Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Wall Street wacht voorzichtig groene opening

Wall Street wacht voorzichtig groene opening
Beeld: NYSE

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een voorzichtig groene opening tegemoet. In aanloop naar de openingsbel noteerden de futures op de S&P tot 0,2 procent hoger, net als die op de Nasdaq.

De Dow Jones index gaat vooralsnog een licht lagere opening tegemoet, nadat de toonaangevende index maandag nog zijn record wist aan te scherpen. Ook de Russell 2000 index bereikte maandag een 'all time high'.

"Amerikaanse mkb-bedrijven zullen naar verwachting profiteren van het ‘America First’-beleid van Trump. Sinds 5 november is de Russell 2000-index met 8 procent gestegen tegenover slechts 3,5 procent voor de S&P 500-index", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Tot nog toe is 2024 een goed jaar voor Wall Street, volgens Joost van Leenders, beleggingsstrateeg bij Van Lanschot Kempen.

"De Amerikaanse beurzen hebben een uitzonderlijke prestatie neergezet, met dit jaar al 25 procent winst", zei Van Leenders dinsdag in een outlook voor 2025 die de bank presenteerde.

De vraag is of de koersen nog verder omhoog kunnen. "Amerikaanse aandelen zijn absoluut en relatief duur", aldus Van Leenders. Daar staat volgens de beleggingsstrateeg tegenover dat het klimaat voor Amerikaanse aandelen "gunstig" blijft in 2025.

Wall Street profiteert ondertussen nog altijd van de uitverkiezing van Donald Trump. Die liet vannacht van zich horen op sociale media met het bericht dat hij hoge invoerheffingen zal doorvoeren op goederen uit buurlanden Mexico en Canada zodra hij president is.

Die landen doen volgens de aanstaande president te weinig tegen de asielinstroom en drugssmokkel, met name van fentanyl, richting de VS. China kan na de inauguratie van Trump op 20 januari nog een extra invoerheffing van 10 procent tegemoet zien op alle producten die naar de VS worden geëxporteerd. Trump dreigde ook elders met forse importheffingen.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING is het Trump dus "menens" en kunnen we ervan uitgaan dat er meer importheffingen zullen volgen.

"Dat is niet goed voor de wereldhandel en niet goed voor de economische groei van de betreffende landen. Het is ook nog maar de vraag of het de Amerikaanse economie sterker zal maken. Dat de inflatie door importheffingen langer hoog zal blijven en mogelijk weer zal aantrekken staat buiten kijf", aldus Wiersma.

Een oplopende inflatie is een bedreiging voor het rentebeleid van de Federal Reserve. In dat kader zal de markt de notulen van het laatste rentebesluit, daags na de uitverkiezing van Trump, vanavond uitpluizen in de hoop hints te vinden over de toekomstige richting van het rentepad.

De kans op nog een verlaging van 25 basispunten in december steeg dinsdag naar 59 procent. Maandag was dat nog 52 procent.

Verder staan dinsdag nog cijfers over de Amerikaanse woningmarkt op de rol, net als het consumentenvertrouwen zoals gemeten door The Conference Board.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde dinsdag licht hoger op 4,292 procent, terwijl de tweejarige variant licht omhoog ging op 4,256 procent.

De obligatierentes daalden maandag nog na de bekendmaking van Trump dat hij Scott Bessent als minister van Financiën wil. Bessent zou iets gematigder zijn als Trump als het gaat om importtarieven.  

"De markten, die eerder werden gestimuleerd door het vooruitzicht van een gematigd beleid en diplomatieke onderhandelingen, zetten zich nu schrap voor de gevolgen van deze zware tarieven", aldus SPI Asset Management.

De euro/dollar noteerde dinsdagmiddag licht hoger op 1,0508, terwijl de olieprijzen met een procent herstelden na de flinke daling op maandag.

De munteenheden van Canada, Mexico en China stonden onder druk ten opzichte van de dollar na de berichten van Trump.

Bitcoin lag afgelopen week nog op koers richting de 100.000 dollar, maar wist daar afgelopen weekend niet doorheen te breken en daalde vervolgens maandag al tot onder de 95.000 dollar. Dinsdag zet de neerwaartse beweging door, tot onder de 93.000 dollar.

Bedrijfsnieuws

Ford Motor daalde voorbeurs met 2,3 procent en General Motors verloor 3,9 procent nadat Trump zijn tariefplannen bekendmaakte. Analisten van Baird zeiden dat de tarieven de Amerikaanse auto-industrie onder vuur nemen. De experts schatten dat bij een tarief van 25 procent op import uit Mexico en Canada de verkoop van Amerikaanse auto's met ongeveer 1,1 miljoen eenheden zal dalen.

Amgen heeft dinsdag teleurstellende onderzoeksresultaten gepresenteerd met zijn afslankmiddel MariTide. Proefpersonen verloren tot 20 procent van hun lichaamsgewicht vergeleken met degenen die placebo's kregen. Analisten hadden over het algemeen verwacht dat het medicijn een gewichtsvermindering van 20 procent of meer zou bereiken, waardoor het zou kunnen concurreren met Zepbound van Eli Lilly. Amgen daalde voorbeurs met ruim 11 procent.

Concurrent Eli Lilly noteerde dinsdag voorbeurs 4,2 procent hoger. De Amerikaanse notering van Novo Nordisk steeg met 2,5 procent. De bedrijven konden vooral profiteren van het nieuws dat de regering Biden wil dat Medicare of Medicaid deze dure afslankmedicijnen gaan vergoeden. De vraag is of de aanstaande Trump-regering dit zal steunen.

Best Buy heeft de outlook voor heel 2024 verlaagd, nadat de resultaten in het derde kwartaal tegenvielen. Het aandeel daalde voorbeurs met 2,5 procent.

Zoom Video Communications heeft de outlook voor heel het boekjaar juist verhoogd, na hogere resultaten in het derde kwartaal. Het aandeel van de online vergaderdienst daalde voorbeurs toch met 6,8 procent. Sommige analisten hadden een hogere omzetverwachting in gedachten.

De interesse van Qualcomm in een overname van Intel is bekoeld, waardoor een van de grootste techdeals voorlopig in de koelkast gaat. Dit meldde persbureau Bloomberg dinsdag op basis van bronnen.

Afzonderlijk werd dinsdag bekend dat Intel tot 7,87 miljard dollar aan subsidie krijgt van de Amerikaanse overheid, om nieuwe chipfabrieken in vier staten te helpen financieren. Het is de grootste toekenning onder de Chips Act tot nog toe.

Aandelen van Intel noteerden dinsdag in de voorbeurshandel 0,2 procent hoger, terwijl die van Qualcomm 0,6 procent hoger noteerden.

Rivian Automotive steeg voorbeurs met 8,2 procent na de bekendmaking dat de fabrikant van elektrische voertuigen een voorwaardelijke goedkeuring had gekregen voor een lening van maximaal 6,6 miljard dollar van de Amerikaanse overheid om de bouw van de volgende fabriek van het bedrijf in Georgia te ondersteunen en de productie te financieren.

Warenhuisketen Kohl's verloor voorbeurs liefst 18 procent. De winkelketen maakte maandagavond laat al bekend dat CEO Tom Kingsbury in januari vertrekt en kwam dinsdagmiddag met een outlookverlaging en teleurstellende kwartaalcijfers.

Slotstanden

De S&P 500 sloot maandag 0,3 procent hoger op 5.987,37 punten en de Dow Jones index won 1,0 procent op 44.736,57 punten. De Nasdaq steeg 0,3 procent op 19.054,84 punten. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.