Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Record AEX raakt uit zicht na koersklap ASML
Beeld: ABM Financial News

Record AEX raakt uit zicht na koersklap ASML

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is afgelopen week flink gedaald. Op een slot van 907,31 punten op vrijdag verloor de AEX op weekbasis liefst 4 procent. Vorige week vrijdag sloot de hoofdgraadmeter op 944,91 punten, toen een winst van 1,2 procent.

"Op de beurzen is de temperatuur de afgelopen paar dagen al iets getemperd", oordeelde Simon Wiersma. "Na regen komt zonneschijn en na een lange periode met heel veel zon komt ook weleens een buitje", zei de investment manager van ING.

Aan het begin van de week leek de AEX op weg naar de 950 punten, gesteund door het optimisme over een renteverlaging door de Federal Reserve na de zomer. Dovish geluiden van voorzitter Jerome Powell en zijn rechterhand Christopher Waller wakkerden de verwachting aan van drie verlagingen dit jaar, waarvan de eerste mogelijk in september.

De rentehoop zorgde aanvankelijk voor nieuwe records op Wall Street, maar de aanhoudende sectorrotatie drukte vanaf halverwege de week op de Amerikaanse markten.

"Vooral de dreiging vanuit de VS om nog strengere regels te implementeren voor export van chips(machines) naar China drukken zwaar op het sentiment", zei Wiersma.

Voor de AEX raakte het record van bijna 945 punten, de slotstand van vorige week vrijdag, afgelopen week uit zicht na de koersklap voor zwaargewicht ASML. De kwartaalresultaten waren weliswaar prima, maar analisten waren voorzichtiger over de outlook. Het aandeel kwam echter vooral onder druk te staan door berichten dat de Amerikaanse regering het bedrijf flinke beperkingen zou kunnen opleggen als ASML China toegang blijft geven tot zijn halfgeleidertechnologie.

ASML verloor door het nieuws rondom China weliswaar flink terrein en het aandeel belandde weer (ruim) onder de 1.000 euro, maar analisten, waaronder Bank of America, bleven positief.

"Wij zien de terugval in het aandeel op korte termijn als een kans in de aanloop naar de beleggersdag op 14 november, waar ASML naar verwachting zijn omzetdoelstellingen voor 2030 zal verhogen naar de bovenkant van de richtlijn", zei de Amerikaanse bank.

Renteverlaging ECB in september onzeker

Op macro-economisch vlak ging de aandacht afgelopen week vooral uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Conform de verwachting handhaafde de ECB zijn huidige rentetarieven. De vraag voor de markten was dan ook: wanneer komt de volgende renteverlaging?

In het rentebesluit benadrukte de ECB dat men "zich niet op voorhand vastlegt op een bepaald rentetraject."

Voorzitter Christine Lagarde gaf in haar persconferentie aan dat het geen gegeven is dat de rente in september opnieuw wordt verlaagd.

"Dat ligt nog helemaal open", aldus de ECB-voorzitter.

Volgens ING zullen verdere renteverlagingen dus niet op de automatische piloot plaatsvinden.

"Het is duidelijk dat de ECB een evenwicht zal moeten vinden tussen mogelijke reputatieschade en de toenemende bezorgdheid over een te optimistische inflatieverwachting", zei econoom Carsten Brzeski van ING.

Volgens Brzeski is "een verzwakkend economisch momentum, een hardnekkig hoge binnenlandse inflatie en een risico op een verhoogde loongroei geen combinatie om vrolijk van te worden."

"Dit zal het voor de haviken moeilijker maken om in te stemmen met een renteverlaging in september", zei de econoom van ING.

Van mogelijke invloed op de inflatie-ontwikkeling in de eurozone is de uitverkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten in november. Met zijn plannen zou Trump de mondiale inflatie weer kunnen aanwakkeren, hoewel hij beweert deze te willen verlagen. Ook zou Trumps protectionistische beleid kunnen leiden tot een handelsoorlog met de EU.

De kans dat Trump opnieuw president wordt is toegenomen na de mislukte aanslag op hem vorig weekend in Pennsylvania. De actie onderstreept de grote politieke verdeeldheid in de VS.

"De geschiedenis zal zich de foto herinneren van Trump met opgeheven vuist en een bloedend oor, maar bovenal heeft deze gebeurtenis de campagne veranderd en is het zeker dat Trump de presidentsverkiezingen zal winnen. Dit scenario heeft de angst voor een opleving van de inflatie weer aangewakkerd, gezien het programma van Trump", zei hoofdeconoom van CBC Banque Bernard Keppenne.

