Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Wall Street sluit de week lager af

Wall Street sluit de week lager af
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager gesloten en konden ook op weekbasis een verlies optekenen.

De S&P 500 verloor vrijdag 1,3 procent op 5.870,62 punten, de Dow Jones index daalde 0,7 procent op 43.444,99 punten en de Nasdaq noteerde zelfs 2,2 procent lager op 18.680,12 punten.

Op weekbasis bedroegen de verliezen respectievelijk 2,1, 1,2 en 3,4 procent

De afgelopen week liep de lucht langzaam uit de Trump rally, mede gevoed door de onzekerheid over de renteverlagingen van de Fed en de keuzes van Trump voor zijn kabinet die links en rechts voor flinke koersuitslagen zorgden.

Wall Street sloot donderdag al lager nadat Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell aangaf dat de centrale bank de tijd kan nemen om de rente verder te verlagen omdat de Amerikaanse economie er goed voor staat.

Een ruime meerderheid van de markt rekent volgens de CME FedWatch Tool toch nog op een renteverlaging van 25 basispunten in december. Daarna zou het tempo van de verlagingen moeten vertragen.

De president van de Chicago Federal Reserve, Austan Goolsbee, sprak vrijdag wel zijn vertrouwen uit dat de centrale bank op weg is haar economische doelstellingen te verwezenlijken en de rente kan blijven verlagen.

Dat de economie in de VS robuust blijft, bleek vrijdag ook uit de detailhandelsverkopen, die in oktober met 0,4 procent stegen, waar een toename van 0,3 procent werd voorzien. Bovendien werd het cijfer voor september bijgesteld van een stijging van 0,4 naar 0,8 procent.

De Empire State index, die de bedrijvigheid in de regio New York weergeeft, toonde in november een enorme verbetering. De index steeg van -11,9 in oktober naar +31,2 deze maand. Daarmee was de stijging veel sterker dan analisten hadden verwacht.

De industriële productie was in oktober wel volgens de verwachting gedaald. In oktober daalde de productie met 0,3 procent, hetgeen ook was voorzien, na een min van 0,5 procent in september. Voor die maand werd eerder nog een krimp van 0,3 procent gemeld. De Fed wees op de staking bij Boeing en de gevolgen van de orkanen Helene en Milton, die de productie met meerdere procentpunten beïnvloeden.

Ook bleken de bedrijfsvoorraden te zijn gestegen, alleen in een lager tempo dan de maand ervoor en ook iets minder dan verwacht. In september stegen de bedrijfsvoorraden met 0,1 procent ten opzichte van een maand eerder, na een toename met 0,3 procent in augustus. Economen rekenden vooraf op een groei van 0,2 procent in september. Op jaarbasis namen de bedrijfsvoorraden in september met 2,2 procent toe.

Ook zorgen de recente gewenste kabinet keuzes van Trump voor flinke koersuitslagen. Zo zorgde het bericht dat Trump zou overwegen om "antivaxer" Robert F. Kennedy Jr.  voor te dragen als minister van Volksgezondheid voor flink wat verschuivingen bij verschillende farmaceutische bedrijven.

Met zijn benoeming van de Chinese hardliner Marco Rubio tot minister van Buitenlandse Zaken heeft Trump aangegeven dat hij zijn beleid ten aanzien van Peking agressief wil insteken, wat weer verschillende bedrijven in vooral de technologiesector raakten.

De olieprijzen sloten ook af met een verlies op weekbasis. Bij een settlement van 67,02 dollar werd een vat West Texas Intermediate op dagbasis uiteindelijk 2,5 procent goedkoper. Op weekbasis bedroeg het verlies 4,8 procent.

De prijs van een vat Brentolie daalde vrijdag met 2,1 procent naar 71,04 dollar per vat en verloor op weekbasis 3,8 procent. 

Dit vooral onder druk van het dreigende aanbodoverschot en een sterke dollar die meerdere in dollars genoteerde grondstoffen onder druk zetten.

De rentes bleven in de VS vrijdag dicht bij huis na de opmerkingen van Powell. De euro/dollar sloot op 1,0524.

Stijgers en dalers

Applied Materials, het Amerikaanse bedrijf dat apparatuur, diensten en software levert voor de productie van halfgeleiderchips, kreeg een flinke tik en daalde 9,2 procent. Donderdag nabeurs bleek dat het bedrijf het afgelopen kwartaal de verwachtingen had verslagen, maar de outlook voor het lopende kwartaal wist niet te overtuigen.

Aandelen van vaccinmakers daalden vrijdag nadat Donald Trump aankondigde Robert F. Kennedy Jr. te nomineren om het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services te leiden. Zo daalde onder andere Pfizer met 4,7 procent, Moderna verloor 7,3 procent, BioNTech leverde 3,7 procent in en Novavax steeg daarentegen met 1,4 procent.

Domino’s Pizza daalde uiteindelijk 1,3 procent, nadat in de voorbeurshandel het aandeel nog bijna 8 procent hoger noteerde na het bericht dat Berkshire Hathaway 1,3 miljoen aandelen van de fastfoodketen heeft gekocht. Het bedrijf van Warren Buffett nam ook een belang in Pool, een specialist in zwembaden. Dat aandeel steeg 0,5 procent.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company daalde 1,3 procent, ondanks het bedrijf onder de CHIPS Act tot 6,6 miljard dollar subsidie krijgt in de Verenigde Staten. Dit bevestigde het Amerikaanse ministerie van Handel vrijdag, nadat TSMC dat zelf al eerder dit jaar aankondigde. De toekenning zal de geplande investering van het bedrijf van meer dan 65 miljard dollar in drie nieuwe geavanceerde fabrieken in Phoenix in Arizona ondersteunen en wordt uitbetaald op basis van de voltooiing van projectmijlpalen.

Palantir Technologies steeg 11,1 procent. Het techbedrijf wil zijn beursnotering verplaatsen van de New York Stock Exchange naar de Nasdaq.

Super Micro Computer dreigt zijn notering aan de Nasdaq juist te verliezen. Het chipbedrijf moet binnen enkele dagen aangeven hoe het denkt weer te voldoen aan de eisen voor een notering aan de techindex. Sinds de accountant van Super Micro Computer enkele weken geleden opstapte, is het aandeel in een vrije val beland. Vrijdag wist het aandeel ruim 3 procent te herstellen, maar is de laatste 6 maanden ongeveer 80 procent aan beurswaarde verloren.

SpaceX van Elon Musk bereidt zich voor om in december een bod uit te brengen om bestaande aandelen te verkopen tegen een prijs van 135 dollar per aandeel. Dit meldde persbureau Reuters op basis van twee bronnen die bekend zijn met de zaak. Het bod zou SpaceX volgens de bronnen op ruim 250 miljard dollar waarderen. SpaceX reageerde niet onmiddellijk op een verzoek van Reuters om commentaar.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.