Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
AEX zakt wat weg
Beeld: Euronext

AEX zakt wat weg

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs zakte woensdag gedurende de ochtend wat weg. Rond de klok van half twaalf verloor de AEX 0,4 procent op 896,59 punten.

Beleggers zijn in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve vandaag. De vraag is of de centrale bank de rentes met 25 of 50 basispunten gaat verlagen. "De dot-plot zal cruciale inzichten geven waar de beleidsmakers de rente aan het einde van dit jaar en volgend jaar zien. De voorspelling voor eind dit jaar geeft inzicht in hoe de Fed de rente op korte termijn ziet, wat een belangrijke factor is voor de beurzen", aldus beleggingsadviseur Kevin Verstraete van Lynx.  

"Een ander belangrijk aspect naast de rente is de balans van de Fed. Sinds 2022 is de balans mondjesmaat afgebouwd, wat bekendstaat als kwalitatieve verkrapping, het tegenovergestelde van kwantitatieve versoepeling."

De S&P 500 tikte dinsdag een nieuw record aan, maar viel gedurende de dag toch wat terug om uiteindelijk grofweg vlak te sluiten. Techbeurs Nasdaq herstelde juist wat van de verliezen op maandag.

"Beleggers gaan een lange dag tegemoet, aangezien de Fed pas na het sluiten van de Europese beurzen met het besluit komt", aldus analisten van SEB. De zweedse bank verwacht dat de centrale bank de rentes met 25 basispunten zal verlagen. "Maar sinds het einde van vorige week lijkt de markt ervan overtuigd dat een verlaging met 50 basispunten waarschijnlijker is", aldus de analisten.

Op macro-economisch vlak bleek de inflatie in de eurozone in augustus conform eerdere ramingen te zijn gedaald. De consumentenprijzen stegen met 2,2 procent, waar de inflatie in juli nog 2,6 procent bedroeg. In juni was de inflatie 2,5 procent.

De kerninflatie, voor de ECB een belangrijke graadmeter, kwam in augustus ook conform de verwachting uit, op 2,8 procent, waar dat in de drie maanden ervoor steeds 2,9 procent was.

De Britse consumentenprijzen stegen in augustus in een stabiel tempo op 2,2 procent. Op donderdag komt de Britse centrale bank met een rentebesluit. De Bank of England zal vermoedelijk de rente ongemoeid laten, nadat de centrale bank in augustus nog een verlaging doorvoerde van 5,25 tot 5,00 procent, zo is de verwachting van marktkenners.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg Randstad met 0,4 procent. UMG won 1,7 procent. Dinsdag gaf de platenmaatschappij nieuwe doelstellingen af, die UBS vandaag ambitieuzer dan voorzien noemde. Philips verloor 1,8 procent. Wolters Kluwer gaf 1,3 procent prijs.

In de AMX won Inpost 1,1 procent en FlowTraders 0,8 procent. Galapagos leverde 1,3 procent in en Alfen 1,7 procent.

Onder de kleinere aandelen won Brunel 2,1 procent. NX Filtration daalde met 1,8 procent.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

67% zegt kopen

3 stemmen

AMX kopen verkopen

50% zegt kopen

2 stemmen

ASCX kopen verkopen

50% zegt kopen

2 stemmen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.