Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel bpost BRU:BPOST.BL, BE0974268972

Laatste koers (eur) Verschil Volume
1,926   +0,006   (+0,31%) Dagrange 1,922 - 1,954 54.504   Gem. (3M) 226K

BPOST CRASH 2019-2020 : ERGSTE MOET NOG KOMEN #BEL20

41 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 december 2018 23:15
    Bpost: de kleren van de koning van Pruisen
    16:33 (27/12) - Bron: De Tijd

    Een 700 miljoen zware overname uit het Amerikaanse King of Prussia die pas ten vroegste in 2020 aan de winst zal bijdragen. En daar beginnen de problemen van Bpost pas.

    Het lijkt een eeuw geleden, maar Bpost start het jaar prima. Dankzij een ‘vergetelheid’ in de postwet mag het postbedrijf vanaf maart de prijs van de postzegel 10 procent verhogen (1), een veelvoud van de globale inflatie.

    Het beurshuis Morgan Stanley denkt dat CEO Koen Van Gerven zo de daling van het briefvolume in grote mate kan counteren en zet het aandeel op de kooplijst.

    Half maart volgt de ontnuchtering. En die situeert zich in King of Prussia. Daar is het hoofdkantoor van Radial, de Amerikaanse e-commercespeler die Van Gerven pas in november voor 700 miljoen euro kocht.

    ©Mediafin
    Analisten stelden toen al vragen bij het prijskaartje, 12 keer de brutobedrijfswinst. Bij de voorstelling van de jaarcijfers moet Van Gerven erkennen dat Radial vierkant draait. Radial telt dit jaar voor twaalf in plaats van twee maanden in de boeken mee en zal toch niet méér bijdragen aan de winst dan over 2017.

    Bovendien verwacht de CEO een daling van de binnenlandse brievenpost met 7 procent. Belangrijk, want een daling van meer dan 6 procent kun je niet meer met duurdere postzegels en kostenbesparingen wegwerken. Het gevolg: in het allerbeste geval zal de winst dit jaar stabiliseren. Het aandeel incasseert een mokerslag (2).

    Een nieuwe dreun komt er begin mei (3). Na het eerste kwartaal is het duidelijk dat als gevolg van een kostenexplosie Bpost over 2018 op een lagere winst afstevent.

    En Radial? Don’t ask. De deal van 700 miljoen leverde over het eerst kwartaal ... 1,5 miljoen brutobedrijfswinst aan. ‘We staan op een brandend platform’, zegt Van Gerven (4). Hij eist onder meer een duurdere postzegel voor snelle bezorging en krijgt eind 2018 zijn zin: om al de volgende dag een brief te laten bussen betaal je vanaf 2019 15 procent (!) meer (10).

    Het aandeel Bpost zakt onder de intekenprijs van juni 2013 (5). Op de beleggersdag op midzomernacht is de sfeer onderkoeld, omdat Van Gerven waarschuwt dat er vóór 2022 nauwelijks winstgroei in zit (6).

    In de zomer zoeken beleggers en analisten houvast bij het royale dividend (7), maar dat is ‘sauter pour mieux reculer’. Over het derde kwartaal ligt de winst ver onder de verwachtingen (8).

    Dat Van Gerven de forse winstdaling nuanceert met de boodschap dat er in het derde kwartaal van 2017 een - toen niet vermelde - eenmalige meevaller was, helpt de zaken niet. Analisten stellen vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de rekeningen van Bpost.

    Dat betert er niet op als de groep door oplopende personeelkosten waarschuwt dat ook in 2019 de winst fors onder de verwachtingen zal blijven (9). De oplopende kosten zijn een noodzaak om na de stakingen de sociale vrede te herstellen. Het moge duidelijk zijn: naast King of Prussia zijn er ook dichter bij huis kopbrekens genoeg voor Bpost.
  2. [verwijderd] 30 december 2018 17:03
    zal er de komende jaren niet op verbeteren volgens deze KBC econoom... pensioenen niet meer betaalbaar en de postzegels nog minder. In Justitie
    en vele overheidsdiensten moet het personeel nu al zelf WC papier meebrengen.... omdat de overheid het niet meer kan betalen. Ook haken slotenmakers af www.hln.be/de-krant/slotenmakers-hake...

    Nieuwsblad :

    Econoom Pascal Paepen ziet de toekomst somber in: “Kans op nieuwe bankencrisis is bijna 100 procent”

    De economie deed het uitstekend in 2018. Het aantal werklozen in Vlaanderen daalde in een jaar tijd met 8%, het aantal Vlaamse vacatures lag dit najaar zo’n 20% hoger dan in 2017 en geld lenen bleef spotgoedkoop. Maar volgens econoom Pascal Paepen (50) komt er onheil aan: de overheid heeft geen geld om de pensioenen te betalen en er is een nieuwe bankencrisis op komst. De rente op spaarboekjes blijft door de schuld van de Italiaanse regering ook in 2019 bijzonder laag.

    ok België heeft een grote overheidsschuld. En die wordt alleen maar groter, omdat de federale begroting niet in evenwicht is.

