Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Woningmarkt VS stevig afgekoeld

Woningmarkt VS stevig afgekoeld

WASHINGTON (AFN) - De Amerikaanse huizenmarkt is in januari stevig afgekoeld, blijkt uit cijfers die het ministerie van Handel woensdag publiceerde. Het aantal in aanbouw genomen woningen daalde ten opzichte van december met 16 procent tot 880.000 stuks op jaarbasis.

De daling is veel sterker dan verwacht. Economen rekenden in doorsnee op een afname met 4,9 procent tot 950.000 woningen op jaarbasis, uitgaande van een niveau van 999.000 stuks in december. Het cijfer voor die maand werd herzien naar 1,05 miljoen.

Het aantal afgegeven bouwvergunningen daalde met 5,4 procent tot 937.000. Hier voorzagen de marktvorsers een afname van 1,6 procent tot 975.000 stuks.

Boosdoener

Economen van ING spreken van een ,,diepe correctie, hoewel de stijgingen in de voorgaande 2 maanden wel erg riant leken.'' Volgens de marktvorsers wordt het barre winterweer in de meeste gevallen van tegenvallende macrocijfers aangewezen als boosdoener. ,,Is dat ook hier het geval?'', vragen zij zich af. ,,Het antwoord is vermoedelijk ten minste deels ja.'' De economen wezen er verder op dat huizenbouwers de laatste tijd minder optimistisch zijn geworden ten aanzien van de komende 6 maanden.

Ook het aantal hypotheekaanvragen in de VS is gedaald, zo bleek uit cijfers eerder op de dag. ,,Het lijkt er op dat de stijgende hypotheekrente, aangejaagd door de afbouw van steun door de Fed, ook zijn tol eist op de Amerikaanse huizenmarkt. We zullen een duidelijker beeld krijgen als de sneeuw gesmolten is.''

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.