Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Valuta: focus op importheffingen Trump

Valuta: focus op importheffingen Trump
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Hoewel veel Amerikaanse markten maandag dicht zijn vanwege de viering van Martin Luther King Day, zal de valutamarkt toch focussen op wat er in de VS gebeurt, met name rond de inhuldiging van Donald Trump als president.  

De euro/dollar noteerde maandag 0,3 procent hoger op 1,0310 dollar.

Voor de korte termijn zijn het belangrijkste voor de valutamarkt de aangekondigde importheffingen. Trump heeft gesuggereerd dat hij die al vanaf de eerste dag van zijn presidentschap zou willen invoeren.

Na de inhuldiging, die rond 6 uur Nederlandse tijd plaatsvindt, zullen beleggers dan ook nerveus afwachten welke decreten er maandagavond onvermijdelijk uit het Witte Huis zullen gaan stromen.

Analisten van Monex Europe verwachten dat Trump zal beginnen met importheffingen op producten uit Mexico, Canada en China. Dat hoeft niet op de eerste dag te zijn, maar wel voor het einde van de maand, denken zij. In de maanden daarna zullen bredere heffingen mogelijk zijn, maar niet per se noodzakelijk.  

De dollar zou hierdoor sterker worden, maar de vraag is, wanneer dat gebeurt. De euro/dollar is voorbereid op een verdere daling, ook als de heffingen niet direct tegen de eurozone gericht zullen zijn. De centrale bankiers zullen deze week gericht zijn op het World Economic Forum in Davos, waar voorzitter Christine Lagarde van de ECB deze week twee keer openbaar zal spreken.

Ook ING voorziet dat de euro kan dalen als Trump na zijn inhuldiging direct importheffingen aankondigt. De verwachting in de markt dat er deze week hooguit lage heffingen voor de EU zullen gaan gelden, kan een zorg zijn voor de euro. Het risico van universele importheffingen op producten van overal ter wereld is niet geheel ingeprijsd en zo'n heffing zou de euro dus kunnen laten dalen, aldus ING.

Voor de Canadese dollar rekent Monex op een daling ten opzichte van de Amerikaanse munt, die halverwege dit jaar 1,5 keer zo veel waard zal zijn als de Canadese. De terugtreding van premier Justin Trudeau komt op een ongelegen moment en laat het land stuurloos achter, wat naar verwachting van de analisten nog wel even zal duren.

Voor het Britse pond zal het deze week draaien om cijfers over de arbeidsmarkt, waar een opverende loonstijging wordt verwacht, in combinatie met een stijgende werkloosheid. Als dat uitkomt zal het pond stuurloos zijn en een speelbal voor de "sloophamer" van de Amerikaanse dollar, aldus ING. Wel stond het pond de afgelopen weken al onder druk door zorgen over de hogere rentekosten op de staatsschuld.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.