Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Justitie verdenkt ABN AMRO nu ook van 'schuldwitwassen'

Justitie verdenkt ABN AMRO nu ook van 'schuldwitwassen'

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie verdenkt ABN AMRO nu ook van schuldwitwassen. Dat betekent dat justitie met een extra verdenking is gekomen in het lopende onderzoek naar mogelijke overtredingen door de bank bij het tegengaan van witwassen, bevestigt een woordvoerster van het OM na berichtgeving door De Telegraaf.

Het OM opende al in 2019 een onderzoek naar het financiële concern. ABN AMRO zou allerlei ongebruikelijke betalingen niet, of niet op tijd hebben gemeld. Ook zou de bank onvoldoende hebben gecontroleerd of klanten bijvoorbeeld een crimineel verleden hadden. Formeel kwam dit neer op een verdenking van overtreding van de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft).

De nieuwe verdenking van schuldwitwassen houdt in dat de bank redelijkerwijs ook echt een vermoeden moet hebben gehad dat bepaalde geldstromen niet deugden, maar vervolgens niets of te weinig heeft gedaan om dit te bestrijden. Dit is een ernstiger verwijt. De zegsvrouw van het OM kan niet meer informatie verstrekken, omdat het onderzoek nog loopt.

Boete

De Telegraaf meldt op basis van ingewijden dat de nieuwe verdenking onder meer betrekking heeft op een al bekend onderzoek naar de betaling van ruim 100 miljoen euro smeergeld door het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht aan ambtenaren en politieke partijen in Zuid-Amerika. Daarvoor zouden Nederlandse vennootschappen zijn gebruikt die rekeningen aanhielden bij ABN AMRO.

Mogelijk levert de kwestie ABN AMRO een flinke boete op, maar daarvoor heeft de bank nog geen geld opzij gezet. Er zou nog geen goede inschatting te maken zijn van de omvang van een eventuele strafmaatregel, heeft de bank al meerdere keren aangegeven. Een woordvoerder kan verder geen commentaar geven. Analisten rekenden uit dat de boete waarschijnlijk op honderden miljoenen euro's zou uitkomen.

Eerder speelde al een vergelijkbare zaak bij ING. Die bank trof in 2018 een schikking met het OM van 775 miljoen euro, wegens "ernstige nalatigheid". ING had niet voorkomen dat rekeningen jarenlang konden worden gebruikt bij witwassen. De kwestie bij ING is nog niet helemaal voorbij. Het gerechtshof in Den Haag bepaalde in december dat oud-topman Ralph Hamers strafrechtelijk moet worden vervolgd voor het falende toezicht op witwaspraktijken bij de bank. Ook bij ABN AMRO zou het onderzoek van het OM kunnen leiden tot vervolging van directieleden.

Lees over dit aandeel ook

  1. Geen vervolging voormalig topman Hamers van ING en ABN AMRO-bestuurders
  2. Hebben beleggers in ABN Amro reden om zich zorgen te maken?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ABN AMRO BANK N.V. kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 suskewiet 15 maart 2021 11:21
    zolang ik al weet heeft de boete geen enkele invloed op gedrag verandering of bonussen .
    Veel te veel banken in deze wereld en willen geld verdienen ,maar hoe en op welke manier mag dikwijls het daglicht niet zien .
    Deutche bank ,wat hebben die op nu kerfstok ?
    De heren blijven beschermd rond lopen en hebben een olifanten huid .
    Crimineel
  2. mok 15 maart 2021 12:55
    quote:

    Jopie1962 schreef op 15 maart 2021 10:01:

    Van al mijn overgewicht zat er nog 1 gram vertrouwen in de banken-wereld ... dus ben ik nu 1 gram afgevallen !!
    Bankrekeningen van banken worden gebruikt voor witwassen, ze doen het zelf niet. Het verwijt is dat de controle hierop tekort schoot, maar dat is een politiek besluit.
  3. ash_az 15 maart 2021 13:03
    quote:

    Rowi62 schreef op 15 maart 2021 10:35:

    Aangezien dit zaken van voor de beursgang betreft had dit in de prospectus genoemd moeten worden. Zeker omdat het OM deel uitmaakt van de verkopende partij. Kansloos verhaal als AAB of VEB er een goede advocaat op zet of naar de Ondernemingskamer gaat.
    De groot aandeelhouder (de Staat) zorgt wel voor zichzelf. Van Brussel mogen ze geen dividend uitkeren, dus dan maar een boete opleggen. Voordeel voor de Staat is dan ook dat gehele opbrengst voor haar zelf is. Bij dividend stroomt de helft weg naar andere aandeelhouders....
  4. [verwijderd] 15 maart 2021 13:12
    Het zat er al wat langer aan te komen, de bewijzen zijn zeker keihard aanwezig, het OM kan zich geen nieuwe blamages veroorloven.

    Ik schat in dat bovenstaande artikel de reden is dat de overheid al jarenlang geen enkel aandeel heeft verkocht, dan krijgt je iets met voorbedachte rade of opzet heling.

    Nog een week en de AEX is verschoond van dit soort toestanden, de lopende bekeuring zal uiteraard wel een beetje oplopen.
  5. Erny 15 maart 2021 13:44
    quote:

    mok schreef op 15 maart 2021 12:55:

    [...]
    Bankrekeningen van banken worden gebruikt voor witwassen, ze doen het zelf niet. Het verwijt is dat de controle hierop tekort schoot, maar dat is een politiek besluit.
    Er is wel een verschil tussen bewust negeren en hieraan verdienen en onvoldoende controle.
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.