Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Wall Street koerst af op hoger slot

Wall Street koerst af op hoger slot
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden maandag hoger met nog een paar uur handel te gaan, terwijl de Amerikaanse tienjaarsrente door stijgt.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,5 procent tot 5.834,19 punten, de Dow Jones index won 0,8 procent op 42.435,52 punten en de Nasdaq noteerde 0,6 procent hoger op 18.625,49 punten.

"De Amerikaanse tienjaarsrente is de afgelopen maand met bijna 50 basispunten gestegen. Dit komt niet uitsluitend door de verkiezingen. De veerkracht van de Amerikaanse economie en de verlaagde verwachtingen voor toekomstige renteverlagingen door de Federal Reserve hebben eveneens bijgedragen aan deze stijging", zei hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

"Alsnog ging de stijgende rente hand in hand met de toenemende kansen voor Trump om opnieuw het Witte Huis te veroveren. Althans, volgens de peilingen en de gokmarkten", voegde hij toe. 

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde maandag 5 basispunten hoger op 4,287 procent, terwijl de tweejaarsrente 5 basispunten steeg tot 4,155 procent.

Olie werd maandag 5,6 procent goedkoper op 67,73 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,0817. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0817 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0793 op de borden. 

Dinsdag staan in de VS op macro-economisch vlak een drietal publicaties op de agenda. Voorbeurs verschijnen de Case Shiller-huizenprijzenindex, openstaande vacatures en het consumentenvertrouwen.

Bedrijfsnieuws

Onder druk van de flink dalende olieprijzen leverden Chevron en Exxon Mobil respectievelijk 0,4 procent en 0,8 procent in. Eind deze week komen de twee bedrijven met hun kwartaalcijfers.

Amerikaanse bankaandelen als Morgan Stanley, JPMorgan en Goldman Sachs, die vrijdag onder druk stonden, veerden maandag op. Morgan Stanley steeg 2,2 procent, JPMorgan won 1,1 procent en Goldman Sachs noteerde 2,1 procent hoger.

Tesla kon afgelopen week meer dan 20 procent aan beurswaarde bijschrijven na de sterke kwartaalcijfers. Het aandeel noteerde maandag 0,2 procent lager.

Een ander zwaargewicht, Nvidia, daalde 0,3 procent. Afgelopen week stond de chipmaker ook al onder druk, ondanks een opleving richting het weekend.

De Amerikaanse aandelen van Philips daalden 15,9 procent nadat het bedrijf zijn omzetverwachting voor 2024 verlaagde om "de verslechterde vraag in China te weerspiegelen".

Boeing daalde 0,8 procent nadat de in moeilijkheden verkerende vliegtuigbouwer een kapitaalverhoging van 19 miljard dollar aankondigde door middel van een openbaar aanbod van gewone aandelen en certificaten van aandelen. Het aanbod omvat 90 miljoen gewone aandelen, die op basis van de slotkoers van vrijdag op 155,01 dollar een waarde van 13,95 miljard dollar vertegenwoordigen. De emissie werd twee weken geleden al aangekondigd.

Naast de grote technamen en oliereuzen die later in de week met cijfers komen, openen ook bedrijven als McDonald's, Pfizer, Eli Lilly, Visa, Caterpillar, Starbucks, Nikola, DoorDash en Mastercard in de komende dagen de boeken.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.