Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel ASR Nederland AEX:ASRNL.NL, NL0011872643

Laatste koers (eur) Verschil Volume
44,570   -0,010   (-0,02%) Dagrange 44,230 - 44,650 84.630   Gem. (3M) 358,3K

ASR 2024

488 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 3 januari 2024 11:27
    Slechts klein deel gedupeerden woekerpolis krijgt compensatie, pot grotendeels verdeeld

    Verzekeraar ASR trok recent een 300 miljoen euro uit voor compensatie van klanten die een woekerpolis van het bedrijf aanschaften. Tenminste voor die klanten die zich bij een claimstichting hebben aangesloten. En dat is maar een kleine minderheid van gedupeerde polishouders.

    Peet Vogels 03-01-24, 11:20
    Ab Flipse, voorzitter van claimorganisatie Woekerpolis.nl, die de gedupeerden bijstaat, heeft een dubbel gevoel over de overeenkomst met ASR. Hij is blij met de 250 miljoen euro die de claimclubs hebben binnengehaald voor de 90.000 polishouders die zich bij een claimclub hebben aangesloten. Maar het overgrote deel van de polishouders, die niet zijn aangesloten, heeft nergens recht op.

    Dat is zuur, want er ligt een mooie regeling, vindt Flipse. ,,Deze schikking is een faire deal. In totaal gaat het om 145.000 polissen. Sommige gedupeerden krijgen tienduizenden euro’s terug.’’

    Onderste uit de kan
    Het waren taaie onderhandelingen weet Flipse nog. ,,We hebben zes weken intensief onderhandeld, soms dagen en nachten achter elkaar.’’ Maar er is niet het onderste uit de kan gehaald. En dat is bewust zo.

    ,,We hebben bijvoorbeeld geen wettelijke rente berekend over de periode tussen de verkoop van de polissen en de compensatie die nu is overeengekomen. Als we te veel zouden eisen zouden de onderhandelingen misschien geklapt zijn en dan moet je nog langer wachten op compensatie. Veel van de gedupeerden zijn inmiddels oud en misschien zijn ze dan overleden voor een nieuwe schikking op tafel ligt.’’

    Naast de 250 miljoen euro aan compensatie reserveert ASR ook nog 50 miljoen euro voor zogenoemde ‘schrijnende gevallen’. Dat zijn polishouders die in forse financiële problemen zijn gekomen, maar geen recht hebben op compensatie. Uit coulance kunnen zij toch schade vergoed krijgen.

    Met de deal zet ASR een definitieve streep door de affaire. Eerder compenseerde de verzekeraar, waar ook de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van Aegon onder vallen, al voor 2 miljard euro.

    Flipse wijst op het grote verschil in compensatie. ,,Er is 250 miljoen euro beschikbaar voor 90.000 gedupeerden. En voor de naar schatting 1,4 miljoen polishouders die niet zijn aangesloten bij een claimorganisatie, is maar 50 miljoen euro beschikbaar.’’

    Hoge kosten
    De affaire loopt al tientallen jaren en draait om de verkoop van beleggingsverzekeringen, in de volksmond woekerpolissen, die verzekeraars verkochten in de vorige eeuw. De inleg van klanten werd belegd en na afloop van de overeenkomst kregen de mensen een kapitaaltje uitgekeerd, afhankelijk van het rendement dat op de beleggingen was gemaakt. In totaal werden er naar schatting zo’n zeven miljoen van dit soort polissen verkocht.

    In de praktijk bleek dat de polissen veel minder opleverden dan vooraf was voorgespiegeld. Soms keerden polissen zelfs niet eens de inleg uit. Het bleek dat verzekeraars hoge verborgen kosten in rekening brachten, bijvoorbeeld hoge premies voor overlijdensrisicoverzekeringen. Daardoor bleef er veel minder geld over om te beleggen, waardoor de opbrengst veel lager was dan waarop mensen hadden gerekend. Zo zagen mensen hun aanvullend pensioen verdampen, of konden de hypotheek niet aflossen. Dat zorgde voor grote financiële ellende in vele gezinnen.

    Toen hoorde je hun hoofden kraken

    Ab Flipse, Woekerpolis.nl
    Niet lang nadat het schandaal van de woekerpolissen duidelijk werd, begonnen de eerste claimclubs al. Tientallen jaren van rechtszaken volgden. ,,We hebben meer dan tien jaar geprocedeerd’’, zegt Flipse. ,,De verzekeraars hebben lang in de stand gestaan: we verslaan die claimstichtingen wel in de rechtszaal.’’

    Maar in september oordeelde de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland, dat verzekeraars klanten met een woekerpolis moesten compenseren omdat ze nooit duidelijk waren geweest over de hoge verborgen kosten. ,,Toen hoorde je hun hoofden kraken. Dat ze dit moesten erkennen’’, herinnert Flipse zich.

    De uitspraak was wel een reden voor de verzekeraars om te gaan onderhandelen met de claimstichtingen. Zeker nadat de beurskoersen van verzekeraars onderuit gingen na de uitspraak. Beleggers vreesden een enorme financiële strop.

    Compensatie voor kleine groep
    Maar zover zal het niet komen denkt Flipse. Want ondanks de uitspraak hoeven de verzekeraars lang niet elke gedupeerde polishouder te compenseren. Veel polishouders hebben nooit bezwaar aangetekend en hebben daarom geen recht meer op compensatie. Bovendien zijn in het verleden al verschillende compensatieregelingen doorgevoerd door verzekeraars. En veel polishouders zijn al overleden. Dat was ook het verwijt aan de verzekeraars. Dat ze de rechtszaken zo lang traineerden dat het probleem vanzelf zou ‘uitsterven’.

    ,,De grote winnaars zijn de verzekeraars”, zegt Flipse. Hij schat dat vijf of zes procent van de gedupeerde polishouders zich gemeld hebben voor een claim. Dat betekent dat maar een klein deel van de gedupeerden daadwerkelijk compensatie krijgt. ,,Dat geeft me wel een dubbel gevoel bij deze overwinning.’’

    Beurskoers
    Een voordeel is dat de bedragen die de verzekeraar moet reserveren, nooit enorm hoog zullen zijn. Dat maakt een deal gemakkelijker, omdat de financiële gezondheid van de verzekeraar niet in gevaar komt. Dat bleek ook uit de beursreactie op het nieuws van de deal van ASR. Het aandeel schoot omhoog nu duidelijk werd wat de kosten voor de verzekeraar zijn.

    Inmiddels heeft ook verzekeraar NN zich gemeld en gaan de stichtingen praten met Achmea. Die verzekeraars verkochten miljoenen beleggingsverzekeringen. Gedupeerden met een polis van een van die verzekeraars kunnen zich nog aansluiten bij een claimstichting. Dan hebben ze nog recht op schadevergoeding als er een schikking wordt getroffen. Die boodschap slaat aan, ziet Flipse. ,,We krijgen nu 1000 tot 2000 aanmeldingen per dag. Dat zijn substantiële aantallen.’’

    www.ad.nl/economie/slechts-klein-deel...
488 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.