Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Frankrijk: geen dividend bedrijven met staatsbelang

Frankrijk: geen dividend bedrijven met staatsbelang

PARIJS (AFN/RTR) - Frankrijk gaat bedrijven waarin de overheid een belang heeft vragen geen dividend uit te keren. Dat heeft de Franse minister van Werkgelegenheid Muriel Pénicaud gezegd. Daarmee voert ze de druk op bedrijven op om af te zien van dergelijke betalingen.

Veel bedrijven hebben overigens vanwege de onzekerheid die de coronamaatregelen met zich meebrengen zelf de afgelopen dagen al het dividend geschrapt. Het geld dat met die uitbetaling aan aandeelhouders gemoeid is, houden ze nu liever achter de hand als buffer om tegenvallers op te vangen.

Frankrijk heeft een belang in veel bedrijven zoals autobouwer Renault en energiebedrijven EDF en Engie. In luchtvaartconcern Air France-KLM heeft de Franse staat een belang van circa 14 procent.

Oostenrijk denkt erover om bedrijven die steun van de overheid willen te beperken in hun mogelijkheid om dividend uit te betalen. Volgens vice-kanselier Werner Kogler zou die beperking moeten duren zolang bedrijven steun ontvangen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Beursblik: UBS verlaagt koersdoel Air France-KLM
  2. Air France-KLM voorlopig geen hoogvlieger

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Air France-KLM kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. eltollo 27 maart 2020 13:39
    quote:

    Mick75 schreef op 27 maart 2020 10:43:

    Dividendbetalingen schrappen om uitbetaling van salarissen van werknemers en bestuurders overeind te houden.
    Ik denk, dat de aandeelhouders daar eerst goedkeuring voor moeten geven. Veel aandeelhouders zijn afhankelijk van dividenduitkeringen.
    Veel werknemers zijn afhankelijk van salarissen.
  2. AEX900 27 maart 2020 14:17
    En hoe zit dat met het rendement in Box 3?
    Krijgen we nu een negatieve rente?
    In 2018 zijn er, alleen al in Nederland bijna 10,000 doden gevallen door de griep…..toen geen paniek bij de overheden. Nu wordt door Italië gegild en geschreeuwd, Maar Italië liet het Virus 2 weken lang vrijuit voortrazen. En nu schreeuwen ze moord en brand.
  3. [verwijderd] 28 maart 2020 08:14
    quote:

    het zwaard schreef op 27 maart 2020 10:39:

    Dus ook die van Shell ?
    Neuh... die staat nog niet op de lijst.

    ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 27 maart 2020 20:30
    Uitgelicht: coronacrisis dwingt bedrijven tot opschorten dividend

    Stuk voor stuk druppelden ze de afgelopen week binnen: bedrijven die aankondigden hun dividendvoorstellen in te trekken of de dividenduitkering tot nader order op te schorten vanwege de onzekerheid rond de coronacrisis.

    Van Randstad en Unibail-Rodamco-Westfield in de AEX tot Arcadis en Signify in de AMX plus een aantal kleinere fondsen waaronder Heijmans, Accell en Brunel.

    Het algemene oordeel van analisten was "verstandig", want in deze onzekere tijden hebben bedrijven hun liquiditeit hard nodig, zeker wanneer de inkomsten deels of helemaal wegvallen. Door dividend op te schorten houden bedrijven als Arcadis en Signify respectievelijk 90 miljoen euro en 173 miljoen euro in kas, berekenden analisten van ING.

    Dat Randstad het gewone en speciale dividend schrapt is verstandig, aldus ING, hoewel het vrijwel onmogelijk is om de gevolgen van de virusuitbraak op de operaties van de bemiddelaar in werk te kunnen inschatten. De eerste signalen uit Frankrijk duiden op een afname van de volumes met 70 procent.

    Analisten van Morgan Stanley waren toch "enigszins verrast" door Randstads besluit. Want, zo stelde de Amerikaanse zakenbank. De uitzender sloot 2019 af met een beperkte schuldratio van 0,7. Bovendien genieten juist uitzendbedrijven in een recessie balansbescherming door contracyclische vereisten aan het werkkapitaal en een lagere investeringsbehoefte, merkte Morgan Stanley op.

    Randstad oordeelde zelf anders. Volgens het bedrijf moet de kapitaalpositie worden beschermd, omdat de impact van het coronavirus op de economie ongekend is en het onmogelijk is om te voorspellen hoe lang de situatie zal duren en hoe diep de economie zal terugvallen.

