Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Europese beurzen lager gesloten na behoudende Fed

Europese beurzen lager gesloten na behoudende Fed
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag lager gesloten, in navolging van de stevige verliezen op Wall Street woensdagavond, nadat de Amerikaanse Federal Reserve aangaf dat er minder renteverlagingen in het verschiet liggen in 2025.

De brede STOXX Europe 600 index sloot uiteindelijk 1,5 procent lager op 506,66 punten, de DAX daalde 1,4 procent tot 19.969,86 punten in Frankfurt en de CAC 40 verloor 1,2 procent op 7.294,37 punten in Parijs. In Londen eindigde de FTSE 100 index 1,1 procent lager op 8.105,32 punten.

De Fed verlaagde zoals verwacht de rente met 25 basispunten, maar verwacht in 2025 nog maar twee renteverlagingen, in plaats van de vier die in september nog werden voorspeld door de centrale bankiers.

"De Fed heeft de kerstrally dit jaar misschien wel verpest, omdat deze havikachtige verschuiving een diepere correctie op de Amerikaanse aandelenmarkten in gang kan zetten", stelde Swissquote Bank.

De dot plot was bovendien hawkish: de Fed denkt de rente volgend jaar niet vier keer, maar slechts twee keer te zullen verlagen. Ook kon voorzitter Jerome Powell een renteverhoging in 2025 niet uitsluiten, hoewel dit scenario vooralsnog niet waarschijnlijk is.

"Beleggers reageerden gisteravond als door een wesp gestoken. De rentes op Amerikaanse staatsobligaties schoten over een brede linie omhoog", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

"Hogere rentes betekenen niet alleen lagere obligatiekoersen, maar drukken ook op de waardering van risicovolle beleggingscategorieën zoals aandelen", volgens de expert van ING.

Verder bleek dat de Bank of England de Bank Rate donderdag volgens de verwachting heeft laten staan op 4,75 procent, maar dat was met de nodige verdeeldheid. Er werd met 6 tegen 3 ingestemd met het besluit. Drie beleidsfunctionarissen wilden de rente verlagen naar 4,50 procent.

Het feit dat het Monetary Policy Committee, ondanks de meest recente havikistische looncijfers, een meer duifachtig front lijken te vormen, wijst mogelijk op een grotere focus op de vertragende economische activiteit, aldus Francesco Pesole.

"Dat versterkt onze 'dovish' visie op de Bank of England voor volgend jaar: wij verwachten 150 basispunten aan verlagingen, waar de markt uitgaat van 55 basispunten", zei de expert van ING.

Kijkend naar het eerstvolgende rentebesluit in februari, dan wordt de kans op een verlaging van gemiddeld 17 basispunten momenteel ingeschat op ongeveer 50 procent, aldus Pesole.

In Duitsland werden consumenten iets minder somber, hopend op een nieuwe regering en een verder dalende rente. De GfK index verbeterde van -23,1 tot -21,3 maar bleef daarmee op een laag niveau. In de Franse industrie bleef de stemming in de fabrieken op peil, ondanks de recente politieke onrust.

De Zweedse centrale bank besloot de rente met 25 basispunten te verlagen tot 2,5 procent, maar hintte op voorzichtigheid in het vervolg. De Zweedse kroon steeg daarna. De Bank of Japan besloot de rente nog niet te verhogen, gezien de onzekerheid rond de Amerikaanse importheffingen en een mogelijke belastinghervorming in Japan.

De olieprijzen noteerden rond het Europese slot een procent lager. Brent kostte 72,69 dollar.

Volgens Allianz kan de gasprijs in Europa de komende vijf jaar met meer dan 15 procent dalen, omdat aankomend Amerikaanse president Trump veel olie en vloeibaar aardgas wil gaan produceren.

De dollar steeg tot dicht bij het hoogste niveau in twee jaar, nadat de Fed minder snelle renteverlagingen in 2025 in het vooruitzicht stelde. De euro/dollar noteerde rond het Europese slot onder de 1,04.

Stijgers en dalers

In Frankfurt werd de lijst aangevoerd door Rheinmetall met een winst van 1,0 procent, gevolgd door Covestro, dat 0,5 procent kon bijschrijven.

Onderaan was het wat drukker en waren de grootste dalers Vonovia en Infineon die respectievelijk 3,1 en 4,7 procent in waarde verloren. Elders stonden chippers ook onder druk.

In Amsterdam verloren Besi, ASMI en ASML tussen de 3,4 en 3,7 procent.

In Parijs daalde STMicroelectronics met 6,2 procent, terwijl ook Vivendi een lastige dag kende, met een verlies van 5,6 procent. Onderdeel Havas, dat begin deze week naar de Amsterdamse beurs werd gebracht, verloor 8,3 procent.

Capgemini was een van de weinige stijgers in de CAC 40 en won 1,6 procent, gevolgd door Thales door met een winst van 1,5 procent.

AB InBev verloor 1,1 procent in Brussel en Pernod Ricard steeg 0,6 procent in Parijs, nadat Reuters meldde dat de Indiase mededingingswaakhond is ingevallen bij kantoren van de twee bedrijven op verdenking van prijsafspraken met winkeliers in zuidelijk India.

Tussenstanden Wall Street

De belangrijkste Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot van de Europese beurzen grofweg 0,3 procent hoger.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.