Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

AEX start handelsweek vermoedelijk afwachtend

AEX start handelsweek vermoedelijk afwachtend
Beeld: Euronext

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting nipt hoger van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent.

Afgelopen week koerste de AEX index op weekbasis nog met 0,5 procent licht hoger, naar een slotstand van 916,96 punten. Op Wall Street sloten daarnaast de S&P 500 index en de Dow Jones index vrijdagavond op recordstanden, met winsten van respectievelijk 0,6 procent en 1,0 procent. 

De Aziatische beurzen noteren vanochtend overwegend in het groen. 

Terwijl de oorlogen in Oekraïne en aan de grenzen van Israël voortwoeden, draait de wereld, ondanks alle ellende, gewoon door, zag investment manager Simon Wiersma van ING. Weliswaar is de groei in Europa en ook in China momenteel wat mager, maar de wereldeconomie groeit nog met zo'n 3 procent per jaar en met de centrale banken die de rente verlagen ziet het er voor beleggers prima uit, vindt Wiersma.

Afgelopen week strandde de rally op de beurs in Hongkong, na een ongekende stijging van meer dan 25 procent in de weken daarvoor na een reeks aan stimuleringsmaatregelen, waaronder renteverlagingen en het stimuleren van de liquiditeitspositie van banken. 

Zaterdag kondigde het Chinese ministerie van Financiën vervolgens aan dat het omvangrijke maatregelen zal nemen om de verborgen schulden van lokale overheden weg te werken, en meer beleid gaat uitrollen om de noodlijdende vastgoedmarkt te ondersteunen. Specifieke bedragen bleven evenwel achterwege.

Economen van Goldman Sachs waren dan ook enigszins teleurgesteld over het gebrek aan details over de omvang van de stimulus. En, zo waarschuwde beleggingsstrateeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild; het is een raadsel hoeveel impact de maatregelen zullen hebben.

In China werd daarnaast zondag bekend dat de consumenteninflatie in september op jaarbasis op 0,4 procent is uitgekomen, waar de prijzen in augustus nog met 0,6 procent stegen. Economen rekenden voor september opnieuw op een inflatie van 0,6 procent. 

De kerninflatie, berekend zonder de volatiele voedselprijzen die in september met 3,3 procent stegen, daalde in september zelfs met 0,2 procent. De cijfers voeden de vrees voor deflatie, maar het geeft de autoriteiten ook een extra argument om meer stimuleringsmaatregelen uit te rollen.  

Ook de producentenprijzen in China zijn in september opnieuw gedaald en ook harder dan in de maand ervoor. De producentenprijzen daalden op jaarbasis met 2,8 procent, waar werd gerekend op een afname met 2,5 procent. In augustus daalden de prijzen nog met 1,8 procent en in juni en juli met 0,8 procent.

Chinese beleggers reageerden vanochtend verdeeld. De Shanghai Composite won anderhalf procent, terwijl de Hang Seng index in Hongkong krap een half procent prijs gaf. Sydney en Mumbai winnen daarnaast circa een half procent, terwijl Tokio de deuren gesloten hield vanwege een feestdag.

De Amerikaanse olie-future koerste vanochtend 1,2 procent lager naar 74,65 dollar per vat, na een weekend waarin de vergeldingsactie van Israël na de raketaanval van Iran van ruim anderhalve week geleden, vooralsnog uitbleef. Ook helpen de deflatoire ontwikkelingen in China niet mee voor het olie-sentiment. 

De komende beursweek staat in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, terwijl het cijferseizoen echt losbarst.

Marktkenners verwachten donderdag opnieuw een renteverlaging van 25 basispunten door de ECB, maar volgens ING is een 'hawkish' verrassing ofwel een pauze, niet uitgesloten. Oktober zou mogelijk te vroeg komen voor de ECB om een fundamentele verandering van haar eigen groei- en inflatiebeoordeling te zien, volgens econoom Carsten Brzeski.

Het internationale cijferseizoen begon afgelopen week nog vrij rustig, maar gaat komende week in volle vaart verder. Dinsdag openen onder meer Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs en Johnson & Johnson de boeken. Vrijdag waren het JPMorgan en Wells Fargo die al met cijfers kwamen. De resultaten waren beter dan verwacht.

Woensdag is het de beurt aan bijvoorbeeld Morgan Stanley en Alcoa en donderdag volgt Netflix. Vrijdag komt Procter & Gamble met resultaten.

In Nederland kwamen afgelopen week al de eerste bedrijven met kwartaalcijfers. Deze week volgen op dinsdag Fastned en woensdag ASML, Just Eat Takeaway en NSI.

Donderdag komen Nedap en Sligro met resultaten en vrijdag wordt de week afgesloten met de cijfers van Basic-Fit, CM.com en WDP.

Bedrijfsnieuws

Er was vanochtend nog geen relevant nieuws over aan het Damrak genoteerde ondernemingen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg vrijdag 0,6 procent tot 5.815,03 punten, de Dow Jones index won 1,0 procent op 42.863,86 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent hoger op 18.342,94 punten.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

75% zegt kopen

4 stemmen

AMX kopen verkopen

67% zegt kopen

3 stemmen

ASCX kopen verkopen

67% zegt verkopen

3 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.