Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Europese beurzen hoger rond lunchtijd
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen hoger rond lunchtijd

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa noteerden maandag rond het middaguur hoger. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,4 procent tot 518,67 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 0,5 procent op 18.573,66 punten. De Franse CAC 40 won 0,5 procent bij een stand van 7.715,13 punten. De Britse FTSE noteerde 0,2 procent hoger op 8.222,76 punten.

Beleggers verwerkten maandagochtend de verrassende uitslag van de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Niet Rassemblement national van Marine Le Pen behaalde de meeste zetels, maar het linkse blok Nouveau Front Populaire. De middenpartij van president Emmanuel Macron nestelde zich daar tussen.

Toch haalt niemand een absolute meerderheid en daarom dreigt een patstelling in de Franse politiek, zei investment manager Simon Wiersma van ING.

"De verkiezingsuitslag betekent dat de politieke slagkracht van Frankrijk is afgenomen en grote hervormingsplannen niet kunnen worden uitgevoerd. Het goede nieuws is dat er waarschijnlijk ook geen grote uitgaven kunnen worden gedaan door links. Onzekerheid over het begrotingsbeleid in Frankrijk zal nog wel voor wat volatiliteit op de financiële markten kunnen zorgen", aldus Wiersma.

De beurs in Parijs startte de handelsdag nog lager, waarbij met name bankaandelen onder druk stonden, maar inmiddels is de CAC 40 opgeveerd. De Franse tienjaarsrente steeg vanochtend even naar 3,22 procent, maar is inmiddels teruggezakt tot 3,177 procent. Het verschil met de Duitse variant is nu rond de 60 basispunten.

"De verkiezingsuitslag inspireert niet tot markteuforie, maar er zijn ook geen tekenen van paniek", zeiden experts van Conotoxia. Het mogelijke aftreden van premier Gabriel Attal betekent dat Frankrijk "waarschijnlijk zal afwijken van het pro-zakelijke economische beleid van de vorige regering".

Economen van Commerzbank denken niet dat de verkiezingsuitslag gevolgen zal hebben voor het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank.

De euro/dollar opende vanochtend rond de 1,08 maar wist rond lunchtijd te herstellen tot 1,0840, vrijwel gelijk aan de koers op vrijdag.

De olieprijzen daalden maandag circa een procent. Marktkenners wezen op de hervatte onderhandelingen over een staakt-het-vuren en een uitruil van gevangenen en gijzelaars in Gaza en het mogelijke effect van orkaan Beryl op de olieproductie en raffinageactiviteiten in de VS.

Op macro-economisch vlak is het maandagochtend rustig. De Duitse export is in mei stevig gedaald, maar de import kromp nog sterker, zodat het handelsoverschot steeg. De export daalde in mei met 3,6 procent op maandbasis en de import daalde met 6,6 procent.

Bedrijfsnieuws

Franse banken herstelden richting het einde van de ochtend, met winsten tot anderhalf procent. Alleen BNP Paribas bleef wat achter. Teleperformance was de sterkste daler in Parijs. Het aandeel verloor 3,5 procent, terwijl ook luxe-aandelen Kering, Hermes en LVMH in het rood noteerden.

In Frankfurt zaten financials ook in de lift. Commerzbank steeg een procent en Hannover RE en Munich Re wonnen anderhalf procent. Bandenproducent Continental was vorige week nog een flinke stijger in de DAX, maar leverde maandag anderhalf procent in. Energiebedrijven E.ON en RWE daalden rond een procent.

Defensiebedrijf Rheinmetall ging aan kop op de Duitse beurs met een plus van ruim 3 procent. MTU Aero Engines steeg rond een procent. De Franse sectorgenoot Safran was koploper in Parijs, met een plus van 2 procent. Thales steeg ruim een procent.

Carlsberg neemt de Britse frisdrankmaker Britvic over voor 3,3 miljard pond, of omgerekend ongeveer 3,9 miljard euro. Carlsberg betaalt 13,15 pond per aandeel Britvic, waarvan 12,90 in contanten en een speciaal dividend van 0,25 pond per aandeel dat Britvic voor de afronding van de overname zal uitkeren. Eind juni wees Britvic nog een tweede bod van de Deense brouwer af. Toen ging het om 12,50 pond per aandeel. Het eerste bod was 12,00 pond. Aandelen van Carlsberg noteerden maandag in Kopenhagen bijna 4 procent, terwijl Britvic in Londen 4,6 procent steeg op 12,60 pond.

Maaltijdbezorger Delivery Hero wil een extra voorziening treffen met het oog op een mogelijke boete van de Europese Commissie. Dit maakte het Duitse bedrijf zondag bekend na een informeel contact met de toezichthouder. Delivery Hero houdt inmiddels rekening met een boete van meer dan 400 miljoen euro vanwege concurrentieverstorende afspraken die het bedrijf maakte. De maaltijdbezorger besloot daarom de reeds getroffen voorziening van 186 miljoen euro te verhogen. Het aandeel daalde maandag bijna 5 procent in Frankfurt.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een vlakke opening tegemoet. De futures op de S&P 500 noteerden aan het einde van de ochtend fractioneel lager ten opzichte van de slotstand vrijdag.

De S&P 500 index sloot vrijdag nog 0,5 procent hoger op 5.567,19 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 39.375,87 punten en de Nasdaq steeg 0,9 procent tot 18.352,76 punten.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

CAC 40 kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

DAX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

PSI kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.