Toch werden niet massaal de veilige havens, zoals obligaties, de dollar en goud opgezocht na de schietpartij op Trump. Bitcoin profiteerde wel van de toegenomen kans dat hij opnieuw president wordt.

De euro/dollar handelde vrijdag net onder de 1,09 en daarmee op weekbasis slechts licht lager. De Amerikaanse rentes stegen afgelopen week licht, terwijl de Europese rentes juist licht daalden.

De oliemarkten daalden op weekbasis. Zwakke economische cijfers uit China wakkerden de zorgen over de mondiale energievraag aan.

Stijgers en dalers

ASML was afgelopen week de gebeten hond in de AEX, met een verlies van ruim 17 procent. Er waren na de cijfers wel koersdoelverhogingen van verschillende analisten, waaronder ING. De orderinstroom is gezond en de dreigende taal vanuit de Verenigde Staten tegen het bedrijf, over exportrestricties voor China, zal geen grote gevolgen hebben voor de koers, volgens de bank. "Het neerwaarts risico is acceptabel."

Sectorgenoten ASMI en Besi, die beide komende week de boeken openen, daalden respectievelijk 11 en 13 procent. Berenberg verhoogde afgelopen week wel het koersdoel voor ASMI.

Koploper KPN deed goede zaken in de hoofdindex, met een winst van 3,2 procent op weekbasis. UMG steeg afgelopen week met 2,6 procent.

Het geplaagde Alfen verloor afgelopen week 8,7 procent in de AMX. Berenberg halveerde het koersdoel tot 20,00 euro, met daarbij een ongewijzigd Houden advies.

Air France-KLM steeg op weekbasis 1,6 procent. Donderdagavond meldden Air France-KLM en Air France dat een doorlopende kredietfaciliteit is verhoogd en verlengd. Een wereldwijde computerstoring gerelateerd aan Windows van Microsoft zorgde vrijdag voor problemen bij luchtvaartmaatschappijen, vliegvelden en andere diensten.

Kluisjesbedrijf InPost werd afgelopen week op de kooplijst gezet door Bank of America. Het aandeel daalde toch 4,3 procent op weekbasis. Fugro won 6,1 procent en voerde daarmee de Midcap aan en SBM Offshore steeg op weekbasis 2,7 procent. Corbion steeg 4,1 procent op weekbasis en Flow Traders met 3,7 procent.

Fastned steeg afgelopen week een half procent in de AScX nadat het bedrijf meldde het bestuur te gaan uitbreiden met een operationeel directeur die wordt gehaald van Tesla.  

TomTom was net als ASML een negatieve uitschieter met een koersverlies van ruim 12 procent op weekbasis na kwartaalcijfers die als teleurstellend werden beoordeeld. TomTom kampt met tegenwind bij de Automotive-tak en moest zijn omzetoutlook voor 2025 loslaten, terwijl die voor 2024 naar de onderkant van de eerdere outlook werd omlaag geschroefd. Nieuwe contracten bij Enterprise zijn wel bemoedigend, vonden analisten. ING en UBS verlaagden beiden hun koersdoel.

Ebusco daalde op weekbasis net iets harder, met bijna 13 procent. PostNL won op weekbasis 5,4 procent en was daarmee de sterkste stijger bij de smallcap aandelen.

Kendrion daalde op weekbasis 2,0 procent bij een slot van 12,54 euro op vrijdag ondanks dat ABN AMRO Oddo het aandeel een Outperform-advies meegaf bij een koersdoel van 17,00 euro.

Nedap verloor 5,7 procent na het openen van de boeken, terwijl NSI na de cijfers 1,9 procent verloor. Degroof Petercam noemde de resultaten van NSI geruststellend.

Het lokaal genoteerde Vivoryon steeg afgelopen week met 4,4 procent. Het bedrijf heeft zijn Viviad-studie onder de loep genomen en gelooft dat het middel varogutamstat geschikt is om nierproblemen bij diabetespatiënten te behandelen. Hiervoor wordt nu een aanvullende studie op touw gezet.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

83% zegt kopen

6 stemmen

AMX kopen verkopen

75% zegt kopen

4 stemmen

ASCX kopen verkopen

75% zegt kopen

4 stemmen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.