Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

AEX verliest in keurig beursjaar wel stoom na de zomer

AEX verliest in keurig beursjaar wel stoom na de zomer
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft een keurig beursjaar achter de rug, maar verloor wel wat stoom na de zomer. Met een slotstand van 878,63 punten op 31 december, boekte de hoofdgraadmeter op jaarbasis uiteindelijk 11,7 procent koerswinst.

Het Damrak begon terughoudend aan 2024 op bijna 800 punten, maar wist in de eerste jaarhelft gestaag door te stomen naar steeds nieuwe records, om vervolgens in juli de hoogste stand ooit te bereiken op 949,19 punten. Daarna kwam de klad erin en dook de index weer onder de 900 punten.

De AEX deed nog een aantal pogingen om opnieuw boven dit niveau te komen en te blijven, maar slaagde hier niet in.

En dat terwijl rond de zomer marktkenners dachten dat de AEX verder zou kunnen stijgen en zelfs de 1.000 punten zou kunnen doorbreken. Dat zal de index in 2025 opnieuw moeten proberen.

2024 was het jaar van de renteverlagingen, of soms verhogingen, van centrale banken, aanhoudende geopolitieke onrust in Oost-Europa en het Midden-Oosten en vooral ook het jaar van de Amerikaanse verkiezingen, die door Donald Trump werden gewonnen. Trump versloeg vicepresident Kamala Harris uiteindelijk met een ruime marge. Harris werd rond de zomer als vervanger van zittend president Joe Biden voorgedragen, nadat er twijfels ontstonden over zijn leeftijd en handelingsbekwaamheid als 'Commander in chief'.

ABN AMRO merkte aan het begin van het jaar al op dat verkiezingsjaren nooit negatief zijn en kreeg daarin wat Amerikaanse aandelen betreft zeker gelijk. Wall Street wist dit jaar vaak zijn records te verbeteren en na de uitverkiezing van Trump in november, wist de Dow Jones index binnen zeer korte tijd te stijgen van 42.000 naar 45.000 punten. De Dow verloor daarna overigens wel wat aan kracht en sloot het jaar af rond 43.000 punten.

De S&P 500 begon het jaar rond de 4.700 punten en wist te pieken rond 6.100 punten. De Nasdaq brak dit jaar voor het eerst door de 19.000 én 20.000 punten heen, gesteund door techaandelen en dan vooral aandelen die zich richten op AI-activiteiten. De techindex sloot het jaar wel onder 20.000 punten.

In Europa ging het allemaal wat moeizamer, niet in de laatste plaats door groeiende politieke onrust in grote landen als Duitsland en Frankrijk. De Stoxx Europe 600 wist dit jaar wel een record te bereiken op 528 punten, net als de Duitse DAX op ruim 20.000 punten, maar op jaarbasis bleef met name de groei van de Stoxx 600 achter ten opzichte van de Amerikaanse beurzen. De index won in 2024 circa 6 procent.

Amerikaanse aandelen zullen ook in 2025 beter presteren dan Europese aandelen, geholpen door een sterkere economie en hogere winstgroei, volgens beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management.

Klik hier voor: blijf beleggen in Amerikaanse aandelen 

Veel zal wel afhankelijk zijn van het economische beleid dat Trump gaat voeren. Als hij kiest voor een conflictmatige en protectionistische aanpak, hetgeen hij wel beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne, dan dreigt een mondiale handelsoorlog, die de inflatie weer kan opdrijven.

En dat is na alle noeste arbeid van centrale banken als de Federal Reserve en Europese Centrale Bank in het afgelopen jaar, geen prettig vooruitzicht.

De ECB verlaagde de rente in juni voor het eerst met 25 basispunten en deed daar in de rest van het jaar nog drie scheppen bovenop, zodat de depositorente nu op 3,00 procent staat. De ECB worstelde de afgelopen maanden meer met de economische groei in de eurozone, of het gebrek daaraan, dan met het bestrijden van de inflatie. Die dook in september zelfs even onder de doelstelling van de 2 procent van de ECB, om vervolgens weer wat op te lopen.

De Fed worstelde juist meer met de inflatie. De daling van de inflatie lijkt te haperen nu de doelstelling van 2 procent in zicht komt. De Amerikaanse consumentenprijzen stegen begin dit jaar nog met 3,1 procent en liepen vervolgens weer wat op, om rond september te dalen naar 2,5 procent. Inmiddels blijft de inflatie in de VS al maanden rond dit niveau hangen.

In september werd de federal funds rate voor het eerst verlaagd en wel direct met 50 basispunten. Paniekerig, oordeelden marktkenners op dat moment. In november, daags na de uitverkiezing van Trump, ging de rente met nog eens 25 basispunten omlaag en twee weken geleden ging er opnieuw een kwartje vanaf, waardoor de rente nu in een bandbreedte van 4,25 tot 4,50 procent noteert.