    Het is schandalig dat de federale regering er in tijden van economische groei en een zeer lage rente nog altijd niet in slaagt om overschotten te boeken. Duitsland en Nederland zijn er wel in geslaagd om hun begroting in evenwicht te krijgen. Bovendien heeft de regering-Michel, net als alle vorige regeringen, geen pensioenspaarpot aangelegd. Noorwegen heeft een pensioenfonds van omgerekend 1.000 miljard euro. Wij hebben niks. Ik ben 50 jaar. Als ik 67 ben, is het twijfelachtig of de overheid mij nog een pensioen zal uitbetalen.

    Ook de overheidsbedrijven moeten beter worden georganiseerd.
    De overheid kan veel geld besparen door efficiënter te werken. De overheidsdiensten versturen bijvoorbeeld nog altijd brieven naar burgers en bedrijven. Waarom doen ze dat? Een mail sturen is veel goedkoper. Daar bespaar je veel postzegels mee.


    www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20181230_040...

    aiaiaiaaiai.... al die donkere wolken
  3. [verwijderd] 4 januari 2019 03:57
    postzegels zijn ten dode opgeschreven....

    Nieuwjaarswensen massaal via sociale media verstuurd
    Wie Facebook, Instagram of WhatsApp opent, kan bijna niet om de “beste wensen”, “happy new year” en andere “gelukkige nieuwjaars” heen. De sociale media waren de plek bij uitstek om elkaar het allerbeste toe te wensen voor 2019. Dat blijkt ook uit de gegevens die de telecomoperatoren tijdens de nieuwjaarsnacht verzamelden.

    www.hln.be/geld/consument/nieuwjaarsw...
  4. [verwijderd] 4 januari 2019 04:08
    De staat is grootste aandeelhouder van Bpost dus hebben ze er belang bij om post te versturen. Overheid digitaliseren is ook een giller vermits ze nog met windows 98 en XP werken. In het kabinet van de minister is vorig jaar het plafond naar beneden gekomen en onderhand leggen ze ons burgers maatregelen op om onze nieuwbouw woningen energie neutraal te bouwen terwijl de ministers mijmerend naar buiten kunnen kijken in hun kantoor door enkel glas... Hypocrisie ten top..
  5. [verwijderd] 12 januari 2019 15:42
    Priorzegel is zijn extra geld niet waard

    Is uw brief sneller ter plaatse met een duurdere Prior-postzegel? Of kan u net zo goed een gewone ‘Non Prior’ kleven? Uit een test met honderd brieven – de helft met Prior-zegel, de andere helft met gewone – blijkt dat de duurdere zegel z’n geld niet waard is.

    Wat blijkt? 84 procent van de brieven met een Prior-zegel kwam een dag later op de bestemming aan. Na twee dagen was dat 94 procent. Bij de brieven met een Non Prior-zegel zat 72 procent een dag later in de bus. Na twee dagen was dat 92 procent. Opmerkelijk is dat drie brieven (één Prior, twee Non Prior) na drie dagen nog steeds hun bestemming niet hadden bereikt www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190112_040...
  6. forum rang 8 Leefloon 12 januari 2019 19:50
    quote:

    rider13 schreef op 12 januari 2019 16:40:

    Kw van 6, dividend 12%. Winst per aandeel rond de 1.3 euro.
    Bij de K/W wordt niet verklaard waarom de K fout is, bij een (te) hoog dividendrendement is er óf een negatieve rendementsverwachting (vraag maar aan de kopers tussen 15-20 euro) óf een verzwegen risico (krimp, Radial), en analisten voorzien @ finanzen.nl wel een ((te) hoog) dividendrendement in 2019-2020 van ongeveer 12% maar geen bijpassend WPA 2019-2020 "rond de 1.3 euro".

    In werkelijkheid zal veel afhangen van Radial, maar dat werd niet benoemd. De signalen van mogelijk gevaar werden wel benoemd. Een 'aantrekkelijke' K/W en een 'mooi' dividend. Velen zijn daar al ingetrapt door de domme dividendbelofte van de tevergeefs koersmanagende CEO , en hopen nu misschien op een koersstijging van 100% om uit de kosten te komen.

    De koersdaling was overigens wel iets overdreven, want bpost heeft sinds 6 december (notering ex-'superdividend') de koersdaling van PostNL van zo'n 20% gemist.

    Zie in niet-marktconforme dividendrendementen zonder onderbouwing maar een gevaar, en geen kans. De argumentatie gaat op geen enkele manier op een kans is; ik moest het hopen op Radial komen toevoegen als mogelijk argument waarom de K van de K/W fout zou kunnen zijn, bij en bedrijf in een onbenoemd gebleven krimpmarkt.

