Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Wall Street op stevige winst richting weekend

Wall Street op stevige winst richting weekend
Beeld: NYSE

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag flink hoger met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 won 1,8 procent op 5.970,09 punten, de Dow Jones index ging 1,9 procent hoger op 43.139,61 punten en de Nasdaq noteerde 1,9 procent in de plus op 19.737,01 punten. 

Door het herstel op vrijdag zijn de weekverliezen inmiddels zo'n beetje voor de helft weggepoetst. Het sentiment werd richting het weekend een handje geholpen door meevallende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten.

De PCE-kerninflatie, een belangrijke graadmeter voor het rentebeleid van de Federal Reserve, kwam in november uit op 2,8 procent, net als een maand eerder. Op maandbasis zwakte de kerninflatie af van 0,3 tot 0,1 procent. 

De algemene inflatie liep op jaarbasis op van 2,3 naar 2,4 procent, maar ook dit viel mee. Op maandbasis was sprake van een daling van 0,2 procent naar 0,1 procent.

Verder werd bekend dat de inkomens van Amerikanen in november met 0,3 procent zijn gestegen, na een toename van 0,7 procent een maand eerder. De bestedingen stegen vorige maand met 0,4 procent, na een plus van 0,3 procent in oktober.

Greg Wilensky van Janus Henderson vond de inflatiecijfers licht bemoedigend, maar wees er ook op dat de data vermoedelijk al grotendeels zijn meegenomen in de verwachtingen van de Fed.

Op zichzelf zijn deze PCE-cijfers dan ook niet voldoende om de Fed van koers te doen veranderen. De markt rekent momenteel op een pauze in januari.

"Een renteverlaging in januari zou een krachtige combinatie vereisen van zwakke werkgelegenheidscijfers begin januari en lager dan verwachte kerncijfers voor CPI en PCE volgende maand", aldus Wilensky. 

Marktkenners verklaarden het optimisme vrijdag ook door opmerkingen van twee Fed-functionarissen: Austan Goolsbee, voorzitter van de Fed in Chicago, en John Williams, voorzitter van de Fed in New York, die beiden aangaven dat de Amerikaanse centrale bank de rente in 2025 zal blijven verlagen, zij het in een lager tempo.

Ook het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan hielp richting het weekend de stemming op de beursvloeren in New York, vooral omdat de inflatieverwachtingen in het rapport gematigd waren. 

Het geloof dat de Amerikaanse aandelenmarkten nog steeds kunnen stijgen, lijkt weer een beetje terug te komen, zei Brian Mulberry van Zacks Investment Management. Volgens hem is het fundament nog steeds sterk, met een opwaarts bijgestelde economische groei in de VS, een afkoelende PCE-inflatie en een robuuste arbeidsmarkt in de VS.

Tekenen dat de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden erin zouden slagen om een shutdown van de overheid af te wenden - al was het maar voor een paar weken, droegen ook bij aan het optimisme van beleggers, zei Mulberry verder. 

Daarnaast hielpen berichten dat Berkshire Hathaway heeft besloten om een deel van zijn contanten in aandelen te investeren ook om de zorgen over de hoge waardering van aandelen weg te nemen.

Wel is de volatiliteit vrijdag hoger, omdat het optie-expiratie is. De expiratie van vrijdag belooft de grootste ooit te worden in New York, met opties die gekoppeld zijn aan meer dan 6 biljoen dollar aan aandelen, exchange-traded funds en indexen die zullen expireren.

De euro/dollar handelde vrijdagavond op 1,0427, terwijl de olieprijzen licht stegen. De Amerikaanse obligatierentes, die sinds het havikistische rentebesluit van de Fed eerder deze week stegen, liepen vrijdag wat terug.

Bedrijfsnieuws

FedEx steeg nog flink in de voorbeurshandel, na een winstwaarschuwing en de aankondiging van het concern dat het van plan is om zijn vrachtvervoerstak af te splitsen. De aangepaste winst over het afgelopen kwartaal overtrof de verwachtingen, terwijl de omzet juist onder de verwachtingen bleef. Het aandeel won tijdens de reguliere sessie 0,8 procent met nog een paar uur handel te gaan.

Nike noteerde voorbeurs nog meer dan 6 procent lager, maar tijdens de reguliere handel lijkt het verlies beperkt te blijven. De sportschoenenretailer kwam donderdagavond met beter dan verwachte kwartaalcijfers, maar de outlook stelde teleur. 

US Steel verloor 4,3 procent, nadat het bedrijf aangaf in het vierde kwartaal een aangepast verlies te voorzien van 0,25 tot 0,29 dollar, terwijl analisten rekenden op een winst van 0,22 dollar. 

BlackBerry steeg met ruim 20 procent, na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Het concern verlaagde wel de outlook voor het hele jaar. 

Mission Produce noteerde eveneens meer dan 20 procent in de plus, nadat het avocadoteelbedrijf een aangepaste winst van 0,28 dollar per aandeel rapporteerde en daarmee de verwachtingen van analisten overtrof. De omzet steeg op jaarbasis met 37 procent. 

Occidental Petroleum won 4,6 procent en Sirius XM steeg 11 procent, na het nieuws dat Warren Buffett's Berkshire Hathaway de afgelopen dagen aandelen in de bedrijven heeft gekocht. 

Tesla won 1,9 procent, na een daling van 0,9 procent donderdag. Het aandeel kwam toen onder druk te staan door een idee dat werd geopperd door senator Rand Paul dat Elon Musk zou moeten worden benoemd tot voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Micron Technology steeg met 1,2 procent, na een verlies van 16 procent donderdag in reactie op een teleurstellende outlook bij de kwartaalcijfers woensdagavond.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.