Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Tweede EU-onderzoek naar Chinese zonnepanelen

Tweede EU-onderzoek naar Chinese zonnepanelen

BRUSSEL (AFN) - De Europese Commissie heeft donderdag een tweede onderzoek geopend naar Chinese zonnepanelen en de belangrijkste onderdelen daarvan. De Europese brancheorganisatie voor zonnepanelen, EU ProSun, heeft in Brussel geklaagd dat haar Chinese concurrenten oneerlijke overheidssubsidies krijgen van Peking.

Het is volgens Brussel de grootste zogeheten antisubsidiezaak die het ooit onderzocht. China exporteerde in 2011 voor 21 miljard euro zonnepanelen en onderdelen naar de EU.

In september initieerde Brussel een onderzoek naar de mogelijk dumping van Chinese zonnepanelen op de Europese markt.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 november 2012 15:18
    @Arod 74

    re. kinderarbeid

    Beste meneer Arod, kinderarbeid in high-tech zonnepaneelfabrieken die veel efficienter zijn dan in Europa? Ik zou maar eens wat meer studie van de wereld buiten Europa gaan maken als ik u was.
    In dit soort industrieën komt kinderarbeid zoals u bedoeld niet voor. Het is ook niet nodig want het is vaak beter geautomatiseerd dan veel fabrieken in Europa.

    Als u propaganda blaadjes leest zoals Trouw dan kan ik mij voorstellen dat u dit soort op niets gebaseerde beelden krijgt.
  2. [verwijderd] 8 november 2012 20:46
    Beste Rosario, berichtje gemist over Foxconn? De Chinese maker van de Iphones die we zo graag voor honderden euros willen kopen?

    "Elektronicafabrikant Foxconn heeft erkend dat het bedrijf zeer jeugdige productiemedewerkers heeft. Sommige ‘stagiaires’ in China zijn pas 14 jaar oud." www.automatiseringgids.nl/nieuws/2012...

    De Chinezen concurreren door werknemers zo ongeveer als slaven in te zetten. En het antwoord van Europa is dat we hetzelfde gaan doen. Weg welvaart.
  3. [verwijderd] 10 november 2012 14:57
    In de praktijk:
    Nadat in het nieuws vermeld werd dat er een officieel onderzoek zou wordt gestart door de Europese commissie in Brussel is het dumpen van Chinese zonnepanelen alleen maar in hevigheid toegenomen.
    Dagelijks ontvangen wij, als PV Professional, emails van Chinese bedrijven met superprijzen. Rechtstreeks uit de opslag in de Rotterdamse en Antwerpen haven waar ze vaak al geruime tijd hebben gelegen. Met series die inmiddels door producenten niet eens meer geproduceerd worden !!

    De Belgische federatie van installatiebedrijven heeft begin dit jaar al gewaarschuwd dat 70% van de zonnepanelen installaties, in België, bestaande uit Chinese panelen en omvormers niet goed functioneren. (België loopt jaren voor op het gebiedt van geïnstalleerde pv-installaties)
    Deze waarschuwing heeft de vraag naar Chinese zonnepanelen, in België, sterk doen dalen, maar met als gevolg dat aanbieders op de Belgische markt zijn uitgeweken naar de Nederlandse markt omdat hier de consumenten nog niet zoveel kennis hebben van zonnepanelen installaties.

