Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Defensieve aandelen aan kop in 2024

Defensieve aandelen aan kop in 2024
Beeld: Prosus

(ABM FN-Dow Jones) 2024 was uiteindelijk het jaar van de defensieve aandelen, die met name in de tweede jaarhelft opstoomden, terwijl tech juist terugviel.

Prosus was dit jaar koploper, met een winst van dik 42 procent, maar daarachter waren het Ahold Delhaize, Wolters Kluwer, RELX en Unilever, die goede zaken deden, met plussen op jaarbasis van circa 21 tot 25 procent. Adyen won op jaarbasis ruim 23 procent.

Prosus zag afgelopen jaar een nieuwe topman aantreden, die beloofde de waarde van het bedrijf te verdubbelen. Momenteel ligt de marktwaarde rond 94 miljard euro. Eén manier waarop Prosus waarde creëert is door de korting te verzilveren die het aandeel biedt ten opzichte van de beurswaarde van zijn belang in het Chinese Tencent. Door plukjes Tencent te verkopen en eigen aandelen in te kopen, creëert het bedrijf waarde. Tencent steeg afgelopen jaar 42 procent. Een andere manier om waarde te realiseren, is door bedrijven in portefeuille naar de beurs te brengen, zoals afgelopen jaar werd gedaan met Swiggy in India.

Unilever werkte afgelopen jaar vooral aan zijn transformatie. Zo verkocht het deze maand nog vertrouwde merken als Unox en Conimex en is het bezig met de afsplitsing van zijn ijsmerken. Dat laatste moet volgens analisten gunstig zijn voor zowel de groei van het bedrijf als ook de waardering van het aandeel.

De zomer van 2023 was rampzalig voor Adyen, het aandeel daalde tot circa 650 euro na matige halfjaarcijfers, maar het herstel in het najaar leek de voorbode van een sterk 2024 voor het betaalbedrijf. Inmiddels is het vertrouwen al lang en breed weer terug. Volgens analisten van Citi blijft Adyen een structurele winnaar op het vlak van online- en gecombineerde winkelbetalingen dankzij de beste technologie en prestaties en zal Adyen marktaandeel blijven veroveren. Voor Bank of America is Adyen één van de favoriete aandelen voor 2025.

ASMI was afgelopen jaar sterkhouder onder de chippers, met een winst van bijna 19 procent, maar voor Besi en ASML verliep het jaar moeizamer. ASML verloor op jaarbasis 0,4 procent en Besi leverde 3,0 procent in, hoewel het aandeel volgens technisch analist Nico Bakker "de gouden tip" is voor 2025. 

 

Klik hier voor: Besi gouden tip voor 2025

Voor ASML ging het in oktober dit jaar even mis, toen de kwartaalcijfers te vroeg uitlekten, niet voor het eerst, en het Veldhovense bedrijf de outlook voor 2025 moest verlagen. Het aandeel daalde vervolgens tot circa 606 euro, wat ten opzichte van een piek van meer dan 1.000 euro eerder dit jaar, een verlies van circa 40 procent betekende. Het bedrijf wist echter vertrouwen terug te winnen tijdens een beleggersdag in november. Daar handhaafde ASML de outlook voor 2030, terwijl veel analisten hadden verwacht dat na de waarschuwing voor 2025, het mes ook in de vooruitzichten voor de middellange termijn gezet zou worden.

"De vooruitzichten voor de lange termijn voor de halfgeleiderindustrie blijven veelbelovend", aldus CEO Christophe Fouquet, die ook van mening is dat AI "significante kansen voor de sector" oplevert.

Voor cyclische aandelen, die meer afhankelijk zijn van economische ontwikkelingen, was het een lastig jaar. Zo verloor Randstad ruim 28 procent op jaarbasis en leverde AkzoNobel 22,5 procent in. ArcelorMittal zag op jaarbasis 12,6 procent aan waarde verdampen. Maar cyclische aandelen zullen het in 2025 goed doen, verwachten de experts van Rabobank.

Ook Heineken had het lastig, met een verlies van ruim 25 procent. Financials wisten wel in het groen te blijven, waarbij ING nog bijna 12 procent won.

Bij de Midkappers stond Van Lanschot Kempen op het hoogste treedje, met een winst van bijna 55 procent. Verder deden oliedienstverleners over het algemeen goede zaken. SBM Offshore won op jaarbasis ruim 36 procent en Vopak zelfs bijna 40 procent. Fugro leverde weliswaar 3,6 procent in op jaarbasis in 2024, maar CEO Mark Heine was positief over de outlook, zei hij voor de camera van ABM Financial News.

