Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Besi aan kop in lichtrode AEX
Beeld: ABM Financial News

Besi aan kop in lichtrode AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde vrijdag richting het einde van de ochtend licht lager. Rond de klok van 11.00 uur daalde de AEX 0,3 procent op 913,77 punten.

Chippers lagen de afgelopen dagen onder vuur en het herstel was vrijdag beperkt. Op weekbasis dreigt de AEX ruim 3 procent te zullen verliezen.

"Vooral de dreiging vanuit de VS om nog strengere regels te implementeren voor export van chips(machines) naar China drukken zwaar op het sentiment", zei investment manager Simon Wiersma van ING. 

Op macro-economisch vlak is het vrijdag rustig. De Duitse producentenprijzen daalden in juni verder, maar wel minder hard dan in mei. De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk daalden in juni harder dan verwacht.

Verder bleef de inflatie in Japan in juni stabiel op 2,8 procent en steeg de kerninflatie licht, maar minder dan verwacht. Tokio verlaagde vrijdag de groeiverwachting voor dit jaar tot 0,9 procent, onder meer te wijten aan de lage koers van de yen. Die handelde vrijdag ten opzichte van de dollar op 156,36. Eind deze maand maakt de Bank of Japan zijn rentebesluit bekend, waarbij een renteverhoging niet is uitgesloten.

Vanmiddag is het rustig op macro-economisch vlak. Wel staan er nog wat bedrijfscijfers uit de VS op de rol.

De euro/dollar handelde vrijdagochtend licht lager op 1,0881. De olieprijzen stegen met 0,7 procent.

Stijgers en dalers

Besi ging aan kop in de AEX, met een plus van 0,6 procent. ASMI steeg 0,3 procent, net als ASML. Op weekbasis liggen stevige verliezen in het verschiet voor de chipaandelen. Prosus was een sterke daler in Amsterdam, met een verlies van bijna 2 procent. ArcelorMittal verloor 1,5 procent.

In de AMX won Flow Traders 1,7 procent, profiterend van de toegenomen marktvolatiliteit. 

Air France-KLM daalde 1,5 procent. Een wereldwijde computerstoring gerelateerd aan Windows van Microsoft zorgt vrijdag voor problemen bij luchtvaartmaatschappijen, vliegvelden en andere diensten. Donderdagavond meldden Air France-KLM en Air France het nieuws dat een doorlopende kredietfaciliteit is verhoogd en verlengd.

Verder verloren Galapagos en Just Eat Takeaway meer dan 2 procent.

Bij de kleine aandelen won Accsys 1,1 procent en Sligro 0,8 procent. NSI leverde 3,5 procent in. PostNL daalde 2,0 procent.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

AMX kopen verkopen
ASCX kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.