Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Fed-baas Jerom Powell speelt hoofdrol in aanstaande beursweek

Fed-baas Jerom Powell speelt hoofdrol in aanstaande beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Op de financiële markten gaat de komende week veel aandacht uit naar het nieuwe rentebesluit van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Beleggers zullen ieder woord uit de toelichting van centralebankpreses Jerome Powell aandachtig analyseren, nu op de obligatiemarkten nervositeit heerst. De vrees bestaat namelijk dat de combinatie van economisch herstel en de toestroom van geld uit coronasteunmaatregelen de inflatie te zeer opjaagt, waardoor rentes oplopen.

De afgelopen week probeerde de Europese Centrale Bank de rentestijgingen op de financiële markten al de kop in te drukken door het wekelijkse tempo waarmee schuldpapier wordt opgekocht "aanzienlijk" op te voeren. De zorg bestaat namelijk dat door de oplopende marktrentes bedrijven en huishoudens minder geld kunnen lenen, wat het economische herstel in de weg kan zitten.

Op de aandelenmarkten misten de oplopende rentes hun effect niet. Vooral technologieaandelen, die tijdens de coronapandemie tot ongekende hoogtes waren gestegen, kregen klappen nu beleggers ook weer geld kunnen verdienen aan de veiliger geachte obligaties. Dat was niet alleen op Wall Street zo, maar ook bij techbedrijven op het Damrak, zoals chipbedrijven ASML en ASM International.

Bank of England

Naast de Fed komt ook de Britse centrale bank met een nieuwe update over zijn rentebeleid. Naar verwachting zal de Bank of England met een voorzichtig optimistische prognose komen voor economische groei. Ook de centrale bank van Japans neemt een nieuw rentebesluit.

Op bedrijfsniveau reageert de Nederlandse chipfabrikant NXP, met een beursnotering in New York, mogelijk sterk op de opname in de index S&P 500. Het aandeel zal hierdoor populairder worden onder beleggingsfondsen die hun portefeuilles spiegelen aan de samenstellingen van bekende beursgraadmeters.

Nike

Na de vele kwartaalberichten van bedrijven die beleggers de afgelopen weken te verwerken kregen, wordt het komende week rustig. Alleen in de Verenigde Staten staan de kwartaalresultaten van sportmerk Nike en pakketvervoerder FedEx op de rol.

Ook de markt voor crypto's staat volop in de aandacht. Dit weekend steeg de prijs voor een bitcoin voor het eerst boven de 60.000 dollar om op zondag vervolgens weer iets onder die grens te koersen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 maart 2021 17:42
    quote:

    Pieter Vandewalle schreef op 14 maart 2021 17:33:

    Ik wist niet dat er nog weken bestonden waarbij Jerome niet de hoofdrol had
    Maar het scenario wordt wel vooraf uitgeschreven, elk lettertje doet er toe.

    Je zit gewoon aan de knoppen, je mag ze bedienen, indrukken, doorschakelen, versnellen.

    De financiele wereld zal weer spinnen van genot als Powell ook gaat "versnellen" in antwoord op de Europese ambtgenoot.

    De Dow Jones kan zo lachend door naar de 34.000 puntjes, komende vrijdag een eindsprintje, de laatste 10 minuten voor close +400 punten, geen enkel probleem!
  2. [verwijderd] 14 maart 2021 18:19
    quote:

    Poet-in schreef op 14 maart 2021 18:12:

    Het gaat een keertje ophouden natuurlijk. Inflatie = rente omhoog = dalende koersen. De wet van de zwaartekracht is nog altijd sterker dan de FED..
    Een on eindigende triangel.

    Opkomende inflatie bij een verder dalende rente+ hogere koersen, we gaan Hans klok bellen in Las Vegas, hij kan immers water laten branden!
  3. [verwijderd] 14 maart 2021 19:06
    quote:

    Poet-in schreef op 14 maart 2021 18:12:

    Het gaat een keertje ophouden natuurlijk. Inflatie = rente omhoog = dalende koersen. De wet van de zwaartekracht is nog altijd sterker dan de FED..
    Jij was zeker niet de slimste thuis. De zwaartekracht heeft geen invloed op de beurs en de inflatie blijft relatief laag en is al jaren laag. Als jij nu verkoopt zeik je straks dat je genaaid bent door de beurs. Niet verkopen dus.
  4. [verwijderd] 14 maart 2021 19:19
    quote:

    Goldfish1080 schreef op 14 maart 2021 19:06:

    [...]

