Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Europa beperkt energievraag en overwinsten

Europa beperkt energievraag en overwinsten
Beeld: EC

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Commissie gaat de gevolgen van de hoge energieprijzen te lijf met maatregelen om de energievraag te beperken en door overmatige inkomsten van energieleveranciers terug te geven aan gebruikers. Dat maakte Brussel woensdag bekend.

"Vandaag komt de Commissie met aanvullende voorstellen die lidstaten snel kunnen doorvoeren om de druk op huishoudens en bedrijven te verlichten", zei voorzitter van de EC Ursula von der Leyen.

Het is de bedoeling dat lidstaten tijdens de piekuren de vraag naar elektriciteit beperken met tenminste 5 procent. Dit zou 1,2 miljard kuub aardgas schelen voor de hele winter. Tot 31 maart moet de totale vraag naar elektriciteit met minstens 10 procent omlaag.

Leveranciers van wind-, zonne- andere hernieuwbare en nucleaire energie hebben lagere kosten en maken nu veel winst , omdat de dure gasprijs ook hun verkoopprijs bepaalt. Hun inkomsten zouden daarom moeten worden beperkt tot 180 euro per megawattuur. Dit zou voldoende zijn om te kunnen blijven investeren in meer capaciteit voor hernieuwbare energiebronnen.

De rest van de inkomsten worden geïnd door de lidstaten die daarmee de rekeningen van energiegebruikers kunnen helpen verlagen.

Ook vraagt de Commissie een tijdelijke solidariteitsbijdrage van de olie- aardgas- steenkoolindustrie, en de raffinaderijen, bestaande uit de winst die meer dan 20 procent hoger is dan de gemiddelde winst in de afgelopen drie jaren. Dit geld kan naar kwetsbare huishoudens en bedrijven die hard getroffen zijn of veel energie nodig hebben.

Tevens moet het mogelijk worden om gereguleerde stroomprijzen te laten zakken tot onder de kostprijs en de stroomprijs ook te reguleren voor kleine en middelgrote bedrijven.

"We doen een noodingreep in het ontwerp van onze stroommarkt, door de inkomsten van elektriciteitsproducenten met lagere kosten te beperken, en staan buitengewone maatregelen toe voor de regulering van prijzen voor bedrijven en huishoudens", zei eurocommissaris voor energie Kadri Simson.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Kaviaar 14 september 2022 15:30
    Als Brussel nu verplicht zou stellen dat alle belastingen op energie in de EU landen op 0 gezet worden en de olieprijs wordt onder controle gehouden, moet je eens zien hoe hard de inflatie daalt !
    Zonder daarbij de rente te verhogen.

    Brussel heeft sancties ingevoerd, laten ze nu ook daarvoor het gevolg dragen met alle overheden, zodat de bevolking weer geld heeft om te investeren in duurzaamheid en er weer gegeten kan worden!

    Maar nee, Ursula roept op tot solidariteit….
    De sancties zijn er gewoon doorgedrukt met alle gevolgen van dien voor de bevolking. Het ontwricht de hele samenleving en we hebben een torenhoge inflatie.

    Vielen dank Ursula!
    Tijd dat je als vrijwilliger bij de voedselbanken gaat werken, waarbij de instroom ontzettend is toegenomen vanwege de sancties!
  2. Superdude 14 september 2022 15:46
    Laat toch gewoon de electriciteit opgewekt door gas maar meetellen voor 20% in de prijszetting en de electriciteitsprijs daalt direct, maar nee hoor, ze moeten investeren in de energie transitie. Door de prijs nog steeds op 180€ te houden moeten regeringen en europa geen subsidies meer geven, ze halen het gewoon nu uit onze zakken. Winsten *2-3 en toch maar 30% van de winst afromen, en waar gaan de afgeroomde winsten naartoe, niet in de middenklasse hun zakken. Een omweg gezocht door europa om onze spaarrekenigen af te romen. Is er enige sprake geweest om alle overwinsten en dividenden af te romen op de hoge oorlogswinsten?
  3. forum rang 7 Kaviaar 14 september 2022 16:14
    Wat is nu een besparing van 1,2 miljard kuub binnen heel EU. Een flintertje. Normaliter gebruikt NL gemiddeld 26 miljard kuub per jaar.
    Ze moeten de elektraprijs loskoppelen van het gas. Dan zou de elektraprijs kunnen zakken.
    Er werd altijd geroepen, elektra wordt goedkoper, toen het op € 0,25 ct per kWh stond. Het wordt vooralsnog x 3 per oktober en misschien nog wel hoger.

    Poetin verdiend meer aan gas en olie met de sancties, als zonder sancties.
    Ik ben benieuwd hoe solidair we (nog) zijn, als de torenhoge energieprijzen jaren blijven, zo lang de oorlog duurt.
    Wel een mooi middel voor Brussel om te nivelleren !
  4. forum rang 7 jan de vakman 14 september 2022 17:02
    Het bedrijfsleven mag opdraaien, voor het wanbeleid van de EU, NS2 niet open, niet in roebels willen betalen, rusland fakkelt nu steenduur gas af omdat europa zelf de weg blokkeert; gevolgen dramatisch voor europa, schade voor de beul, helemaal niks, door de giga gestegen prijzen, vangt hij zelfs meer poen dan ooit, wel heel makkelijk om de rekening voor zo'n krotenkoker beleid, op het bordje van het bedrijfsleven te leggen!!
    Wat denk je wat we aan elektriciteit kunnen besparen, als we de was weer gewoon door de zon en wind laten drogen, aan de lijn, zoals vroeger en de vaat gewoon in het koppiesteiltje wassen, besparing minstens 10% denk ik!!
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.