagenoeg niets. Verder verwacht de analist in 2007 2 miljoen euro kostenbesparingen. Vooruit, een 1.

 

7. Earn out
Er is geen earn out en daarom kan ik geen punten geven.

8. Kwaliteit of prijs
Carl Bro maakte in 2000, 2001, 2002 en in 2003 verlies. Pas in 2004 werd ze winstgevend en in het afgelopen boekjaar spoot de winst opeens omhoog, terwijl de omzet nauwelijks groeide. Dat kwam volgens het bedrijf vooral omdat ze afscheid nam van verliesgevende activiteiten als IT-dienstverlening, recruitment services en onroerend goedontwikkeling.

Als ik dan bedenk dat een durfkapitalist dit bedrijf in de verkoop deed, krijg ik een onprettig gevoel. Tja, wat voor punten moet ik geven? Ik zou zeggen een 4.

9. Privé of beursnotering
Carl Bro heeft geen beursnotering. Er is daarom een kleinere kans dat een biedingoorlog ontstaat. Aangezien ze via een openbare veiling door durfkapitalisten is verkocht, wil ik hier van de regels afwijken. Met een dergelijke verkoop ontstaan alsnog de negatieve effecten van een beursnotering. Dit wordt ook wel de winner's curse genoemd.

Wie wint, betaalt de hoogste prijs en is het maar de vraag of de champagnekurken kunnen knallen. Anderen die met net zoveel verstand ook naar dit bedrijf hebben keken, vonden het blijkbaar minder waard. U raadt het al, ondanks de afwezigheid van een beursnotering toch zero points.

10. Waardering
De overname van Carl Bro is een dure. Een kleine achttien maal de winst over 2005 (recentere informatie is niet beschikbaar) en 9,5 maal het bedrijfsresultaat. Grontmij staat zelf op vergelijkbare genormaliseerde cijfers van dertien keer de winst van 2005 en tien maal het bedrijfsresultaat. Duidelijk 0 punten.

 

Conclusie
Een teleurstellende uitkomst, ondanks dat de overname van Carl Bro door Grontmij grotendeels in cash wordt betaald gaat: een 2,8... Vooral de koop via een veiling en de hoge waardering geeft aan dat de kans op een winstgevende overname klein. Bovendien maak ik me zorgen over de flow back van de aandelen Grontmij uit Zweden.

Deze Scandinavische beleggers dumpen hun aandelen dumpen, net als bij LogicaCMG. In de komende tijd vinden de Zweedse Grontmij aandelen hun weg naar de Amsterdamse beurs en dit drukt de koers. Tot slot wil ik nog het woord richten aan de heren topmanagers in den lande, want ik ben uitermate teleurgesteld.

Ik heb dit jaar nog geen voldoende gezien. Ik daag u uit, kom eens met een goede overname! Ik weet het, Corné's Overnamekit is niet de heilige graal, maar het geeft wel een goede indicatie over het succes van een nieuwe aanwinst.

 


Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.



Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 oktober 2006 20:11
    Beste Corne,

    Je hebt op 12 september jl. allerlei cijfers gegeven n.a.v. de overname van Carl Bro. In het artikel gaf je aan dat je spijt had dat je niet in Grontmij had belegd, maar....beleggen is vooruitzien. De titel was duidelijk: "Nee Grontmij". Je conclusie ook: "In de komende tijd vinden de Zweedse Grontmij aandelen hun weg naar de Amsterdamse beurs en dit drukt de koers.
    Misschien ben ik wat voorbarig, maar een rendement van 10% van 12 september tot 30 oktober 2006 lijkt me toch aardig. Wellicht heb je wederom spijt dat je niet in Grontmij hebt belegd!
  2. [verwijderd] 18 december 2006 22:33
    quote:

    Paule schreef:

    Corné, je hebt laatst op vidoe bij finance television zo'n lijstje gegeven van verwachte stijgers en dalers, zou je dat nog een keer ergens kunnen plaatsen. Ik vond het een erg interessant interview. Nu de video weg is, ben ik eigenlijk vergeten welke er precies op stonden.
    de 5 toppers:

    logica cmg
    aegon
    hagemeyer
    vedior
    royal dutch shell

    de 5 floppers:

    rodamco europe
    numico
    kpn
    sbm-offshore
    tnt

    voor 2007

8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.