Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Politiek« Terug naar discussie overzicht

Woningmarkt meest gebaat bij plannen VVD

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 september 2012 15:09
    AMSTERDAM - De Nederlandse woningmarkt is het meest gebaat bij de maatregelen uit het verkiezingsprogramma van de VVD

    Dat blijkt uit een analyse die het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) vrijdag naar buiten bracht.

    Het EIB keek onder meer naar de effecten van hypotheekrenteaftrek, de overdrachtsbelasting en de liberalisering van de sociale huursector.


    Volgens EIB-directeur Taco van Hoek hebben de plannen van de VVD ten aanzien van de hypotheekrenteaftrek de minst negatieve effecten in vergelijking met vrijwel alle andere programma's.

    ''Het probleem van bijna alle andere partijen is dat ze drastisch willen snijden in de hypotheekrenteaftrek en in een aantal gevallen ook weinig willen doen in de huurmarkt.''



    Woningvraag


    Alleen het programma van de VVD heeft volgens het EIB een stimulerend effect op de woningvraag en de doorstroming op de woningmarkt en daarmee op de bouwproductie en de werkgelegenheid in de sector.

    De partij zet bovendien in op een versterking van de positie van starters op de hypotheekmarkt, waar momenteel strenge voorwaarden gelden.



    PvdA en SP


    Aan de andere kant van het spectrum staan de PvdA en de SP. De uitvoering van hun programma's zet de woningvraag en de bouwproductie volgens het EIB ''duidelijk'' onder druk.

    Dat komt vooral door de zeer forse ingrepen rond de hypotheekrenteaftrek en in het geval van de SP ook het uitblijven van huurliberalisatie.

    De SP biedt nog wel een investeringsimpuls van bijna 1 miljard euro in 2013 ''maar dit legt op middellange termijn veel minder gewicht in de schaal dan de negatieve effecten van de ingrepen rond de fiscale behandeling van het eigen woningbezit.''



    Tussenpositie


    Het CDA, D66, GroenLinks en de Christen Unie nemen een tussenpositie, maar beperken met hun programma's per saldo ook de vraag naar woningen.

    Volgens het EIB worden de forse ingrepen in de hypotheekrenteaftrek die deze partijen voorstellen niet volledig gecompenseerd door positieve effecten van huurliberalisering en het verlagen van de overdrachtsbelasting.

    Van Hoek verbaasde zich over de nadruk die de laatste maanden is komen te liggen op het herstellen van vertrouwen als medicijn voor de woningmarkt.

    ''De rantsoenering op de woningmarkt is een kernprobleem en kostenverhogingen in de koopsector werken averechts. Er zijn uitstekende mogelijkheden om de woningmarkt in beweging te brengen. De instrumenten zijn er, het is een kwestie van het belang en de urgentie die de politiek aan deze doelstelling geeft.''



    'Ronduit dramatisch'


    Voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland zegt dat de EIB-cijfers duidelijk maken dat verder ingrijpen in de woningmarkt ''ronduit dramatisch'' is voor de bouwsector en de huiseigenaren.

    Volgens hem neemt het aantal banen in de bouw met 3000 per maand af, zodat er tot 2014 nog 20.000 banene verloren dreigen te gaan, bovenop de 40.000 die al zijn verdwenen.

    www.nu.nl/nieuws/2903836/woningmarkt-...
  2. [verwijderd] 7 september 2012 15:31
    Eeen zéér krom verhaal van waarschijnlijk een paniekende VVD er, hoe kun je verwachten dat de markt aantrekt terwijl je in plaats van bezuinigen de BTW belasting met maar liefst 2% verhoogd, lijkt niets maar dit gaat de nieuwbouwmarkt verder slopen met daarbij ook nog eens de werkloosheid vergroten omdat door deze BTW verhoging zelfs arbeid in onderhoud en renovatie wordt getroffen.
    Twee partijen doen hier niet aan mee, PVDA en de SP.

  3. [verwijderd] 7 september 2012 15:56
    BUHAHAHHA>>> nee, is van een onafhankelijk instituut van bouwers

    Lekkere leugenaar Roemer want staat nota bene in het verhaal wat de bron is (!!!)
    .
    Net de echte roeme dus, ook zo een potverterende leugenaar... Zal wel door verkiezingkoorts komen

    Geldpersen aan? welnee.. we laten de ecb opkopen... (ja tuurlijk weten we dat dat bijdrukken is, maar dat willen we de kiezer niet vertellen)
  4. [verwijderd] 7 september 2012 16:12
    quote:

    crackedtooth schreef op 7 september 2012 15:56:

    BUHAHAHHA>>> nee, is van een onafhankelijk instituut van bouwers

    Lekkere leugenaar Roemer want staat nota bene in het verhaal wat de bron is (!!!)
    .
    Net de echte roeme dus, ook zo een potverterende leugenaar... Zal wel door verkiezingkoorts komen

    Geldpersen aan? welnee.. we laten de ecb opkopen... (ja tuurlijk weten we dat dat bijdrukken is, maar dat willen we de kiezer niet vertellen)
    Ik weet dat je een gruwelijke hekel aan genoemde partij hebt en dat mag jij, maar zou je zo vriendelijk willen zijn je politieke braaksel op het speciaal hiervoor opgezette forum te spuien?

