Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Recordexport Duitse stroom naar Nederland

BERLIJN (AFN) - Duitsland exporteert meer stroom dan ooit tevoren en dan vooral naar de buurlanden. Door de lage stroomprijs is vooral de uitvoer naar Nederland drastisch toegenomen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse Verbond van Energie- en Waterbedrijven (BDEW).

In de eerste drie kwartalen van 2012 vloeide er per saldo 12,3 terawattuur de grenzen over, evenveel als twee grote centrales kunnen produceren als ze permanent in gebruik zijn. Kenners stellen dat de snelle uitbreiding van windmolenparken en installaties voor zonne-energie een dempend effect hebben op de stroomprijs.

Er gaat vooral veel stroom naar Nederland, stelt het BDEW. Omdat de stroomprijs in het buitenland lager is, schakelen ze in Nederland de gasgestookte centrales een tandje lager, stelt het Duitse blad Manager Magazin Online. Het vakblad baseert zich op uitlatingen van energiebedrijf RWE dat in Duitsland en Nederland centrales heeft. In de eerste drie kwartalen voerde Nederland per saldo 15.470 gigawattuur in.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. s.lin 16 september 2013 19:42
    Binnenkort nog meer goedkope Duitse stroom
    16 september 2013 17:27
    Nederlandse consumenten en bedrijven zijn over een paar jaar naar verwachting voordeliger uit met hun stroomrekening. TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet, gaat de verbindingscapaciteit tussen Nederland en Duitsland vergroten, waardoor er meer goedkope Duitse stroom kan worden geïmporteerd. Dat maakte TenneT maandag bekend.

    In 2016 moet een nieuwe internationale verbinding tussen Doetinchem en Wesel in gebruik genomen worden. Die moet heen en weer 2635 megawattuur (MWh) kunnen doorsluizen, ruim 2000 MWh meer dan een gemiddelde Nederlandse energiecentrale produceert.
    Ook wil TenneT de capaciteit van de verbinding tussen het Groningse Meeden en het Duitse Dielen binnen 3 tot 5 jaar opvoeren. Voor de korte termijn zijn verder nieuwe procedures en softwaresystemen ontwikkeld om leveringen tussen landen te optimaliseren.

    Overcapaciteit
    Het komt steeds vaker voor dat er bij onze oosterburen overcapaciteit is aan wind- en zonne-energie. Een deel van dit overschot aan gesubsidieerde groene stroom wordt nu al tegen sterk gereduceerde tarieven, soms zelfs gratis, op de Nederlandse markt gedumpt.

    ,,Stroomproductie door windmolens en zonnepanelen is in Duitsland enorm gegroeid de afgelopen paar jaar en die stroom wordt zonder beperking op het elektriciteitsnet gezet, ook als daar geen vraag naar is. De stroomprijs ligt daar dus veel lager dan hier. Door onze verbindingscapaciteit groter te maken, willen we dit verschil kleiner maken. De Nederlandse consument profiteert hiervan”, aldus een woordvoerder. Op de Duitse markt wordt nu rond de 40 euro per MWh betaald en in Nederland circa 50 euro per MWh, een verschil van 20 procent.

    De goedkope groene stroomvoorziening uit Duitsland betekent wel dat Nederlandse gas- en kolencentrales op termijn minder uren zullen draaien. De inkomsten van de Nederlandse energiesector zullen hierdoor sterk afnemen, zo waarschuwde het economisch bureau van ABN Amro onlangs. Dat kan het lastiger maken voor energiebedrijven om investeringen te doen om Nederlands eigen stroomvoorziening groener te maken. Deze investeringen zullen dus hoofdzakelijk door de overheid moeten worden opgehoest.

    bron: Z24.nl
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.