Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Shell spint garen bij stijgende olieprijzen in vlakke AEX

Shell spint garen bij stijgende olieprijzen in vlakke AEX
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag vlak geëindigd met Shell aan kop, waarbij de energiereus garen spinde bij de flink hogere olieprijzen, die tijdens de middaghandel opveerden door een dreigende escalatie in het Midden-Oosten waarbij Iran betrokken raakt.

Op een slot van 910,13 punten sloot de AEX op bijna dezelfde stand als maandag.

"De Verenigde Staten hebben aanwijzingen dat Iran zich voorbereidt om op korte termijn een ballistische raketaanval op Israël uit te voeren", zei een hoge functionaris in het Witte Huis dinsdag. "Een directe militaire aanval van Iran op Israël zal ernstige gevolgen hebben voor Iran", klonk het vanuit Washington.

Israël startte vannacht met een grondoffensief in Libanon, nadat het eind vorige week de top van Hezbollah wist uit te schakelen. Iran hield zich tot nog toe op de vlakte en dus vreesden de oliemarkten niet direct voor de impact op de productie door een escalatie.

Grondstoffenstrategen van ING waarschuwden dat dit zou veranderen, wanneer Iran meer betrokken zou raken, omdat dit het risico op onderbrekingen in de olietoevoer zal vergroten.

De prijs voor een vat WTI steeg dinsdag met 3,5 procent naar 70,69 dollar en een vat Brent werd 3,5 procent duurder op 74,22 dollar.

Analist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets was echter sceptisch over de dreiging vanuit Iran en noemde de stijging van de olieprijzen dinsdag slechts een speldenprik. Eén die de markten al eerder zagen. Als de dreiging reëel zou zijn, dan zouden de olieprijzen volgens Aslam richting de 100 dollar gaan.

Tot aan de berichten over Iran was het een vrij rustige handel in Amsterdam, met groene koersenborden op de eerste dag van het vierde kwartaal. De AEX sloot het derde kwartaal af met een verlies van circa anderhalf procent.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor inkoopcijfers over de maand september, die een krimp van de industrie in de eurozone en VS bevestigden, en inflatiecijfers uit de eurozone. Voor het eerst in drie jaar kwam de inflatie met 1,8 procent onder de doelstelling van 2,0 procent van de Europese Centrale Bank uit. Dat zet de deur naar een volgende renteverlaging door de ECB, later deze maand, verder open.

De kans op nog een grote renteverlaging in de VS is een stuk kleiner geworden, nadat Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell maandagavond in een toespraak benadrukte dat de centrale bank geen haast heeft om de rente snel omlaag te krijgen. De kans op een verlaging met 50 basispunten is sindsdien gedaald tot minder dan 40 procent. Vorige week rekende een meerderheid van de markt hier nog op.

Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild wees verder op de staking van havenarbeiders in de Amerikaanse havens aan de oostkust en de Golf van Mexico.

"Dat is enorm, omdat deze havens de helft van de Amerikaanse handel via import en export afhandelen", aldus de beleggingsstrateeg. "Economen zullen dit in de gaten moeten houden, omdat het een duidelijke impact kan hebben op het bbp in het vierde kwartaal."

In aanloop naar het ADP-banenrapport dat woensdagmiddag verschijnt en de officiële banencijfers op vrijdag, werd vanmiddag al bekend dat het aantal openstaande vacatures in de VS in augustus op maandbasis is gestegen.

De euro/dollar handelde richting het slot in Amsterdam 0,5 procent lager op 1,1077. Het muntpaar stond na de 'hawkish' woorden van Powell al onder druk.

Stijgers en dalers

Shell ging dinsdag aan kop in de AEX, met een plus van 1,9 procent. Exor, dat maandag nog onder druk stond door de winstwaarschuwing van Stellantis, wist dinsdag te herstellen met een winst van 1,0 procent.

Verder deed Prosus goede zaken; het aandeel steeg met 1,2 procent. Financials gingen onderuit. Aegon verloor 2,1 procent, ING daalde met 1,9 procent en hekkensluiter ABN AMRO leverde zelfs 3,3 procent in.

Ook halfgeleideraandelen ASML, ASMI en Besi stonden onder druk, met verliezen van 0,5, 1,3 en 2,9 procent. Heineken daalde met 1,1 procent na koersdoelverlagingen van Deutsche Bank en Citi. De koopadviezen bleven bij beide banken staan.

In de Midkap ging Basic-Fit 5,2 procent hoger. Mogelijk kon het aandeel opnieuw profiteren van het nieuws over een brief van aandeelhouder Buckley Capital, die de fitnessketen in de etalage wil zetten, zo bleek maandag.

Flow Traders profiteerde van de marktvolatiliteit en steeg met 1,7 procent. Air France-KLM verloor door de stijgende olieprijzen 6,7 procent.

Verder zaten vastgoedaandelen als Eurocommercial, WDP en CTP dinsdag in de lift.

Bij de kleine aandelen viel Sif positief op. Het aandeel steeg met 3,9 procent. Fastned verloor 5,4 procent. Pharming en TomTom leverden 3,2 en 3,6 procent in.

Ebusco daalde met 2,1 procent. Oprichter Peter Bijvelds heeft een kleiner belang in Ebusco gemeld.

De halfjaarcijfers die Alumexx maandagavond publiceerde en die een omzetgroei en zwarte cijfers lieten zien, werden beloond met een stijging van ruim 10 procent. Vivoryon werd dik 22 procent goedkoper. 

Wall Street

Rond het slot in Amsterdam leverden de Amerikaanse beurzen tot 2 procent in.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

AMX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

ASCX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.