Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Omvang Nederlandse beleggingen op recordhoogte
Beeld: ABM Financial News

Omvang Nederlandse beleggingen op recordhoogte

(ABM FN-Dow Jones) De omvang van de beleggingen van Nederlandse huishoudens bereikte in het tweede kwartaal van 2024 een recordhoogte van 185 miljard euro, een stijging op kwartaalbasis van 2,3 procent. Dit meldde De Nederlandsche Bank dinsdag.

De vorige piek van 182,7 miljard euro dateert van december 2021.

Het record afgelopen kwartaal was volgens DNB vooral te danken aan de stijgende wereldwijde aandelenmarkten. Zo steeg de AEX-index met 4,7 procent tot 923 punten en in de maand erop werd in juli zelfs een historisch hoogtepunt van 944 punten bereikt. In de afgelopen weken zakten de wereldwijde aandelenkoersen en de AEX dipte op 860 punten, maar herstel volgde weer snel en maandag sloot de Amsterdamse hoofdgraadmeter net onder de 909 punten.

Onderliggend steeg ook de marktwaarde van beursgenoteerde aandelen in de portefeuilles van Nederlandse particulieren naar een nieuw record, aldus DNB.

De beleggingsportefeuilles van Nederlanders bestaan voor het grootste gedeelte uit beleggingsfondsen, namelijk voor 114,4 miljard euro. Beursgenoteerde aandelen zijn goed voor 63,4 miljard euro.

Door de stijging van de koers was ASML aan het einde van het tweede kwartaal het bedrijf waarin Nederlandse huishoudens het op een na meest beleggen, gevolgd door Rabobank Ledencertificaten. Het bedrijf waar huishoudens al lange tijd het meest in beleggen is Shell.

Verder kwam het obligatiebezit in het tweede kwartaal uit op 7,2 miljard euro, een nieuwe piek.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

100% zegt kopen

5 stemmen

ASML kopen verkopen

67% zegt kopen

6 stemmen

SHELL PLC kopen verkopen

67% zegt kopen

6 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.