    Jij was zeker niet de slimste thuis. De zwaartekracht heeft geen invloed op de beurs en de inflatie blijft relatief laag en is al jaren laag. Als jij nu verkoopt zeik je straks dat je genaaid bent door de beurs. Niet verkopen dus.
    Laat ik het niet op de man spelen, maar je zit zeker long? :-)

  5. simidoc 15 maart 2021 08:04
    quote:

    Poet-in schreef op 14 maart 2021 19:19:

    [...]

    Laat ik het niet op de man spelen, maar je zit zeker long? :-)

    Velen dansen tegenwoordig toch zo graag verder op de beursvulkaan.
    Het orkest speelt vrolijk verder op de Titanic met captain Powell aan het stuur.
    Wanneer doemt de ijsberg plotseling op???
  6. [verwijderd] 15 maart 2021 11:05
    Door inflatie gaat straks mijn koopkracht minder worden. Huren van woningen stijgen al jaren en de huur alleen slaat al een zeer groot gat in mijn netto inkomen. Blijft weinig over voor het gewone leven. De ECB handhaaft helemaal niet de koopkracht van de burgers. Nee, met nep verhalen over nep inflatie ( inflatie zou 1,7% bedragen, het is maar hoe je het meet, de huur verhogingen worden bijvoorbeeld niet meegeteld), houd de ECB ons koest. Door geldpers te laten draaien ook. Pensioenfondsen zullen moeten gaan korten, ongetwijfeld. Onze salaris stijgt niet of nauwelijks.
    Nu gaan mensen tegen elkaaropbieden om een huis te kopen. Maar vergeten dan de fundering te checken ( alhoewel er tegenwoordig funderingsplicht is) en dat het goed isoleren en energie neutraal maken van een woonhuis 40.000 euro kan kosten . En nieuwbouw is schreeuwend duur. Blijft niks over voor Jan met de Pet om de dure huren te slikken.
    Wanneer komt politiek nu echt met goede regels om de oververhitte woningmarkt aan te pakken.
    De lage rente jaagt de prijzen nog een keer op, de speculanten die huizen opkopen en verhuren, ook nog een keertje. We worden gedwongen de zeer hoge huren maar te accepteren en dan moet de echte inflatiegolf nog komen.
  7. [verwijderd] 15 maart 2021 15:59
    De oplopende rente op de T-notes naar ruim 1,5% voor 10 jaar geeft aan dat er te veel aanbod in de markt is. Vreemd, omdat de FED elke maand zelf al 120 miljard U$ T-notes opkoopt.
    Kennelijk willen veel beleggers van hun T-notes af. Je zou bijna denken, dat deze uitstroom wordt veroorzaakt door het ruimhartige monetaire beleid. Onbeperkt geld printen heeft ook nooit voor een goede afloop gezorgt.
    De markt voor T-notes is voor grote investeerders, pensioenfondsen, buitenlandse banken en overheden belangrijk. Aan het aanbod te zien trekken deze professionele partijen zich terug uit de T-notes.
    Als dit tempo nog verder gaat toenemen, zal de FED wel de opkoop limiet moeten opvoeren.

    Maar wat zegt dit nu precies, De actuele rentevoet staat sinds maart 2020 al op 0,25%, dat is zeer laag. Deze voet naar nul of negatief maken, zal weinig invloed hebben. Kort lopende T-notes doen nauwelijks iets, het is de lang lopende rente die stijgt.

    Dat is niet zo vreemd, omdat de FED nagenoeg al het kort lopend papier koopt. De FED zal eerst met praatjes de markt willen sussen om grote investeerders gerust te stellen dat de U$ dollar, de T-notes, de beste en veiligste manier is om in te beleggen.

    Maar dat is erg tegenstrijdig, beleggers willen dat hun risico wordt beperkt, ofwel dat er minder geld wordt geprint. Zoniet dan zullen praatjes weinig indruk maken en moet de rentevoet zeker 1% omhoog. Wat de beleggers namelijk zien aankomen is inflatie en daar maakt de FED geen vrienden mee.

    Ik denk niet dat de FED nu al gaat ingrijpen, door het opkoop beleid te verruimen. Mocht de rente verder stijgen boven de 2,0% voor 10 jaar, dan zullen ze wel moeten. Gaat Amerika, Japan achterna ...rente voor jaren op nul en alles opkopen, zonder limiet.

    Mocht de inflatie in toom te houden zijn, dan is de redding nabij. Kennelijk laat Jerom het daarvan afhangen en kijkt de kat uit de boom.

    Niets doen bij een stijgende rente is ondenkbaar, dan rennen alle beleggers naar de uitgang en verkopen hun T-notes. Ik verwacht dat Jerom wel wat slapeloze nachten zal hebben. Zullen zijn woorden genoeg zijn.......we zullen het zien.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.