Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

DNB grijpt in op woningmarkt

DNB grijpt in op woningmarkt

AMSTERDAM (AFN) - De Nederlandsche Bank (DNB) grijpt in op de woningmarkt. Banken moeten straks meer kapitaal aanhouden voor hun hypotheekportefeuilles. Door deze maatregel zullen de banken beter in staat zijn om de gevolgen van een eventuele huizenprijscorrectie op te vangen, zegt de toezichthouder.

Volgens de centrale bank zijn de risico's op de woningmarkt de laatste jaren flink toegenomen. De huizenprijzen stijgen al enige tijd fors en omdat mensen huizen met hypotheken financieren, zijn hier hoge schulden mee gemoeid. DNB waarschuwt dat een plotse daling van de huizenprijzen voor flinke problemen kan zorgen. Ook banken zijn daar gevoelig voor.

Stresstesten wijzen uit dat in een zwaar-weer-scenario de verwachte verliezen van banken op hypotheken fors kunnen oplopen. Banken zouden ook indirect geraakt worden door een huizenprijscorrectie, aangezien de Nederlandse economie erg gevoelig is voor ontwikkelingen op de woningmarkt.

Kleine stijging rentes

Vandaar dat de toezichthouder nu sleutelt aan de risicoweging van de vele hypotheken die banken op hun balans hebben staan. Hier wordt een ondergrens voor opgelegd. Als gevolg van de Nederlandse maatregel moeten de banken gezamenlijk circa 3 miljard euro extra achter de hand gaan houden.

Het effect op de hypotheekrentes is overigens miniem, denkt DNB. Waarschijnlijk gaan de rentes hierdoor met zo'n 0,02 procentpunt omhoog. Naar verwachting kan de maatregel in het najaar van 2020 in werking treden, in beginsel voor een periode van twee jaar.

Overzicht Financiële Stabiliteit

In zijn dinsdag gepubliceerde Overzicht Financiële Stabiliteit hamert de centrale bank verder op de negatieve gevolgen van de aanhoudende lage rente. Hierdoor neemt de prikkel om schulden af te bouwen af en raakt de prijsvorming op financiële markten verstoord. Dit kan tot zeepbellen leiden, aldus DNB. Ook pensioenfondsen en verzekeraars hebben veel last van de lage rente.

Ondanks al deze bijeffecten heeft de Europese Centrale Bank (ECB) onlangs zijn monetaire beleid verder verruimd. DNB-president Klaas Knot was daar eerder al erg kritisch over. Hij vond dat de maatregelen van de ECB "in geen verhouding" staan tot de huidige economische omstandigheden.

Lees over dit aandeel ook

  1. ABN AMRO deelt risico op leningenportefeuille met investeerder Ares
  2. Hebben beleggers in ABN Amro reden om zich zorgen te maken?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ABN AMRO BANK N.V. kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. taurus86az 15 oktober 2019 09:03
    Er komen langzaamaan scheuren in de Huizenmarkt. Als straks het 'internationale vluchtkapitaal' aan haar stutten trekt, breekt de eerste dragende steunbalk. Als dan de oudere 'cashers' nog snel even willen scoren, dan komen de scheuren tot aan de fundering.
    DNB, denkt met u mee.
  2. [verwijderd] 15 oktober 2019 18:19
    DNB heeft gewoon echt geen idee bizar

    Laten we zo zeggen rente gaat niet boven die van de vs dus zo stijging gaat niet gebeuren
    Maar stel dat de rente stijgt dan zouden de salarissen ook moeten stijgen ( dat noemen ze inflatie daar gaat het toch om DNB ? ) Of is die 0,02 gewoon zo dat ze geen negatieve spaarrente hoeven te rekenen ?

    Meneer van de DNB als de rente omhoog gaat gaan de huizenprijzen ook omhoog
    niet omlaag sukkel !!!!!!!!!
  3. [verwijderd] 16 oktober 2019 06:31
    Woningmarkt totaal verziekt door binnen en buitenlandse beleggers die huizen opkopen en met hoge huur verhuren en de DNB of regering komt alleen met zij-regels die geen echt soelaas bieden. Wordt vergaderd en vergaderd...
    Huuropbrengst anders belasten zou meer soelaas bieden, deze niet meer in box 3 maar in box 1. Zo wordt verhuren iets minder lucratief. Nodig want de huren stijgen alsmaar.
    Een regel voor verbetering: zoek altijd eerst naar de oorzaak..
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.