    Beleggers voelden die onzekerheid net na de aankondiging ook, want het aandeel stond aanvankelijk onder druk. Op weekbasis wist de uitzender er echter wel een winst van 2,5 procent uit te persen.

    Dat gold niet voor Unibail-Rodamco-Westfield, dat op weekbasis 20 procent verloor nadat het vastgoedbedrijf niet alleen het slotdividend van 5,40 euro schrapte maar ook de outlook voor 2020 introk. Overigens staan retailvastgoedbedrijven in het algemeen onder druk nu steeds meer winkels de deuren sluiten vanwege de virusuitbraak.

    Dividend Shell veilig

    Een andere optie dan dividend opschorten is het stopzetten van aandeleninkoopprogramma's. Zo'n inkoopprogramma sneuvelt volgens analist Nico Inberg van IEX als eerste, want dat ligt minder gevoelig bij beleggers.

    Arcadis doet beide, maar energiereus Royal Dutch Shell kondigde deze week alleen de stop van zijn aandeleninkoop aan, plus een aantal andere maatregelen die de operationele kosten moeten verlagen met 3 miljard tot 4 miljard dollar. Ook is de energiereus minder scheutig met investeren. Daarmee is het dividend veilig, oordeelde analist Quirijn Mulder van ING. Dat leken beleggers ook te denken, want Shell voerde afgelopen week de AEX aan met een winst van ruim 23 procent.

    Naast het stopzetten van een aandeleninkoop, zijn er andere opties voor bedrijven om liquiditeit te behouden maar het dividend (nog) niet te schrappen, volgens analist Inberg.

    Eén daarvan is het uitstellen van de jaarvergadering, zoals Aalberts deed. "Men koopt hiermee wat tijd", aldus de analist.

    Stockdividend is een andere optie. "Het beloofde dividend wordt dan uitbetaald in aandelen. Op deze manier gaat er geen geld het bedrijf uit, en krijgen de aandeelhouders toch een winstuitkering, die ze vervolgens naar eigen inzicht te gelde kunnen maken dan wel kunnen aanhouden", volgens Inberg.

    De analisten van IEX hanteren een aantal criteria om te bepalen welke bedrijven de komende tijd mogelijk ook bekend zullen maken hun dividend wel of niet uit te betalen.

    Over het algemeen geldt: als een bedrijf (overheid)steun nodig heeft, dan zal er geen dividend worden uitgekeerd, denkt IEX. Is de omzet "min of meer" stabiel, dan is het dividend waarschijnlijk veilig.

    Welke bedrijven volgen?

    De komende weken en maanden zullen nog genoeg bedrijven volgen die aankondigen wel of geen dividend uit te keren. Wanneer IEX kijkt naar de 20 fondsen die hun dividend normaliter in april uitbetalen, dan zijn er elf waarvan het dividend veilig lijkt, met een kans van 90 tot 95 procent, waaronder KPN, Vopak, ASML, RELX, AkzoNobel, Heineken, Wolters Kluwer en NSI.

    Ook Nedap zal zeer waarschijnlijk wel dividend uitbetalen, en Flow Traders en ForFarmers hebben reeds aangegeven dit te zullen doen, al dan niet in aangepaste vorm. De kans dat Ahold Delhaize komende maand dividend uitkeert, schat IEX in op 70 procent.

    Bedrijven waarvan IEX denkt dat dividend niet wordt uitgekeerd in april, zijn onder meer Kendrion, Vastned en GrandVision.

    Banken moeten dividend ook schrappen

    Ook beleggers in ING en ABN AMRO hoeven in april niet te rekenen op een dividenduitkering, denkt IEX, die dit een kans van slechts 5 procent toedicht. Bij verzekeraars als ASR Nederland en Aegon, die normaliter in mei dividend uitkeren, is de kans dat dit gewoon gebeurt, met 80 tot 95 procent, veel groter.

    Als ING en ABN AMRO, die nog geen formele uitspraken hebben gedaan over hun dividend, inderdaad besluiten om de uitkering op te schorten, dan geven ze daarmee gehoor aan een oproep van de European Banking Federation EBF.

    Deze federatie pleit er namelijk voor dat alle beursgenoteerde Europese banken hun dividenden over 2019 voorlopig niet uitkeren om zo meer vlees op de botten te hebben met het oog op de impact van het coronavirus.

    De Europese bankenkoepel wil ook dat de banken hun inkoopprogramma's van eigen aandelen voorlopig stopzetten, om een maximale kapitaalpositie te kunnen behouden op een moment waarop beleggers en aandeelhouders zich zorgen maken over de solvabiliteit van de banken.
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.