Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
AEX start handelsdag vermoedelijk in het groen
Beeld: Euronext

AEX start handelsdag vermoedelijk in het groen

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,3 procent in het groen. 

Maandag startte de AEX de handelsweek nog met een verlies van krap een half procent op een slotstand van 895,75 punten. 

Op Wall Street deed techbeurs Nasdaq maandagavond met een verlies van een half procent ook een stapje terug, terwijl de meer traditioneel samengestelde Dow Jones index juist 0,6 procent won. De Dow sloot daarmee op de hoogste stand ooit. 

Beleggers zijn in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve woensdag. De cruciale vraag is: zal de Amerikaanse centrale bank de rente met 25 of 50 basispunten verlagen? 

Volgens de FedWatch Tool van CME is de kans op een verlaging van 50 punten nu 69 procent. Het rente optimisme is de laatste weken aangewakkerd door macrocijfers, die er op wijzen dat de Amerikaanse economie wel een duwtje in de rug kan gebruiken. 

Deutsche Bank benadrukte dat het de eerste bijeenkomst in jaren is, waar sprake is van onzekerheid over het rentebesluit. Analist Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild zei daarnaast dat "een havikistische renteverlaging van 25 basispunten niet is wat de markten willen”.

Analisten van Citigroup denken dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen, die vanmiddag om 14:30 uur worden vrijgegeven, nog bepalend kunnen zijn voor de omvang van de renteverlaging. Deze indicator geeft de gezondheid aan van de voor de Amerikaanse economie zeer belangrijke consument. 

Gerekend wordt op een daling van de detailhandelsverkopen in augustus met 0,3 procent, na een stijging van 1,0 procent in juli.

De Nikkei index in Tokio koerste vanochtend 2,0 procent lager, terwijl de Hang Seng in Hongkong juist 1,4 procent won. De andere Aziatische hoofdindices bleven dichtbij huis. De beurs van Shanghai was nog gesloten.

Het sentiment in Japan stond onder meer onder druk doordat de yen voor de zesde handelsdag op rij aan kracht won ten opzichte van de dollar. Exporteurs zien hierdoor hun concurrentiepositie ondermijnd worden. 

Eind juli verraste de Bank of Japan de markt met een renteverhoging. Vanochtend noteerde de yen ten opzichte van de dollar op 140,79. Begin juli leverde een dollar nog meer dan 160 yen op. 

Beleggers in Hongkong lieten zich daarentegen onder meer inspireren door de succesvolle beursintroductie van de Chinese apparaten fabrikant Midea Group. Het aandeel steeg met meer dan 9 procent tijdens zijn debuut. Er was sprake van de grootste IPO in Hongkong in meer dan drie jaar.

De Amerikaanse olie-future steeg maandagavond in New York met ruim 2 procent naar 70,09 dollar per vat. Vanochtend koerste de future met een stijging van 0,7 procent verder omhoog.

Bedrijfsnieuws

Er worden via een versnelde boekprocedure 18 miljoen aandelen CTP verkocht, zo maakte persbureau Reuters maandagavond bekend.

George Katsaros treedt per direct terug als niet-uitvoerend bestuurder van Envipco. Katsaros was pas onlangs benoemd als bestuurder, maar gezondheidsredenen maakten dat hij zich nu moest terugtrekken, aldus Envipco.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg maandag met 0,1 procent op 5.633,09 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent op 41.622,08 punten en scherpte daarmee zijn record aan en de Nasdaq daalde 0,5 procent op 17.592,13 punten. 

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

100% zegt kopen

3 stemmen

AMX kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

ASCX kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.