    Helaas zien Chinese leveranciers nog steeds kans om via slim opgezette zonnepanelen acties veel zonnepanelen te laten kopen van dubieuze afkomst. Zonnepanelen die een gezonde PV markt in de weg staan. Net als in Amerika , zie onderstaande.
    AMSTERDAM – Chinese zonnepaneelfabrikanten hebben wel degelijk de laatste jaren onder kostprijs en met illegale subsidies zonnepanelen in de Verenigde Staten verkocht en de industrie daar schade berokkent.
    Dit oordeelt de internationale handelscommissie van het Amerikaanse departement voor Handel, zo schrijft onder andere de New Tork Times
    De Amerikaanse overheid zal daarom de extra importheffing, die het al eerder invoerde, handhaven op Chinese zonnepanelen. Panelen uit China worden hierdoor 24 tot 36 procent duurder.
    “Dit bevestigt de beschuldigingen tegen deze industrie”, verklaart Gordon Brinser, topman van Solarworld. Dit bedrijf nam het voortouw in de strijd tegen Chinese fabrikanten.
    “Dit was enkele jaren nog een groeiende industrie die in feite werd gedecimeerd door de Chinese fabrikanten”, zegt hij over de Amerikaanse zonnesector. ( De groene Courant )
    Zouden de mensen die nu kortelings een zonne-installatie hebben gekocht via aankoops-acties als WIJ WILLEN ZON – GEZAMENLIJKE INKOOP NOORD HOLLAND – ENECO ZON EN ZEKER, wanneer zij van de volgende zaken op de hoogte waren gebracht.
    In de Washington Post is al in 2008 een artikel verschenen over de verschrikkelijke vervuiling van Chinese silicium fabrieken. Silicium is een belangrijke grondstof voor zonnepanelen. Giftige stoffen die vrijkomen tijdens de productie kunnen gerecycled worden. Maar dat kost geld. Omdat de Chinese overheid niet kan of wil optreden worden de giftige stoffen niet gerecycled en verwerkt, maar in het geval van de fabriek die door de Washington Post is onderzocht, geloosd in de omgeving.
    De fabriek waar de Washington Post over schrijft is de fabriek Zhonggui.
    Deze fabriek is onderdeel van het staatsbedrijf CEEG, de fabrikant van de panelen van “Wij Willen Zon” en Eneco ZON EN ZEKER.
    NU, vanwege de bovenstaande schandalen, veranderd in de naam CSUN zonnepanelen. China Energy Engineering Group Co. Ltd. (CEEG), is louter gefinancierd door de staat.
    Het in kaart brengen van het gehele productieproces, om zeker te weten dat er geen misstanden zijn, is uitermate moeilijk. Maar dat ontslaat bedrijven niet van de verantwoordelijkheid om goed te onderzoeken hoe duurzaam de producten zijn die als duurzaam worden verkocht.
    En dan een eerlijke en goede afweging te maken. En dat transparant te doen. Duurzaamheid in het westen mag niet ten koste van de gezondheid gaan van de Chinese bevolking.
    Maar zolang er nog mensen en machtige bedrijven nog met dubbele agenda’s en idealen zijn zal het nog een strijd worden eindelijk verlost te worden van CHINESE ZONNEPANELEN die de Europese vooruitgang wat betreft ecologische verantwoorde energie belemmeren.
    Recent voorbeeld van wat mij in erg irriteert !!!
    Gaat over de initiatiefneemster van de WIJ WILLEN ZON actie in 2010 Marjan Minnesma.
    Deze mevrouw durft zelfs nu nog (eind 2012) te beweren dat zij milieu bewuste bedoelingen heeft en geen commerciële bedoelingen, gelet op haar stichting URGENDA (een onderneming zonder winstoogmerk). En heeft zich onlangs zelfs laten kronen tot ecologische koningin (door Trouw een journalist die al van het begin publiciteit maakt voor URGENDA) en zich ook zo laat fotograferen voor de cover van ONEWORLD een magazine uitgave november 2012.

    DIT, terwijl haar stichting URGENDA nog steeds grote partijen goedkope zonnepanelen in Nederland op de markt dumpt. Dit terwijl zij inmiddels toch zo moeten weten (zij is immers juriste) dat die veel vervuilender zijn dan EUROPESE en zij de voortgang van een gezonde zonnepanelen markt stagneren en vaak van mindere kwaliteit.

    Een extra detail is dat URGENDA zonnepanelen inkoopt van CEEG(CSUN) een 100 % Chinees staatsbedrijf dat geen verklaringen geeft over het werken met kinder en/of dwangarbeiders.
    CEEG heeft onlangs zijn naam veranderd in CSUN vanwege eerdere milieuschandalen in China waar enkele dorpen volledig vervuild waren.

    Mevr. Marjan Minnesma antwoord in ONEWORLD heel idealistisch op de vraag; Wat is het startpunt van een ecologisch verantwoorde wereld ? Marjan antwoord met " als je in de supermarkt staat, koop dan in plaats van de Chileense appels de appels in Nederland. Die zijn niet heel de wereld over gevlogen."
    Terwijl zij zelf op grote schaal Chinese zonnepanelen in Nederland verkoopt en weet dat er al vele betere alternatieven in Europa verkrijgbaar zijn, ALLEEN LEVEREN DIE VOOR HAAR NIET VOLDOENDE OP !!

  4. [verwijderd] 10 november 2012 15:42
    Zolang we zelf voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten zal er niets veranderen.
    Als we minder op vakantie gaan, 3 keer in de week vlees eten ipv iedere dag, Chips, bier en nootjes weer alleen in het weekend nuttigen houden we geld over om europese producten te kopen.

    Die verhalen over milieuschandalen zijn vrij hypocriet. 40 jaar geleden dumpten wij in nederland ook nog alle fabrieksafval in de sloot zoal benzeen, tri enz.. Dit zal in china over enige jaren ook niet meer gebeuren. Het land zit nu in een opgaande trend.