Klik hier voor: CEO: alle vertrouwen in outlook Fugro

Vopak, dat al meer dan 400 jaar oud is, speelt volgens CEO Dick Richelle een heel belangrijke rol in de energietransitie. "De infrastructuur die nodig is om die transitie op een goede manier te kunnen faciliteren, dat is de infrastructuur waar Vopak in wil investeren."

Belangrijk vindt Richelle dat Vopak de kasstromen maximaliseert "en hoe we dat kapitaal kunnen alloceren". En een groot deel daarvan moet terugvloeien naar de aandeelhouders, via dividend en aandeleninkoop, zei de topman eerder dit jaar voor de camera van ABM Financial News.

Klik hier voor: Vopak vergeet aandeelhouder zeker niet

Voor Alfen was 2024 een moeizaam jaar met winstwaarschuwingen en bijgestelde doelen, maar zorgde een nieuw bankconvenant wel voor de nodige financiële speelruimte in de toekomst. Alfen blijft inzetten op zijn bestaande drie markten en wil onder meer door kostenbesparingen weer tot een duurzame winstgevende groei komen. Daarbij wordt ook in het personeelsbestand gesneden. CEO Marco Roeleveld verwacht dat 2025 een overgangsjaar wordt voor de laadpalenfabrikant. Het aandeel verloor afgelopen jaar 80 procent van zijn waarde.

Heijmans was in 2024 de grote winnaar bij de kleine aandelen, met een winst van dik 160 procent, terwijl sectorgenoot BAM op jaarbasis bijna 74 procent won.

"De Nederlandse huizenmarkt, die sinds 2020 in het slop zat, herstelt eindelijk", verklaarden analisten van ABN AMRO Oddo de opleving. Vooral Heijmans is goed gepositioneerd om hiervan te profiteren, dankzij de grote landbank die de bouwer bezit en de tak projectontwikkeling. Voor BAM was er op juridisch vlak recent nog goed nieuws. Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek naar BAM International afgesloten. Dit onderzoek werd in 2022 gestart naar verdenkingen in verband met mogelijke fraude en corruptie bij enkele opgeleverde projecten van BAM International. BAM werkte volledig mee aan het onderzoek.

Waar de bouwers winnaars waren dit jaar, was Ebusco verreweg de grootste verliezer, met een daling van het aandeel met meer dan 95 procent op jaarbasis. De bussenbouwer uit Deurne kwam in de clinch met Qbuzz, dat een grote order annuleerde, onder meer na tussenkomst van de rechter, terwijl eerder ook al orders van Connect Bus en Keolis werden geschrapt. Het noodlijdende Ebusco wist met een claimemissie een drama dit jaar af te wenden, maar CEO Christian Schreyer waarschuwde in november dat het bedrijf een zeer moeilijke fase doormaakt. Een herstructurering moet Ebusco weer uit het slop trekken. Beleggers zullen hopen dat het bedrijf in 2025 meer bussen zal kunnen afleveren.

NX Filtration kwam recent met een omzetwaarschuwing voor het hele jaar. Volgens analisten niet verrassend, omdat er de afgelopen maanden geen nieuwe projecten werden aangekondigd. Volgens Degroof Petercam steunt de omzetverwachting voor 2025, van een groei van 50 tot 70 procent, meer en meer op de pijplijn en steeds minder op de orderportefeuille. Analisten van KBC Securities berekenden dat als de omzet komend jaar met 60 procent groeit, dat nog steeds veel lager is dan de verwachting. Het aandeel verloor bijna 49 procent op jaarbasis.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Ahold Delhaize kopen verkopen

50% zegt kopen

12 stemmen

ArcelorMittal kopen verkopen

50% zegt kopen

8 stemmen

ASMI kopen verkopen

56% zegt verkopen

9 stemmen

ASML kopen verkopen

76% zegt kopen

17 stemmen

BAM kopen verkopen

70% zegt kopen

10 stemmen

BESI kopen verkopen

77% zegt kopen

13 stemmen

EBUSCO HOLDING kopen verkopen

60% zegt verkopen

10 stemmen

Fugro kopen verkopen

92% zegt kopen

13 stemmen

HEIJMANS KON kopen verkopen

56% zegt verkopen

9 stemmen

PROSUS kopen verkopen

75% zegt kopen

8 stemmen

RANDSTAD NV kopen verkopen

67% zegt verkopen

9 stemmen

UNILEVER PLC kopen verkopen

50% zegt kopen

8 stemmen

Vopak kopen verkopen

67% zegt kopen

12 stemmen

Wolters Kluwer kopen verkopen

62% zegt verkopen

8 stemmen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.