Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Handelsbeurs in CO2-emissierechten verruilt Londen voor Amsterdam

LONDEN (ANP/RTR) - De handelsbeurs voor Europese emissierechten van CO2 van handelshuis Intercontinental Exchange (ICE) verhuist later dit jaar van Londen naar Amsterdam. Dat betekent een nieuwe tegenslag voor de Britse hoofdstad, van oudsher het financiële hart van Europa. In verband met de brexit hebben veel bedrijven afgelopen jaren al activiteiten naar het Europese continent overgeheveld.

De betreffende emissierechten vormen een belangrijke spil in het beleid van Brussel om de uitstoot van broeikasgassen die klimaatverandering veroorzaken, te verminderen. Dagelijks worden er ongeveer 47.000 contracten verhandeld.

Wat de gevolgen zijn voor de werkgelegenheid in Nederland is nog niet duidelijk. ICE is hier al actief met zijn ICE Endex-beurs voor de handel in onder meer opties voor aardgas. Daarom hoeft de onderneming in Nederland dus niet een gehele organisatie van de grond af op te bouwen.

Sommige activiteiten van ICE blijven overigens in Londen zitten. Om verstoring van de financiële markten te voorkomen, kwam de EU eerder met een speciale uitstelregeling die loopt tot halverwege 2022. Wat er daarna gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Freakertje 9 februari 2021 10:44
    quote:

    suske wiet schreef op 8 februari 2021 22:09:

    Al die contracten die verhandeld worden .
    Ik vind dit een ongelooflijk bizar verhaal dat geen enkel nut heeft ?
    Wie verzint zoiets in een globale wereld economie ?
    Het heeft wel degelijk nut. Als je te vervuilend bent, moet je deze rechten bijkopen, wat geld kost en jouw producten dus duurder maakt. Indirect financiert Volkswagen hiermee Tesla, bijvoorbeeld. Anders had Tesla nu nauwelijks tot geen bestaansrecht. Het dwingt Volkswagen tot versnelt schoner worden om mee te kunnen komen in de huidige en toekomstige markt.
    Dus ja, je kunt zeggen dat je vervuiling in stand houdt, maar tegelijkertijd is het wel een aanjager om te verschonen.
    Dan kun je nog zeggen: onzin, je kunt nu ook acuut deze bedrijven laten stoppen met vervuilen. Ja dat kan, maar dan vernietig je kapitaal en werkgelegenheid, daarvoor krijg je weinig handjes op elkaar (behalve van de geitenwollen sokken lui). Naast dat je een acuut tekort aan bijvoorbeeld auto's hebt en/of je bijvoorbeeld als Europa onvoorwaardelijk overgeeft aan de Aziaten en Amerikanen. Daar zijn we doorgaans ook nooit beter van (geworden).
    Een geleidelijke overgang is over het algemeen beter dan een acute.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.