Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Meevallende rentebaten voor ABN AMRO
Beeld: ABN AMRO

Meevallende rentebaten voor ABN AMRO

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO heeft in het tweede kwartaal de rentebaten minder sterk dan verwacht zien dalen, terwijl de fees juist stegen, waardoor de winst hoger uitviel dan analisten hadden voorzien. Dit bleek uit de cijfers die de bank woensdag voorbeurs publiceerde, inclusief een kleine outlookverhoging.

"Het tweede kwartaal was voor ABN AMRO weer een sterk kwartaal. We hebben een goed financieel resultaat geboekt", zei CEO Robert Swaak woensdag in een toelichting. "We blijven profiteren van de gunstige economische omstandigheden in Nederland. De werkgelegenheid is nog altijd historisch laag en de arbeidsmarkt krap."

De bank kan volgens de topman terugkijken "op een succesvol kwartaal met een gezonde winst en goede voortgang op de uitvoering van onze strategie."

Resultaten

ABN AMRO zag de netto rentebaten op jaarbasis dalen van 1,62 miljard naar 1,61 miljard euro. Analisten rekenden echter op 1,58 miljard euro. De fees stegen van 444 miljoen naar 462 miljoen euro. Hier was de verwachting 466 miljoen euro.

Zo kwamen de totale inkomsten van ABN AMRO uit op 2,17 miljard euro, iets meer dan de 2,14 miljard euro die de consensus voorzag.

Het operationeel resultaat daalde van 1,1 miljard naar 908 miljoen euro, terwijl analisten hadden gerekend op afname tot 876 miljoen euro.

De personeelskosten kwamen afgelopen kwartaal uit op 659 miljoen euro, waar de analisten rekenden op 646 miljoen euro. En er viel 4 miljoen euro vrij in de stroppenpot, dankzij een "combinatie van een gezonde macro-omgeving en onze solide kredietkwaliteit".

De analisten verwachtten juist dat de bank 78 miljoen euro in deze pot moest stoppen.

Netto verdiende ABN AMRO 642 miljoen euro tegen 870 miljoen euro vorig jaar, waardoor het rendement op het eigen vermogen op bijna 11 procent uitkwam. De consensus dacht dat de bank in het tweede kwartaal 560 miljoen euro zou verdienen.

ABN AMRO keert een interimdividend uit van 0,60 euro per aandeel. Het aandeel noteert op 14 augustus ex-dividend.

Vorige week kondigde ABN AMRO aan dat CEO Swaak zijn tweede termijn niet zal afmaken en in de eerste helft van 2025 zal vertrekken. Wie hem opvolgt, is nog onbekend.

Wel presenteerde ABN AMRO woensdag Serena Fioravanti als nieuwe Chief Risk Officer. De Zwitserse zou per 1 oktober moeten beginnen als het aan de raad van commissarissen ligt. Daarvoor moet eerst nog goedkeuring komen door de ECB.

Outlook omhoog

Voor heel 2024 rekende ABN AMRO op dezelfde rentebaten als in 2023, ofwel ongeveer 6,3 miljard euro. Maar woensdag zei de bank dat de vooruitzichten zijn verbeterd en dat het nu rekent op meer dan 6,4 miljard euro.

"We verwachten dat de kosten voor heel 2024 zullen uitkomen op circa 5,3 miljard euro vanwege de hogere personeelskosten in de tweede helft van het jaar", merkte de CEO bij de cijfers over het eerste kwartaal op. Dit bedrag werd woensdag door ABN AMRO herhaald, ondanks dat de nieuwe cao "enige druk op de kosten zet".

De CET1-kapitaalratio, die in het eerste kwartaal daalde tot 13,8 procent, stond eind juni uit nog altijd op 13,8 procent.

Een lage kapitaalratio geeft minder ruimte om aandeelhouders te belonen, zo merkten verschillende analisten op na de cijfers over het eerste kwartaal.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Onverwachts vertrek topman ABN Amro blijft schuren, ondanks verrassende outlookverhoging
  2. Beursblik: goede resultaten ABN AMRO

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ABN AMRO BANK N.V. kopen verkopen

78% zegt kopen

18 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.