Omdat de inflatie zo hardnekkig blijft, zal de federal funds rate komend jaar vermoedelijk maar twee keer worden verlaagd, in plaats van de eerder verwachte vier keer, zei Fed-voorzitter Jerome Powell half december. Geen fijne Kerstboodschap, zo vond de markt aanvankelijk, hoewel meevallende PCE-inflatiecijfers de hoop weer aanwakkerden dat de Amerikaanse centrale bank in 2025 minder streng hoeft te zijn dan momenteel verwacht.

De Bank of England was dit jaar terughoudender dan de collega's van de Fed en ECB. De Britse centrale bank hield het bij 50 basispunten aan verlagingen, hoewel marktkenners verwachten dat het tempo in 2025 wordt versneld, wanneer er meer duidelijkheid is over de begroting van de nieuwe regering in het Verenigd Koninkrijk.

In Japan draait het niet om een hoge inflatie, maar vooral om de yen. En die lijkt door een havikistische Fed nog meer onder druk te komen, waardoor de Bank of Japan in 2025 mogelijk moet ingrijpen, aldus ING.

De euro piekte dit jaar rond de 1,12 dollar, maar zakte vooral rond en na de Amerikaanse verkiezingen weg en sloot 2024 af onder 1,04 dollar.

De Europese munt zal vermoedelijk verder in waarde dalen ten opzichte van de dollar en kan pariteit bereiken in 2025, verwacht BNP Paribas. De Franse bank gaat ervan uit dat het beleid van de Fed en van de ECB de komende periode verder uiteen zal lopen.

De olieprijzen konden in 2024 vaak profiteren van geopolitieke zorgen, zoals de slepende oorlogen in Oekraïne en Gaza, maar ook de escalatie tussen Israël en Hezbollah en Israël en Iran, de Houthi-rebellen die de wateren onveilig maakten en de val van het Assad-regime in Syrië.

Toch staan de olieprijzen op jaarbasis lager, vooral omdat de zorgen over de vraag, en dan met name vanuit China, voortdurend boven de markt hingen, zag ook energie-econoom Hans van Cleef van Publieke Zaken.

De wereldeconomie heeft het moeilijk en in China valt de groei tegen. "En de groei die er is, leidt niet tot extra vraag naar olie."

"De periode van overaanbod zal langer blijven duren", voorziet Van Cleef.

Klik hier voor: olieprijs ook in 2025 onder druk

Voor 2025 zijn er twee belangrijke factoren om in de gaten te houden. Dat is in eerste instantie OPEC+, "en dan vooral Saoedi-Arabië", want daar staat het marktaandeel onder druk. En dat komt een keer op het punt dat Saoedi-Arabië het genoeg geweest vindt, en de pompen volop aanzet om andere landen uit de markt te drukken.

"De andere onzekere factor is Trump. Wat gaat hij doen", aldus Van Cleef. Per saldo verwacht de econoom dat de olieprijs in 2025 onder druk zal blijven staan.

Wat staat ons in 2025 te wachten?

Er zijn voldoende zaken waarop beleggers moeten letten als het nieuwe beursjaar 2025 van start gaat, volgens Hoofd Beleggingsstrategie Ralph Wessels van ABN AMRO.

"Het belangrijkste risico is eigenlijk Trump 2.0", zei Wessels onlangs voor de camera van ABM Financial News.

Klik hier voor: Wat zijn de risico's voor beleggers in 2025?

Positief zijn volgens de expert van ABN AMRO de deregulering en de belastingverlagingen die de nieuwe president in het vooruitzicht stelde. Maar daar staat een handelsoorlog tegenover. En die zal de inflatie ook in Amerika doen stijgen, waarschuwde Wessels. "En daardoor kan de Fed de rente minder snel verlagen dan de markt nu misschien verwacht."

Een ander risico is volgens ABN AMRO de hoge Amerikaanse staatsschuld. De vraag is hoe lang beleggers bereid zijn om de plannen van Trump te financieren. Verder wees Wessels op de hoge waarderingen in de VS en de geopolitieke ontwikkelingen.

Wel denkt Wessels dat Amerika de kar blijft trekken. "En Europa blijft de zwakke broeder van de klas." 

China lijkt het dieptepunt achter zich te hebben. De Chinese overheid is "eindelijk" gaan stimuleren, merkte de beleggingsstrateeg van ABN AMRO op.

Volgens beleggingsspecialist Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen bieden aandelen wel meer kansen dan obligaties.

Klik hier voor: aandelen bieden in 2025 meer kansen dan obligaties

"De winstgroei, dat zal de drijvende kracht achter aandelen moeten zijn", denkt Van Leenders. Hij rekent op 5 tot 10 procent winstgroei in Europa en de VS. Wie voor obligaties kiest, kan volgens de beleggingsstrateeg het beste kiezen voor Amerikaanse staatsobligaties.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

67% zegt verkopen

3 stemmen

AMX kopen verkopen

67% zegt kopen

3 stemmen

ASCX kopen verkopen

67% zegt kopen

3 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.