    Een neutraal, recent dividendvoorbeeld is KAS BANK. Het aandeel met het hoogste dividendrendement, met kans om dat dividend te blijven halen. In werkelijkheid niet, met een bijpassende koersdaling.
  7. [verwijderd] 13 januari 2019 18:22
    Regering ziet financiële bui hangen: winstuitkering Proximus en Bpost staat onder druk

    www.demorgen.be/economie/regering-zie...

    Minister De Backer wil belang overheid in Proximus afbouwen

    www.standaard.be/cnt/dmf20190113_0409...

    wat staat Bpost nog allemaal niet te wachten..... de Staat begint alles af te stoten
  8. [verwijderd] 20 maart 2019 16:59
    'Snijden in dividend bittere pil voor Bpost'

    20 mrt 2019

    Voormalig beurslieveling
    Bpost heeft nog een lange en hobbelige weg te gaan richting duurzaam herstel, zegt Martin Crum van de IEX Beleggersdesk. Het hoge dividend, waar particuliere beleggers juist voor kwamen bij Bpost, gaat alvast op de schop.

    “Dat hoge dividend was aantrekkelijk, dus dat is een bittere pil”, schrijft de analist in een update. Een blik op de cijfers van 2018 leert ons dat die conform verwachting waren.
    Geen verrassingen

    “De verwachtingen onder beleggers bij Bpost waren zo laag dat het aandeel op matig nieuws toch relatief sterk opveert. Er waren geen nare verrassingen meer, en dat is tegenwoordig al een meevaller.”

    De omzet kwam over 2018 uit op 3,9 miljard euro (2017: 3 miljard), de Ebitda op 571 miljoen euro (598 miljoen euro) en de nettowinst op 290 miljoen euro (329 miljoen).

    “Voor aandeelhouders komen de cijfers neer op een winst per aandeel van 1,45 euro en een - onveranderd - dividend van 1,31 euro per aandeel. Daar is overigens in december vorig jaar al 1,06 euro van uitgekeerd, dus het slotdividend zal 0,25 euro per aandeel bedragen.”
    Sterke krimp post

    Net als PostNL en Deutsche Post ontkomt ook Bpost niet aan een sterk krimpende postmarkt, al valt die daling in vergelijking met Nederland nog alleszins mee. Daar krimpt de markt met dubbele cijfers, in België afgelopen jaar met 5,8% (volgens Bpost).

    Gelukkig zijn daar nog de pakketten: die laat wel double digit-groeicijfers zien. Daar tegenover staan de problemen met de overname van de Amerikaanse pakketdienst Radial, die voorlopig zeker nog niet verleden tijd zijn.
    VS lastige markt

    “Wat Bpost met Radial eigenlijk in de VS te zoeken heeft, is een heel goede vraag. Wij hebben tot op het heden het antwoord nog niet gevonden”, gaat de analist verder. “Bpost is bepaald niet de eerste die zich verslikt in de VS. Een lastige markt voor veel Europese bedrijven zo is de afgelopen jaren telkens gebleken, uitzonderingen daargelaten.”

    Misschien is het wel beter om Radial weer van de hand te doen, desnoods met verlies. “Een verkoop van Radial zal het risicoprofiel van Bpost danig verbeteren.”
    Lat ligt laag

    De outlook voor 2019 noemt Crum ‘laf’. Bpost mikt op een Ebit voor dit jaar van "boven de 300 miljoen euro." Hoewel dat een rekbaar begrip is, is dat zonder meer een laffe outlook gezien de Ebit over 2018 van 424 miljoen euro. Het management maakt zich hier wel erg makkelijk mee af door de lat laag te leggen.”

    Over het dividend zegt Bpost alleen dat ‘tenminste 85% van het nettoresultaat als dividend zal worden uitgekeerd.’ “Het vastleggen van een minimaal dividend had het aandeel een mooi steuntje in de rug kunnen geven, maar het bedrijf durft het niet aan.”
    Niet overtuigd

    Hoe laag de lat ook ligt, de Beleggersdesk is niet overtuigd dat het doel gerealiseerd gaat worden. Wij mikken, gezien de outlook voor 2019, voorlopig op een winst per aandeel van 1,08 euro en een dividend van 0,90 euro per aandeel.

    Al met al blijft de Beleggersdesk een neutrale visie houden op Bpost. “Enerzijds zijn daar een sterke pakkettendivisie, nog steeds een mooi dividend en een lage waardering. Anderzijds een grote mislukte overname en de Belgische staat als grootaandeelhouder, dat de koers negatief zal blijven beïnvloeden.”
  9. [verwijderd] 6 mei 2019 03:47
    Detail advies

    BRUSSEL (Trivano.com) - Op 3 mei 2019 hebben de analisten van KBC Securities hun beleggingsadvies voor Bpost (BPOST; ISIN: BE0974268972) herhaald. Het advies van KBC Securities voor Bpost "houden".

    De analisten behouden hun koersdoel van 9,50 EUR.

    Op 2 mei 2019 publiceerde Bpost kwartaalcijfers. De algemene vergadering van aandeelhouders wordt op 8 mei 2019 georganiseerd.
41 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.