    Als de europese producenten het slim aanpakken, kunnen ze voor de zelfde prijs produceren als in china door automatisering toe te passen. Daarnaast kunnen de producenten ook genoegen nemen met minder winst. Wel jammer voor de aandeelhouders.

    Blijkbaar is er markt voor producten die milieuonvriendelijk zijn geproduceerd. Als mensen dit niet acceptabel vinden zouden ze deze producten niet kopen en zou er geen markt voor zijn.In plaats van te huilen en naar anderen te wijzen, moeten de europese producenten de kennis over milieudelicten breed uitmeten, en promoten dat hun product van grondstof tot verkooppunt het meest milieuvriendelijk is.

    De markt moet dit dus zelf oplossen. we zijn toch geen communistische staat waarbij alles gereguleerd moet worden? Het enige dat fair is als de chinese staatshulp gecompenseerd wordt d.m.v. europese belasting. Het is echter haast niet aan te tonen hoeveel dit bedrag dan zou moeten zijn.
  5. s.lin 14 maart 2013 20:49
    Grootste Chinese maker zonnepanelen wankelt
    14-03-2013 14:40
    Makers van zonnepanelen uit China veroverden binnen enkele jaren de wereldmarkt en zorgden voor grote prijsdalingen. Maar het Chinese verdienmodel voor zonnepanelen lijkt niet langer houdbaar.

    Chinese makers van zonnepanelen overspoelden de wereldmarkt de afgelopen jaren met ultragoedkope panelen. China neemt inmiddels ongeveer tweederde van de mondiale productie van zonnepanelen voor z'n rekening. Het land exporteerde in 2011 voor meer dan 20 miljard euro aan panelen naar de Europese Unie.

    De Chinese dominantie op de markt voor zonnepanelen leidde in de VS tot klachten over dumpingpraktijken. Medio 2012 werden de Amerikaanse importtarieven voor Chinese zonnepanelen fors verhoogd , wat leidde tot handelsspanningen tussen de twee grootmachten.

    In Europa is de Europese Commissie een onderzoek gestart naar mogelijke dumpingpraktijken door Chinese makers van zonnepanelen. De utikomst hiervan wordt dit voorjaar bekend gemaakt.

    Grootste Chinese maker zonnepanelen wankelt

    In dit licht zijn de ontwikkelingen bij Suntech Power, met een productie van ruim 2.000 megawatt aan capaciteit in 2011 de grootste speler ter wereld, van bijzonder belang.

    Suntech geldt als het paradepaardje van de Chinese zonnepanelenmakers en heeft een beursnotering in de Verenigde Staten. In 2011 boekte het bedrijf een omzet van zo'n 3,1 miljard dollar. Het verkoopt panelen in meer dan 80 landen, waaronder Nederland. Suntech werd in 2001 opgericht door ingenieur Shi Zhengrong en heeft zijn thuisbasis in de Chinese metropool Wuxi.

    Het bedrijf leed in de vier kwartalen tot en met maart 2012 verliezen van in totaal 646 miljoen dollar en publiceerde daarna geen financiële resultaten meer.

    Schuldenlast te hoog

    Woensdag bleek dat Suntech in grote financiële problemen is geraakt. Het bedrijf heeft, net als veel andere Chinese makers van zonnepanelen, de afgelopen jaren geprofiteerd van soepele financiering door Chinese banken. De totale schuld bedraagt circa twee miljard dollar.

    De enorme daling van de prijzen van zonnepanelen, die tussen 2008 en 2012 zo'n 75 procent goedkoper zijn geworden, heeft ervoor gezorgd dat winstgevendheid sterk onder druk is komen te staan.

    Suntech kampt inmiddels met een acuut tekort aan liquide middelen en heeft grote moeite om aan zijn rente- en aflossingsverplichtingen te voldoen.

    Eind deze week moet een obligatielening van 541 miljoen dollar worden afgelost. Topman Shi gaf op 5 maart aan dat het bedrijf geen aflossingsplan had en werd in de dagen daarna van zijn functie ontheven.

    De Amerikaanse krant The New York Times meldde woensdagavond dat Suntech inmiddels een deal heeft gesloten met de lokale regering in Wuxi om door de gemeente van deze stad met 6,3 miljoen inwoners te worden overgenomen. Dit werd bevestigd door een woordvoerder op het hoofdkantoor in Wuxi. Maar de Suntech-directeur die de contacten met beleggers onderhoudt, wilde hierop geen commentaar geven.

    Suntech probeert deze week een overeenkomst te sluiten over uitstel van betaling met bezitters van de obligatielening van 541 miljoen dollar. Of dit lukt, hangt mede af van de op handen zijnde overnamedeal met de gemeente Wuxi.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.