Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Recessiezorgen drukken stemming Wall Street
Beeld: ABM Financial News

Recessiezorgen drukken stemming Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag flink lager geëindigd, maar wel iets boven het laagste punt van de dag. De S&P 500 verloor uiteindelijk 1,8 procent op 5.346,56 punten, de Dow Jones index daalde 1,5 procent op 39.737,26 punten en de Nasdaq sloot 2,4 procent lager op 16.776,16 punten.

Op weekbasis verloren de drie indexen ook behoorlijk terrein, door de toenemende zorgen over een harde landing van de economie. Macronieuws van vrijdag deed weinig om de recessiezorgen weg te nemen.

Uit het belangrijke Amerikaanse banenrapport bleek dat er in juli slechts 114.000 banen bij zijn gekomen, waar op een banengroei van 185.000 werd gerekend. De werkloosheid liep op van 4,1 naar 4,3 procent en de loongroei koelde af tot 3,6 procent.

"De zenuwen worden met dit rapport wel aangewakkerd. De Fed had liever een groeiaantal van rond de 150.000 gezien", zei marktanalist Philip Marey van Rabobank.

De expert wees ook op de verlaagde aantallen voor de banengroei in mei en vooral juni en de zwakke PMI die donderdag uitkwam. Die toonden (opnieuw) een krimp van de Amerikaanse industrie. Verder stegen de werkloosheidsuitkeringen in de VS afgelopen week.

De werkloosheid van 4,3 procent in juli duidde volgens de zogeheten Sahm-rule in het verleden al op een recessie, volgens Marey. Wat deze regel in feite zegt, is dat wanneer het werkloosheidscijfer vrij snel stijgt, de economie aan het instorten is. De regel, vernoemd naar voormalig Fed-econoom Claudia Sahm, wordt nauwlettend gevolgd omdat hij in het verleden heeft gewerkt.

Sahm zelf denkt overigens niet dat de Amerikaanse economie in een recessie zit, zei ze tegen de Wall Street Journal. Toch riep ze de Federal Reserve eerder op om de rente in juli te verlagen.

Afgelopen week handhaafde de Amerikaanse centrale bank echter de rente, al werd de deur wel opengezet naar een verlaging in september. Dat komt volgens sommige marktkenners mogelijk te laat.

"De vraag is nu echt of de Fed dit nog steeds zal beschouwen als een datapunt of datatrend. Als we naar de cijfers kijken, is het nu heel duidelijk dat de Fed opnieuw een beleidsfout heeft gemaakt en de rente had moeten verlagen", zei Naeem Aslam van Zaye Capital Markets na het verschijnen van het banenrapport.

Bedrijfscijfers van zwaargewichten Microsoft, Meta, Amazon, Intel en Apple vielen afgelopen week over het algemeen ook niet mee. Chipreus Intel kondigde na een zwak kwartaal en vanwege uitdagende vooruitzichten zelfs een reorganisatie aan en heeft besloten om het dividend op te schorten.

"Intel kan al een tijdje niet meekomen in de nieuwste ontwikkelingen rond AI", zei investment manager Simon Wiersma van ING. Ook Amazon wees op de hoge investeringen die het moet doen om mee te kunnen met de AI-hype.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag verder bekend dat de Amerikaanse fabrieksorders in juni met 3,3 procent zijn gedaald. Er werd gerekend op een afname van 3,2 procent.

De euro/dollar handelde vrijdagavond 1,1 procent hoger op 1,0913, profiterend van de dalende obligatierentes, terwijl de olieprijzen vanwege de recessiezorgen ook fors daalden.

Bedrijfsnieuws

Intel kelderde ruim 26 procent, nadat bekend werd dat de chipreus gaat reorganiseren, waarbij ruim 15 procent van het personeelsbestand wordt geschrapt en het dividend vanaf het vierde kwartaal wordt opgeschort. De cijfers stelden in het afgelopen kwartaal ook teleur en Intel waarschuwde voor een uitdagende tweede jaarhelft.

Amazon stelde qua omzet teleur en ook de outlook was tegenvallend, maar Amazon Web Services, waar de AI-activiteiten onder vallen, deed het beter dan verwacht. Amazon daalde vrijdag met bijna 9 procent.

Apple wist de verwachtingen te verslaan, hoewel de iPhone verkopen wel daalden op kwartaal- en jaarbasis. Als onderdeel van de omzet werden in vier jaar niet zo weinig iPhones verkocht, zeiden marktkenners. Het aandeel steeg aanvankelijk bijna 3 procent, maar daar bleef op het slot slechts 0,7 procent van over.

Exxon Mobil eindigde fractioneel lager, De oliereus rapporteerde een hoger dan verwachte winst in het tweede kwartaal, vooral te danken aan een recordproductie in Guyana en het Permian Basin in Texas.

Bij rivaal Chevron was het allemaal wat minder. Hoewel de omzet hoger uitviel, was de winst lager dan verwacht. De daling van de nettowinst was met name het resultaat van lagere marges op de verkoop van geraffineerde producten, het wegvallen van gunstige belastingposten, die vorig jaar het resultaat ondersteunden, en vanwege negatieve wisselkoerseffecten. Het aandeel daalde 2,7 procent.

Snap verloor zo'n 27 procent, nadat het sociale mediabedrijf een omzet voor het tweede kwartaal rapporteerde, die lager was dan de schattingen van analisten. De outlook was redelijk in lijn met de verwachtingen.

De omzet in het tweede kwartaal van Coinbase Global was beter dan verwacht, maar de outlook viel wat tegen. Het cryptoplatform waarschuwde voor een bescheiden tegenwind in het lopende kwartaal, onder meer vanwege de verwachte renteverlaging door de Fed. Het aandeel daalde bijna 4 procent.

Maaltijdbezorger DoorDash steeg met ruim 8 procent, na een kleiner verlies in het tweede kwartaal, terwijl de omzet met 23 procent steeg naar 2,63 miljard dollar.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.