Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Valuta: weinig beweging

Valuta: weinig beweging
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De dollar noteerde maandag licht lager, na cijfers over de economie van de eurozone en in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond.

De euro/dollar schommelde maandagochtend rond 1,0500, iets wegzakkend van het niveau rond 1,0515 eerder in de ochtend, maar vrijwel gelijk aan het niveau van vrijdagavond.  

De euro steeg tegenover de dollar nadat de inkoopmanagersindex voor de eurozone beter uitkwam dan verwacht voor december.  De samengestelde index voor de eurozone steeg van 48,3 naar 49,5 in december. Er was gerekend op een ongewijzigd niveau. De industrie bleef hard krimpen, maar de dienstensector groeide weer.

De winst voor de euro was beperkt, nadat voorzitter Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank maandag zei dat meer renteverlagingen waarschijnlijk zijn, nu importheffingen in de VS de zwakke groei verder bedreigen. 

Algemeen rekent de markt op een renteverlaging door de Fed woensdag van 25 basispunten. 

ING verwacht dat de dollar niet sterk zal dalen na het rentebesluit, gezien de renteverlagingen in de eurozone, Zwitserland en Canada van vorige week, terwijl de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie solide zijn.

"Er lijkt weinig reden voor de Fed om te verrassen aan de duivige kant deze week, en we voorzien dat de dollar ondersteund zal blijven", aldus Chris Turner van ING.

Nomura verwacht dat de dollar sterker zal worden richting 2025. De belangrijke thema's in het nieuwe jaar worden de moeite die de Fed waarschijnlijk zal hebben om de rente verlagen, door de hoge kerninflatie in de VS, en de importheffingen die aankomend president Donald Trump heeft aangekondigd, volgens het team van Nomura.

Munten die het volgend jaar slechter zullen doen dan de dollar zijn volgens hen onder andere de Chinese yuan, de Koreaanse won, de Thaise baht, de Singapore-dollar, de Zwitserse frank en de Zweedse kroon. De Indonesische roepia, de Japanse yen en de Noorse kroon zouden het juist beter kunnen doen dan de dollar, volgens de bank.

Maandagmiddag zijn er nog cijfers over de economie in de regio New York en een Amerikaanse inkoopmanagersindex. Dinsdag volgen er vertrouwenscijfers uit het Duitse bedrijfsleven van Ifo en ZEW, en onder andere cijfers over de detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.