    Dan kunnen we het hier verder over de woningmarkt hebben.
    Met vrij grote zekerheid kunnen we raden dat genoemde bestuurder een VVD aanhanger is, vandaar mijn inschatting.
    Verder weten we ook nog toen de nood wat opliep tijdens het begin van de CC crisis het toenmalige kabinet besloot(Balkenende Bos) een eerder geplande BTW verhoging van 1% niet in te voeren, BTW voor onderhoudswerk te verlagen naar 6% om toch maar mensen aan het werk te houden.
    Dat hielp toen zichtbaar, hoe kort van memory ben je dan om nu tijdens een nog heviger crisis de BTW te verhogen en dan ook nog te denken dat de markt aantrekt, die stort in!!!!

  5. flosz 7 september 2012 16:37
    quote:

    crackedtooth schreef op 7 september 2012 15:56:

    potverterende leugenaar...
    Hypotheekrenteaftrek niet meer veilig bij de VVD

    Vertrouwelijk Belastingplan 2013
    Er zijn straks nog maar twee hypotheekvormen met aftrekmogelijkheid te kiezen, blijkt uit het nog vertrouwelijke Belastingplan 2013 dat staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) op Prinsjesdag onthult. Zijn plan is de uitwerking van de woningmarktafspraak in het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Weekers geeft een veel beperktere uitleg aan die afspraak dan waarmee de vijf partijen menen akkoord te zijn gegaan: hij gaat uit van werkelijk aflossen, anders dan de ‘Kunduzpartijen’ die ook ruimte lieten voor fictief aflossen.
    Neppérus (VVD) weet het beter dan de staatssecretaris die bij de kabinetsdiscussie was
    Ze denkt dat haar partijgenoot Weekers dat ook niet wil. Nadat de eerste versie van het Lenteakkoord in Brussel was ingeleverd, is er volgens Neppérus fikse discussie ontstaan over de uitwerking. De uitwerking zoals die volgens de Volkskrant nu in het Belastingplan van Weekers terecht zou komen is volgens Neppérus ‘te beperkend’.
    Hypotheekrente aftrek niet meer veilig bij de VVD
    Nadat de VVD al overstag gegaan is bij het Kunduz-akkoord voor aantasting van het eigen stoere standpunt (men vergeet dat maar voor het gemak) neemt dit demissionaire kabinet onder leiding van Pinokkio Rutte afstand van de eigen verkiezingsbelofte. HRA alleen bij aflossen is wel degelijk een beperking die vergelijkbaar is met de standpunten van andere partijen: het zorgt op den duur voor minder kosten bij de staat (dus ons als burger).
    *****************

    Uit 2010: Mark Rutte (VVD): “Handen af van de hypotheekrenteaftrek”

    VVD: Morrelen aan hypotheekrenteaftrek onbespreekbaar

    VVD-fractievoorzitter Mark Rutte ziet de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek als een mogelijk breekpunt bij de onderhandelingen over een nieuwe coalitie na de verkiezingen voor de Tweede Kamer.
    Rutte: “Het CDA laat de discussie boven de markt zweven. Ze zouden net als wij duidelijk moeten zeggen: die hypotheekrenteaftrek is heilig. Zo’n politieke discussie geeft veel onzekerheid bij de mensen terwijl het in deze tijden juist van belang is om het vertrouwen in de markt terug te krijgen, zodat er weer gebouwd kan worden.”

    Wat bleef er over van andere beloften die de regeringspartijen VVD, CDA en PVV toen deden? De tweede die een verkiezingsbelofte brak, was de latere premier, VVD-leider Mark Rutte. Hij spiegelde ons voor dat hij zo'n formatieklus in drie weken zou weten te klaren. Langer zou slecht zijn voor het land. Het werden ruim drie maanden.

    En de aanstaande premier beloofde nog meer. 'Ik wil dat Nederland de snelste economische groeier wordt in Europa', sprak hij in 2010 op het VVD-verkiezingscongres. 'Het kan toch niet zo zijn dat wij het hier slechter doen dan Duitsland, of het Verenigd Koninkrijk, of België!' Toch wel. Zelfs onder VVD-bewind.

    'Waar ik ook zo'n hekel aan heb bij links, o, vreselijk, dat is dat nivelleren', zei Rutte verder. Toch werden de inkomensverschillen kleiner onder het kabinet-Rutte.

    Hypotheekrenteaftrek
    Het stelligst was de VVD-leider destijds over de hypotheekrenteaftrek. 'Ik zeg het maar heel simpel: handen af van de hypotheekrenteaftrek. We gaan daar niet aan morrelen. Nu niet, morgen niet en in de toekomst niet!' De VVD-achterban klapte enthousiast, niet wetend dat nog geen twee jaar later in het Lenteakkoord een afbouw van de hypotheekrenteaftrek zou worden afgesproken.

    www.iex.nl/Forum/Topic/1288259/6/VVD-...
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.